Vir: BabyBook

torek, 13. junij 2023

ZanimivostiBabyBookpred 258 dnevi
Slika članka
BABY EXPO 2023: sejem namenjen bodočim in mladim staršem, sobota 17. 6.
Ljubljana bo ta konec tedna prvič gostila sejem Baby expo, ki je namenjen bodočim in mladim staršem. Sejem se bo v soboto, 17. junija 2023, od 9. do 20. ure odvijal v dvorani L56 na Litostrojski 56. Vse, kar potrebujete od nosečnosti do zgodnjega otroštva, bo prvič predstavljeno na enem mestu. Tukaj pa so še strokovni nasveti iz […] The post BABY EXPO 2023: sejem namenjen bodočim in mladim staršem, sobota 17. 6. appeared first on BabyBook.si.

petek, 5. maj 2023

ZanimivostiBabyBookpred 297 dnevi
Slika članka
Dokončanje poroda z vakuumskim ekstraktorjem in porod s kleščami
Za dokončanje poroda se lahko porodničarji v nekaterih primerih odločijo drugače. Za vakuumsko ekstrakcijo ali porod s kleščami, čeprav slednjega v Sloveniji praktično ni več. Dokončanje poroda – vakuumska ekstrakcija Vakuumska ekstrakcija je poseg, pri katerem s pomočjo sile podtlaka (vakuumom) prisesajo kovinsko ali plastično ponvico na glavico ploda. Na ta način lahko v času […] The post Dokončanje poroda z vakuumskim ekstraktorjem in porod s kleščami appeared first on BabyBook.si.
ZanimivostiBabyBookpred 297 dnevi
Slika članka
Pospeševanje poroda
Kaj je pospeševanje poroda in kakšni so ustrezni izrazi? Stimulacija popadkov ali umetni popadki so napačni in škodljivi izrazi. Kdo bi si želel karkoli umetnega pri tako naravni stvari, kot je porod? Vse nosečnice pa si želijo hiter porod. Zaradi velike moči besedne energije je zelo dobro, da za ta pojem uporabljamo besedo pospeševenje poroda. […] The post Pospeševanje poroda appeared first on BabyBook.si.
ZanimivostiBabyBookpred 297 dnevi
Slika članka
Najbolj razširjene metode sprožitve poroda
V razvitih državah je delež sproženih porodov okoli 25 %. Za metode sprožitve poroda se odločijo v primerih, ko so porodničarji mnenja, da je stanje ploda, matere ali obeh takšno, da je potrebno ukrepati in nosečnost zaključiti. Tehtajo med odločitvama, da nosečnost ob nadaljevanju zdravljenja in nadzora nadaljujejo (ekspektativni pristop) in med postopki za sprožitev […] The post Najbolj razširjene metode sprožitve poroda appeared first on BabyBook.si.
ZanimivostiBabyBookpred 297 dnevi
Slika članka
Sprožitev poroda
Sprožitev poroda ali indukcija poroda je postopek s katerim se z uporabo različnih metod skuša povzročiti začetek poroda. Zanjo se porodničarji odločijo takrat, ko so mnenja, da je to za nosečnico in plod najboljše. Odločitev je pogosto zelo zahtevna in individualna. Pretehta se morebitne dobrobiti nadaljevanja nosečnosti in s tem povezanim dozorevanjem ploda ter morebitne […] The post Sprožitev poroda appeared first on BabyBook.si.
ZanimivostiBabyBookpred 297 dnevi
Slika članka
Potek carskega reza
Carski rez je poseg, ki traja okoli 60  minut. Potek carskega reza: Med posegom porodničar prereže kožo, trebušno maščevje in trebušno fascijo. Nato razmaka trebušne mišice in vstopi v trebušno votlino. Omogoči prikaz spodnjega dela maternice, da prečno zareže v maternico. Skozi ta relativno majhen rez na maternici je potrebno poroditi otroka. Ta del predstavlja […] The post Potek carskega reza appeared first on BabyBook.si.
ZanimivostiBabyBookpred 297 dnevi
Slika članka
Carski rez načrtovani in nujni
Razlikujemo načrtovani carski rez in urgentni (nujni) carski rez. O nujnem carskem rezu govorimo, ko med porodom ugotovijo, da je zaradi sprememb, ki so se pojavile med porodom potrebno porod zaključiti s carskim rezom.   Čeprav sta načrtovani in nujni carski rez v izvedbi enaka, obstaja med njima ena bistvena razlika. V primeru nujnega carskega […] The post Carski rez načrtovani in nujni appeared first on BabyBook.si.
ZanimivostiBabyBookpred 297 dnevi
Slika članka
Osnovni pojmi pri ukrepih in posegih pri porodu
Strokovno osebje, največkrat porodničar, vam bo pojasnil posamezne medicinske ukrepe in posege pri porodu ter razloge za take odločitve. Stanje vam bo skušal povedati zelo jasno in natančno razložiti zakaj smatra, da je tako najbolje za vas in vašega otroka ter razložil morebitne posledice zavrnitve. Razlikovanje 2 pojmov pri ukrepih in posegih Indikacija – zakaj […] The post Osnovni pojmi pri ukrepih in posegih pri porodu appeared first on BabyBook.si.
ZanimivostiBabyBookpred 297 dnevi
Slika članka
Absolutne kontraindikacije za vaginalni porod oz. indikacije za carski rez
Absolutne kontraindikacije Absolutne kontraindikacije za vaginalni porod (hkrati to pomeni, da so to absolutne indikacije za carski rez) so tista stanja, ko je treba narediti carski rez, saj bi sicer prišlo do hudih posledic za zdravje matere in/ali otroka. Pogosto se na ta način prepreči smrt ploda in/ali matere. Popolnoma predležeča posteljica. Posteljica prekriva maternični […] The post Absolutne kontraindikacije za vaginalni porod oz. indikacije za carski rez appeared first on BabyBook.si.
ZanimivostiBabyBookpred 297 dnevi
Slika članka
Vaginalni porod
Vaginalni porod ali t. i. porod po naravni poti je prva izbira načina poroda za večino nosečnic v Sloveniji. Dva poroda (tudi pri isti porodnici), si nikoli nista enaka, saj se vedno razlikujeta v številnih dejavnikih, ki so pomembni za vsako posamezno zdravniško in babiško odločitev. Zato je vsak porod individualna, enkratna in neponovljiva izkušnja. […] The post Vaginalni porod appeared first on BabyBook.si.

