Vir: Dolenjski list

Slika članka
Za tolažbo maša pri sv. Jakobu
Kmalu bo obletnica dogodka, ki je močno zaznamoval cerkev sv. Jakoba na Malem Vrhu (pri Globokem) in vsaj malo tudi življenje tukajšnjih prebivalcev. 3. avgusta 2021 se je namreč podrl zvonik te cerkve, zato so jo takoj zaprli in je na žalost mnogih zaprta še zdaj. preberite več »
Slika članka
Doktorica obramboslovja
Teodora Tea Ristevska Skušek, ki jo je želja po znanju iz Makedonije pripeljala v Ljubljano, ljubezen pa naprej v Sevnico, je po novem doktorica znanosti. Po opravljenem magisteriju iz politologije na Univerzi sv. Cirila in Metoda v Skopju ter drugem magisteriju iz evropskih študij na Univerzi v Ljubljani se je kot mlada raziskovalka zaposlila na Fakulteti za družbene vede in pred dnevi z doktorsko disertacijo Dilema med varnostjo in svobodo na primeru vojne proti terorizmu končala študij. Pod mentorstvom prof. dr. Iztoka Prezlja je preučevala razmerje med varnostjo in svobodo v vojni proti terorizmu, s poudarkom na ZDA. Raziskovanje bo njeno delo tudi v prihodnje, in sicer v Obramboslovnem raziskovalnem centru in v delovni skupini ULTRA, ki sodi pod okrilje FDV. Veseli se tudi možnosti sodelovanja pri mednarodnih raziskovalnih projektih na temo ključnih izzivov našega časa, s poudarkom na trenutnih globalnih krizah. Svoje znanje aktivno prenaša na študente, saj v programu obramboslovja in varnostnih študij sodeluje pri poučevanju treh predmetov. preberite več »
Slika članka
Ob Kolpo tudi letos vabi festival Castle
V vasi Fara v občina Kostel ob reki Kolpi bo od 25. do 28. julija potekal glasbeni festival Castle. Med nastopajočimi so imena, kot so Baby Lasagna in Magnifico ter skupine, kot so Koala Voice, Let 3, Fed Horses in Šank Rock. V vseh dneh festivala pričakujejo več kot 10.000 obiskovalcev, nekaj vstopnic za festival je še na voljo. preberite več »
Slika članka
Grb občine Dušanu Kraševcu, županova plaketa PGD Soteska
Na včerajšnji dan pred 26. leti je Državni zbor s spremembo Zakona o lokalni samoupravi postavil temelje za ustanovitev samostojne občine Dolenjske Toplice, s sinočnjo slavnostno sejo občinskega sveta pa je praznovanje občinskega praznika doseglo svoj vrhunec. preberite več »
Slika članka
Nemški poletni tabor
Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji, ki jo vodi Urška Kop in ima sedež v Občicah v občini Dolenjske Toplice, je pretekli teden na sedežu Društva Kočevarjev - staroselcev organizirala nemški poletni tabor. 15 otrok od 5. do 15. leta starosti se je učilo nemščino, dnevi pa so minevali z zanimivimi aktivnostmi in delavnicami, so sporočili organizatorji. Da je vse potekalo nemoteno sta poskrbeli Urška Kop in Irena Kapš, v nemški jezik pa je otroke popeljala učiteljica Mateja Avbar. preberite več »
Slika članka
Oskubili sončno elektrarno
V noči na ponedeljek so na območju PP Črnomelj neznanci vlomili v ograjen prostor, kjer se nahaja sončna elektrarna. Prerezali in ukradli so solarne kable in konektorje in povzročili za okoli 15.000 evrov škode, danes poročajo s Policijske uprave Novo mesto. preberite več »
Slika članka
Pomoč MO NM perspektivnim dijakom in študentom
Mestna občina Novo mesto je na svoji spletni strani objavila razpis za podelitev izrednih štipendij in enkratnih denarnih pomoči za perspektivne študente in dijake za šolsko oziroma študijsko leto 2024/2025. Občina mladim Novomeščanom, ki na svojih področjih dosegajo izjemne dosežke, nudi denarno podporo v višini 240 evrov na mesec za šolanje v Sloveniji, 360 evrov na mesec za izobraževanje v tujini, višina enkratne denarne pomoči za študij v tujini pa znaša 600 evrov. Kandidati že devete generacije štipendistov lahko vloge oddajo do 2. oktobra 2024. preberite več »
Slika članka
Tayler Persons novi košarkar Krke
Novi član košarkarske kluba Krke je 28-letni in 191 centimetrov visoki Američan Tayler Persons. Na Dolenjsko prihaja iz poljske lige, kjer je bil v minuli sezoni s povprečno 9,4 podaje na tekmo prvi asistent prvenstva. preberite več »
Slika članka
Avtobus obstal na brežini
Včeraj ob 18.58 je v naselju Paha, občina Novo mesto, obstal avtobus na brežini. Gasilci GRC Novo mesto so ga s tehničnim posegom prestavili nazaj na cesto in ga pregledali, poroča uprava za zaščito in reševanje. preberite več »
Regionalne novice > Dolenjska in PosavjeePosavjepred 11 urami in 40 minutami
Okrepljene aktivnosti policistov tudi v Posavju Kronika eposavjem Tor, 07/23/2024 - 05:00 Zaradi povečanega števila premoženjskih kaznivih dejanj okrepljene aktivnosti policistov na varnostno bolj obremenjenih območjih na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini.

