Vir: podjetnik.net

sreda, 22. junij 2022

Slika članka
Koristi “team buildinga«
Čas branja: 2 min       “Team building” sestavljajo različne oblike družabnih aktivnosti, ki so namenjene vzpostavljanju integriranega delovnega procesa, poglabljanju delovnih odnosov in spoznavanju prednosti ter šibkosti vsakega člana delovnega kolektiva. Tovrstne aktivnosti običajno potekajo v neformalnem in sproščenem vzdušju, zato so lahko odličen vir sprostitve, hkrati pa dolgoročno spodbujajo produktivnost v kontekstu individualnega in kolektivnega dela ter dvigujejo motivacijo.  […] The post Koristi “team buildinga« appeared first on Podjetnik.net.

torek, 21. junij 2022

Slika članka
Potrebe strank in b2b-portal
Čas branja: 3 min       Pred približno desetimi leti sem bil direktor tovarne. Svoje izdelke smo prodajali distributerjem; več kot 90 jih je bilo v več državah. Naročila so nam poslali tako, kot so želeli – po e-pošti, faksu (da, star faks smo morali hraniti v pisarni), telefonu ali celo kot SMS. Na prostornem, odprtem prostoru naše pisarne je delala […] The post Potrebe strank in b2b-portal appeared first on Podjetnik.net.

ponedeljek, 20. junij 2022

Slika članka
Nagradni natečaj za naj-inovatorke 2022
Čas branja: 2 min         Rok za prijave: 18. avgust 2022 Natečaj Že ducat let poteka v okviru EU programa Horizon tekmovanje za najuspešnejše inovatorke. V zadnjih treh letih je organizator prejel 616 prijav iz štiridesetih držav, podeljenih pa je bilo skupno dvanajst nagrad. . V letih 2019, 2020 in 2021 so iz Slovenije prispele le 3 prijave, kar […] The post Nagradni natečaj za naj-inovatorke 2022 appeared first on Podjetnik.net.

četrtek, 16. junij 2022

Slika članka
Digitalni bon ’22
Čas branja: 2 min       150 evrov vreden bon lahko dobijo šoloobvezni otroci od 7. razreda dalje, dijaki in študentje, tudi tisti, ki se šolajo v tujini. Pogoj: stalno bivališče v R Sloveniji na dan 12. marec 2022.   Velja tudi za izredne študente, vendar mora biti študijski program akreditiran in vpisan v evidence Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. […] The post Digitalni bon ’22 appeared first on Podjetnik.net.
Slika članka
Pozitivno delovno okolje
Čas branja: 2 min       Pozitivno delovno okolje je bistveno za dobro delovanje vsakega podjetja. Vzdušje in odnosi znotraj podjetja so odgovornost vseh – vodstva in zaposlenih, ki prispevajo k ustvarjanju idealnega ekosistema za delo.    In kako ustvariti pozitivno delovno okolje?   Dobra komunikacija Komunikacija je ključna. Odprt in pretočen dialog med zaposlenimi in vodstvom je bistvenega pomena. Direktorji […] The post Pozitivno delovno okolje appeared first on Podjetnik.net.

petek, 10. junij 2022

Slika članka
Kakšen tip podjetnika ste?
Čas branja: 2 min       Ste vizionar, inovator ali intuitivec? Ustvarjati klasifikacije in razlikovanja, ki so sposobna ukalupiti in ločiti različne vrste podjetništva, je nedvomno zapletena naloga, glede na edinstveno dinamiko in lastnosti, ki so značilne za ljudi, ki se podajo na tovrstno poklicno pot. Če se že lotimo te naloge, lahko predstavimo le nekaj tipov, ki so dovolj specifični, […] The post Kakšen tip podjetnika ste? appeared first on Podjetnik.net.

