Vir: Lokalno.si

nedelja, 19. maj

Slika članka
DL: Varne partnerske zveze so dolgočasne
Tretji teden v marcu je namenjen mednarodni akciji Teden možganov, ko v Novem mestu tradicionalno pripravljajo sklop zanimivih predavanj. Letos so ta bila na temo spolnosti, intime in erotike z naslovom Greva na samo? Na srečanju, so gostovali trije ugledni predavatelji, med njimi direktor ljubljanske podružnice Univerze Sigmunda Freuda z Dunaja, psihiater in psihoterapevt mag. Miran Možina. preberite več »
Slika članka
20. maj - svetovni dan čebel
Čebelarski pregovor : « Bogastvo narave in čebel v tem kozarcu se iskri, kdor uživa med, bolezen od njega proč hiti«. preberite več »
Slika članka
Informativni dan za podiplomski študij na Fakulteti za energetiko
V sredo, 15. maja 2024, je na Inštitutu za energetiko v Krškem potekal informativni dan za podiplomski študij na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru. Na slednji se izvajata dva podiplomska študijska programa, in sicer magistrski študijski program (redni in izredni študij) na drugi in doktorski študijski program (izredni študij) na tretji stopnji. Kandidate za študij na magistrskem in doktorskem študijskem programu so poleg prenovljenih študijskih programov še posebej navdušili sodobno opremljeni laboratorijski prostori, v katerih poteka del študijskega procesa. Za kandidate, ki se zanimajo za študij na dislocirani enoti fakultete v Velenju, so na Fakulteti za energetiko 16. maja priredili informativni dan v Velenju. Oba dogodka sta bila dobro obiskana, kar potrjuje zanimanje za energetiko, za potencialne študente pa je študij energetike zanimiv tudi zaradi visoke stopnje zaposljivosti nekdanjih diplomantov omenjene fakultete. preberite več »

