Vir: Lokalno.si

»Kaj bo ta hodil v šolo, saj še slovensko ne zna. Taki šole sploh ne končajo.« To so besede, ki pospremijo video zagovornika načela enakosti, s katerim opozarja na diskriminacijo zaradi rase ali etnične pripadnosti. V njem zagovornik Miha Lobnik pove, da med Romi na Dolenjskem le vsak deseti konča osnovno šolo. »Pa so zato krivi samo sami ali smo kot družba naredili veliko premalo, da bi se lahko vključili v šolski sistem, da bi imeli boljše možnosti zaposlovanja, da bi lahko drugače zaživeli? Naša dolžnost je, da spremljamo, merimo in izboljšujemo šolski sistem tako, da bo več Romov in Rominj lahko končalo osnovno, srednjo šolo in fakulteto,« poudari. Obraz tega videa je Kevin Tudija, 20-letnik iz metliškega romskega naselja v Križevski vasi, ki dokazuje, da je z odločnostjo, voljo in s podporo staršev mogoče veliko. preberite več »
Belokranjski in novomeški častniki smo se za leto 2024 dogovorili za kar nekaj skupnih aktivnosti, med drugim tudi za spomladansko strokovno ekskurzijo v porečje Idrijce in Soče. preberite več »
OŠ Frana Metelka Škocjan pol leta vodi Janja Lesjak – Število otrok raste: v šoli 392, v Vrtcu Radovednež 162, odpira se nova skupina – Iz župnišča v večnamenski dom – Romov 19 odstotkov – V načrtu nov vrtec, športna dvorana, igrišče … preberite več »
Ideja za hitro pripravljen prigrizek iz skute, rikote in listnatega testa. Nam se že cedijo sline! preberite več »
Ali veste, da lahko sami določate barvo hortenzij, ki se bodo od poletja dalje bohotile na vrtu? Hortenzije spadajo med najpogostejše vrtne rože, najlepše pri njih pa je, da se v vazi ali pravilno posušene ohranijo še dolgo po tem, ko smo jih prinesli v svoj dom. preberite več »
Regionalne novice > Dolenjska in PosavjeePosavjepred 9 urami in 32 minutami
Plavalčki z 12 medaljami z državnega prvenstva v paraplavanju do 19 let Šport eposavje Pon, 04/22/2024 - 12:03 Športno društvo Plavalček je v soboto, 20. aprila 2024, s kar 17 člani tekmovalo na Državnem prvenstvu v paraplavanju v Velenju.
Na Aktual je prišel vedno dobrodošel dobrovoljni Dalmatinec Davor Radolfi, mojster sončnih balad in latino ritmov. Tamara Goričanec in Rudi Sieger sta ga veselo sprejela in mu postavila kar nekaj zagonetnih vprašanj, pri katerih se je dobro držal. V studiu je bilo veliko smeha in dobre volje. preberite več »
V soboto, 13.4., smo se s prostovoljci društev prijateljev mladine v mestni občini Krško odpravili na strokovno ekskurzijo na Ptujsko goro in Ptuj. preberite več »
O Zemlji je slovenski pesnik Oton Župančič spenil visoko pesem: »SVETA SI, ZEMLJA, IN BLAGOR MU, KOMUR PLODIŠ«. preberite več »
Kolesarski klub Perutnina Ptuju je v soboto, 20. aprila, v Hajdošah pri Ptuju vzorno pripravil dirko -  POKAL POLI za deklice, dečke, mlajše mladince, mlajše in starejše mladinke ter članice. Naše kolesarke in kolesarji so osvojili 5 medalj (eno zlato, dve srebrni in dve bronasti) in dosegli še nekaj uvrstitev med najboljših deset. preberite več »
Sevnica je v torek, 16. aprila, gostila srečanje predstavnikov turističnih destinacij, ponudnikov in drugih turističnih deležnikov, vključenih v Konzorcij Slovenia Green. Slovenia Green oziroma Zelena shema slovenskega turizma je nacionalni certifikacijski program, usmerjen v razvoj trajnostnega slovenskega turizma. Občina Sevnica je ena izmed 60 slovenskih destinacij, vključenih v Zeleno shemo slovenskega turizma in ponosna nosilka zlatega znaka, ki je takoj za platinastim znakom najvišja nagrada destinacijam za njihova prizadevanja v smeri zelenega in trajnostnega razvoja. preberite več »
Za nacionalne in evropske razpise priporočamo redno spremljanje spletne strani CNVOS, izpostavljamo pa aktulna razpisa Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Prvi je za letošnje kulturne projekte na področju ljubiteljske kulture. Na voljo bo predvidoma 258.000 evrov, kulturna društva in njihove zveze pa k prijavam vabijo do najkasneje 29. 4.. Več informacij boste našli TUKAJ . preberite več »
V Lučah se je končalo dvodnevno državno prvenstvo za mladince in mladinke. Na njem sta nastopila tudi člana NTK Krka Novo mesto Kim Kastelic in Janez Jedlovčnik, ki po kakovosti sodita med najboljše mlade slovenske namiznoteniške upe. Oba sta v Luče odšla s kar visokimi pričakovanji. preberite več »
V Novem mestu se je končal zaključni turnir fantov do 16 let. Državni prvaki so postali košarkarji Cedevite Olimpije. preberite več »
Regionalne novice > Dolenjska in PosavjeePosavjepred 12 urami in 52 minutami
KVB Sevnica na 32. tradicionalnem fullcontact karate turnirju -U18 Šport eposavje Pon, 04/22/2024 - 08:42 V soboto, 20. 4. 2024, je Klub borilnih veščin Sevnica v sodelovanju s Kyokushinkai karate zvezo Slovenije organiziral 32. Tradicionalni fullcontact karate turnir mladih pod nazivom Tanin open 2024.
Za nami je zopet pester tekmovalni vikend. Po uspešnem boksarskem nastopu naših fantov v Zadru smo se v nedeljo, 21.4.2024, udeležili mednarodnega taekwondo turnirja "Plemeniti turnir Zaprešića 2024", kjer smo v konkurenci 524 tekmovalcev iz 43 klubov osvojili 3 zlate, 4 srebrne in 5 bronastih medalj. preberite več »

