Vir: ABC zdravja

ponedeljek, 3. junij

Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in je mogoča popolna ozdravitev. Če se rak prek krvi razširi v oddaljene organe (npr. pljuča, jetra, kosti), pa gre za razsejanega raka dojk. Že od začetka lahko zaseva prek krvi in takrat je že prva […] The post Osebna zgodba: Razsejani rak dojke appeared first on ABC zdravja .

sobota, 1. junij

Visoke ravni kreatinina v krvi lahko nakazujejo na prikrite zdravstvene težave, tudi vnetja ali odpoved ledvic. Ledvice so organ, ki čisti naše telo, zato ni čudno, da se lahko v zdravju naših ledvic kaže toliko različnih možnih bolezni. Na podlagi visokih vrednosti kreatinina v krvi lahko sklepamo na številne različne bolezni v telesu. V tokratnem […] The post Kreatinin v krvi appeared first on ABC zdravja .
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in je stanje še celo poslabšala? Ali ste vedeli, da lahko majhne napake v procesu okrevanja povzročijo precejšnje težave? Vas zanima katere so najpogostejše napake pri rehabilitaciji kolena in si želite izvedeti, kako izboljšati celoten terapevtski […] The post Poškodbe kolena – 5 napak v rehabilitaciji appeared first on ABC zdravja .
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana površina stenske enote, ki se nevsiljivo integrira v sodobno opremljene prostore, neslišno delovanje ob najnižji ventilaciji in najvišja energijska učinkovitost pri hlajenju. Ravno zato je stenska klimatska naprava serije MSZ-AY prava izbira za brezkompromisne uporabnike, ki […] The post Varčna in moderna klimatska naprava appeared first on ABC zdravja .
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v krvi povzročajo krvavitve v njem, nastajanje novih žilic in vnetij. Razvila se je bodisi diabetična retinopatija bodisi diabetični makularni edem. Bolniki lahko opazijo, da je slika popačena ali motna, pri mnogo od njih pa teh […] The post Diabetični makularni edem in diabetična retinopatija appeared first on ABC zdravja .
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za vnetno dogajanje v celotnem telesu. Pridružijo se ji lahko nekatere resne bolezni, zato je zelo pomembno, da se začne dovolj zgodaj in ustrezno zdraviti. Avtorica: Maja Korošak Pogovarjali smo se z doc. dr. Matejo Starbek […] The post Luskavica – vidna na koži in nevidna v telesu appeared first on ABC zdravja .

petek, 31. maj

FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z aplikacijo FreeStyle LibreLink lahko sladkorni bolniki preprosto delijo vrednosti krvnega sladkorja s svojimi zdravniki in družinskimi člani, kar jim omogoča učinkovitejši nadzor sladkorne bolezni. Krvni sladkor se vsako minuto spreminja, kar lahko povzroča stres celotni […] The post Aplikacija FreeStyle LibreLink omogoča deljenje vrednosti krvnega sladkorja z zdravnikom in bližnjimi appeared first on ABC zdravja .

ponedeljek, 6. maj

Zlomljeno zapestje – kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu samo priča, ko so se s tem soočili vaši bližnji. Kako se po taki poškodbi sploh vrnemo v normalno življenje? Kako si povrnemo mišično moč, gibljivost in samostojnost poškodovanega zapestja? Potek rehabilitacije po zlomu zapestja […] The post Kako poteka rehabilitacija po zlomu zapestja? appeared first on ABC zdravja .

torek, 30. april

Astma je bolezen dihalnih poti, pri čemer so te vnete in zadebeljene. Zato je pretok zraka zmanjšan, predvsem v primerih, ko gre za poslabšanje astme ali za neurejeno bolezen. To je kar pogosta bolezen, saj je na svetu po ocenah 260 milijonov ljudi z astmo. Za Slovenijo jasnega podatka glede pojavnosti nimamo, leta 2011 pa […] The post Astmatični napad appeared first on ABC zdravja .
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi s simptomi, ti pa so tudi v napredovanih stadijih pogosto precej nespecifični. Razlog, da se skoraj tri četrtine rakov na jajčnikih odkrije šele v napredovalem stadiju, gre pripisati tudi odsotnosti učinkovitih presejalnih programov, tako bolezen […] The post Rak, ki ga prepogosto odkrijemo šele v napredovalem stadiju appeared first on ABC zdravja .
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je avtoimunska in se pojavi zaradi spremembe v našem imunskem sistemu. Imunski sistem se obrne proti lastnemu telesu in njegova protitelesa začnejo napadati sklepno ovojnico. Posledica tega sta vnetje in otekanje sklepov. Če bolezni ne zdravimo, […] The post Vnetje in otekanje sklepov appeared first on ABC zdravja .
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje v zimskem času, saj v načinu ogrevanja deluje do -20 °C zunanje temperature. Posebnost modela je bela matirana površina stenske enote, ki se nevsiljivo integrira v sodobno opremljene prostore.   Ker pa je pri klimatskih napravah […] The post Klimatska naprava, ki se nevsiljivo integrira v prostor in učinkovito razvaja vse leto appeared first on ABC zdravja .

