Vir: dietetik.si

nedelja, 24. maj 2015

Slika članka
Fruktozno glukozni sirup v živilih je zelo slab za naše zdravje
Fruktozno glukozni sirup je poceni sladkorni nadomestek pridobljen iz koruznega slada. V ZDA poteka velika polemika glede uporabe glukozno fruktoznega sirupa. Večina razvitih držav se izogiba uporabi glukoznega sirupa v živilski industriji (v Sloveniji je uporaba dovoljena). Prazne kalorije V zadnjih 50-tih letih se je v svetu poraba sladkorja potrojila. Ministrstvo za zdravje pojmujejo sladkor … Več »...

sobota, 16. maj 2015

Slika članka
Pomanjkanje nekaterih hranil pomeni večje tveganje za razvoj raka
Če izključimo genske mutacije in poklicno izpostavljenost na kancerogene kemikalije, postane prehrana najpomembnejši dejavnik tveganja za nastanek raka. Hranila lahko vplivajo na nastanek novotvorb z naslednjimi procesi: z vnetjem, s hormonsko regulacijo, s celično diferenciacijo, lahko vplivajo na popravila DNA, na programirano celično smrt ali rast. Študije so dokazale, da bi lahko z dieto smrtnost … Več »...

sobota, 2. maj 2015

Slika članka
Varovalna prehrana pri boleznih srca in ožilja
Obolelost za boleznimi srca in ožilja je v zadnjem stoletju v velikem porastu. V začetku 20. stoletja so bolezni srca in ožilja veljala za relativno redke, saj so v velikih mestnih bolnišnicah v povprečju sprejeli le po enega bolnika na mesec. V današnjem času, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), vsako leto umre v svetu … Več »...

nedelja, 12. april 2015

Slika članka
Načrtovanje prehrane – Osnove zdrave prehrane 7.del
V dosedanjih člankih smo si pogledali vse glavne skupine živil ter objasnili kako ocenimo potrebe po energiji za odraslega posameznika. Sedaj pa si poglejmo, kako se načrtuje preprost jedilnik za zdravega posameznika. Načrtovanje jedilnika, ki je prikazano v tem prispevku, je okvirno in ni namenjeno sestavljanju jedilnika za različne bolezni ali za sestavljanje zahtevnejših jedilnikov. … Več »...

sobota, 11. april 2015

Slika članka
Psyllium pomaga pri hujšanju, blaženju drisk, diabetesu in nižanju holesterola
Psyllium je vodotopna vlaknina, ki se nahaja v drobnih semenih rastline Plantago ovata. Rastlina, katera zelo dobro uspeva na območju Indije, proizvede do 15.000 zelo drobnih z gelom prevlečenih semen iz katerih se pridobiva psyllium. Psyllium ima številne zdravju ugodne učinke. Poleg uravnavanja krvnega sladkorja in nižanja holesterola so ugodni učinki zaznavni predvsem v prebavnem … Več »...

sobota, 4. april 2015

Slika članka
Energijsko ravnovesje za uravnavanje telesne teže – Osnove zdrave prehrane (6. del)
Uravnavanje telesne teže za mnoge predstavlja večno uganko. V osnovi je uravnavanje teže skrajno preprosto. Uravnavanje teže temelji na ravnovesju med vnosom energije v telo in njeno porabo. Izenačena vnos in poraba energije pomenita ohranjanje telesne teže, medtem, ko večji vnos energije v primerjavi s porabo pomeni porast telesne teže in obratno večja poraba energije … Več »...

petek, 3. april 2015

Pistacija je bila že v prazgodovini, zaradi svoje hranilne vrednosti in potencialnega zdravilnega učinka, del človeške prehrane. Pistacija vsebuje številne bioaktivne spojine Pistacija je plod drevesa Pistacia vera L, ki izhaja iz Bljižnjega vzhoda in zraste do 10 metrov visoko. To so hranilno zelo gosti oreščki z visoko vsebnostjo zdravih maščobnih kislin, beljakovin, prehranske vlaknine, … Več »...

nedelja, 29. marec 2015

Slika članka
Kako notranji konflikti ali občutki krivde vplivajo na prehranjevanje in doživljanje lastne podobe?
Veliko posameznikov posega po hrani kot uteho pri krajšanju dolgočasja, premagovanju napetosti ali pa paradoksalno v dolgih časovnih razponih po hrani sploh ne posega. Pogosto se v povezavi s prehranjevanjem pojavljajo tudi notranji konflikti ali občutki krivde. Tako postane prehranjevanje kompleksna težava, ki se kaže kot izguba nadzora nad seboj in okolico. Težave se pojavljajo … Več »...

