
V sadovnjaku je najpomembnejše opravilo v začetku pomladi rez sadnega drevja in grmičevja. Profesionalci to delajo že čez zimo, za vrtičkarje pa je dobro, da to opravijo od srede marca naprej, ko se cvetni brsti začnejo napenjati, zaradi česar se lažje odločijo, koliko »potencialnega pridelka« bodo pustili na drevesu.
Zaradi zgodnjega brstenja pride najprej na vrsto grmasto jagodičje (ribez, kosmulje, maline, borovnice), sledijo mu pečkarji (jablane, hruške, kutine), šele potem koščičarji (češnje, višnje, breskve, marelice). Najobčutljivejša vrsta je marelica, ki je ne obrezujemo pred sredino marca. Vse vrste režemo v suhem vremenu, ki mu sledita še vsaj dva dneva brez dežja. To je zelo pomembno, saj je mokrota idealna za prenašanje rastlinskih bolezni.
Orodje: običajne in teleskopske sadjarske škarje ter sadjarska žagica morajo biti ostri in razkuženi. Preden z njimi preidemo na drugo drevo, jih razkužimo s takšno raztopino alkohola, kot bi razkuževali rano na svoji koži. S tem uničimo mikroorganizme, ki povzročajo bolezni.
Namen rezi je v različnih starostnih obdobjih sadnega drevesa različen: v prvih treh, štirih letih po sajenju sadike z njim dosežemo, da čim prej nastavi obliko krošnje, oblikujemo ogrodne veje in ga spodbudimo, da prej začne roditi (čemur pravimo, da preide v redno rodnost).
S tem ko sadiki odrežemo vrh, jo spodbudimo, da požene stranske poganjke, ki bodo bodoče ogrodne veje. S tem, da te upogibamo, rastlino tudi »prepričamo«, da prej razvije rodne brste. Iz odrezanega vrha bo poleg tega odgnala nov vrh, prihodnje leto ga bomo spet prikrajšali in dobili novo etažo vej.
Tako pri vzgojni rezi kot pri odraslih drevesih je naš ideal, da je krošnja spodaj širša – da jo sonce vso osvetli. Tako bo rodnost boljša, drevo pa se bo tudi bolje obraščalo. To, da se drevo oz. poganjki (veje) dobro obraščajo, je pomembno, saj nam omogoča, da starajoče se poganjke, ki so čedalje slabše rodni, zamenjamo z novimi (del starejših vsako leto izrežemo). Redna vzdrževalna rez tudi omili alternativno rodnost (pridelek vsako drugo leto).
Če drevo obrežemo premočno ali ga na silo znižamo, čeprav je njegova narava drugačna (višina je namreč odvisna od vrste podlage), nam bo v sezoni pognalo mnoštvo skoraj navpičnih šib (bolj ko so te navpične, manj rodnih brstov naredijo) in jih bomo morali prihodnje leto znova izrezati. Ohranjamo predvsem vodoravno ležeče mlade poganjke ali pa nekaj takšnih, ki silijo kvišku, upognemo in privežemo.
Video prikaz obrezovanja iz našega arhiva si lahko ogledate tukaj:
Postarana drevesa, katerih značilnost so povešene veje, lahko pomladimo, pomlajevanje traja vsaj tri leta. Takšna rez je groba, saj odstranimo tretjino krošnje, zaradi česar drevo močno odžene. Smiselno je pomladiti zdrava drevesa.
Oglejte si še video o sajenju in gojitveni rezi sadnega drevesa: