Vir: Dolenjski list

torek, 5. december

Vodja nacionalnega programa duševnega zdravja Radivoje Pribaković Brinovec je na strokovnem regijskem srečanju v Sevnici, ki so ga tokrat posvetili družinskemu duševnemu zdravju, dejal, da je organizator tega srečanja Zdravstveni dom Sevnica s svojim Centrom za duševno zdravje odraslih (CDZO) Posavje, katerega strokovni vodja je psihiatrinja prof. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, ter s Centrom za duševno zdravje otrok in mladostnikov (CDZOM), ki tudi deluje v Posavju, primer odlične prakse. Lažji dostop do pomoči v duševni stiski naj bi po Sloveniji dosegli do leta 2028, ko pričakujejo, da bodo vzpostavljeni vsi centri s čim bolj zapolnjenimi timi. Zdaj je v državi od načrtovanih 28 centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov vzpostavljenih že 21, od načrtovanih 25 centrov za duševno zdravje odraslih pa 16. preberite več »
V nedeljo so že peto leto zapored slovesno prižgali praznične luči tudi v ribniškem gradu in skupaj vstopili v najbolj veseli mesec leta. Pravljična kulisa je znova privabila številne obiskovalce, ki so skupaj z županom Samom Pogorelcem odštevali do prižiga lučk, so sporočili z občine. preberite več »
V avli Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči so včeraj popoldne odprli razstavo 17. otroške likovne ustvarjalnice z naslovom »Iz mirnopeške pokrajine«. Razstavo je pripravila Osnovna šola Toneta Pavčka pod vodstvom Aleše Sušnik Škedelj. V likovni ustvarjalnici je sodelovalo 12 osnovnih šol. Tokratni poudarek je bil na slikanju v akvarelu poljubnih odtenkov ene barve z detajlom črtne risbe v geometrijskem liku. Izhodišče za motiv je bila pokrajina globodolske ravnine z domišljijsko vsebino na temo knjige Mirnopečana Lojza Kastelica »Hiperborejci v naših krajih«. preberite več »
Trebanjski občinski svet je prvič obravnaval predlog proračuna za prihodnje leto, ki predvideva 19,5 milijona evrov prihodkov, še za dva milijona evrov več pa bo odhodkov. Županja Mateja Povhe pravi, da je proračun naložbeno naravnan, saj za naložbe namenjajo devet milijonov evrov. Predlog so svetniki sicer soglasno podprli, a v razpravi so imeli nanj kar nekaj pripomb. preberite več »
Občinski svet Občine Mirna je včeraj med drugim potrdil letne programe športa, kulture, socialnega in zdravstvenega varstva, dejavnosti za otroke in mlade ter načrt varstva pred naravnimi nesrečami za prihodnje leto, so sporočili z mirnske občine. preberite več »
Na sedežu Evropske rokometne zveze na Dunaju je bil opravljen žreb osmine finala EHF CUP. Rokometaši Krke se bodo v tem delu tekmovanja pomerili z ekipo RK Sloboda iz Tuzle. preberite več »
Včeraj okoli 13. ure se je zgodila prometna nesreča na avtocesti pri Smedniku (o trčenju avta v cisterno s plinom smo s fotografijami že poročali) . Policisti so ugotovili, da je za nesrečo odgovoren 21-letni voznik osebnega avtomobila iz Hrvaške, ki je zaradi prevelike hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v zadnji del priklopnega dela tovornega vozila, ki ga je v isti smeri vozil 51-letni voznik iz Srbije. Oba udeleženca sta bila lažje poškodovana, oskrbeli so ju na kraju nesreče. Povzročitelju nesreče so policisti zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog. preberite več »
Mladi s kriminalno preteklostjo na splošno spadajo med diskriminirane skupine prebivalstva, težje se vključujejo na trg dela in so socialno med najbolj ranljivimi skupinami. S projektom Vključujoč pristop k socialni rehabilitaciji in izobraževanju zapornikov, ki je del programa ReEdu, so želeli olajšati njihovo vključevanje v družbo po prestani kazni. preberite več »
Med otroke bo ponoči prišel prvi od treh decembrskih dobrih mož. Glede na slovensko kulturno dediščino jih bo namreč obiskal sv. Miklavž, ki goduje 6. decembra. Pridnim bo prinesel darove, porednim pa šibo. Darove bo pustil v krožnikih, peharjih ali nogavicah, ki mu jih bodo otroci nastavili zvečer. preberite več »
Košarkarji Krke so gostovali v Rogaški Slatini in doživeli drugi poraz v Ligi NKBM. preberite več »
Sinoči ob 20.37 so v ulici Sotla na Mirni gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mirna so nadzorovali izgorevanje saj, očistili dimnik in okolico pregledali s termo kamero. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja. preberite več »

