Vir: mobinet.si

sobota, 7. julij 2012

Z današnjim dnem je v veljavo stopila uredba Evropske unije o gostovanju v mobilnih omrežjih. To pomeni, da je so z današnjim dnem klici iz tujine cenejši, cenejša pa je tudi uporaba interneta, kar je na dopustu za pregledovanje zemljevidov, videoposnetkov, fotografij in elektronske pošte še posebej pomembno.   Po novem boste za odhodne klice iz držav članic Evropske unije plačali največ 29 centov na minuto, za prejete največ 8 centov, SMS sporočila ne smejo biti dražja kot 9 centov, medtem ko cena za prenesen megabajt podatkov ne sme biti višja od 70 centov.   Dogovor o novi uredbi, katero so evropska komisija, pristojni ministri in poslanci dosegli že marca letos, potrdili pa v maju, tudi določa, da se bodo cene postopno zniževale še naslednji dve leti. Novo znižanje lahko tako pričakujemo 1. julija 2013, naslednjega pa leto kasneje, 1. julija 2014.

petek, 10. junij 2011

Slika članka
Sony Ericsson Mix Walkman in txt pro
Sony Ericsson je po zaključku svetovne nagradne igre za ocenjevalce, na katerega se je lahko prijavil kdorkoli, izmed 4,8 milijona oboževalcev podjetja v celoti odstranil tančice iz dveh novih telefonov. To sta Mix Walkman in txt pro. Posebnost prvega je tipka Zappin, s katero lahko poslušamo refren skladbe preden se odločimo da jo označimo kot priljubljeno in jo nato poslušali. Omogoča tudi prilagajanje lastnemu videzu z barvnimi trakovi, ki so priloženi telefonu. Njegov zaslon je velik 3 palce z ločljivostjo 400 x 240 točk, uporablja pa lastno platformo Sony Ericsson. Opremljen je s tehnologijami Wi-Fi, bluetooth, od mobilnih omrežij pa podpira samo GPRS in EDGE. Majhna veliikost in teža (88 g) pa ga naredita za idealnega glasbenega popotnika, kamorkoli se odpravite.   Drug mobilnik z imenom txt pro se lahko pohvali s polno QWERTY tipkovnico, ki se skriva za zaslonom. Tudi ta mobilnik odlikuje majhna velikost in teža (100 g), zaslon pa je tudi tukaj velik 3 palce. Kot Mix Walkman podpira enake tehnologije in mobilne podatkovne povezave, naložene pa ima tudi aplikacije za družabna omrežja in sicer Twitter ter Facebook.Oba mobilnika bosta na prodajne police prišla jeseni.

četrtek, 9. junij 2011

Slika članka
Petek je dan za iPhone 4 v Sloveniji
Pred časom je slovensko tržišče mobilne telefonije razburkal Si.mobil z novico, da bodo pričeli s prodajo telefona Apple iPhone 4. Jutri, v petek 10.6. pa se bo Si.mobilova napoved le uresničila. Dejan Turk, predsednik uprave je povedal, da si Si.mobil še naprej prizadeva zagotavljati najboljše storitve in da so prepričani, da bodo njihovi uporabniki uživali pri uporabi inovativnega iPhona 4. Cena za mobilnik je privlačna, saj se v določenih kombinacijah paketov in dodatnih opcij spusti na en sam evro.
Slika članka
Za iPad prodal ledvico
Vsi vemo, da je iPad trenutno najbolje prodajana tablica na svetu. Vse od njene izdaje, pa smo bili priča precej nenavadnemu obnašanju potrošnikov. Nekateri so tako cele noči stali in celo kampirali pred trgovinami v želji, da postanejo eni izmed prvih srečnežev, ki bodo v roke dobili ta revolucionarni izdelek. Zdaj pa se je našel nekdo, ki je to norost ponesel še stopničko višje! 17 letnik iz Kitajske je imel eno neizpolnjeno željo. Močno si je želel novi iPad iz podjetja Apple, a si ga žal ni mogel privoščiti. V želji po hitrem zaslužku pa se je odločil prodati kar svojo ledvico, za katero pa je dobil le dobrih dva tisoč evrov. S tem denarjem si je lahko privoščil iPad 2, kljub temu pa zdaj, ko se njegovo zdravstveno stanje slabša, svojo odločitev močno obžaluje. A žal je prepozno. Policijska preiskava je sicer že v teku, ampak žal, najverjetneje ne bo obrodila sadov. Medtem pa seveda mladeniču vsi skupaj želimo uspešno okrevanje.

