Vir: eKoper

sreda, 7. avgust 2019

Koper je danes obiskal varuh človekovih pravic Peter Svetina s sodelavci, ki je v sklopu celodnevnega gostovanja obiskal institucije v občini in skozi pogovore ocenil, s kakšnimi izzivi se soočajo občani MOK pri uresničevanju človekovih pravic. Po srečanju s koprskim županom Alešem Bržanom in podžupanjo Olgo Franca v Pretorski palači je na novinarski konferenci predstavil […] The post Varuh človekovih pravic prisluhnil težavam Koprčanov appeared first on Ekoper.
V tem tednu se bodo začela arheološka raziskovanja na vhodnem portalu v bodočo parkirno hišo pod Muzejskim trgom. Po opravljenih raziskovalnih delih bodo izvajalci del, družba CGP iz Novega mesta, začeli z izkopom vstopno-izstopnega predora na Kopališkem nabrežju. Na gradbišču podzemne parkirne hiše na Muzejskem trgu v Kopru vse teče po zastavljenih načrtih. Poleg arheoloških […] The post Začenjajo se arheološka dela na vhodnem portalu v bodočo parkirno hišo pod Muzejskim trgom appeared first on Ekoper.
Slovenski pisatelj in kulturni delavec Marjan Tomšič, eden od letošnjih prejemnikov Priznanja z veliko plaketo MOK, na današnji dan praznuje visoki življenjski jubilej, osemdeset let. Marjan Tomšič je eno najbolj prepoznavnih imen slovenske literature zadnjih nekaj desetletij. Povprečnemu bralcu se je vtisnil v spomin predvsem po delih, v katerih pripoveduje zgodbe slovenske Istre nekoč in danes, […] The post Praznuje velik jubilej appeared first on Ekoper.
Še v tem letu se bodo občanke in občani po starem mestnem jedru Kopra lahko vozili s tremi manjšimi vozili na električni pogon. Razpis za izbiro izvajalca je v zaključni fazi. V naslednjih dneh bo občina objavila tudi razpis za nabavo treh novih električnih avtobusov, ki jih bo vključila v sistem javnega mestnega potniškega prometa […] The post Občina gre v nabavo šestih vozil na električni pogon appeared first on Ekoper.
Novomeški rekreativni kolesar Matjaž Golob si je zastavil prav poseben cilj, da v 14 dneh s kolesom obišče vseh 212 slovenskih občin. Svoje kolesarjenje je namenil osveščanju o celiakiji in izzivih bolnikov s celiakijo pri vsakdanjem življenju brez glutena.   Celiakija je avtoimunska bolezen, ki povzroča težave predvsem v tankem črevesju, edino zdravilo je stroga vse življenjska […] The post Kolesarjenje namenil osveščanju o celiakiji appeared first on Ekoper.

torek, 6. avgust 2019

Na osrednji koprski mestni trg se vračajo mikropivovarji. 7. edicija priljubljenega festivala Cameralov festival Mikropivovarjev bo letos na Titovem trgu potekala v petek 9. avgusta od 17 ure dalje. »Festival, ki v Koper vsako leto privabi iz cele Slovenije številne ljubitelje odličnih in aromatičnih craft piv, tudi za letos napoveduje pestro ponudbo kar preko 20 stojnic […] The post Prihaja sedmi festival mikropivovarjev appeared first on Ekoper.
Na eni najlepših razglednih točk v slovenski Istri v Marezigah, od koder se odpira osupljiv pogled na istrsko zaledje in koprski zaliv, so pred letom dni slavnostno odprli prvo in za enkrat še edino vinsko fontano v Sloveniji. V sredo, 14. avgusta, se bo tam odvil prav poseben vinsko in zabavno obarvan dogodek 1. Fontana Fest, […] The post Vinska zabava z razgledom appeared first on Ekoper.
V sredo se bo v Pretorski palači mudil varuh človekovih pravic Peter Svetina s sodelavci, ki bodo v sklopu gostovanja obiskali institucije v občini ter ocenili, s kakšnimi izzivi se soočajo pri uresničevanju človekovih pravic. Ob tej priložnosti se bodo z Varuhom lahko pogovorili vsi, ki menijo, da so jim kršene pravice. Za pogovor se […] The post V Kopru o človekovih pravicah appeared first on Ekoper.

