Vir: Dolenjski list

četrtek, 23. november

V Sloveniji je že nekaj zero waste prireditev in te dokazujejo, da je strategija zmanjševanja in ustreznejšega ravnanja z odpadki na množičnih dogodkih uresničljiva. Izzivov je sicer po navedbah organizatorjev takšnih prireditev veliko, a je s vsako ponovitvijo dogodka lažje. preberite več »
Košarkarji Krke so v 9. krogu Lige Nova KBM doživeli prvi poraz. V Domžalah so izgubili s Heliosom z 80:83 (25-28, 19-20, 22-17, 14-18). preberite več »
Odbojkarji novomeške Krke so v zaostali tekmi 4. kroga 1. DOL Sportklub za moške premagali Hišo na kolesih Triglav s 3:0 (21, 17, 18). preberite več »
Včeraj ob 10.07 sta na regionalni cesti v naselju Malence, občina Kostanjevica na Krki, trčili osebni vozili. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in na vozilih odklopili bateriji. V nesreči ni bilo poškodovanih. preberite več »

sreda, 22. november

Danes zjutraj ob 8.07 sta v križišču v naselju Bič pri uvozu na avtocesto, občina Trebnje, trčili tovorno in osebno vozilo. Gasilci PGD Trebnje in Stična so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator ter nudili pomoč pri postavitvi vozila na cestišče. preberite več »
Na novomeškem okrožnem sodišču se je danes končalo sojenje 34-letnemu Rožletu Grintalu iz Potovega Vrha pri Novem mestu , ki ga je obtožnica bremenila povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti in zapustitve poškodovanega v nesreči. Šlo je za prometno nesrečo, ki se je zgodila 21. oktobra lani okoli 21.30 na nekdanji hitri cesti v bližini priključka za Karteljevo in v kateri je življenje izgubil 49-letni Marjan Bevc iz Brezja pri Trebelnem. preberite več »
Slika članka
Preklicali iskanje pogrešanega, potreboval je nujno pomoč
Svojci so policiste danes obvestili, da od včeraj 21. 11. pogrešajo 41-letnega Borisa M. iz Trebnjega. Ob 18.10 so sporočili: “Preklicujemo iskanje pogrešanega Borisa. Policisti PP Trebnje so ga ob 18. uri našli v okolici Trebnjega in je potreboval nujno zdravniško pomoč.”
Novomeški veseli december, predlani preimenovani v Advent Novo mesto, se bo tradicionalno začel 5. decembra s prihodom Miklavža, prižigom lučk in z odprtjem drsališča na Glavnem trgu, svoj vrhunec pa dosegel s silvestrovanjem na prostem, ko se bodo na odru zvrstili domača novomeško-mednarodna skupina Generator, Nina Pušlar in gipsy swing zasedba Manouche. Vmes pa bo bogat program. preberite več »
Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni ministru za vzgojo in izobraževanje dr. Darju Feldi predlaga delovno srečanje na temo sistemskega reševanja problematike v izobraževalnih ustanovah jugovzhodne Slovenije. V pozivu izpostavlja problematiko otrok iz težavnih socialnih okolij, s katero se na Dolenjskem srečujejo vsakodnevno. Po nedavnih dogodkih medvrstniškega nasilja, ki so ga dijaki novomeškega Šolskega centra doživeli na poti v šolo ( o tem smo poročali konec oktobra ), na novomeškem rotovžu opozarjajo na neustrezno državno politiko izvajanja ustavnega določila obvezne osnovnošolske obveznosti in nujnost sistemskega reševanja omenjene problematike. preberite več »
Sevniški policisti so sinoči nekaj pred 20. uro med kontrolo prometa v naselju Celine ustavili voznika mopeda. Med postopkom so mladoletnemu vozniku zasegli 646 različnih prepovedanih petard kategorije F2. Zoper mladoletnika bodo na sodišče naslovili obdolžilni predlog zaradi kršitve določil Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Ta določa, da se z globo od 400 do 1.200 evrov za prekršek kaznuje posameznik oziroma fizična oseba, ki prodaja, kupuje, poseduje ali uporablja ognjemetne izdelke kategorije F2 ali F3. O kršitvah mladoletnika so obvestili tudi starše. preberite več »
V Domu starejših občanov v Novem mestu je včeraj popoldne potekala okrogla miza o dolgotrajni oskrbi starejših. Slovenska filantropija in drugi prireditelji so jo pripravili, ker sprejeti zakon o dolgotrajni oskrbi ni bil deležen široke javne razprave, hkrati so želeli opozoriti na vprašanje ustreznih bivanjskih pogojev in skupnostne infrastrukture. preberite več »
Ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč so policisti v ponedeljek na avtocestnem omrežju poostreno nadzirali promet. Odkrili so 266 kršitev, povezanih z neustrezno razdaljo, obravnavali 138 prehitrih voznikov in 13 nedovoljenih prehitevanj tovornjakov. V četrtek pa so na dolenjski avtocesti izvedli še nadzor tovornjakov in avtobusov. preberite več »
Nagrado za najboljši literarni prvenec letošnjega 39. Slovenskega knjižnega sejma bo prejela Pia Prezelj za roman Težka voda, ki je izšel pri založbi Goga. Žirija jo je izbrala med tremi nominiranimi deli. Nagrado ji bodo na sejmu podelili v četrtek, so sporočili z Društva slovenskih pisateljev, ki stoji za tem priznanjem. preberite več »
Na sedežu Rokometne zveze Slovenije v Ljubljani so izžrebali pare osmine finala moškega pokala Slovenije. Ples kroglic je v polovico izmed osmih parov posadil dve ekipi državne rokometne lige NLB. Državni prvaki in nosilci pokalne lovorike rokometaši Celja se bodo za četrtfinale merili z Radovljico. preberite več »
Včeraj ob 12.57 je na cesti Grosuplje–Turjak osebno vozilo trčilo v skale in drevo. Gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo stabilizirali in poškodovano voznico iznesli iz vozila. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanko oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo. preberite več »