sreda, 8. junij 2011

Slika članka
HTC Sensation ekskluzivno pri Si.mobilu
Sensation je nov pametni mobilnik iz HTC-jeve družine mobilnikov. Ponaša se z 4,3-palčnim visokoresolucijskim zaslonom, občutljivim na dotik, vgrajenim v aluminijasto ohišje. Površina zaslona je prevlečena s posebno zaščito, tako da prsti po zaslonu gladko drsijo. Napravo poganja dvojedrni procesor hitrosti 1,2 GHz, s katerim je brskanje hitro, večopravilnost bolj tekoča in multimedijska izkušnja bolj slikovita. HTC Sensation premore tudi video snemalnik z resolucijo HD 1080p, polnim stereo zvokom in možnostjo ostrenja na dotik med samim snemanjem. Ima najnovejšo različico uporabniškega vmesnika HTC Sense, ki v ospredje postavlja intuitivno in preprosto uporabniško izkušnjo s funkcijo prilagodljivega zaklepanja zaslona Smart Lock. HTC Sensation bo od jutri naprej ekskluzivno na voljo pri Si.mobilu, cena zanj pa bo znašala od 90 eurov naprej.

petek, 3. junij 2011

Slika članka
Intelov Keeley Lake je prenosnik in tablica v enem
Na sejmu Computex je Intel predstavil zasnovo prenosnega računalnika Keeley, ki ga je mogoče preprosto preoblikovati v tablični računalnik.b Temelji na platformi Intel Atom za mini prenosne računalnike z imenom Cedar Trail. Ta zagotavlja najbolj prilagodljivo ogrodje, saj je nanje mogoče namestiti različne operacijske sisteme (Chrome OS, MeeGo in Windows). Uporabniki bodo vsebine ustvarjali s tipkovnico ali pa bodo brskali po spletu z uporabo zaslona na dotik. Pri slednjem Keeley Lake združuje najboljše iz obeh svetov. Je elegantno oblikovan in izredno tanek, saj je debel le 17-20 mm. Intel z Keeley Lake proizvajalcem naprav odpira nove priložnosti, številni pa so že začeli z razvojem lastnih modelov.
Slika članka
Več kot 20 novih iger za Sony Ericsson Xperia Play
Za Sony Ericssonov mobilnik Xperia Play na voljo več kot 20 novih iger, od katerih bo 10 ekskluzivnih. Veliko od teh iger bo predstavljenih na svetovnem sejmu E3 in bodo dopolnjevale seznam iger za Xperia Play, v katerem je že več kot 60 iger. Nove igre so različne in ponujajo za vsakogar nekaj – od iger za kratkočasenje, ko morate zapraviti pet minut, do spletnih iger za več igralcev (MMO) in iger, ki bodo vas in prijatelje prevzele s svojo zgodbo in kakovostno grafično podobo.Ena od iger, ki se je uvrstila na seznam jetežko pričakovani Minecraft, ki je sprožil pravo mini revolucijo v igričarski panogi. Je ena izmed najhitreje rastočih franšiz v zgodovini iger s preko osem milijoni registriranih uporabnikov, ki se jim vsak dan pridruži več kot 50.000 novih igralcev. Poleg novih naslovov, Sony Ericsson potrjuje, da boste lahko na telefonu Xperia Play, kmalu igrali tudi prirejene klasike za konzolo PlayStation 1 iz arhiva Sony Computer Entertainment.

