Vir: Dolenjski list

četrtek, 18. julij

Slika članka
Podnevi je pripeka najhujša v Črnomlju
Samodejne postaje Agencije RS za okolje (Arso) so v obdobju med 1. junijem in 16. julijem letos redno beležile tako imenovane tropske noči, ko se temperatura zraka ne spusti pod 20 stopinj Celzija.Število tropskih noči najbolj izstopa na Primorskem, predvsem v Kopru, kjer so jih do včerajšnjega dne izmerili 25. Drugod po Sloveniji so večinoma izmerili do 10 tropskih noči. Zanimiva pa je tudi primerjava s številom dni, ko se je temperatura dvignila nad 30 stopinj Celzija (tako imenovani vroči dnevi). preberite več »
Slika članka
Jaka Soršak nova okrepitev Trebanjcev
Jaka Soršak je nova okrepitev RK Trimo Trebnje za sezono 2024/2025. Nekdanji mladinski reprezentant na Dolenjsko prihaja iz vrst RD Urbanscape Loka, s klubom pa je sklenil triletno sodelovanje. preberite več »
Slika članka
FOTO: Ukradeni Toyoti in Lexus do cilja niso prišli
Policisti Specializirane enote za nadzor državne meje so pri izvajanju izravnalnih ukrepov na avtocestnem postajališču Čatež ob Savi včeraj okoli 12. ure ustavili in kontrolirali voznika tovornega vozila s priklopnikom za prevoz vozil, bolgarskih registrskih oznak. Na tovornem vozilu in priklopniku je bilo naloženih osem osebnih vozil, ki jih je državljan Bolgarije natovoril v Veliki Britaniji, namenjen pa je bil v Bolgarijo. Policisti so opravili kontrolo natovorjenih vozil in pri preverjanju identifikacijskih oznak treh ugotovili, da številke šasije niso odtisnjene v skladu z normami proizvajalca. Pri nadaljnjem preverjanju pri tujih varnostnih organih so ugotovili, da so bila vsa tri vozila junija ukradena v Veliki Britaniji. Toyoto C-HR, Toyoto Hilux in Lexus ES 300 (na fotografijah) so zasegli, o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo, preiskava pa se nadaljuje, danes sporočajo s PU Novo mesto. preberite več »
Slika članka
Tudi v Metliki o romskih vprašanjih
Predstavniki države so se na temo vprašanj, povezanih z romsko skupnostjo, včeraj mudili tudi v Metliki. Obiskala jo je državna sekretarka ministrstva za notranje zadeve Helga Dobrin skupaj s predstavniki ministrstev za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, za pravosodje ter za vzgojo in izobraževanje na povabilo županje Martine Legan Janžekovič. preberite več »
Slika članka
Več policije na terenu, storilce naj doleti kazen
Na povabilo škocjanskega župana Jožeta Kaplerja se je včeraj popoldne v Škocjanu mudil notranji minister Boštjan Poklukar skupaj z vodstvom slovenske policije ter PU Novo mesto. Razlog je znan – romska problematika, ki se je v zadnjem času znova povečala. preberite več »
Slika članka
FOTO: Gasilci nad sršene, plin in ogenj
Sinoči ob 19.01 so v Brezini, občina Brežice, gasilci PGD Obrežje odstranili sršenje gnezdo iz ventilacijskega sistema v industrijskem objektu. preberite več »

sreda, 17. julij

Slika članka
Portret tedna: Elizabeta Žlajpah
Elizabeta Žlajpah je zdravnica splošne medicine, ki svoje delo z veseljem opravlja. Biti zdravnik zanjo ni le poklic, ampak poslanstvo in način življenja. Kot poudarjajo v Zdravstvenem domu (ZD) Trebnje, v katerem dela že 37 let, je gonilna sila, srce in duša njihovega zavoda ter zgled vsem preostalim. V vseh teh letih je pridobila ogromno strokovnega znanja o tem, kako pomagati ljudem, premore pa tudi veliko empatije do pacientov, zato ti v njej pogosto vidijo nekoga, ki mu lažje zaupajo svoje težave, tudi tiste, ki niso nujno povezane z njihovim zdravstvenim stanjem. preberite več »
Slika članka
FOTO: Objavili fotografije na plaži v Strunjanu umrlega moškega
Policisti Policijske uprave (PU) Koper še vedno ugotavljajo identiteto moškega, starega med 70 in 80 let, ki je 10. julija letos umrl na divji plaži med Strunjanom in Mesečevim zalivom. Moški pri sebi namreč ni imel dokumentov, zato koprski policisti prosijo za morebitne informacije. preberite več »
Slika članka
Postaja vse lepši
Slikoviti grad Žužemberk, katerega ostanki se dvigajo na strmem skalovju nad reko Krko, je bil v zadnjih dveh letih znova deležen nekaterih obnovitvenih del. Statično so obnovili stolpa levo in desno ob vhodu v grad, uredili so sanitarije, ki so dostopne tudi invalidom, statične obnove pa je bila deležna tudi stena. Dela so bila vredna manj kot 790.000 evrov, sofinancirali so jih kulturno in kmetijsko ministrstvo ter evropski skladi v skupnem projektu Las stik. preberite več »
Slika članka
Zaporniki do mirnskega ribnika in gradu
Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij je v zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni in Maribor ter v prevzgojnem domu Radeče za skupine obsojencev in mladoletnikov v vročem poletnem času organizirala različne pohode zunaj zavodov, so danes sporočili iz uprave. preberite več »
Slika članka
Na delavca padel kovinski okvir, poškodbe so hude
V podjetju v Črnomlju je včeraj nekaj po 17. uri na delavca padel kovinski okvir in ga hudo poškodoval. Reševalci so ga oskrbeli, helikopter pa ga je odpeljal v Univerzitetni klinični center Ljubljana, so sporočili s Policijske uprave (PU) Novo mesto. preberite več »
Slika članka
Novo mesto spet mesto jazza
Že četrt stoletja je sredina avgusta v Novem mestu rezervirana za jazz, za mednarodni festival in jazzovske delavnice Jazzinty, ki se bodo letos zgodile med 12. in 17. avgustom, v tem času pa se bo zvrstilo šest festivalskih večerov s kar enajstimi koncerti. preberite več »
Slika članka
V zadnjem trenutku so ga potegnili s tirov
Pred dnevi so novomeški policisti s hitrim in požrtovalnim ukrepanjem rešili življenje moškemu, ki je poskušal storiti samomor, danes poročajo s PU Novo mesto. V jutranjih urah so namreč prejeli klic na pomoč obupane ženske, ki jih je obvestila, da ima njen sin že več dni težave in samomorilne misli. Tistega jutra pa ji je povedal, da si bo vzel življenje in peš odšel od doma. Na kraj je OKC nemudoma napotil policiste PP Novo mesto. Ugotovili so, da je moški odšel proti bližnjemu gozdu, zato so se takoj odpravili v gozd in začeli z iskanjem. Kmalu zatem so slišali kričanje in zvok bližajočega vlaka. Stekli so proti progi in zagledali moškega ki je stal na tirih in kričal. Na njihove pozive se ni odzival, zato so brez oklevanja stekli do njega. Čeprav se je upiral, so ga zgrabili za roke in vrat ter ga v zadnjem trenutku potegnili s tirov. Potniški vlak je bil takrat oddaljen le še nekaj metrov. Policisti so na kraj dogodka poklicali reševalce in moškega zadržali do njihovega prihoda. preberite več »
Slika članka
Modra smer: Svetniki pozabljajo, da so v službi ljudi
Poročali smo o nesklepčni seji Občinskega sveta Mestne občine Krško v začetku meseca, ko je manjkala polovica svetnikov, in sicer opozicijskih, ki pa so odgovornost za nesklepčnost zavračali, češ, da so županu Janezu Kerinu že maja predlagali primernejši datum seje. »Odsotnost svetnikov ni bila načrtovana ali dogovorjena kot obstrukcija, temveč je posledica nepripravljenosti župana upoštevati naše predloge glede primernejšega datuma seje ter posledica dopustov, službenih in drugih obveznosti, o čemer je bil župan seznanjen,« so takrat zatrdili. Med drugim so menili, da bi morala biti seja sklicana že v juniju, kar pa po navedbah občine ni bilo mogoče, saj do takrat ni bilo mogoče pripraviti vseh gradiv. preberite več »
Slika članka
Zaključni koncert Žige Strgarja
V župnijski cerkvi Št. Peter - Otočec je imel zaključni orgelski koncert 16-letni pianist Žiga Strgar z Otočca. Njegova babica Anica Strgar, ki mu je bila prva velika vzornica, je bila kar 50 let organistka v cerkvi, zato se je zgodaj srečal s črno-belimi tipkami. Pri zgolj štirih letih ji je pogosto zlezel v naročje in se poigraval s tipkami pianina v domači dnevni sobi, potem pa ga je v otoškem Petrovem vrtcu navdušil za orgle tudi njegov vzgojitelj in prvi mentor Jernej Fabijan. Ob nedavnem zaključku 10-letnega igranja klavirja v Glasbeni šoli Marjana Kozine v Novem mestu, kjer se je učil pri mentorici Mariji Snežki Podpečan, profesorici klavirja in orgel, je pripravil zaključni koncert kar v domači cerkvi. Predstavil se je s svojimi najljubšimi skladbami. Ob tej priložnosti se mu je zahvalila tudi zborovodkinja domačega cerkvenega pevskega zbora Mateja Mirtek, kajti Žiga že nekaj let z orglami spremlja cerkvene pevce. Mladi pianist je navdušil številno občinstvo in prejel velik aplavz, ob koncu pa je z zvokom orgel pospremil tudi petje zbranih v cerkvi in zaigral Lepa si, lepa si, roža Marija. preberite več »
Slika članka
Obnovili bodo pritličje Zdravstvenega doma
Županja Občine Metlika Martina Legan Janžekovič in direktor podjetja PAM Aleš Plavec sta včeraj podpisala pogodbo za adaptacijo prostorov v pritličju starega dela objekta Zdravstvenega doma Metlika. preberite več »
Slika članka
Danes brez elektrike
Distribucijska enota Novo mesto - nadzorništvo Metlika obvešča, da bo danes: preberite več »

