Tema: Čas je za slive, preberite si o številnih ugodnih učinkih, ki te prinašajo zdravju

dietetik.sipred 4144 dnevi
Slive, zaradi visoke vsebnosti prehranskih vlaknin in antioksidantov, uvrščamo med zelo zdrava živila.Najstarejši način obdelave in shranjevanja sliv je sušenje. Suhe slive ohranijo prehransko vlaknino, predvsem pektin, zato hitro nastopi občutek sitosti.Učinki na zdravjeBlagi odvajalni učinek, nižanje krvnega holesterola, manjše tveganje za nastanek osteoporoze po menopavzi, so nekateri pozitivni učinki suhih sliv na zdravje.SestavaSlive vsebujejo relativno visoke količine sladkorjev: 50% glukoze, 20 – 40% fruktoze, nekaj saharoze in sorbitola. Beljakovine in maščobe v zelo majhnih količinah. Malična in citronska kislina predstavljajo večji del organskih kislin.Antioksidanti v slivahSlive so bogat vir antioksidativnih polifenolnih spojin, predvsem antocianov ter derivatov flavonolov in kavne kisline (klorogenska in neoklorogenska kislina). Vsebnost antocianov je odvisna od kultivarja, velikosti in zrelosti sadeža, klimatskih pogojev ter kvalitete prsti. (Več o antocianih si preberite v prispevku: Antociani)Prehranska vlakninaVodotopna prehranska vlaknina v slivah ima ugodne učinke na zdravje: nižanje serumskega LDL holesterola, izboljšana toleranca na glukozo in spodbujanje mlečnokislinskih bakterij v črevesju.Tropine, ki nastanejo kot stranski produkt pri izdelavi sokov iz sliv, vsebujejo veliko količino vlaknin (65%) in velike količine proantocianinov, antocianinov in kvercetina. Tropine bi se lahko uporabile za plemenitenje živil, ali kot prehranski dodatek, vendar jih na žalost tretirajo kot odpadni materijal in uničijo.