Včeraj

Slika članka
Namesto Pogačarja Domen Novak
Selektor slovenske moške kolesarske reprezentance Uroš Murn je razkril imena kolesarjev, ki bodo nastopili na olimpijskih igrah v Parizu. Med njimi ne bo Tadeja Pogačarja, ki je zaradi preutrujenosti odpovedal sodelovanje. Zamenjal ga bo reprezentančni kolega Domen Novak, 28-letni Dolenjec iz Dolenje vasi pri Otočcu, so sporočili iz vodstva slovenske olimpijske ekipe. preberite več »
Slika članka
Lepo urejeno, a za nekatere moteče
Septembra leta 2011 je na nekoč prestižnem in najbolj urejenem kopališču ob Kolpi, kopališču Metlika, takratni predsednik Turističnega društva Metlika Anton Černič zbranim predstavil načrt njegove obnove. Žal je projekt kljub zagotovljenim 30 tisočakom – občina bi morala k temu takrat primakniti komaj omembe vreden petodstotni delež –, s katerimi bi uredili dostop do vode, stopnice, obračališče, priveze za čolne in ploščad za t. i. metliški tenis, obtičal v predalu. preberite več »
Slika članka
Klepet Nadje in Mira
Nadja Sajovic, danes 103 leta stara Novomeščanka, je bila živa priča, ko je njen someščan Leon Štukelj pred 100 leti v Parizu osvojil olimpijsko medaljo. Njen oče je bil namreč Štukljev veliki prijatelj, zato se njunega prijateljevanja še danes rada spomni. Na nekdanjem zemljišču njenih staršev danes stoji tudi spomenik v čast temu velikemu olimpioniku. Objavljena fotografija, na kateri sta ena najstarejših Slovenk in Miro Cerar, nekoč prav tako izjemno uspešen športnik, je nastala na večer, ko so na Glavnem trgu obeležili 100. obletnico, odkar je Leon Štukelj olimpijsko medaljo prinesel v Novo mesto . Dogajanje je bilo obogateno z odprtjem razstave o Štuklju, novinar TV Slovenija Igor E. Bergant se je pogovarjal z Mirom Cerarjem, obiskovalci pa so si lahko premierno ogledali film o Leonu Štuklju, ki je delo novomeškega režiserja Klemena Dvornika. preberite več »
Slika članka
FOTO: V Deželi kozolcev poželi pšenico
Žetev in mlačev sta bila ena od najpomembnejših kmečkih opravil koledarskega leta, pomenila pa je tudi povezovanje in sodelovanje vaške skupnosti. Z žetvijo so začeli ob kresu (24. junij), ko so poželi ječmen, nato so želi proso in rž, ter ob svetem Jakobu (25. julij) še pšenico. Sledila je še žetev ovsa in v jeseni ajde. preberite več »
Regionalne novice > Dolenjska in PosavjeDolenjski listpred 1 dnem, 2 urama in 11 minutami
Slika članka
Domen in Aljaž
Na mednarodnem festivalu Dein Lied (Tvoja pesem) v Bad Windsheimu v bližini Nürnberga v Nemčiji, na katerem se že od leta 2014 s pesmijo predstavljajo vse evropske države, je leta 2022 prvič nastopil tudi Aljaž Vesel, v Nemčiji živeči Sodražan in evropsko uveljavljen tenorist. Petje je študiral na Univerzi za umetnost v Zürichu in februarja 2019 diplomiral iz glasbene pedagogike. Takrat je zastopal Slovenijo, v obveznem programu pa je ob prepevanju slovenskih pesmi v roke vzel harmoniko in se spomnil časov, ko je na začetku glasbene poti v domačem kraju z očetom Daretom in prijatelji igral na diatonično harmoniko. To je direktorja festivala tako navdušilo, da je Aljaža povabil na gala koncert, ki so ga pripravili ob 10-letnici festivala. Sodražan je vtise s tega nepozabnega dogodka delil tudi z Domnom Kljunom, lanskim zmagovalcem šova Slovenija ima talent, ki je v zadnjem letu postal znan »suhorobar«. Srečala sta se v ribniškem gradu, kjer je Domen ob koncu tedna na drugih letošnjih Grajskih večerih zbral več kot 1.200-glavo množico zvestih poslušalcev , tudi ob prepevanju lastne skladbe Le s teboj. Preprost fant s Pustega Hriba nad Ortnekom, ki poleg petja obožuje tudi domačo kmetijo in konje, je dal vse od sebe. »Tega res nisem pričakoval. Ostal sem brez besed,« je po tem, ko so ugasnile odrske luči, dejal Domen, ki ima pred sabo številne načrte. Med drugim bo nastopal tudi na porokah, kar bo posebna izkušnja. preberite več »