torek, 16. julij

Slika članka
FOTO: Zaradi pregretja zagorele pnevmatike
Danes ob 13.21 so na počivališču Dul, občina Trebnje, zaradi pregretja zagorele pnevmatike na prikolici tovornega vozila, poroča uprava za zaščito in reševanje. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, pogasili in ohladili goreče pnevmatike ter prikolico pregledali s termo kamero. preberite več »
Slika članka
Ob prenovi Doma kulture prireditve na nadomestnih lokacijah
Zaradi obnove Doma kulture Brežice, ki se je začela 26. junija in se bo po načrtih končala decembra letos, bodo morali več dogodkov preseliti drugam. Kot so sporočili z Občine Brežice, bodo filmski večeri v juliju in avgustu potekali v Posavskem muzeju, jesenske prireditve JSKD Brežice pa bodo izpeljali na različnih prizoriščih. preberite več »
Slika članka
Novomeščan na Islandiji
Tadej Venta je 38-letni Novomeščan, ki ga je življenje odneslo v svet. Leta 2008, ko se je še aktivno ukvarjal z nogometom, je prvič obiskal Islandijo, se nato še dvakrat vrnil, pred dvema letoma pa se je tja preselil z družino. Z ženo Lenko, ki jo je spoznal na Češkem, kjer je obiskal brata Mateja, nekdanjega košarkarja KK Krka, jima je država izredno všeč, še zlasti pa njihov sistem in številne priložnosti. Zaposlen je v državni službi v lokalnem bazenu v mestu Hafnarfjordur kot reševalec iz vode, opravlja pa tudi druga potrebna dela. Ker dela le po tri dni v tednu in dva konca tedna v mesecu, islandski delovni teden traja le 32 ur, je tudi močno vpet v šport. Čez poletje je nogometni sodnik, pozimi košarkarski sodnik, ves čas pa se pod okriljem AirBnB ukvarja s turizmom. Z Lenko imata dva otroka, starejši Noel je rojen v Novem mestu, mlajši Nicolas pa na Češkem. V Novo mesto se sicer redko vrača, pogosteje ga na Islandiji obiščejo njegovi novomeški prijatelji. preberite več »