Vir: denarnisupermarket.com

ponedeljek, 18. marec 2013

Številke so dokaj grozljive. V Italiji zadolženost znaša že 127 % BDP, kar je največ vse od Mussolinija naprej. V Španiji znaša zadolženost 84,1 % BDP, kar pa je kar 24,8 % več kot leto prej in precej nad vladnimi napovedmi. Edini svetli točki sta, da se zadolženost zdaj več po...
Naslednika proslulega župana Franca Kanglerja je Maribor izbral že v prvem krogu. Zmagovalec je neodvisni “vstajniški” kandidat Andrej Fištravec. Ob skromni, komaj 31-odstotni volilni udeležbi je doktor sociologije zbral nekaj več kot 52 odstotkov glasov.
V Franciji, ki že sicer slovi po močnih sindikatih in navadah, ki niso najbolj prijazne do posla, imajo zdaj v obravnavi predlog zakona, ki bi pomilostil tiste, ki so v stavkah in delavskih protestih razbijali po tovarnah, grozili šefom in podobno.
Po podatkih Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je bilo februarja nekaj več kot 430.800 vlagateljev, decembra jih je bilo 2000 več, pred letom dni jih je bilo 448.400. Vplačil je bilo februarja prvič po juliju lani več kot izplačil, in sicer za 435.000 evrov.
Tisti, ki imajo v ciprskih bankah odprte račune, bodo prisilno sodelovali v reševanju države. Na Cipru so namreč v dogovoru z EU namreč sklenili, da bodo vsem varčevalcem, ki imajo na računu manj kot 100.000 evrov, pobrali z računa 6,75 % njihovih sredstev, tistim, ki pa presegajo ta...
Slovenija se je znašla v rubriki »Bad News« (Slabe novice), Evropa pa ostaja edini svetovni nepremičninski bolnik. To sta dva glavna poudarka iz analize sprememb cen nepremičninskih trgov po vsem svetu, ki jo je opravil spletni portal Global Property Guide. Slovenija, bolje rečeno Ljubljana,...

petek, 15. marec 2013

Na linku zanimiv Bloombergov portret Harukida Kurode, novega guvernerja japonske centralne banke, ki se bo boril proti deflaciji, ki že dolgo razjeda Japonsko.
V Termoelektrarni Šoštanj (Teš) so prejeli 440 milijonov evrov dolgoročnega posojila, ki ga je Evropska investicijska banka (EIB) odobrila za financiranje gradnje nadomestnega bloka Teš 6. S tem je dokončno zaokrožena finančna konstrukcija projekta, so sporočili iz Šoštanja.
Višje sodišče v Ljubljani je odločilo, da morajo zaradi poskusa prodaje zemljišča Gradisa IPGI Vegradu nekdanji predsednik uprave Vanja Verdel in nekdanji člani nadzornega sveta Mojca Mare Fink, Breda Ivanc Kovačič in Bogomir Vnučec plačati 65.000 evrov odškodnine. K temu znesku je...
Na tokratnem vrhu EU nič posebej novega - razkorak med Nemčijo in mnogimi ostalimi članicami (predvsem Francijo in Italijo) ostaja, oziroma se še naprej veča. Medtem ko Nemčija vztraja pri varčevanju bi ostale članice rade začele z zapravljanjem, ki bo dobro delo gospodarski rasti. Stanje...
Kandidatu za guvernerja Banke Slovenije Boštjanu Jazbecu se v parlamentu obeta široka podpora. Boštjan Jazbec pozna sestavo BS, saj je bil pet let član njenega sveta, pripada pa krogu mlajših ekonomistov z mednarodnimi izkušnjami in poznavanjem monetarne ekonomije.
Howard Marks, soustanovitelj Oaktree Capital Managementa, je v svojem pismu strankam opisal svoje videnje trenutne situacije na trgih. Če imate čas, je pismo povsem vredno časa, ki ga porabite za branje, osnovno sporočilo pa je, da Marks meni, da imajo delniški trgi še nekaj prostora za...
Satelitske fotografije površja Zemlje ponoči pokažejo marsikaj. Na primer jasno vidno mejo med Severno in Južno Korejo; med tem ko je v slednji ponoči vse osvetljeno, Severna Koreja na takšni fotografiji postane črna lisa. Znanstveniki že nekaj časa tudi na ta način spremljajo razvoj...
Lista ministrskih kandidatov je vložena. Kandidat za finančnega ministra je Uroš Čufer, direktor Upravljavskega centra za finančno upravljanje NLB.

četrtek, 14. marec 2013

Američani so "zmagali" v vojni, Iračani so dobili "mir", Turki pa so dobili pogodbe za posel. Njihova prednost pred podjetji iz evropskih držav je navajenost na kaos - ni jih strah poslovati v Iraku.
Ker so borze na vrhovih in denar sili v delnice, poteka spopad za stranke med ponudniki ETF skladov, najbolj modernega načina investiranja. Vstopni in upravljalski stroški se nižajo kolikor je le mogoče. Medtem se v Sloveniji dogaja obratna zgodba - denarja je vse manj, stroški upravljanja...
po dveh mesecih in pol je to... zlato. Dragocena kovina, ki se je ne da tiskati, in je varen pristan pred borznimi padci :-) Na hiperinflacijo še čakamo.
Ne. Tudi insiderji niso nič bolj pametni od množice, in prodajajo takrat, ko je cena že najbolj padla. Cene delnic veliko bolj kroji skupna moda, kot pa rezultati posameznega podjetja.
To ni novica, ampak zapis iz zgodovine. Feynman je temelje znanosti videl v sprejemanju lastne nevednosti. Tisti, ki jim je vse jasno, se namreč ne morejo ničesar več naučiti.
To je problematično, ker zadrogiranost ni zanesljiv pogoj za odgovarjanje po resnici - "klient" še vedno lahko laže. Poleg tega pa je veliko bolj dovzeten za sugestijo in bo povedal več tega, kar se bo od njega želelo.