Regionalne novice > Dolenjska in PosavjeDolenjski listpred 1 dnem, 2 urama in 41 minutami
Slika članka
Golob zadovoljen, v sredo podpišejo
Premier Robert Golob je danes potrdil, da je bil novomeški Revoz uspešen pri kandidaturi za izdelavo prenovljene različice Renaultovega električnega twinga. "Za ta projekt smo si prizadevali veliko časa," je dejal v izjavi v Ljubljani. Podpis memoranduma o soglasju, ki bo podlaga za zagon proizvodnje, bo v sredo v Novem mestu. preberite več »
Regionalne novice > Dolenjska in PosavjeDolenjski listpred 1 dnem, 3 urami in 1 minuto
Slika članka
V mesto je prispel Multistar
V teh dneh so se v sevniški občini razveselili pomembne nove pridobitve, gasilskega vozila za gašenje in reševanje z višin MultiStar. Do jeseni bodo v okviru Gasilske zveze Sevnica potekala usposabljanja, nato pa bo gasilsko vozilo tudi uradno predano namenu, so sporočili z občine. preberite več »
Regionalne novice > Dolenjska in PosavjeDolenjski listpred 1 dnem, 4 urami in 1 minuto
Slika članka
Mestna promenada Brežice 2024 z rekordnim obiskom
Mestna promenada Brežice, ki je letos v organizaciji Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice potekala od 10. do 19. julija, je znova potrdila svoj sloves najbolj priljubljene poletne prireditve v Posavju, sporočajo organizatorji. V desetih dneh je privabila 17 tisoč obiskovalcev, ki so uživali v bogatem programu, polnem glasbe, kulture, športnih aktivnosti, ponudbi lokalnih umetnikov in lokalne kulinarike, kar je po mnenju organizatorja najpomembnejše, pa je bil dosežen tudi cilj (še) bolj »zelene prireditve« v središču starega mestnega jedra. preberite več »
Regionalne novice > Dolenjska in PosavjeDolenjski listpred 1 dnem, 4 urami in 56 minutami
Slika članka
FOTO: Prometne nesreče, pretepi in serijski vlomi v avtomobile
V soboto nekaj po 17. uri se je zgodila prometna nesreča pri Veliki vasi pri Krškem. Policisti PP Krško so opravili ogled in po prvih ugotovitvah je 18-letni voznik začetnik vozil iz smeri Brezja proti Veliki vasi pri Krškem. V izogib trčenju z voznikom, ki naj bi iz nasprotne smeri pripeljal po njegovem smernem vozišču, je zapeljal s ceste, izgubil oblast nad vozilom in trčil v drevo. Tri potnice iz vozila 18-letnika so bile v nesreči lažje poškodovane. Policisti okoliščine še preverjajo. preberite več »
Regionalne novice > Dolenjska in PosavjeDolenjski listpred 1 dnem, 5 urami in 41 minutami
Slika članka
KUD Oton Župančič Vinica s folklorno predstavo ob 60-letnici
KUD Oton Župančič Vinica je minuli petek v okviru festivala Poletje v Vinici obeležilo svojih 60 let delovanja. Pripravili so izjemno predstavo, na kateri sta z roko v roki plesali umetna inteligenca in folklora ter se tako poklonili kraju in ljudem, ki so skrbeli, da se še danes ponašajo z eno najbogatejših dediščin na svetu. Da v Vinici ni skrbi za ohranjanje tradicije in folklore, je okoli 700 obiskovalcem dokazalo okoli 150 nastopajočih članov, ki so v 12 sekcijah predstavili 10 legend Vinice, so sporočili organizatorji. preberite več »