torek, 14. marec 2023

ZanimivostiBabyBookpred 349 dnevi
Slika članka
Kako poskrbeti za otroško kožo pozimi?
Dejstvo je, da je otroška koža občutljivejša in nežnejša, zato pa še dovzetnejša za vplive iz okolja. Mrzel zrak zunaj ter suh zrak v notranjih ogrevanih prostorih še dodatno izsušita otroško kožo. Kako jo zaščititi? Tako kot v hladnih mesecih poskrbimo za toploto in zaščito telesa s toplimi oblačili, je treba poskrbeti tudi za »obleko« […] The post Kako poskrbeti za otroško kožo pozimi? appeared first on BabyBook.si.

petek, 3. marec 2023

ZanimivostiBabyBookpred 360 dnevi
Slika članka
NIPT predrojstveni test
NIPT je neinvazivni predrojstveni test za odkrivanje najpogostejših trisomij pri plodu. S testom se odkriva najbolj pogoste nepravilnosti. The post NIPT predrojstveni test appeared first on BabyBook.si.

torek, 28. februar 2023

ZanimivostiBabyBookpred 363 dnevi
Slika članka
Aktivna priprava na porod
Porod je naraven fiziološki dogodek, ki se odvije v telesu ženske, ko je na porod pripravljena tako ona kot otrok. V večini primerov brez zapletov in potrebe po intervencijah. Porod poteka instinktivno, je pa pri tem močno povezan s počutjem ženske. Torej, kako razmišlja o porodu, sebi in otroku ter kakšna čustvena stanja ob tem […] The post Aktivna priprava na porod appeared first on BabyBook.si.

