Vir: Dolenjski list

sobota, 20. julij

Slika članka
Kolpa še vedno ena najčistejših rek, je pa treba ukrepati
Reka Kolpa še vedno velja za eno od najbolje naravno ohranjenih rek v državi, se pa njeno stanje zaradi urbanizacije, turizma in podnebnih sprememb poslabšuje. Zato je nujno začeti urejati čiščenje odpadnih voda in najti dogovor o enovitem lokalnem, državnem in meddržavnem pristopu upravljanja reke, pravijo na zavodu za varstvo narave. preberite več »
Slika članka
Forbes Slovenija: Proizvodnja nove različice električnega twinga zaupana Revozu
Francoski avtomobilski proizvajalec Renault naj bi proizvodnjo prenovljene različice cenovno bolj dostopnega električnega twinga zaupal novomeškemu Revozu, danes na spletni strani poroča Forbes Slovenija. Podpis memoranduma o soglasju, ki bo podlaga za zagon proizvodnje, bo po njihovih navedbah v sredo na sedežu Revoza v Novem mestu. preberite več »
Slika članka
Oče in hči
Na fotografiji sta oče in hči, ki pomembno bogatita novomeški kulturni prostor. 72-letni Jože Kotar je uspešen novomeški slikar, ki ustvarja že več kot 50 let, v tem času pa je ustvaril bogat slikarski opus in za svoje delo prejel številne nagrade doma in v tujini. Njegova hči Klavdija, ki je letos praznovala 50 let in je že 12 let na čelu novomeške izpostave JSKD, pa je kulturnica po duši in srcu. Ljubiteljska kultura je v naši regiji na vseh področjih močno razvita in na zavidljivo visoki ravni tudi po zaslugi povezovalne Klavdije, ki je med drugim še pesnica ter sourednica ali soavtorica številnih publikacij in voditeljica predvsem kulturnih dogodkov. Delo drug drugega izjemno spoštujeta in cenita, delovanje v kulturi pa ju je v razmerju oče in hči še bolj povezalo. preberite več »
Slika članka
Po dveh letih se vrača Latković
Po dveh letih se k rokometašem Trima iz Trebnjega vrača Mirko Latković. Ta je v Trebnje iz Črne gore prišel leta 2021, po kadetski in mladinski karieri pa je kot posojen rokometaš igral za Dobovo in Škofjo Loko, so sporočili iz kluba. preberite več »
Slika članka
FOTO: Večurna zapora AC; utopljenec na dnu Dobličice
Včeraj ob 17.58 je na avtocesti Ljubljana-Obrežje pri Dolenjem Karteljevem, v smeri Obrežja, prišlo do prometne nesreče v kateri sta bila udeležena osebno in tovorno vozilo. V nesreči je bila poškodovana ena oseba. Na kraju so jo oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto ter jo odpeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, pomagali reševalcem ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Posredovali so tudi delavci DARS. Zaradi nesreče je bila cesta več ur zaprta. preberite več »
Slika članka
FOTO: Nočna neurja v Posavju; danes še izdatno deževje
Nevihte z močnimi nalivi so sinoči najprej zajele severni del države in se nato razširile proti jugu. V naši regiji so povzročile največ težav v občinah Krško in Kostanjevica na Krki, kjer je meteorna voda zalila nekaj kletnih prostorov. Posredovali so gasilci PGE Krško in PGD Dolenja vas ter PGD Prekopa, ki so izčrpali meteorne vode iz več stanovanjskih objektov. preberite več »

