Vir: projekt27.com

četrtek, 1. marec 2012

Slika članka
Predstavljamo: Saša Kerkoš
Zdi se, da talent slovenskega porekla vse pogosteje beži v tujino – tokrat sem klicala na Finsko, kjer Saša Kerkoš nadgrajuje svoje znanje na področju oblikovanja. Njena specializacija je konceptualni dizajn, ki odraža avtoričino ...

sreda, 29. februar 2012

Slika članka
Dan za shopping: Nežna krema za stopala
Nabijali smo jih v »pancerje«, tlačili v ozke škornje, hodili smo z »vkleščenimi« prsti v špičastih salonarjih; še najbolje so jo naše noge in stopala »odnesle« v gumijastih »wellingtonkah« ...
Slika članka
Jagodni izbor: teden 9
Tokrat o Lani del Rey, s katero se je vrnila Amerika, kot se je spominjamo iz zbledelih posnetkov iz petdesetih. Ali iz filmov Davida Lyncha, kjer se damsko meša s fantovskim in se raztrgane kratke hlače iz džinsa nosijo k bleščečim ...

torek, 28. februar 2012

Slika članka
Hej, Jil!
Očitno postaja navada, da se na vsakem modnem tednu pripeti nepričakovani umik slavnega oblikovalca, ki ga spremljajo glasna ugibanja o tem, kam se bo preselil. Letos je v tej vlogi nastopil Raf Simons, ki je pred dnevi se zadnjič predstavil ...

ponedeljek, 27. februar 2012

Slika članka
Lytro - revolucija v fotografiji
Pravijo, da fotografija pove več kot tisoč besed. Omenjeni rek vsekakor velja, velja pa tudi, da za dobro fotografijo potrebujemo vsekakor več kot le nakup primernega fotoaparata in pritiska na gumb.

petek, 24. februar 2012

Slika članka
Tiranija svobodne odločitve
Pariz, Gare de l’Est. Minus dvanajst stopinj, sonce. Nekaj tisoč ljudi, šest pekarn (Ena od njih je Paul, ki je bila včasih moja najljubša. Včasih, pravim, ker je bilo to še preden sem izvedela, da uporabljajo umetno aromo po ...
Slika članka
Anja Dragan: “Pot na vrh nima bližnjic”
Anjo sem prvič v resnici srečala šele v Parizu. Za vogalom Place des Vosges sva ob kozarcu vina razglabljali o smislu mode, o tem, kaj je zanjo vredno žrtvovati in kaj v resnici pomeni “biti oblikovalec”.

četrtek, 23. februar 2012

Kulturaprojekt27.compred 4529 dnevi
Slika članka
Lana Del Rey: “Born To Die”
“Born To Die” je končno zunaj! Prvi pravi ali prvi veliki albuma Lane Del Rey, newyorške pop starlete z intelekutalističnim izrazom - po glasu in ritmiki zapetega pa sploh - je v resnici zelo dobra glasbena predstava.

sreda, 22. februar 2012

Slika članka
Jagodni izbor: teden 8
Zakaj je zelena v odtenku limete tako kul? Najprej zato, ker zahteva pogum. Ker je drzna in ker sili, da prekršite katero od tistih »by the book« modnih pravil, ki narekujejo uniformiran videz iz škatlice.

torek, 21. februar 2012

Slika članka
Tandem Anars: Sodobna kulturna dediščina
Dodobra smo se preobjedli neosebnih daril, zgrešenih nakupov in drobnih pozornosti, ki to niso bile, kajne? Čas je za inventuro, čas je, da premislimo, kaj bomo poslej kupovali. Pametno, s premislekom, kakopak.

ponedeljek, 20. februar 2012

Slika članka
Oblačilni dnevnik: Pred njeno hišo
Spremenil sem se v zasledovalca. Ne, na to nisem ponosen. Postajam nekdo, ki živi vzporedno življenje. Zakaj? Še sonce ne sije tako močno, kot ona. Anja. Zadnjič sem jo videl na Tromostovju. Hitela je mimo frančiškanske cerkve, zatopljena ...
Slika članka
»Bonjour in Konichiva!«
Popotnika se v tujem okolju pogosto polasti občutek odtujenosti, ki se ga da najbolje opisati kot umsko zavedanje, da kultura, v kateri se je znašel, ni čisto pristna, domača. Odtujenost se lahko bodisi stopnjuje do točke, ko um začne ...

petek, 17. februar 2012

Kulturaprojekt27.compred 4534 dnevi
Slika članka
EPK Maribor: Vojna in mir
Vojna in mir, dramatizacija znanega romana Leva Nikolajeviča Tolstoja, ki govori o prepletanju usod štirih družin v obdobju med 1805 in 1813 v Rusiji, je bila premierno uprizorjena 14. oktobra lani v HNK v Zagrebu, sedaj pa prihaja tudi v Maribor.
Slika članka
Zelda Kaplan: Čas »doajenk«
Ena izmed ikon newyorške klubske scene, Zelda Kaplan, se je v sredo, 15. februarja, zgrudila med modno revijo Joanne Mastroianni v okviru tamkajšnjega modnega tedna in se pri častitljivih 95. letih za vedno poslovila.
Slika članka
Boris Levy: “Raje bi hipnotiziral!”
Spominjam se svoje reakcije, ko sem prvič videla 8 mm2. Moji prsti so se tesno oprijeli kozarca, do roba napolnjenega z rusko vodko, ki mi jo je le trenutek poprej v roke potisnila Borisova mama. Ostala sem brez besed.
Slika članka
Ljudje z Miklošičeve
Ljudje, ki jih spoznaš v svojem življenju, so kot tisti mimoidoči, ki jih srečaš na Miklošičevi vsak dan na poti v službo. Stari »čika«, ki si vedno pri Nobel bureku prižge pipo ob 8.30 in še preden zamaršira proti ...

četrtek, 16. februar 2012

Slika članka
Koliko je ura?
Bežen pogled na zaslon mobilnika, v orodno vrstico računalniškega zaslona, na sobno steno ali na avtomobilsko konzolo nam hitro ponudi odgovor. Vendar je najbolj naravno in najhitreje čas odčitati "z roke".
Slika članka
»Waste Land«
Smetišče? Omejen prostor s primarno vlogo skladiščenja odpadkov, ki jih zemljani vsakodnevno proizvedemo, kakopak. Smeti preplavljajo svet, zato je ozaveščanje (tudi) o recikliranju še kako pomembno.

sreda, 15. februar 2012

Slika članka
Jagodni izbor: teden 7
Kdo pravi, da mora biti zima zmeraj obarvana zgolj v različne odtenke sivine? Modni “nekdoji” za pomlad in poletje napovedujejo živahne barvne kombinacije (hura za gorčično rumeno!), vzorce in digitalne potiske.
Slika članka
Predstavljamo: Miha Kalan
Kljub temu, da imava kar nekaj skupnih prijateljev, sva se uradno spoznala šele v Londonu, ko sva si na zahvalni večerji z največjo privoščljivostjo zbijala figurice na igralni plošči »človek ne jezi se«.