Včeraj

Regionalne novice > Dolenjska in PosavjeLokalno.sipred 1 dnem, 2 urama in 45 minutami
Za nakup gradu Mirna se je močno ogrel kupec iz Anglije, ki je zanj že vplačal varščino – Spečo lepotico prodaja Mehičanka Tatiana Rodriguez Anderson, ki je grad kupila leta 2020 – Župan upa, da bo novi lastnik še nadgradil delo dr. Marina preberite več »
Regionalne novice > Dolenjska in PosavjeLokalno.sipred 1 dnem, 4 urami in 5 minutami
»Življenje me vedno znova uči, da je treba vztrajati. Pregovor pravi, da gre v tretje rado, no, meni se je v četrto posrečilo priti na Janino preobrazbo. Z leti sem se naučila vztrajati. Navzven sem bila vztrajna, v sebi pa sem pogosto obupala, še preden bi karkoli zares poskusila. Vsako oviro sem doživljala kot neuspeh, in če nisem vnaprej vedela, da bom uspešna, se je nisem niti lotila. Na srečo ni več tako. Danes se podam v izkušnjo, tudi če ne vem, kaj in kako bo,« je povedala 44-letna Andreja Pancar iz Arnovega sela pri Artičah. preberite več »
Regionalne novice > Dolenjska in PosavjeLokalno.sipred 1 dnem, 5 urami in 5 minutami
S pismom se nam je oglasil naš redni bralec , ki se pogosto vozi skozi Mokronog in Hrastovico pri Mokronogu. Za pristojne, kot je dejal, ima dve vprašanji. Prvo se tiče Mokronoga; v središču kraja je, pravi, avtobusno postajališče kar na cesti, prostor, ki je dolga leta služil za ta namen, pa je ograjen s stebrički. »Ali ne bi bilo varneje odstraniti tiste stebričke, da bi se avtobus lahko umaknil s cestišča in bi promet varno tekel?« sprašuje. Prav tako ga zanima, zakaj so v Hrastovici poleg omejitve hitrosti 40 km/h še dodatno trije ležeči policaji na cesti. »Kaj je v tej vasi tako posebnega, da je vse to potrebno?« preberite več »
Regionalne novice > Dolenjska in PosavjeLokalno.sipred 1 dnem, 6 urami in 5 minutami
Kljub temu, da težimo po čim več gospodinjskih aparatih, nam le redko povedo, kako jih tudi dobro in učinkovito očistiti. Tokrat vam razkrivamo skrivnosti, kako na enostaven in preprost način očistiti opekač kruha in opekač za tople sendviče. preberite več »