sobota, 18. maj

Slika članka
101 nasvet, da bo paradižnik zdrav
Trenutno najzanimivejša tema vrtičkarjev je, kako s paradižnikom, da bo ostal zdrav. Prihaja čas za prvo sajenje sadik, po mojih izkušnjah v vrtnarijah pa sadike tudi že na veliko kupujete. preberite več »
Slika članka
DL: Pačenje voditeljev na nekaterih radijskih postajah
Matjaža iz Novega mesta motijo »sodobni« voditelji na nekaterih radijskih postajah, ki jim je očitno čisto vseeno za lep slovenski jezik. »Že tako se mi zdi, da naš jezik izpodrivajo sosednji jeziki in neka spakedranščina, zato je res žalostno, da se pačijo celo voditelji. A se ti ne zavedajo, da je njihova naloga tudi skrb za lep slovenski jezik, s čimer vplivajo tudi na narod? Oni so prvi, ki bi ga morali negovati in to prenašati na poslušalce, ne pa da se pačijo, kot da tekmujejo med seboj, kdo bo pri tem uspešnejši. Dajte, dragi voditelji, zamislite se malo nad svojo vlogo in nalogo ter spoštujte naš jezik,« je bil kritičen bralec. preberite več »
Slika članka
Iz babičine shrambe: Pecivo z bezgovimi cvetovi (recept)
Cvetovi bezga s svojo aromo in okusom obogatijo to preprosto jogurtovo pecivo. Priprava je hitra in preprosta, saj sestavin ne tehtamo, temveč merimo kar z jogurtovimi lončki (1 lonček drži od 150 do 180 ml). preberite več »
Slika članka
DL: Kristina obožuje umetnost
Umetnostna zgodovinarka Kristina T. Simončič je že osem let zagnana kustosinja kostanjeviške Galerije Božidarja Jakca. Šentjernejčanka po rodu, ki z družino živi v Dolenji Prekopi, z veseljem predstavlja umetnike na njihovih razstavah, še posebej rada pa sodeluje z domačimi. Tako je v Šentjerneju spregovorila ob zanimivi društveni razstavi Rdeča nit. V kostanjeviški galeriji je bila Simončičeva predlani kot kustosinja zaslužna za pomembno novo stalno zbirko del slikarja, grafika in risarja Nandeta Vidmarja, lani pa je bila kustosinja prenovljene in posodobljene postavitve galerijske stalne zbirke 83 del Božidarja Jakca. Kristini, ki je po študiju prve delovne izkušnje krajši čas nabirala v Dolenjskem muzeju v Novem mestu, je poleg likovne umetnosti blizu tudi glasba. V glasbeni šoli se je učila igranja na klavir, lepo pa tudi poje. Njeno zvonko petje je gotovo dobrodošlo prav pri uspavankah zdaj že 3-letnemu sinu Erazmu, ki jo kdaj pa kdaj pospremi na odprtje katere izmed razstav. preberite več »
Slika članka
Špela Grošelj o hudi bolezni mame in razhodu z Domnom
Lea Mederal Gams je tokrat v oddaji Potep z Leo gostila priljubljeno pevko Špelo Grošelj. Podali sta se na Janče, ker bo tam 25. maja prva letošnja prireditev Laško Gremo v hribe. Špela bo nastopila z Miranom Rudanom in ansamblom Pogum. preberite več »
Slika članka
DL: Občina Straža - Dve novi stanovanjski območji
Na občini pripravljajo OPPN za stanovanjski območji v Dolenji Straži in Volavčah – V prvem predvidenih 18 hiš, v drugem šest – V Dolenji Straži arheološke omejitve – Danes javna obravnava v kulturnem domu preberite več »
Slika članka
13. mednarodna znanstvena konferenca na Univerzi v Novem mestu
Univerza v Novem mestu je 16. maja 2024 gostila 13. mednarodno znanstveno konferenco z naslovom "Izzivi globalizacije in družbeno-ekonomsko okolje EU". Dogodek, ki se ga je udeležilo približno 70 strokovnjakov iz petih držav, organizirata Fakulteta za ekonomijo in informatiko ter Fakulteta za poslovne in upravne vede Univerze v Novem mestu. Na konferenci so bile obravnavane aktualne ekonomske teme, kot so vpliv globalizacije na lokalna gospodarstva, trajnostni razvoj, vloga umetne inteligence v ekonomski optimizaciji in upravljanje človeških virov v času digitalne transformacije. Skozi predstavitve in razprave so referenti iskali odgovore na ekonomska vprašanja, ki izhajajo iz sprememb v lokalnem in globalnem okolju. preberite več »
Slika članka
Otroci Vrtca Dolenjske Toplice odkrivajo grajske skrivnosti
V sklopu projekta "Tradicija skozi oči otroka" so se otroci Vrtca Dolenjske Toplice v mesecu maju poglabljali v skrivnosti srednjeveškega časa. Cilj projekta je ohranjanje in spoznavanje tradicije ter kulture, zato so otroci raziskovali gradove, srednjeveške poklice in običaje, plese, glasbo, oblačila ter prehrano iz tega obdobja. preberite več »
Slika članka
Majski svetovni dan in teden multiple skleroze v Knjižnici Brežice
Čas hitro teče in že smo sredi meseca maja. Meseca, v izteku katerega bomo obeležili teden multiple skleroze, v sklopu slednjega še svetovni dan multiple skleroze. preberite več »
Slika članka
Aleks Vaš v finalu EUBC turnirja na Madžarskem
Z velikim veseljem vam poročamo o velikem uspehu naših dveh boksarjev na Madžarskem. Med 12. in 17.5.2024 se je v tamkajšnjem mestu Eger namreč odvijalo pokalno tekmovanje evropske boksarske zveze (EUBC), pod imenom 73. Gergely Bernomisza Memorial, na katerem je nastopilo 18 reprezentanc (Azerbajdžan, Estonija, Izrael, Jordanija, Kazahstan, Poljska, Madžarska, Črna Gora, Škotska, Slovaška, Slovenija, Uzbekistan, Wales, Gambia, Moldavija, Romunija, Švica in Ukrajina). V izjemni konkurenci smetane evropskega boksa se je od slovenskih reprezentantov najbolje odrezal Aleks Vaš, ki si je priboril edino finale na prvenstvu. preberite več »