ponedeljek, 29. april

V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana pogosto vsebuje prevelik delež predelanih živil in nezadostno količino prehranskih vlaknin, kar lahko povzroči simptome kot so napihnjenost, zaprtje, driska, zgaga, slabost, in bolečine v trebuhu.   Zakaj postbiotiki? Postbiotiki so inaktivirane dobre bakterije in/ali […] The post Postbeeotic™: Znebite se prebavnih težav appeared first on ABC zdravja .

torek, 16. april

V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske lahko močno vplivajo ne samo na naše misli in čustva, ampak tudi na fizično počutje. Avtorica: Dr.med.zn. Mateja Štempelj Eden od ključnih igralcev v tej povezavi je črevesje, ki je vse bolj prepoznano kot pomemben […] The post Kako je črevesje povezano z anksioznostjo appeared first on ABC zdravja .

torek, 2. april

Prve znake alergijskega odziva lahko pogosto prezremo ali zamenjamo z navadnim prehladom. Naj gre za solzenje oči, kihanje, smrkanje ali zamašen nos. V resnici pa ima alergija malo skupnega s prehladom. Alergija je namreč imunski odziv, pri katerem se naš imunski sistem pretirano odzove na sicer nenevarno snov iz okolja, ki jo imenujemo alergen. Ko […] The post Prvi pokazatelji alergije appeared first on ABC zdravja .
Določena zdravstvena stanja omejujejo oziroma preprečujejo normalno izločanje blata ali urina. Za takšne bolnike je rešitev izločalna stoma, ki omogoča normalno življenje in delovanje tudi takrat, ko črevesje ali urinski trakt odpovesta. Avtorica: Adrijana Gaber Beseda stoma je grškega izvora in pomeni usta oziroma odprtino. Gre za kirurško izoblikovano odprtino na trebušni steni, skozi katero črevo […] The post Kako živeti s stomo? appeared first on ABC zdravja .

nedelja, 31. marec

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša v toplih in vlažnih podnebnih razmerah. Povzročitelji so kvasovke, od lipidov odvisne kvasovke iz rodu Malassezia (znane kot Pityrosporum), ki so del naravne kožne flore. Dejavniki tveganja so genetska predizpozicija, imunska pomanjkljivost, mastna koža, izpostavljenost […] The post Kožna plesen appeared first on ABC zdravja .
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega prenosa informacij preko živcev. Odraz tega so okvare vida, sluha, izguba ravnotežja, okvare okončin, inkontinenca, pa tudi motnje spolnosti. Avtorica: Nika Arsovski Spolna disfunkcija je lahko posledica utrujenosti, ki spremlja bolnike, šibkosti mišic, prisotnosti mravljincev […] The post Multipla skleroza in spolna disfunkcija appeared first on ABC zdravja .
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja živčnih celic v posameznih predelih možganov. Bolezen v začetnem obdobju napreduje počasi, ko pa propade približno 80 % nevronov v črni substanci (predel, kjer poteka proizvodnja živčnega prenašalca dopamina), se pojavijo težave pri gibanju in splošni […] The post Moški zbolevajo pogosteje kot ženske appeared first on ABC zdravja .
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil za vaše bolečine kriv zvin gležnja s katerim se na dnevni ravni sreča kar vsak 10.000. posameznik. Zvin gležnja velja za povsem ozdravljivo stanje, vendar je pomembno vedeti, kako se lotiti pravilne rehabilitacije. Obstaja namreč […] The post Zvin gležnja – 5 pogostih napak pri zdravljenju appeared first on ABC zdravja .