torek, 21. november

Slovenija je do sredine novembra odstranila nekaj manj kot tretjino panelne ograje in nekaj več kot polovico rezilne žice, ki ju je za preprečevanje nezakonitih prehodov meje postavila na meji s Hrvaško. Do zdaj je odstranjevanje panelne ograje stalo nekaj več kot 610.000 evrov, je razvidno iz odgovora notranjega ministrstva na poslansko vprašanje. preberite več »
Danes ob 16.18 je pri Zavratcu v občini Sevnica vozilo zapeljalo iz ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu in nudili pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev. Vozilo so postavili na cestišče, preprečili iztek motonih tekočin in nudili pomoč policiji. Reševalci NMP Sevnica so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v ZD Sevnica. preberite več »
V Šentjerneju si že dolgo želijo dom starejših občanov in družba SeneCura, vodilna zasebna upravljavka ustanov za zdravstvene storitve, oskrbo in zdravstveno nego v Avstriji, ki v Sloveniji upravlja več domov za ostarele in je v Šentjerneju dobila koncesijo za naložbo, bi dom rada začela graditi. A zaradi spremenjenih razmer na trgu in povišanja stroškov gradnje se naložbe ne želijo lotiti brez pomoči države, saj bi bil sicer dom predrag in za občane nedostopen. preberite več »
Ljubljanske mlekarne so včeraj na Šobcu prvič podelile nagrade za hleve, ki imajo vzpostavljene najboljše pogoje za živali. Priznanje za naj hlev je pripadlo Kmetiji Čretnik s Pernovega pri Žalcu. Ljubljanske mlekarne želijo s podelitvijo naslova izpostaviti najboljše prakse in tako spodbuditi izboljšave na področju dobrobiti živali. preberite več »
V soboto je Društvo Kočevarjev staroselcev v topliškem KKC organiziralo prireditev Pojemo s Kočevarji. preberite več »