nedelja, 15. marec 2015

dietetik.sipred 3353 dnevi
Regrat (Taraxacum officinale Weber) je v celoti užitna rastlina, katerih deli (listje, korenine in cvetovi) se uporabljajo za različne zdravilne ali kulinarične namene. Mladi listi se običajno uživajo kot solate ali na hitro pokuhani z dodatkom popra in soli, kot priloga. Regrat je odličen vir hranil Regrat je zelo dober vir mikro-hranil, analiza hranljivih snovi razkriva vsebnost mineralnih snovi, beljakovin, vlaknin, vitaminov in uravnoteženo kombinacijo elementov v sledovih. Suhi listi nepogrešljiva sestavina pri pripravi aperitivov, zeliščnih likerjev, vina in brezalkoholnih pijač. Pražene korenine se uporabne kot kavni nadomestek, tako nastane zdravilna pijača brez ekscitatornih učinkov. Cvetove uporabljajo za proizvodnjo vina, sladic in kot aromo v nekaterih živilih. V primerjavi s špinačo ali solato, regrat vsebuje veliko več vitaminov, mineralov, prehranskih vlaknin in maščob (vsebuje 1,5% lipidov: oleinsko, palmitinsko, linolno in linolensko kislino) ter ima ugodnejšo sestavo aminokislin. Farmakološki učinek bioaktivnih spojin regrata Večina potencialno bioaktivnih sestavin regrata je bilo izoliranih in identificiranih, vendar njihovo točno farmakološko delovanje ni še popolnoma raziskano. Poleg holeretičnega (spodbuja izločanje žolčnih kislin), diuretičnega, antirevmatičnega in protivnetnega učinka, v zadnjem času pridobiva pozornost antioksidativno delovanje in morebitni pozitiven učinek na preprečevanje razvoja debelosti, raka in številnih dejavnikov tveganja v povezanih z razvojem bolezni srca in ožilja. Številne študije podpirajo možnost uporabe regrata kot zdravilno rastlino. Cvetovi so odličen vir flavonolov (luteolin) in antioksidantov: flavonoidov, kumarne, kavne in klorogenske kisline. Regratovi listi vsebujejo veliko polifenolnih in flavonoidnih spojin. Zdravilne lastnosti regrata so uporabljene za zdravljenje hiperbilirubinemije ali encimopatije (popolna ali delno pomanjkljiva aktivnost določenega encima) ter pri novorojenčkih za zdravljenje holestaze. Bioaktivne učinkovine regrata zmanjšajo tveganje za nastanek ateroskleroze.

sobota, 28. februar 2015

Slika članka
Melatonin, pomanjkanje spanja in debelost
Pri vseh organizmih poteka sinteza hormona melatonina v času teme. Pri organizmih, ki so aktivni skozi dan so plazemske količine tega hormona visoke med spanjem. Trajanje in količine izločenega hormona iz žleze epifize (češarika) je odvisna od dolžine preživetega časa v temi, saj se hormon obnaša kot nevroendokrini mediator med časom svetlobe in teme (eng. … Nadaljevanje »...

nedelja, 22. februar 2015

Slika članka
Osnove zdrave prehrane (5.del) – PREHRANSKA VLAKNINA
Prehranska vlaknina je skupina ogljikovih hidratov, ki se ne prebavi v prebavnem sistemu. V debelo črevo vstopi nespremenjena ali pa prebavljena zaradi bakterijske fermentacije črevesne mikro flore. Poglejmo si najprej kaj je prehranska vlaknina. Uradna definicija jo opisuje kot ogljikove hidrate, ki jih encimi človeškega prebavnega trakta ne morejo razgraditi. Spadajo v naslednje skupine: • … Nadaljevanje »...

torek, 10. februar 2015

Slika članka
β-glukani v ovsenih kosmičih nižajo krvni tlak in slabi holesterol
Prehrana je pomemben dejavnik tveganja v povezavi z razvojem bolezni srca in ožilja. Uživanje ovsenih kosmičev in otrobov (tudi za krajši čas) zniža raven plazemskega LDL holesterola, kateri je glavni dejavnik tveganja pri razvoju bolezni srca in ožilja. Oves in ovsene kosmiče bi lahko uvrščali med funkcionalna živila (hrana z biološko ugodno aktivnim delovanjem na … Nadaljevanje »...