petek, 19. julij

Slika članka
Registracijski center predvidoma še ta mesec
Postopke v novem registracijskem centru na območju Policijske postaje za izravnalne ukrepe Novo mesto (PPIU) na Obrežju bodo predvidoma začeli opravljati še v tem mesecu. Za objekt so pridobljena potrebna soglasja, pojasnijo na Policijski upravi Novo mesto (PU Novo mesto). preberite več »
Slika članka
Oranžni alarm, »situacija je potencialno nevarna«
Že ponoči se bo vreme obrnilo na glavo. Pričakovati je obilne padavine, zaradi česar je Agencija RS za okolje (Arso) za vso državo izdala oranžno opozorilo. preberite več »
Slika članka
Pretepel svojo mamo; odpadki in ribe - prve kurili, druge lovili
Krški policisti so bili včeraj obveščeni o nasilju v družini v okolici Krškega. Takoj so se odzvali, danes poročajo s PU Novo mesto, zbrali obvestila in ugotovili, da je 38-letni nasilnež pretepel svojo mamo in jo poškodoval. Na kraj so poklicali reševalce, ki so žrtev oskrbeli in jo odpeljali v bolnišnico. Policisti so nasilnežu izrekli prepoved približevanja zaradi razlogov za sum, da bo ogrozil njeno življenje, osebno varnost in svobodo. Zoper njega bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini. preberite več »
Slika članka
Lahko ima skladišče, ne sme pretakati
Na prejšnji seji, ko je občinski svet ta prostorski dokument imel pred seboj v prvi obravnavi, je bila dolga in polemična razprava o tem, ali so omenjeni poslovni prostori kakor koli nevarni za okolje in prebivalce. preberite več »
Slika članka
Most čez Savo bodo odprli že v soboto
V soboto dopoldne bodo dva dni pred rokom odprli most čez Savo v Sevnici in s tem državno cesto Boštanj-Planina pri Sevnici, je objavila Direkcija RS za infrastrukturo. V času popolne zapore so izvedli več del, vendar pa zaradi previsokih temperatur ni bilo možno izvesti dilatacij. To bodo izvedli segmentno ob dvosmernem prometu. preberite več »
Slika članka
Kibernetski kaos, v težavah tudi Krka; odpravljanje posledic ne bo enostavno
Svet se je danes znašel v primežu kibernetskih težav, obsežnega izpada, s katerim se srečujejo številni uporabniki Windowsa. preberite več »
Slika članka
Obiskali otroke na letovanju
Vodstvo OZ RK Novo mesto je včeraj s predstavniki občin in prostovoljci obiskalo otroke na zdravstvenem letovanju na Debelem rtiču v prvi izmeni. preberite več »
Slika članka
Junkar z edinstvenim priznanjem
Priznani slovenski glasbenik Nace Junkar je pomembno zaznamoval slovensko glasbeno sceno in pustil neizbrisen pečat v zabavni glasbi. Kot operni pevec Ljubljanske opere je s svojo prvo malo ploščo, na kateri sta bili skladbi avtorja Ota Pestnerja Ti si moja melodija in Naj bo ta ples za naju, že pred 40 leti postavil temelje za svojo dolgo in uspešno kariero tudi v zabavni glasbi. Založba Obzorja Maribor – Založba Helidon mu je za njegov prispevek k slovenski glasbeni kulturi nedavno podelila edinstveno priznanje, česar se je Nace izjemno razveselil, ob prejemu pa je bil počaščen in ponosen. preberite več »
Slika članka
Vlada z načrtom upravljanja gradu Turjak
Vlada je na zadnji redni seji sprejela načrt upravljanja kulturnega spomenika državnega pomena grad Turjak za obdobje 2024-2028. Načrt je temeljni dokument za zagotovitev trajnega, učinkovitega in usklajenega upravljanja gradu, ki ima status kulturnega spomenika državnega pomena. preberite več »
Slika članka
Goreli odpadki, pnevmatike, podrast ...
Medtem ko s Krasa prihaja razveseljiva novica, da so velik požar, ki je tam izbruhnil v četrtek, gasilci ponoči uspeli obkrožiti in je zdaj omejen ter pod nadzorom, pa imajo tudi na našem območju gasilci vsak dan delo s požari v naravi. Manjšimi sicer kot kraški, pa vendar so v tem suhem vremenu nenehno na preži. preberite več »

četrtek, 18. julij

Slika članka
FOTO: Tovornjak na AC prebil varovalno ograjo, zaprti štirje pasovi
Danes ob 9.49 je na avtocesti Ljubljana - Obrežje, pri kraju Zaloke v občini Krško, tovorno vozilo prebilo varovalno ograjo. Posredovali so gasilci PGE Krško, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, posuli cestišče s absorbentom ter prečrpali pogonsko gorivo iz rezervoarja. Zaradi prometne nesreče sta bila zaprta vozni in prehitevalni pas v smeri Obrežja in obratno v smeri Ljubljane. Reševalci NMP Krško so oskrbeli lažje poškodovanega voznika tovornega vozila. preberite več »
Slika članka
Motoristi ob obali Gardskega jezera
Člani in članice Moto kluba Novo mesto so med nedavnim štiridnevnim popotovanjem v Dolomite raziskovali tudi vršace okoli Gardskega jezera in brusili gume na vijugastih cestah, ob tem pa uživali v panoramskih razgledih na Gardsko jezero. Med drugim so se povzpeli na 2.218 m visok Monte Baldo, ki je najvišji vrh grebena. Razkriva prelep pogled na kar 12 dvotisočakov pa tudi na jezero Garda in daleč v dolino. Pot jih je vodila še v slovito italijansko smučarsko središče Madonna di Campiglio. Motoristična karavana je zatem odšla v dolino, k obali jezera, ki so jo v celoti prevozili. Najprej so se ustavili v mestu Limone sul Garda in obiskali plantaže citrusov, si ogledali bližnje jezero d’Idro, nad katerim se vzpenja prelepa ferata Sasso, in pot nadaljevali še v Sirmione, mesto ob Gardskem jezeru, kjer je osupljivo lep plavajoči grad Scaligero (na fotografiji). preberite več »
Slika članka
Španski velikan v boj za Drkušića
Kam bo pot zanesla slovenskega branilca Vanjo Drkušića, ki je eksplodiral na minulem evropskem prvenstvu v Nemčiji, se danes sprašujejo v časniku Ekipa? Dolenjec je nase opozoril z odličnimi predstavami, se izkazal na tekmah z Dansko, Srbijo, Anglijo in Portugalsko, že med prvenstvom pa so se začela ugibanja o njegovi prihodnosti. preberite več »
Slika članka
Kaj prinaša novi Dolenjski list
Četrtek je dan za Dolenjski list, ki vam tudi tokrat v branje ponuja zanimive vsebine. preberite več »