ponedeljek, 20. februar 2023

ZanimivostiBabyBookpred 371 dnevi
Slika članka
Obravnava obporodnih poškodb
Zaradi velikega števila prikritih poškodb analnega sfinktra je potrebno veliko pozornost nameniti njihovemu prepoznavanju že v porodni sobi. Prepoznava poškodbe analnega sfinktra je včasih lahko zelo težavna, saj je porodna pot lahko slabo pregledna zaradi krvavitve ter zatečenega tkiva. Kadar je opazna prekinitev kože ali sluznice v področju presredka, je potreben pregled s prstom skozi […] The post Obravnava obporodnih poškodb appeared first on BabyBook.si.
ZanimivostiBabyBookpred 371 dnevi
Slika članka
Opredelitev obporodnih poškodb presredka
Obporodne poškodbe presredka glede na obseg razdelimo na različne stopnje. Najpogosteje se uporablja štiristopenjsko klasifikacijo (Tabela 1), ki jo je leta 1999 prvi opisal dr. Sultan, britanski ginekolog. Klasifikacijo je nato sprejelo britansko Kraljevo združenje porodničarjev in ginekologov (angl: Royal College of Obstetricians and Gynecologists, RCOG) in kasneje Mednarodno združenje za inkontinenco (angl. International Consultation […] The post Opredelitev obporodnih poškodb presredka appeared first on BabyBook.si.
ZanimivostiBabyBookpred 371 dnevi
Slika članka
Obporodne poškodbe
Vaginalni porod je najpomembnejši dejavnik tveganja za poškodbo mišic medeničnega dna in analnega sfinktra. Najhujša posledica poškodbe mišice zapiralke zadnjika je inkontinenca za blato, ki izjemno poslabša kakovost življenja, zato sta zgodnja prepoznava poškodbe in oskrba le-te izjemnega pomena. Obporodne poškodbe mišic poleg inkontinence za blato povzročajo tudi druge težave: motnje v spolnem življenju, uhajanje […] The post Obporodne poškodbe appeared first on BabyBook.si.

ponedeljek, 17. oktober 2022

ZanimivostiBabyBookpred 497 dnevi
Slika članka
Protected: Na kaj je dobro biti pozoren pri izbiri otroških plenic?
There is no excerpt because this is a protected post. The post Protected: Na kaj je dobro biti pozoren pri izbiri otroških plenic? appeared first on BabyBook.si.

ponedeljek, 26. september 2022

ZanimivostiBabyBookpred 518 dnevi
Slika članka
Priložnost za svež začetek – zablestite na zaposlitvenem razgovoru
Kultura srca je zelo pomembna za nadgradnjo osebne odličnosti in uspešno komunikacijo. Poznati pravila primernega obnašanja pomaga pri večji samozavesti in posredno vpliva na sklepanje poslov, pravi mojstrica protokola in poslovnega bontona Ksenija Benedetti.« Mlajše generacije so sicer veliko bolj sproščene, a še vedno obstaja neka meja, preko katere ni varno iti,« sporoča in vabi […] The post Priložnost za svež začetek – zablestite na zaposlitvenem razgovoru appeared first on BabyBook.si.

sreda, 7. september 2022

ZanimivostiBabyBookpred 537 dnevi
Slika članka
Zakaj bi vsaka nosečnica morala opraviti predrojstveni test
Genetske nepravilnosti se lahko pojavijo v vsaki nosečnosti, zato je test NIPT neprecenljiv za prav vsako nosečnico, ne glede na njeno starost ali predhodna genetska tveganja. Zdravstveni strokovnjaki opravljanje neinvazivnega predrojstvenega testa (NIPT) priporočajo vsem nosečnicam, še posebej pa bodočim materam po 35. letu starosti. Takrat namreč možnosti za pojav trisomij (kot so Downov, Edwardsov […] The post Zakaj bi vsaka nosečnica morala opraviti predrojstveni test appeared first on BabyBook.si.

petek, 26. avgust 2022

ZanimivostiBabyBookpred 549 dnevi
Slika članka
15. Otroški bazar in 52. Sejem Narava-zdravje bosta navduševala velike in male
OD 9. DO 11. SEPTEMBRA KAR DVE PRIREDITVI VZPOREDNO! Ljubljana, 24. avgust 2022 – Že drugi vikend septembra bosta vrata Gospodarskega razstavišča v Ljubljani odprli dve vzporedni prireditvi, in sicer družinska prireditev 15. Otroški bazar ter 52. sejem Narava-zdravje. Natančneje med 9. in 11. septembrom bosta vzporedna dogodka poskrbela za številne izobraževalno-sejemske vsebine za vse […] The post 15. Otroški bazar in 52. Sejem Narava-zdravje bosta navduševala velike in male appeared first on BabyBook.si.