ponedeljek, 5. avgust 2019

Potem ko je prejšnji teden ob sanaciji zamašenega kanalizacijskega jaška v neposredni bližini hudournika v Žusterni prišlo do izlitja odpadnih voda v morje, rezultati vzorčenj koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da voda na plaži v Žusterni še vedno ni ustrezna za kopanje. Ker je ob sanaciji jaška, ki ga je zamašil večji […] The post Kopanje v Žusterni vsaj še do srede odsvetovano appeared first on Ekoper.
Za nami je nadvse razgiban in programsko pester vikend prireditev pod okriljem Rumeno-modrih noči, ki so tudi letos minile v znamenju bogatega glasbenega izbora, kulinaričnega razvajanja in zabave za vse generacije. Tudi eKoper je ob koncu tedna obiskal razna prizorišča in se na lastne oči prepričal, da je bila zabava res popolna. Kot zanimivost lahko […] The post Rumeno-modre noči navdušile appeared first on Ekoper.
The post The Closh! appeared first on Ekoper.
Do 6. septembra se ponudniki lahko prijavijo na natečaj za Muškat Sladke Istre 2019, Najizvirnejšo sladico Istre 2019 in Naj torto Sladke Istre 2019. Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra bo v Kopru v soboto in nedeljo, 28. in 29. septembra. Pred tem bodo izpeljali tudi strokovni del prireditve, in sicer izbor Muškata […] The post Prijave na strokovne natečaje Sladke Istre so odprte appeared first on Ekoper.
Slovenski košarkarski reprezentant Koprčan Vlatko Čančar je nov član moštva Denver Nuggets. Vodstvo ameriškega kluba je sporočilo, da je z 22-letnim Čančarjem sklenilo večletno pogodbo. Koprčan Vlatko Čančar bo po Primožu Brezcu drugi primorski košarkar v ligi NBA. Košarkarsko moštvo Denver na svoji spletni strani ni razkrilo podrobnosti sodelovanja s slovenskim krilnim centrom. Izvedeli smo, da […] The post Koprčan v ligi NBA appeared first on Ekoper.
Najboljša slovenska prosta potapljačica Alenka Artnik iz društva Rex Maris se je na karibskem pokalu 2019 v Roatanu, ki je kot nekakšna generalka pred svetovnim prvenstvom (CMAS), v disciplini z enojno plavutjo potopila na neverjetnih 111 metrov ter s tem kar za štiri metre izboljšala prejšnji svetovni rekord, ki ga je do zdaj držala Italijanka Alessia Zecchini. […] The post Svetovni podvig v Hondurasu appeared first on Ekoper.

sobota, 3. avgust 2019

Danes je v zgodnjih jutranjih urah v Koper prvič priplula potniška ladja MS Koningsdam, ladjarja Holland America Cruise Line. Gre za največjo potniško ladjo letošnje sezone, ki je k nam pripeljala nekaj manj kot 3000 potnikov in približno 1030 članov posadke. V Kopru jo bomo letos gostili še dvakrat, in sicer 5 in 29. septembra.  […] The post V Koper prvič priplula ladja MS Koningsdam appeared first on Ekoper.

petek, 2. avgust 2019

Po iztirjenju vlakovne kompozicije na železniški progi v Dolu pri Hrastovljah in izlitju kerozina na drugem vodovarstvenem območju reke Rižane 25. junija letos so pristojni izvedli številne aktivnosti za odpravo posledic okoljske nesreče in ukrepe za nemoteno zagotavljanje pitne vode na območju slovenske Istre. Na pobudo župana MOK Aleša Bržana so predstavniki operativne skupine in […] The post V Dolu pri Hrastovljah predstavili aktivnosti po izlitju kerozina appeared first on Ekoper.
V jutranjih urah smo bili obveščeni o tem, da so se v hudournik v Žusterni, ki se izteka v morje, izlile odpadne vode iz bližnje fekalne kanalizacije. Šlo je sicer za zelo majhne količine fekalne vode, a je Javni zavod za šport MOK kljub temu takoj na kopališču izobesil rdečo zastavo in kopalkam ter kopalcem […] The post Na Kopališču Žusterna do nadaljnjega rdeča zastava appeared first on Ekoper.
Mestna občina Koper je julija očistila del struge potoka Olmo, ki poteka vzporedno z Ul. Generala Levičnika do naselja Lantana. Delavci so v potoku poleg naplavin našli številne odpadke, tudi rastje z vrtov in zelenih površin. MOK zato občanke in občane poziva, naj odpadkov ne odlagajo v struge oziroma na brežine. V sredo, 31. julija, […] The post Očiščen je del struge potoka Olmo appeared first on Ekoper.
Mestna občina Koper bo v teh dneh začela popolno rekonstrukcijo najbolj dotrajanega odseka ceste med Šmarjami in križiščem za Puče, ki so v teh dneh postale bogatejše še za otroško igrišče. Občanke in občani se bodo po obnovljeni cesti predvidoma lahko zapeljali konec oktobra. Lokalna cesta Šmarje–Puče, ki povezuje Koper s podeželjem in sosednjo Občino […] The post Začenja se rekonstrukcija ceste Šmarje–Puče appeared first on Ekoper.
Potem ko je medije in družbena omrežja preplavila zgodba o labodji družinici, poškodovani labodki in dveh izginulih mladičih, ki domujejo v reki Badaševici, je svoje mnenje o situaciji podal doktor veterinarske medicine Peter Maričić. Med drugim je opozoril, da se labodi lahko poškodujejo tudi med hranjenjem pod vodo, v Badaševici pa je veliko žic, starih […] The post Navodila strokovnjaka ob nezgodi labodje družine appeared first on Ekoper.