Previdno, kaj kupite v trgovini: vsaka čokolada ni nujno čokolada

Slovenija 04. Apr 202510:33 0 komentarjev
čokoladni zajec
Foto: PROFIMEDIA

Pregled čokoladnih jajc in zajcev, ki ga je pred velikonočnimi prazniki opravila Zveza potrošnikov Slovenije, je razkril, da pri mnogih izdelkih sploh ne gre za pravo čokolado, temveč za njen nadomestek. Ali veste, kako ga prepoznati?

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je v marčevski analizi ponudbe čokoladnih jajc in zajcev v trgovinah ugotovila, da številni izdelki niso prava čokolada, temveč zgolj njeni nadomestki.

Izdelek se lahko namreč imenuje čokolada le, če vsebuje najmanj 35 odstotkov kakavovih delov, mlečna čokolada pa le, če vsebuje vsaj 25 odstotkov kakavovih delov in 14 odstotkov suhe snovi mleka. Če izdelek ne dosega teh vrednosti, se ne sme označevati kot čokolada ali mlečna čokolada.

Pregled trga je pokazal, da je večina čokoladnih zajcev narejena iz mlečne čokolade, a kot so dejali pri ZPS, potrošniki pogosto naletijo tudi na njene manj kakovostne približke – čokoladne nadomestke, ki vsebujejo občutno manj kakava, v večini pa so jim dodane rastlinske maščobe, najpogosteje palmova.

Podobno velja za čokoladna jajca, ki pa so pogosto v obliki čokoladnih bombonov oziroma pralinejev. Posebnost teh je, da jih pravilnik o kakovosti kakavovih in čokoladnih izdelkov obravnava kot posebno kategorijo z drugačnimi pogoji za poimenovanje.

čokoladna jajca
Foto: Alen Milavec /BOBO

Kako prepoznati nadomestke?

Čokoladni nadomestki so najpogosteje poimenovani kot “kakavova figura”, “sladkorna ploščica” ali “mlečni čokoladni nadomestek”, navaja ZPS.

Prav tako nadomestki vsebujejo malo kakava, običajno le okoli pet odstotkov, visoko na seznamu sestavin je tudi rastlinska maščoba, denimo palmova.

Če na embalaži ni navedena označba najmanjše vsebnosti kakavovih delov v odstotkih, gre najverjetneje tudi za čokoladni nadomestek.

Prava mlečna čokolada je običajno dražja od njenih nadomestkov, saj vsebuje več kakovostnih sestavin, kot sta kakav in mleko, nadomestki pa cenejše sestavine, na primer rastlinsko maščobo. Poleg tega pravo čokolado pogosto proizvajajo prepoznavne blagovne znamke, kar še dodatno vpliva na ceno. ZPS sicer opozarja, da ni zmeraj tako, zato zmeraj preverite ceno na kilogram, ne na kos.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!