petek, 17. maj

Slika članka
Vzgojiteljica iz novomeškega dijaškega doma: ''Sem druga mama''
Tridesetletna Katja Bobnar, profesorica biologije in gospodinjstva iz Dolenjskih Toplic, je že štiri leta vzgojiteljica v Dijaškem in študentskem domu v Novem mestu. »Sem ena od šestih vzgojiteljic, ki se ukvarjamo s 182 dijaki in dijakinjami, ki v dolenjski prestolnici obiskujejo različne srednje šole. Pravzaprav sem njihova druga mama, saj v času šolanja preživijo z mano več časa kot s svojimi starši,« začne in prizna, da ima svoje delo strašno rada. preberite več »
Slika članka
Nuša Lesar: Priljubljena voditeljica se počasi vrača s porodniške
Na njo bomo sicer nekaj tednov še čakali. ... Nuša Lesar je za portal 24ur.com potrdila, da se pripravlja na svojo vrnitev na male ekrane. Konec meseca julija se namreč vrača s porodniške. "Iskreno, najprej me je malo stiskalo (smeh). Potem pa se pač navadiš, ker je en velik privilegij, da smo lahko mame toliko časa doma. In slej kot prej bo treba bika prijeti za roge in se vrniti na delovno mesto. Zame je to 22. julij," je za 24ur.com povedala Nuša. preberite več »
Slika članka
DL: Carmen L. Oven doktorirala
Diplomirana komunikologinja in avtorica dveh romanov Carmen L. Oven, ki jo poznamo tudi kot predavateljico in odlično voditeljico različnih dogodkov, je odprla novo poglavje svojega življenja. Prejšnji teden je z odliko končala doktorski študij in postala doktorica znanosti. V doktorski disertaciji je raziskovala, kako komunicirati s starši otrok z okvaro vida ali drugimi posebnimi potrebami, da bi bili ti bolj razumljeni in slišani. »Take vrste raziskovanje te kot človeka v marsičem spremeni. Stiki s pogosto zelo utrujenimi starši, ki so kljub temu neskončno pogumni, inovativni in radostni, odpirajo nove načine razmišljanja tudi v življenju raziskovalca. Zelo sem hvaležna za to pot in končan doktorat, ki pa je v resnici šele začetek nečesa novega,« je povedala Carmen (na fotografiji v sredini). Do odlično opravljenega doktorata sta ji na poti pomagali mentorica izr. prof. dr. Aksinja Kermauner s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem (levo) in izr. prof. dr. Jerneja Herzog s Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru (desno). Doktorici znanosti Carmen L. Oven ob visokem nazivu čestitamo tudi iz našega uredništva. preberite več »
Slika članka
S kisom in jogurtom učinkovito nad razširjene pore
Vas pestijo razširjene pore na obrazu? Morda niste vedeli, a ožanje por lahko dosežete z mlečno kislino in jabolčnim kisom. preberite več »
Slika članka
DL: Porumenela fotografija - Cviček na izpitu
Ves marec je v dolenjskih podružnicah društva vinogradnikov minil v znamenju pokušanja in ocenjevanja cvička in drugih vin, smo zapisali leta 1988 v Dolenjskem listu. Več kot 800 vzorcev so vinogradniki prinesli na pokušnjo, le 175 pa jih je dobilo dovoljenje za nastop pred glavno komisijo, ki se je 86 vzorcev cvička, 51 dolenjskega belega, 7 sortnih belih vin, 24 dolenjskega rdečega in 7 modre frankinje, lotila na Srednji kmetijski šoli Grm (na sliki). Izbrali so najboljša vina med najboljšimi (sedemnajst so jih celo predlagali za neprimerna), ki so jih lahko ljudje pokušali na tradicionalni cvičkariji, ki je tisto leto potekala od 12. do 15. maja na novi lokaciji pod Trško goro. preberite več »
Slika članka
Delavnica iz nege in varstva gozdov v gozdnem revirju Metlika
V petek, dne 10.5.2024, je v Beli krajini, in sicer v gozdnem revirju Metlika, natančneje v Svržakih na kmetiji Andreja Dragovana, potekala delavnica in prikaz nege mladega gozda in varstva gozdov. Delavnica je bila organizirana s strani Zavoda za gozdove Slovenije, Območne enote Novo mesto, Krajevne enote Semič-Metlika. Delavnico je vodil revirni gozdar Gregor Žunič, v pomoč pa mu je bil Uroš Vranešič - vodja Krajevne enote Semič-Metlika. Delavnice so se udeležili člani Društva lastnikov gozdov Metlika in ostali zainteresirani lastniki gozdov. preberite več »