Vir: pogledi.si

petek, 12. avgust 2016

Kulturapogledi.sipred 2863 dnevi
Slika članka
Čas in denar je na strani Kitajcev
Warcraft: Začetek je letos pogorel v ameriških kinematografih. Ta visoko proračunski izdelek, narejen po priljubljeni video igri, je namreč v prvem vikendu v ZDA zaslužil le 24,4 milijonov dolarjev. Na Kitajskem pa je v enakem času prinesel 156 milijona dolarjev. To je le eden od primerov, ko kitajski filmski trg rešuje hollywoodske filmske naložbe.

torek, 9. avgust 2016

Kulturapogledi.sipred 2866 dnevi
Slika članka
»Sem plesalec, zato ne bi posploševal«
Matej Kejžar je po izobraževanju na amsterdamski plesni­ akademiji SNDO (School for New Dance Development), pri Trishi Brown v New Yorku ter podiplomskem študiju na bruseljski šoli za sodobni ples P.A.R.T.S nekaj let ustvarjal v Sloveniji, nato pa se je vrnil v Bruselj, kjer živi in dela razpet med Belgijo in Slovenijo, kadar ne gostuje in poučuje od Evrope, Azije do ZDA.V Sloveniji vsako leto nastopi na mednarodnem festivalu (pre)drznih performativnih umetnosti Pajek/Spider, ki ga je pred petimi leti ustanovil s slovenskim zavodom Pekinpah. Na letošnjem festivalu Pajek, ki je junija potekal v Španskih borcih, je s soplesalci Riccardom Gurattijem, Gillesom Poletom in Petrom De Vuystom premierno uprizoril plesno predstavo Klub 1 2, v kateri se loteva plesnega gibanja rave.
Kulturapogledi.sipred 2866 dnevi
Slika članka
Glava je za obračanje
Kunsthaus Zürich je letos poleti pripravil obsežno retrospektivo umetnika Francisa ­Picabie, čigar ime ni nepoznano, a je bil, kot sta zatrdili kustosinji razstave Cathérine Hug iz Züricha in Anne Umland iz New Yorka, do danes premalo­ cenjen.

ponedeljek, 8. avgust 2016

Kulturapogledi.sipred 2867 dnevi
Slika članka
Ustvarjalen v 91. letu starosti
Karel Zelenko v svojem 91. letu še vedno ustvarja. Na pregledni razstavi v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) v ljubljanskem Tivoliju so na ogled njegova dela v različnih tehnikah in iz različnih obdobij, zadnja so iz letošnjega leta.

sreda, 3. avgust 2016

Kulturapogledi.sipred 2872 dnevi
Slika članka
»To ni komunizem, to je dobra družba«
V Kinodvoru smo bili v petek zvečer gledalci predpremierne projekcije njegovega filma­ Koga napasti zdaj prek živega­ prenosa povezani z Michaelom Moorom v ZDA, v to občestvo pa so bili skupaj z nami vključeni še gledalci vseh devetih držav, v katerih je bil ­posnet film in je bila hkratna predprojekcija.

torek, 2. avgust 2016

Kulturapogledi.sipred 2873 dnevi
Slika članka
Knjige, h katerim se vračamo
Katere so tiste knjige, ki jih lahko beremo znova in znova, pa se jih ne naveličamo, nasprotno, zdi se nam, da jih bomo šele ob ponovnem branju lahko do konca dojeli, odkrili vse njihove plasti in se znova osončili v njihovi lepoti, smo vprašali nekaj slovenskih pisateljev, publicistov, urednikov in kritikov.

