Piščanca pripravljamo na nešteto načinov, vendar nas tale burger vedno znova razveseli. Sočen, hrustljav, osvežujoč. Kot nalašč za prihajajoče toplejše dni.

Sestavine

  • 3 velike piščančje prsi, narezane na dolge debele trakove
  • 240 ml (1 skodelica) pinjenca
  • ½ žličke soli
  • ¼ žličke belega popra
  • ¼ žličke česnove soli

Hrustljava panada:

  • 180 g (1 1/2 skodelice) navadne moke
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička mletega črnega popra
  • ½ žličke mletega česna
  • 1 žlička posušenega timijana
  • 1 žlička paprike
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička čilijevih kosmičev

Zeljna solata z medeno gorčico:

  • ⅓ belega zelja
  • 1 srednje velik korenček olupljen
  • 4 žlice majoneze
  • 1 žlica dijonske gorčice
  • 1 žlica medu
  • 2 žlički limoninega soka
  • ščepec črnega popra
  • olje za cvrtje
  • 4 rezine sira gauda
  • 4 popečene bombetke
  • 8 kosov hrustljave zelene solate
  • ½ rdeče čebule olupljene in narezane
  • 1-2 narezana jalapena

Postopek

  1. Piščanca položite v skledo. Dodajte pinjenec, sol, poper in česen. Zmešajte, pokrijte in postavite v hladilnik, da se marinira vsaj 1 uro (največ čez noč).
  2. Pečico segrejte na nizek ogenj (da bo pečen piščanec topel).
  3. Segrejte veliko ponev jedilnega olja, dokler ni vroče (lahko preizkusite tako, da vanjo vržete majhno kocko kruha; če se takoj dvigne do vrha in začne hitro brbotati, je dovolj vroče). Potrebovali boste vsaj 1 liter (4 skodelice) olja – vendar pazite, da ponev ni polna več kot tretjino.
  4. V manjši skledici zmešajte sestavine za hrustljavo panado.
  5. Piščanca vzamite iz hladilnika. Dvignite košček in pustite, da presežek odteče. Piščanca potopite v mešanico za hrustljavo panado – pazite, da je popolnoma pokrit. Postavite na pladenj in ponavljajte, dokler ni ves piščanec obložen.
  6. Ko je olje dovolj vroče, dodajte piščanca. Pecite 3-5 minut, dokler kosi ne postanejo zlato rjave barve. To lahko preverite tako, da kos piščanca razrežete, če na sredini ni več rožnat, je pečen.
  7. Postavite na pladenj v pečico, da ostane toplo, medtem ko pečete preostali del.
  8. Naredite zeljno solato tako, da narežete zelje in korenček. Postavite v skledo z majonezo, gorčico, medom, limoninim sokom in črnim poprom. Premešajte, nato pokrijte in ohladite.
  9. Zdaj je čas za sestavljanje. Piščančje kose najprej razporedite v štiri kupčke in nanje položite sir. Pecite na žaru ali postavite v vročo pečico za nekaj minut, dokler se ravno ne stopi (to ni obvezno – sira vam ni treba stopiti, če tega ne želite).
  10. Dno bombetk položite na štiri krožnike. Na vrh položite liste zelene solate in rezine rdeče čebule, nato pa kose piščanca s sirom (ali dodajte sir za piščancem, če sira ne topite).
  11. Z žlico nanesite zeljno solato, nato pa potresite rezine jalapena. Na vrh položite drugi del bombetke in postrezite.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Vsi lahko vidimo sladoled, a le tisti z izjemnim vidom, bodo našli mačko v 5 sekundah
Naslednji članekTako se znebite koloradskega hrošča