četrtek, 9. junij 2022

Slika članka
Vračilo brezhibnega izdelka
Čas branja: 3 min       Verjetno se je že vsakomur pripetilo, da je kupil, naročil po spletu ali telefonu ali dobil v dar nekaj, kar bi želel zamenjati za nekaj drugega. Okrogli rojstni dnevi, mature, diplome in seveda poroke so idealne priložnosti za obdarovanja brez namiga o želja srečnega obdarovanca. Kaj nam storiti s tako »navlako« in bodočimi praholovci, ki […] The post Vračilo brezhibnega izdelka appeared first on Podjetnik.net.

torek, 7. junij 2022

Slika članka
Kaj mora ustanovitelj startupa vedeti o potrebah strank
Čas branja: 6 min       Ko sem bil otrok, sem hodil v glasbeno šolo. Bilo je daleč od mojega kraja, zato sem se moral do tja s tramvajem. Na žalost sistem javnega prevoza takrat ni deloval učinkovito, zato sem bil včasih prisiljen čakati na tramvaj po 30 minut ali celo dlje, pozimi zmrzoval ali se poleti znojil. Ali sem potreboval […] The post Kaj mora ustanovitelj startupa vedeti o potrebah strank appeared first on Podjetnik.net.

petek, 3. junij 2022

Slika članka
Video nadzor delavca
Čas branja: 3 min       Zakon o delovnih razmerjih (v nadaljevanju ZDR-1) zavezuje delodajalca, da je dolžan varovati delavčevo zasebnost in dostojanstvo, poleg tega pa vzpodbudno in prijetno delovno okolje dokazano prinašata tudi boljše delovne rezultate. ter 77. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov (v nadaljevanju ZVOP-1).   Določata , da se lahko izvajanje video nadzora znotraj delovnih prostorov izvaja le v […] The post Video nadzor delavca appeared first on Podjetnik.net.

sreda, 1. junij 2022

Slika članka
Pogodba o nezaobidenju
Čas branja: 3 min       Čuden izraz, to nezaobidenje, mar ne? Za zadaj v slovenščini boljšega še nimamo, ali pa ga ne poznam. Za kaj gre? Ko sem se pred desetletji prvič podal v mednarodno posredništvo, sem skušal svoj položaj zaščititi, saj veste, da bi za opravljeno delo vendarle dobil plačilo. Pa smo z nekaterimi najbolj znani ali prebrisanimi slovenskimi […] The post Pogodba o nezaobidenju appeared first on Podjetnik.net.

ponedeljek, 30. maj 2022

Slika članka
Zasebnost službenega e-maila
Čas branja: 3 min       Zaposleni menjajo zaposlitev in delodajalca, se upokojijo ali odselijo. S službenega elektronskega naslova so komunicirali službeno, pa včasih tudi zasebno. (Marsikateri delodajalec prepoveduje uporabo zasebnih elektronskih naslovov na službenih računalnikih). Kaj se takrat zgodi z elektronskim poštnim naslovom nekdanjega delavca? Ali ima delodajalec kot lastnik komunikacijskih sredstev, pravico do vpogleda v elektronsko pošto oziroma elektronsko […] The post Zasebnost službenega e-maila appeared first on Podjetnik.net.

četrtek, 26. maj 2022

Slika članka
Regres 2022
Čas branja: 2 min       Po zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) je regres za letni dopust pravica delavca.  Na podlagi sklenjene pogodbe o zaposlitvi pripada regres slehernemu zaposlenemu. Po celem letu zaposlitve jih pripada celoten regres, sicer pa proporcionalni del (npr. 6 mesecev – ½)  Minimalni regres za letni dopust je enak višini minimalne plače v R Sloveniji. Ta je […] The post Regres 2022 appeared first on Podjetnik.net.

ponedeljek, 23. maj 2022

Slika članka
Evidenčna naročila
Čas branja: 3 min       Evidenčna naročila so tista javna naročila, za katera glede na ocenjeno vrednost ni potrebno izvesti postopka javnega naročanja. Po spremembah Zakona o javnem naročanju ZJN-3B03.01.2022 se širi nabor evidenčnih naročil . Evidenčna naročila pomembno vplivajo na gospodarsko rast, na proizvodnjo in ponudbo na trgu. Spodbujajo k lokalni trajnostni oskrbi ter predstavljajo enega izmed institutov za […] The post Evidenčna naročila appeared first on Podjetnik.net.

petek, 20. maj 2022

Slika članka
Kaj vprašati franšizija?
Čas branja: 3 min       Potencialni franšiziji se ne bi smeli zadovoljiti le z bleščečimi informacijami iz ust franšizorja in iz gradiva franšizorja. Saj poznamo rek: Vsak le svojega konja hvali. Prispevek je nastal deloma iz mojih lastnih izkušenj, saj sem sam v preteklosti postavil štiri franšize. Vstopiti v franšizni odnos je zelo resna in dolgoročna odločitev. Zanašanje na zlatoustovo […] The post Kaj vprašati franšizija? appeared first on Podjetnik.net.