ponedeljek, 4. december

Ob 12.58 sta na avtocesti Smednik–Dobruška vas trčila osebno vozilo in cisterna z butan plinom. Osebno vozilo je ob naletu zagorelo, voznik je začetni požar pogasil sam. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, nevtralizirali razlite motorne tekočine, preprečili nadaljnje iztekanje, nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju vozila in opravili meritve zaradi puščanja propan butana na cisterni. V nesreči ni bilo poškodovanih. preberite več »
Telovadci so se v soboto in nedeljo v novomeški dvorani Leona Štuklja borili za naslove državnih prvakov v gimnastiki. V vseh kategorijah je skupaj nastopilo več kot 450 tekmovalcev, med njimi so gledalci lahko videli tudi olimpijko Lucijo Hribar, ki je v mnogoboju prepričljivo zmagala. preberite več »
S prireditvijo Prižig prazničnih luči, ki se je letos z dolgoletne lokacije na Zatonu preselila na Trg Matije Gubca, se je v Krškem tudi uradno začel veseli december. Na prvo adventno nedeljo so namreč prižgali praznične luči, ki so zasijale po vsem mestu. preberite več »
Praznični december je živahen tudi v občini Šmarješke Toplice, kjer Zavod za turizem, kulturo in šport (ZTKŠ) Šmarješke Toplice že tradicionalno – tretje leto - organizira pestro dogajanje. Začelo se je včeraj popoldne z obiskom sv. Miklavža in prižigom lučk. Prižgal jih je župan Marjan Hribar, lučke so zasvetile po vsej šmarješki občini. preberite več »
Prešernova nagrajenca za leto 2024 sta pesnica Erika Vouk ter baletni plesalec in koreograf Henrik Neubauer . Nagrade Prešernovega sklada prejmemo pesnica Miljana Cunta, igralka Jana Zupančič, mezzosopranistka Nuška Drašček , stripar Ciril Horjak, režiserka Sara Kern, grafični oblikovalec Tomato Košir, je danes sporočil UO Prešernovega sklada. preberite več »
Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in direktor podjetja KOP Brežice Dejan Bibič sta te dni podpisala pogodbo za ureditev vstopne točke na Trško goro , s katero bo novomeška občina izboljšala prometno varnost ob izobraževalnem centru in nadgradila vsebine za sprehajalce ter turiste. Do prihodnjega poletja bo sedanje trikrako križišče v Sevnem preurejeno v krožišče, ob njem bo zgrajeno tudi parkirišče za avtobuse, za obiskovalce Trške gore pa bo vzpostavljena nova pešpot. Skupna vrednost projekta, ki ga bo v višini 184 tisoč evrov sofinanciralo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport iz Načrta za okrevanje in odpornost, je dobrih 850 tisoč evrov, od tega vrednost gradbenih del, ki se bodo začela v tem mesecu, znaša 656 tisoč evrov, so sporočili z rotovža. preberite več »
Naziv Branju prijazna občina je Občina Črnomelj prejela v petek v Ljubljani ob začetku dneva odprtih vrat slovenske kulture, bolj znanem kot Ta veseli dan kulture. Na razpisan javni natečaj za pridobitev naziva se je občina prijavila v sodelovanju s Knjižnico Črnomelj, listino pa sta v imenu župana in občine prevzela podžupan Jaka Birkelbach in direktorica Knjižnice Črnomelj Anja Panjan. preberite več »
V šentrupertski Deželi kozolcev so včeraj tretje leto zapored organizirali prižig prazničnih lučk. preberite več »
Konec tedna je v Šentjerneju že dišalo po praznikih. To lahko rečemo, ker je v organizaciji Društva kmetic Šentjernej potekalo že 8. regijsko ocenjevanje in razstava potic in prav letos je bil odziv neverjeten. preberite več »