četrtek, 28. julij 2016

Kulturapogledi.sipred 2878 dnevi
Slika članka
Osmi Harry Potter: Magija še vedno deluje
V nedeljo prihaja na svetovni trg osma knjiga v seriji o Harryju Potterju. Vznemirjenje in pričakovanje je veliko, saj gre za knjižno franšizo, ki je s svojo uspešnostjo pisala založniško zgodovino. Sedmi Harry Potter, ki je izšel pred devetimi leti, je potolkel prodajne rekorde prejšnjih knjig in se že v prvem dnevu prodal v nakladi 11 milijonov izvodov. Bo tako tudi to pot?

sreda, 27. julij 2016

Kulturapogledi.sipred 2879 dnevi
Slika članka
Od Amarcorda do virtualne resničnosti
Včeraj se je začel eden najbolj priljubljenih filmskih festivalov na Hrvaškem, mednarodni Motovun film festival, na katerem si zaradi očarljivega istrskega mesteca na griču filme radi ogledajo tudi Slovenci. Letos bodo prikazali več kot sto celovečernih in kratkih filmov.

ponedeljek, 25. julij 2016

Kulturapogledi.sipred 2881 dnevi
Slika članka
Vsako uho svojo glasbo najde
Že 26. poletje zapored festival Okarina na Bledu poskrbi za glasbeno drugačnost. Leo Ličof, njegov ustanovitelj in umetniški vodja, napoveduje, da bodo letos odlični izvajalci z jasnim sporočilom o pomembnosti multikulturnosti od 26. julija do 7. avgusta nastopili na Blejskem gradu in obalni promenadi.

petek, 22. julij 2016

Kulturapogledi.sipred 2884 dnevi
Slika članka
Fotosafari po sončnem sistemu
»Izjemen občutek je biti prvi, ki je videl nekaj povsem novega, nekaj, česar ni videl še nihče drug,« nam je med srečanjem na Dunaju nedavno dejal Michael Benson. Prav Benson je bil tisti, ki je prvi videl, kakšne so različne stvari v sončnem sistemu, kakšni so planeti in druga vesoljska telesa.Z njim smo se srečali v dunajskem Naravoslovnem muzeju (Naturhistorisches Museum, NHM), kjer je te dni na ogled njegova razstava Otherworlds: potovanje skozi sončni sistem. Zanjo vlada v svetu izjemno zanimanje. Pred Dunajem je bila na ogled v Londonu, po 18. septembru pa se bo preselila v Luksemburg. Na razstavi si lahko ogledamo več kot 70 fotografij, ki jih je Benson estetsko obdelal, pri čemer je običajno enega na drugega polagal posnetke istih motivov iz vesolja.

četrtek, 21. julij 2016

Kulturapogledi.sipred 2885 dnevi
Slika članka
Stečki in Le Corbusierova arhitektura – svetovna dediščina
Ta teden so na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine vpisali stečke iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore in Hrvaške ter sedemnajst objektov, ki jih je projektiral francoski arhitekt, slikar in pisatelj švicarskega rodu Le Corbusier.

sreda, 20. julij 2016

Kulturapogledi.sipred 2886 dnevi
Slika članka
Moj šef Joseph Goebbels
Strukture in ljudje v njih, ki so omogočali delovanje nacističnega režima, še vedno vznemirjajo. Zato je dokumentarni film z naslovom Ein Deutsches Leben (Nemško življenje), ki so ga pred kratkim prikazali na filmskem festivalu v Münchnu, v kinih po svetu pa bo jeseni, deležen velike medijske pozornosti.

torek, 19. julij 2016

Kulturapogledi.sipred 2887 dnevi
Slika članka
Lepotica in zver našega časa
 Perraultova pravljica Lepotica in zver je zgodba o ljubezni, pri kateri ni pomembna zunanja, ampak notranja lepota. Letos mineva trideset let od smrti Stefana Tamburinija, ki je v začetku osemdesetih let razburkal stripovsko javnost z Ranxeroxom, sodobno adaptacijo pravljice, katere zunanjost je nasilje, notranjost pa skupek tranzistorjev in žic.