sreda, 18. maj 2022

Slika članka
7 preprostih načinov za premagovanje strahu pred javnim nastopanjem
Čas branja: 4 min       Ocenjuje se, da se kar 75 % svetovnega prebivalstva vsak dan spopada s strahom pred javnim nastopanjem. Številni ljudje so nervozni, ko morajo govoriti pred drugimi, pa naj gre za 10 ljudi na sestanku v podjetju ali pred tremi ljudmi na razgovoru za službo, ali celo pred  polno dvorano.  Je tako tudi z vami? Strah […] The post 7 preprostih načinov za premagovanje strahu pred javnim nastopanjem appeared first on Podjetnik.net.

torek, 17. maj 2022

Slika članka
Usposabljanje za podjetništvo
Čas branja: 2 min       Imate inovativno idejo? Bi jo radi uresničili kot podjetnik? Se bojite, da nimate dovolj znanja? Lahko dobite vse potrebno, če se vključite v projekt PONI, celo redno zaposlitev in plačo vam dajo. Pravljica? Niti ne. Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) je objavila razpis, v katerega se bodo vključili izbrani aspiranti na podjetništvo. […] The post Usposabljanje za podjetništvo appeared first on Podjetnik.net.

ponedeljek, 16. maj 2022

Slika članka
Mobing – kako ukrepamo?
Čas branja: 3 min       Vsako neetično, nemoralno, neustrezno, nesramno ali kako drugače neprimerno dejanje še ni mobing, kot bi ga zakonodaja nujno in polno preganjala. Marsikaj lahko uide, marsikaj je stvar značajev vpletenih oseb, tako žrtve, kot storilca. Ali morda občutljiva žrtev reagira premočno na dogodke, ki bi jih nekdo drugi sploh ne opazil in ali se storilec morda […] The post Mobing – kako ukrepamo? appeared first on Podjetnik.net.

petek, 13. maj 2022

Slika članka
Mobing in pravna ureditev
Čas branja: 4 min       Mobing kot pojav in njegovo izvajanje  je nezakonito oziroma prepovedano delovanje po slovenski in evropski zakonodaji. Mobing se dogaja, mar ne? Po anketi društva SOS med 1400 respondenti je skoraj 2/3 pritrdilo, da so že bili žrtve mobinga. Tako, pa naj mobing zanikajo prizadeti, ki vztrajajo v neki organizaciji kljub šikaniranju, nadlegovanju in očitnem mobingu, […] The post Mobing in pravna ureditev appeared first on Podjetnik.net.

četrtek, 12. maj 2022

Slika članka
ONLINE DELAVNICA – Zakaj vas NLP tehnik niso naučili že v osnovni šoli?
Čas branja: 4 min         Kaj je NLP? NLP oz. nevrolingvistično programiranje je študij odličnosti in način, kako to odličnost prenašamo na druge. Če je nekdo npr. odličen prodajalec, lahko z uporabo NLP modeliranja te odličnosti prenašamo zavedne in nezavedne vzorce tega prodajalca na vse prodajalce v svoji ekipi. Na ta način se je NLP iz klasične psihoterapije razširil […] The post ONLINE DELAVNICA – Zakaj vas NLP tehnik niso naučili že v osnovni šoli? appeared first on Podjetnik.net.
Slika članka
Z rešitvijo InDoc EDGE Arhivska knjiga do lažjega upravljanja s fizičnim gradivom
Čas branja: 2 min       Slovensko IT podjetje Mikrocop vabi na spletni seminar InDoc EDGE Arhivska knjiga, ki bo potekal 25. maja 2022 ob 11. uri. Na dogodku bo produktni vodja za fizično hrambo Miha Čebron predstavil novo rešitev za upravljanje s fizičnim arhivom InDoc EDGE Arhivska knjiga v oblaku. Udeležba na dogodku je brezplačna: https://go.mikrocop.com/l/902071/2022-05-11/cj4wk       V […] The post Z rešitvijo InDoc EDGE Arhivska knjiga do lažjega upravljanja s fizičnim gradivom appeared first on Podjetnik.net.