sreda, 1. junij 2011

Slika članka
Google na Hrvaškem
Google se bo širil na jadransko regijo, natančneje na Hrvaško. Ta mesec bodo v Zagrebu odprli nove poslovne prostore, kjer se bodo osredotočali na razširitev ponudbe proizvodov, izboljšane rezultate iskanja in na bolj efektivne metode oglaševanja za naročnike in partnerje. Zagrebška pisarna, ki jo bovodil Joško Mrndže, bo poleg hrvaškega trga odgovorna še za Slovenijo in Srbijo. Googlova poteza je del strategije podjetja, ki temelji na pomoči posameznikom in podjetjem, da izkoristijo rast interneta. Po omejeni prisotnosti na Hrvaškem v preteklosti, bo pisarna v Zagrebu zagotavljala več lokalne podpore za oglaševalce in jim pomagala izkoriščati prednosti digitalne ekonomije. Google je lokaliziral že okrog petnajst izdelkov za hrvaški,  slovenski  in srbski  trg, ki so namenjeni tako posameznikom kot podjetjem. Med njimi najdemo Google Apps, Google Maps z LBC, Google Translate in druge, ki lahko olajšujejo poslovne procese. S sedežem v Zagrebu, si Google želi razširiti svojo podporo in ponudbo podjetjem v jadranski regiji.

torek, 31. maj 2011

Slika članka
Telefon, ki se spremeni v tablico - Asus Padfone
Medtem ko klasične tablice z Androidom pridno poplavljajo tržišča, se pri Asusu trudijo ponuditi nekaj novega. Videli smo že njihov Eee pad Tranformer, ki tablici doda priklopno postajo s tipkovnico, sledilno ploščico in dodatno baterijo, na sejmu Computex pa so predstavili njihovo zadnjo novost, imnenovano Padfone. Gre za nov pametni mobilnik s 4,3-palčnim zaslonom, ki se vstavi v 10,1-palčno tablico. Tablica je v tem primeru samo podaljšek telefona, ki vmesnik telefona prikazuje na večjem zaslonu. Doda tudi večjo baterijo, zvočnike in dodatne priključke. Med temi najdemo microHDMI ter microUSB, ki skrbita za priklop na tablico in za polnjenje. Telefon ima tudi 5-megatočkovni fotoaparat, ki ga kasneje lahko uporabljamo tudi na tablici. Cena zaenkrat še ni znana, če pa sklepamo po ceni Transformerja, bo ta zagotovo zelo privlačna.

ponedeljek, 30. maj 2011

Slika članka
LG Optimus 3D z obogateno resničnostjo
LG je v sodelovanju z Wikitude, pionirjem razvoja tehnike predstavnosti “Obogatene resničnosti” oziroma Augmented reality predstavil novi tri-dimenzionalni brskalnik, ki ga bo mogoče prvič pobliže spoznati v novem mobilnem telefonu LG Optimus 3D. Wikitude 3D brskalnik omogoča interaktivnejše okolje ter boljšo prepoznavo prostora okoli nas. Medtem ko je 2D AR zgolj označeval prekrivajoče zgradbe, jih novi postavi v tri-dimenzionalno okolje s čimer jih enostavneje ločimo med seboj. Brskalnik uporabnikom  omogoča odkrivanje najmanjših podrobnosti v okolju kjer se nahajajo ter dostop do člankov v Wikipediiji in dodatne informacije objavlje na Twitterju. Wikitude 3D vsebuje informacije o več kot 100 milijonov lokacij po celem svetu, ki jih zagotavlja več kot 1000 različnih strani in ga je trenutno mogoče uporabiti v 12 jezikih. Od sredine junija lahko uporabniki aplikacijo Wikitude 3D brezplačno prenesejo iz LG-jeve spletne trgovine. LG Optimus 3D poleg tega predstavlja številne nove inovativne tehnološke rešitve, vključno z novim dvojedrnim procesorjem z dvokanalno dvopomnilniško arhitekturo ter prvo 3D platformo, ki omogoča ogled 3D vsebin brez dodatnih očal kot tudi snemanje in izmenjavo 3D vsebin. Prodajati se bo začel s koncem pomladi, v Sloveniji pa bo na voljo konca junija.
Slika članka
Nokia E6 in X7 ter Symbian Anna
Nokia je predstavila dve novi napravi in sicer pametna mobilnika z najnovejšo različico operaicjskega sistema Symbian Anna, modela E6 in X7. Prvo, ki je naslednjica uspešnega poslovnega mobilnika E72 odlikuje polna tipkovnica QWERTZ in zaslon občutljiv na dotik. Ima tudi zmogljivo baterijo, ki po podatkih zadostuje za stanje pripravljenosti kar cel mesec oz. zmore predvajati 9 ur videoposnetkov. Zaslon ima v primerjavi s predhodnikom večjo ločljivost, ki sedaj znaša 640 x 480 točk. Nadgrajen je tudi fotoaparat, ki ima osem megatočk ločljivosti. Drug model, X7, pa je namenjen multimediji in igram. Izdelana je iz kakovostnih materialov kot sta nerjaveče jeklo in steklo. Ima 4-palčni zaslon AMOLED z ločljivostjo nHD (640 x 360 točk). Oba telefona bosta na prodajne police prišla julija, njuna cena v maloprodaji pa bo znašala 399 eurov. Nokia je predstavila tudi posodobitev sistema Symbian 3 z imenom Anna. Vse bodoče nadgradnje platforme bodo nosile ženska imena, s čimer se bodo lažje ločile med seboj. Anna je korak naprej v smeri uporabnosti, saj na mobilnike s Symbian 3 prinaša virtualno tipkovnico QWERTZ tudi v pokončnem načinu. Posodobljene so ikone, dodana pa je tudi možnost pošiljanja povezav preko sporočil SMS in elektronske pošte. Predstavljena mobilnika sta skupaj z modelom Oro prva, ki bosta imela Anno, posodobitev pa bo v naslednjih mesecih na voljo za vse preostale naprave s Symbian 3 kot so E7, N8, C7 ter C6-01. Nadgradnja bo možna direktno z mobilnika brez uporabe računalnika.

petek, 27. maj 2011

Slika članka
Dvojedrni Nokiini telefoni z WP 7
Microsoft je svoj mobilni operacijski sistem Windows Phone 7 (WP 7) dobro zaprl in proizvajalcem mobilnikov onemogočil lastno izbiro procesorja, veznega nabora, velikosti zaslona, števila slikovnih točk na fotoaparatu in še več. S tem so zagotovili enako uporabniško izkušnjo na vseh telefonih s tem sistemom. Vsi trenutni pametni telefoni z Windows Phone 7 uporabljajo procesorje proizvajalca Qualcomm, kar pa se bo v prihodnosti spremenilo, saj bodo dovolili uporabo čipov drugih proizvajalcev. Govori se o podjetju ST-Ericsson, navezi Ženevskega STMicroelectronics in Švedskega Ericssona, ki sta se združila leta 2009. Prvi je bil pred združitvijo glavni dobavitelj za Nokio, zato niti ne preseneča, da bodo sedaj dobavitelj čipov za prihodnje pametne mobilnike Finske Nokie, kjer se že omenja Windows Phone 8. Prvi čip, ki ga bodo uporabili nosi oznako U8500 in je kompleten sistem na enem čipu, ki vsebuje dvojedrni procesor s hitrostjo vsaj 1,2 gigaherca ter močan grafični čip Mali-400, ki ga ima tudi Samsung Galaxy S II.

četrtek, 26. maj 2011

Slika članka
Sharp Aquos Phone Hybrid 007SH
Japonsko podjetje Sharp je oblikovalo nenavaden mobilnik z operacijskim sistemom Android. Telefon, ki je na voljo samo pri operaterju Softbank Mobile, ima obliko školjke – oblika, ki smo je danes vajeni le na telefonih nižjega cenovnega razreda. Retro oblika je le krinka za to, kar dejansko skriva v sebi. Ima zadnjo različico Androida (Gingerbread), ki ga upravljamo prek alfanumerične tipkovnice in smernih tipk nad njo ali prek 3,4-palčnega zaslona na dotik z ločljivostjo 854 x 480. Ta pa je povrhu vsega vrtljiv še za 180 stopinj. Telefon ima gigaherčni procesor Scorpion, povezljivost Wi-Fi, Bluetooth 3.0 ter 3G s hitrostmi HSDPA in HSUPA. Opremljen je tudi s tehnologijo 3D, saj sta tako zaslon kot fotoaparat 3D. Fotoaparat ima ločljivost 16,1 milijona slikovnih točk in je opremljen s samodejnim ostrenjem ter bliskavico. Videoposnetke lahko snema v kakovosti HD 720p. Da je mera absurdnosti polna, ima telefon še dva certifikata: IPX5, ki dokazuje, da je odporen na prah, ter IPX7, ki pomeni, da je vodotesen. Sharp 007SH bo sredi junija na voljo le pri Softbank Mobile in bo za nas nedostopen – razen če se preselite na Japonsko.
Slika članka
Prestižna Nokia Oro
Omejena serija prestižnih pametnih telefonov Nokia Oro je izdelana iz kombinacije usnja proizvajalca Bridge of Weir Leather in prevleke iz 18-karatnega zlata, menijska tipka pa je narejena iz safirnega kristala. Prestižni pametni telefon se lahko pohvali tudi s kamero z ločljivostjo osem milijonov slikovnih točk in 3,5-palčnim zaslonom AMOLED iz ojačenega stekla, ki Nokio Oro spremeni v vzdržljivo in barvito napravo z bogatim značajem. Poleg naprave je v prodajnem paketu tudi različica Bluetooth slušalke Nokia J z 18-karatnim zlatom. Slušalka podpira tehnologijo »Always Ready« in je tako vedno pripravljena na uporabo. Uporabnik jo ob prejetju klica preprosto vstavi v uho in začne pogovor. V stanju pripravljenosti lahko slušalka Nokia J brez polnjenja zdrži do tri mesece. Nokia Oro bo v Sloveniji dostopna v tretjem četrtletju letošnjega leta, njena maloprodajna cena pred davki in prispevki pa bo 800 evrov.

torek, 24. maj 2011

Slika članka
Toshl za Windows Phone 7
Toshl ni samo aplikacija za beleženje stroškov temveč je celovita storitev. Aplikacija ima možnost posodabljanja z oblakom, kamor varno shranjuje naše podatke. Do teh lahko dostopamo z domačega računalnika preko spletnega brskalnika, kjer jih lahko pregledujemo, izdelujemo grafe in še veliko več. Ta popularna aplikacija, ki je mimogrede slovenski produkt, je v svojo listo dostopnosti dodala še en mobilni operacijski sistem. Na voljo je na vseh platformah (iPhone, Android, Nokia, BlackBerry, Maemo), sedaj pa se jim je pridružil še Windows Phone 7. Ekipa Toshla (ThirdFrameStudios) je s tem dosežkom pokrila vse pametne operacijske sisteme mobilnikov, kar pomeni da je Toshl na voljo povsod. Zaradi drugačnega stila platforme WP7, so morali videz aplikacije spremeniti. Temu dizajnu pravijo »Metro« in menijo, da jim je uspelo.

ponedeljek, 23. maj 2011

Slika članka
Eksplozija v proizvodni tovarni iPada 2
V eni izmed tovarn podjetja Foxconn na Kitajskem, kjer izdelujejo Apple iPad 2, je pred kratkim odjeknila silovita eksplozija. Umrla sta dva človeka, najmanj šestnajst pa jih je bilo ranjenih. Vzrok za eksplozijo še ni znan, oblasti pa so že zavrnile možnost človeške napake. Nekateri očividci so poročali o udaru strele v tovarno, ki bi lahko bila odgovorna za to tragedijo, vendar za zdaj  konkretnih dokazov o tem še ni. Lastniki tovarne za zdaj molčijo, Apple pa je že podal izjavo za javnost. V njej pa američani niso navedli, če bo ta grozovita nesreča na trgu povzročila primanjkljaj Ipad-ov 2, kot to že ocenjujejo nekateri analitiki. Eksplozija naj bi se zgodila prav v največjem obratu kjer proizvajajo njihove najnovejše tablice. Celotna proizvodnja je tako do nadaljnjega ustavljena in vprašanje je, kdaj bo sploh začela obratovati, saj je med drugim bila povzročena velika materialna škoda.

nedelja, 22. maj 2011

Slika članka
Prva 7 palčna tablica z Androidom 3.0
Nekateri so mnenja, da je Google na trg prehitro poslal svoj operacijski sistem Android 3.0, saj je bil ta v času izdaje optimiziran le za tablice z večjimi zasloni. Android 3.0 se je najprej znašel na 10 palčni Motoroli Xoom, najmanjša tablica s tem operacijskim sistemom pa naj bi merila 8,9 palcev. Zdaj pa Honeycomb prihaja še na manjše zaslone. ViewSonic bo prvo podjetje na svetu, ki bo na trg lansiralo 7 palčno tablico, ki jo bo poganjal Android 3.0. Naprava se bo imenovala ViewPad 7x, uradno predstavitev pa bo doživela konec maja, na računalniškem sejmu Computex v Tajvanu. Zaradi tega za zdaj podrobnejše specifikacije te tablice niso znane. Kljub temu pa nam je uspelo izvedeti nekaj osnovnih informacij in sicer, da bo ViewPad vseboval dvojedrni Nvidia procesor, pohvalil pa se bo lahko tudi z dvema kamerama. Teža tablice bo znašala 380 gramov, cena pa vsaj za zdaj ostaja še skrivnost.

sobota, 21. maj 2011

Slika članka
Sony Ericsson nagradna igra na Facebooku
Sony Ericsson predstavlja nagradno igro, s katero želi poiskati najboljšega ocenjevalca za enega od svojih dveh novih telefonov, pri čemer si pomaga z bazo oboževalcev na globalni Sony Ericsson Facebook strani, ki šteje preko 4,5 milijona članov. Za sodelovanje boste morali odgovoriti na enostavno vprašanje in nato napisati zakaj menite, da bi morali dobiti prav vi priložnost postati prvi ocenjevalec enega od telefonov. Dvanajst srečnih oboževalcev bo nato prejelo telefon, s katerim bodo morali posneti zanimivo 45-sekundno video oceno. Štiri najboljše video ocene bodo nato objavljene na Facebooku, kjer bodo lahko ostali oboževalci glasovali za svojega favorita. Video, ki bo prejel največ klikov na »Všeč mi je«, bo prejel ogromno nagrado – komplet desetih telefonov za družino in prijatelje. Nagradna igra se nahaja na tem spletnem naslovu.

petek, 20. maj 2011

Slika članka
Apple iPhone 4 bo le prišel v Slovenijo
Si.mobil je na svoji spletni strani objavil novico, ki bo navdušila veliko večino jabolčnih navdušencev. V našo podalspko deželo bo s pomočjo Telekom Austria Group prišel famozni Applov telefon. Kdaj se bo prihod iPhona 4 zgodil še ni znano, povedali so le da bo v prihodnjih tednih. Poudarjajo, da je to najbolj inovativen mobilnik na svetu, ki ga odlikuje Applov dizajn, zaslon Retina in FaceTime. Več informacij za enkrat še ni znanih.

četrtek, 19. maj 2011

Slika članka
HTC Flyer že naprodaj
HTCjeva tablica z imenom Flyer se že nahaja na prodajnih policah. Od 16. maja dalje je na voljo pri operaterjih in preko spletne strani htc.vom insicer v državah kot so: Velika Britanija, Francija, Nemčija, Italija, Španija, Grčija, Portugalsa, Danska, Norveška, Švedska, Češka, Madžarska, Poljska in Romunija. Slovenija za zdaj še ni med njimi, pri HTC-ju pa pravijo, da se bo Flyer pri nas prodajal že junija. Predsednik HTC EMEA je ob tem še povedal, da so navdueni nad pozitivnimi odzivi, ki jih je bil Flyer deležen od predstavitve v februarju in veseli so, da ga lahko ponudijo na večjih trgih v regiji EMEA.