ponedeljek, 18. julij 2016

Kulturapogledi.sipred 2888 dnevi
Slika članka
Predrznost 
v fikciji 
in resničnosti
Že od smrti Milesa Davisa, 28. septembra 1991, jazzovski svet pričakuje filmsko upodobitev največjega med največjimi. Režiser in igralec Don Cheadle je sprejel izziv, pri tem pa ga je vodila ideja, da bi ustvaril film, ki bi si ga Miles Davis z veseljem ogledal, celo več – z veseljem v njem tudi igral. Ni se obremenjeval s tem, kaj bi ljudje morali (iz)vedeti o Davisu, ampak je v ospredje postavil njegovo osebnost in si pri tem vzel veliko pesniške svobode.

petek, 15. julij 2016

Kulturapogledi.sipred 2891 dnevi
Slika članka
Rojstni kraj evropske kulture
Območni politiki in kulturni delavci Delfov letos niso prav nič skrivali svojega razočaranja, ker to grško mestece ne bo kulturna prestolnica Evrope 2021. Konec februarja so Delfe umaknili s seznama grških mest, ki se potegujejo za ta naslov. V igri so ostali Rodos, Kalamata in Elefsina.
Kulturapogledi.sipred 2891 dnevi
Slika članka
Ujeti zadnji pogled na rdeče krilo
Konceptualni umetnik, fotograf, filozof, borec za pravice slepih je v mesecu dni postal državljan Evrope in vitez francoske legije časti. Prvo je priznanje evropskega parlamenta za projekte, ki spodbujajo čezmejno sodelovanje, drugo pa najvišje francosko civilno odlikovanje, ki ga podeljuje predsednik Francije. Sinoči ga je od francoskega veleposlanika v Sloveniji prejel za prispevek na področju umetniške fotografije.

četrtek, 14. julij 2016

Kulturapogledi.sipred 2892 dnevi
Slika članka
Osem let, dvajset zgodb, en film
Drugi celovečerni film režiserja Mihe Knifica Vztrajanje (Perseverance), film, ki »časti življenje v njegovih najtežjih trenutkih«, si je na nedavnem festivalu v Karlovih Varih priboril letos prvič podeljeno nagrado eurimages lab award za najbolj obetajoči filmski projekt.

sreda, 13. julij 2016

Kulturapogledi.sipred 2893 dnevi
Slika članka
Najprej počistimo pred lastnim pragom
Danijel Hočevar je eden naših prvih neodvisnih producentov. Biti neodvisen producent v slovenskih razmerah morda ni najboljši opis. Leta 1987, ko je produciral svoj prvi celovečerni film Usodni telefon, ki je bil tudi prvi celovečerec Damijana Kozoleta, pa je to pomenilo, da nad produkcijo filma ni več bedela država, ampak zasebna produkcijska hiša.

torek, 12. julij 2016

Kulturapogledi.sipred 2894 dnevi
Slika članka
Mi, gledališki mrliči?
Zdi se, da je del sodobnega slovenskega gledališča trčil ob vprašanje, kakšen je sploh še smisel gledališkega angažmaja v družbi, ki se na ta angažma bolj ali manj požvižga. Če pustimo ob strani paradoks, kako si že samo vprašanje o smislu (česarkoli) okoli vratu zadrgne odgovor, da tega smisla očitno ni (več), pa je morda na mestu vprašanje, koliko je za to krivo tudi slovensko gledališče samo?
Kulturapogledi.sipred 2894 dnevi
Slika članka
Lokalni incident kot simbol sodobnega sveta
»To je zame najboljši Kozoletov film. Dosleden v izpeljavi režijskega in celotnega estetskega koncepta, z ravno prav odmerjenimi in izpeljanimi liki, izjemno glavno igralko Pio Zemljič in mojstrsko fotografijo kot posledico sodelovanja med Kozoletom in znanim srbskim direktorjem fotografije Miladinom Čolakovićem.« Tako je še pred sobotno razglasitvijo nagrad na festivalu v Karlovih Varih, kjer je bil Damjan Kozole razglašen za najboljšega režiserja, napisala kritičarka Politike, ki je Kozoletovo Nočno življenje postavila med glavne favorite festivala.