četrtek, 5. februar 2015

Slika članka
Prehlad, gripa? Okrepimo imunski sistem s prehrano
Proti bakterijam in virusom je najpomembnejša obramba naš imunski sistem. Pri vsakodnevni izpostavljenosti dejavnikom okolja nas mora učinkovit imunski sistem ščititi in ohraniti zdrave. Obstaja pa kar nekaj dejavnikov, ki lahko oslabijo delovanje in zmanjšajo učinkovitost našega imunskega sistema. Z leti postajamo manj odporni Staranje doprinese oslabljeno sposobnost obnove telesnih tkiv in proizvodnje celic, ki sestavljajo … Nadaljevanje »...

sobota, 31. januar 2015

Slika članka
Prehranska vlaknina zmanjša tveganje za nastanek številnih bolezni
Vlaknine so prisotne v nekaterih živilih: oreščkih, stročnicah in grahu, vendar v dnevni prehrani omenjenih živil ne zaužijemo v potrebnih količinah. Odrasli naj bi dnevno zaužili 30 do 35 gramov vlaknine, približno pol kilograma ali 5 do 8 svežih kosov zelenjave ali sadja. V zahodnem svetu je zaužita količina vlaknine nezadostna. Večina Evropejcev in Američanov je izgubilo … Nadaljevanje »...

nedelja, 25. januar 2015

Slika članka
Zaprtost lahko odpravimo povsem z lahkoto na naraven način
Zaprtost lahko učinkovito odpravimo z dodatnim prehranskim vnosom vlaknin. Vlaknine povečajo volumen himusa (feces), kar zmanjša tranzitni čas in izboljša peristaltiko. Dodatno dovajanje vlaknin pri dnevni prehrani vključno z rezistentnim škrobom izboljša peristaltiko. Zaprtost zdravimo na naraven način brez nepotrebnih zdravil. Naravno prehransko zdravljenje konstipacije se bazira predvsem na vlogo ustreznega vnosa prehrane bogate z … Nadaljevanje »...

četrtek, 22. januar 2015

Slika članka
Zeleni čaj, poleg vseh ugodnih učinkov na naše telo in um, upočasnjuje proces staranja
Zeleni čaj je izdelek narejen iz rastline Camellia sinensis. Uporabni deli rastline so: listni vršički, listi in steblo. Zeleni čaj ima številne koristne učinke na zdravje. Da se ohranijo pomembne bioaktivne snovi imenovane polifenoli, liste le za zelo kratek čas poparijo na visoki temperaturi. Zdravilni učinki Zeleni čaj se lahko pripravi kot napitek (čaj) ali … Nadaljevanje »...

petek, 16. januar 2015

Slika članka
Načela dolgoročnega ohranjanja idealne telesne teže
Prehranjevalne navade Vzdrževanje optimalne telesne mase skozi celo življenje, naj bi bil poglavitni cilj vsakega posameznika, ki je kadarkoli imel težave z odvečnimi kilogrami. Preprečevanje ponovnega skladiščenja maščob je še bolj pomembno kot samo hujšanje. Najpomembnejša načela dolgoročnega uravnavanja telesne teže so: izogibanje hitrih diet, vzpostavljanje pravilnih prehranjevalnih navad in povečanje fizične aktivnosti. Posameznik s … Nadaljevanje »...

torek, 13. januar 2015

Slika članka
Neprijetna resnica o učinkih sladila aspartama na naše zdravje
Aspartam je nizko kalorično sladilo (E 951), 180 krat slajše od namiznega sladkorja (saharoza). Sestavljen je iz aminokislin fenilanina (50%), asparaginske kisline (40%) in metanola (10%). Asparaginska kislina je ekscitatorna amino kislina (AK), ki se običajno nahaja v večjih koncentracijah v možganih. Aspartam lahko prehaja preko krvno – možganske pregrade Krvno – možganska pregrada ščiti možgane … Nadaljevanje »...

sobota, 10. januar 2015

Slika članka
Zeliščna prehranska dopolnila namenjena hujšanju so lahko nevarna za zdravje
Nepredvidljivi učinek zeliščnih izdelkov na zdravje Na trgu najdemo vedno veliko prehranskih dopolnil na osnovi zelišč, ki naj bi spodbudila hitrejše izgorevanje maščob v telesu in s tem hujšanje. Zaradi obsežnega in uspešnega marketinga se takšnih dopolnil proda zelo veliko. Vendar je potrebna previdnost tudi pri izdelkih, katerih osnovne sestavine so naravnega izvora. Ti izdelki so … Nadaljevanje »...

četrtek, 8. januar 2015

Slika članka
V kaj nas vodi sindrom dobrega počutja? Neustrezna prehrana, pomanjkanje gibanja in stres..
Hujšanje in nato vzdrževanje idealne oziroma normalne telesne mase temelji na spoznanju, da povečano telesno maso povzroča zlasti nezdrav način življenja. Preden posameznik prične s shujševalno dieto mora najprej spoznati in ugotoviti ali je življenjski slog (vključno s prehrano) ustrezno dober ter ali je v skladu s sodobnimi in znanstveno dognanimi načeli zdravega življenja. Že … Nadaljevanje »...