Hiter, okusen in poln beljakovin: recept za fantastičen namaz iz samo 6 sestavin

Navdih 06. Apr 202505:01 1 komentar
beljakovinski namaz
Foto: PROFIMEDIA

Ta recept dokazuje, da je lahko tudi zdrav in beljakovinsko bogat prigrizek hitro pripravljen – brez kompromisov pri okusu.

Če imate radi humus, boste navdušeni nad to svežo različico priljubljenega namaza, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah – tokrat ne iz čičerike, temveč iz edamameja.

Gre za mehka, zelena in rahlo sladka sojina zrna, ki jih najdemo zamrznjena v večini bolje založenih trgovin. Poleg izjemno prijetnega okusa so prava beljakovinska bomba rastlinskega izvora – v 100 gramih edamameja se skriva kar 12 gramov beljakovin.

Tradicionalni humus izhaja z Bližnjega vzhoda in vključuje kuhano čičeriko, tahini (sezamovo pasto), limonin sok, česen, oljčno olje in sol. Pri tej različici pa v glavni vlogi nastopa edamame, ki poskrbi za osvežujočo zeleno barvo in nekoliko drugačen, a odličen okus.

Idealen je kot prigrizek s svežo zelenjavo, kot namaz, dodatek k solatam ali kot priloga falaflu, žaru ali popečenemu kruhu, piše Punkufer.hr, ki je objavil tudi recept.

Potrebujete le nekaj sestavin

  • 450 g olupljenega zamrznjenega edamameja
  • 65 g tahinija
  • 30 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 limona
  • 1–2 stroka česna
  • sol po želji

Priprava

Skuhajte zamrznjen in očiščen edamame – v vreli vodi naj vre okoli 5 minut, nato ga odcedite.

Zmešajte sestavine – edamame stresite v mešalnik, dodajte tahini, oljčno olje, olupljen česen, limonin sok in lupinico ter ščepec soli.

Zmešajte do gladkega – mešajte, dokler ne dobite kremaste, gladke paste. Če je masa pregosta, dodajte malo hladne vode ali še nekaj olja.

Postrezite in uživajte – namaz je pripravljen za takojšnjo uporabo.

Dober tek!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje