Vir: slovencivangliji.com

ponedeljek, 5. julij 2021

Slika članka
V UKC želijo nadoknaditi zaostanek v času epidemije
Epidemiološka situacija je v primerjavi z prejšnjimi meseci izredno vzpodbudna, vseeno pa postopno rahljanje ukrepov na vseh ravneh pri ljudeh vzbuja občutek varnosti, kar še povečuje možnost za pojav 4. vala epidemije. Čakalne vrste oz. izostanki specialističnih pregledov so se v času epidemije praktično v vseh ambulantah znatno povečale, kar predstavlja velik izziv za zaposlene v UKC Maribor. Velik izpad zdravstvenega delovanja pa beležijo predvsem pri t.i. nenujnih posegih, zdravljenih oz. terapijah. Po besedah strokovnega direktorja UKC dr. Matjaža Vogrina pa so kljub izredno oteženim razmeram uspeli realizirati skupno 82% načrtovanega dela. Ob tem se poraja vprašanje v kakšnem obsegu oz. predvsem na kakšen način nadoknaditi zamujeno, predvsem v luči napovedi 4. vala epidemije zaradi hitro naraščajoče dela različice covida-19. Optimistične napovedi strokovnega direktorja pa bodo uresničljive predvsem ob čim večji precepljenosti prebivalstva in izognitvi 4. vala epidemije novega koronavirusa. Vsebina V UKC želijo nadoknaditi zaostanek v času epidemije v celoti na Slovenci v Angliji.
Slika članka
Veliko nedokončanih projektov za nov mandat
Čeprav so županske volitve šele naslednje leto, pa se priprave nanje začnejo že mnogo prej. Epidemija koronavirusa je tudi priložnost za razmislek, kaj lahko župani naredijo za kakovost življenja svojih občanov, kako strateško razvijajo občino in ali premorejo dovolj poguma in vztrajnosti, da visoke cilje tudi zasledujejo. O prihodnosti vodenja lokalne skupnosti Gorišnica smo se pogovarjali s tamkajšnjim županom Jožefom Kokotom. Minula štiri leta niso bila občinskim blagajnam zelo naklonjena. Če so se v mandatu od 2014 do 2018 ukvarjali z gospodarsko rastjo, širjenjem poslovnih con in investicijami s pomočjo evropskih, državnih in občinskih sredstev, so se v tem mandatu ukvarjali z zdravjem, stisko in pomanjkanjem. Zaradi rasti cen storitev in materialov je bilo na občinskih svetih veliko polemik okrog draženja cen, ki so jih marsikateri izkoristili za nabiranje političnih točk. Redne lokalne volitve, na katerih volimo župana in člane občinskega sveta, se izvedejo vsake štiri leta, in sicer tretjo nedeljo v novembru. Ali se Kokot spogleduje s svojim petim mandatom pa za zdaj ostaja skrivnosten. Vsebina Veliko nedokončanih projektov za nov mandat v celoti na Slovenci v Angliji.

nedelja, 4. julij 2021

Slika članka
Bog živi Slovenijo!
Zdravljica – Promocijski film predsedovanja Slovenije Svetu EU Zdravljica s svojim brezčasnim sporočilom je bila navdih mednarodno uveljavljenemu slovenskemu režiserju Vsebina Bog živi Slovenijo! v celoti na Slovenci v Angliji.

petek, 2. julij 2021

Slika članka
Dozidava bistriškega doma za starejše
Občinski svetniki občine Slovenska Bistrica so na minuli seji potrdili Dokument identifikacije investicijskega projekta za projekt »Nadzidava in prizidava Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane, Enota Slovenska Bistrica«. Občina se je zavezala, da bo projekt administrativno pripravila, financer pa bo Ministrstvo za del, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Investicija je razdeljena na dve fazi, prva faza predstavlja nadzidavo obstoječega objekta, s katero bo pridobljenih dodatnih 65 postelj, druga faza pa predvideva povečanje prostorov kuhinje in preselitev fizioterapije, kakor tudi pisarne uprave. Epidemija covida-19 je močno prizadela tudi domove za starejše, zato se tudi v Slovenski Bistrici celostno zagotavljajo boljše pogoje v ustanovah za skrb starejših. Projekt je sicer skupno vreden nekaj več kot 4 milijone evrov, občina se nadeja pridobitve evropskih sredstev, kakor tudi finančno podporo ministrstva za delo, manjšinski delež pa bo prispevala iz občinskega proračuna. Vsebina Dozidava bistriškega doma za starejše v celoti na Slovenci v Angliji.
Slika članka
Dom za starostnike bo
V občini Markovci se že več kot desetletje pogovarjajo o gradnji doma za starejše občane. Veliko polemik je bilo okrog zemljišča, saj del občinskih svetnikov ni želel potrditi potrdili občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki je bil pogoj za nadaljnjo uresničevanje načrtov z domom starostnikov. Po letih dogovarjanja so bližje uresničenju ideje, a ponovno imajo težave, tokrat s financiranjem. V Občini Markovci se nadejajo uresničenja največje investicije v zadnjih letih – novega doma starostnikov. Veliko težav so imeli z umeščanjem doma v prostorski načrt, pa s pismom o nameri sodelovanja s ptujskim domom starostnikov, ki je vmes poteklo. Problematično je še vedno financiranje, saj so občinski svetniki naložbo pogojevali s pridobljenimi sofinancerskimi sredstvi v višini vsaj 50-odstotkov. Kljub pridobljenemu gradbenemu dovoljenju, dodelanim načrtom in potrjenemu sodelovanju s strokovnimi delavci doma upokojencev Ptuj pa pri pridobivanju državnih sredstev so sedaj niso bili uspešni. Naj spomnimo, da je bilo na razpisu ministrstva za delo za podelitev koncesij domovom za starejše izbranih 11 domov, ki bodo predvidoma zagotovili 1285 mest za starejše. A občini Markovci ni uspelo. Vsebina Dom za starostnike bo v celoti na Slovenci v Angliji.
Slika članka
Občina Benedikt praznuje “rojstni dan”
Občina Benedikt obeležuje svoj 22. občinski praznik, v sklopu katerega se bodo v naslednjih 7 dneh odvijale razne prireditve. Prva že danes, ko bo potekala osrednja proslava ob občinskem prazniku v Športni dvorani Benedikt. Vodilni na občini Benedikt so v letošnjem letu izvedli številne aktivnosti oz. projekte in zato bili nagrajeni nagrado Zlati kamen za razvojno najperspektivnejšo občino vzhodne kohezijske regije. Predvsem na demografskem področju so naredili velik napredek, saj se je v zadnjih desetih letih število prebivalcev povečalo za 330, kar je posledica pospešenih gradenj nepremičnin. Slavnostna govornica v sklopu osrednje proslave bo tudi državna sekretarka v službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Monika Kirbiš Rojs. Za občino Benedikt gotovo priložnost za nadaljnje uspešno črpanje evropskih sredstev, tudi s strani EU že potrjenega nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost. Po besedah župana Milana Repiča pa so prav zaradi upanja po uspešnem sodelovanju z institucijo, ki razdeljuje evropska sredstva, povabili eno od njenih visokih predstavnic. Ključno je torej povezovanje, tako lokalnih, kot tudi državnih deležnikov, za kar se da učinkovit razvoj podeželja oz. lokalnih entitet z nižjimi občinskimi proračuni. Vsebina Občina Benedikt praznuje “rojstni dan” v celoti na Slovenci v Angliji.
Slika članka
Kaj se dogaja v Malečniku?
Civilna iniciativa v Malečniku je pričela s postopkom za ustanovitev samostojne občina Malečnik. V krajevni skupnosti, ki šteje 2.700 prebivalcev so se takšne ideje pojavljale že v preteklosti, tokrat pa je civilna iniciativa pridobila tudi podporo sveta Krajevne skupnosti, ki je prejšnji teden sprejel sklep, da podpira idejo iniciativnega odbora. Po besedah predsednika sveta Krajevne skupnosti Jožefa Škofa, svet druge možnosti niti ni imel. V Malečniku se je kuhalo že dolgo, a zdelo se je, da so se odnosi med Mestno občino Maribor in lokalno skupnostjo v zadnjem času nekoliko otoplili. Župan Saša Arsenovič je ob nedavnem obisku Malečnika namreč napovedal, da bo občina temu območju namenila več pozornosti, a civilne iniciative očitno ni prepričal. Nezadovoljstvo nekaterih mestnih četrti in krajevnih skupnosti ima že dolgo brado. Denarja je vedno premalo, ponekod na obrobju mesta so težave tudi z najbolj osnovno infrastrukturo. A tudi krajevne skupnosti in mestne četrti same ne naredijo vsega, kar bi lahko, da bi se razmere izboljšale. Ali bo Malečnik v prihodnosti res samostojna občina je težko napovedati, a po Škofovih besedah je ta vlak odpeljal že v času zadnje večje delitve občin. Krajevna skupnost bi sedaj morala združiti moči in se lotiti problema, na katerega v Malečniku že dolgo opozarjajo. Vsebina Kaj se dogaja v Malečniku? v celoti na Slovenci v Angliji.
Slika članka
Slovenija začela predsedovanje EU
Slovenija od včeraj tudi uradno predseduje Svetu Evropske unije. Slovenski premier Janez Janša je v svojem prvem evropskem nagovoru izrazil zadovoljstvo, da predsedovanje sovpada z zgodovinskimi trenutki izpred tridesetih let. Premier je ob tem orisal nekatere poudarke slovenskega predsedovanja. Fokus se bo z epidemije preusmeril na nekatere izzive, ki so bili v zadnjem letu nekoliko zapostavljeni. Slovenija bo nadaljevala s procesom gospodarskega okrevanja na način digitalnega in zelenega prehoda, ki ga je doslej uspešno vodila Portugalska, od katere Slovenija prevzema predsedovanje. Ob tem je Janša spregovoril tudi o trenjih znotraj Evrope, sploh ko gre za odnose med starimi članicami unije in državami, ki so se Evropski uniji pridružile med zadnjimi. Premier je prepričan, da bodo razlike med državami vedno obstajale in da je kompromis potrebno iskati znotraj teh razlik. Predsedstvo se med državami članicami EU menja po načelu rotacije vsakih Vsebina Slovenija začela predsedovanje EU v celoti na Slovenci v Angliji.
Slika članka
Butična blagovna znamka podravskega mleka
Predelava mleka je ena od možnosti za dopolnilno dejavnost na kmetiji. Veliko kmetij se ukvarja z rejo krav molznic, ovc ali koz. Dodana vrednost mleku je predelava doma pridelanega mleka v različne mlečne izdelke, kar privede do povečanega dohodka na kmetiji. A velik problem je, kako pridobiti znanje, saj kmetovalce v šolah tega ne učijo. Rešitev so našli v Kmetijsko gozdarski zbornici Ptuj. V Sloveniji se je v letu 2019 ukvarjalo z rejo goved približno 30.000 kmetijskih gospodarstev. Vsa skupaj so redila približno 483.000 glav goved, od tega je bilo 100.830 krav molznic. V 2019 so prodale približno 564.000 ton mleka. A le 252 podjetij se je ukvarjalo s predelavo mleka. Vzrok temu je velik manko znanja. Posledično le peščica razvoja svoje produkte, ki imajo visoko dodano vrednost. Na Ptuju veliko energije vlagajo v razvoj predelave mleka, tako so pred leti v ta namen pridobili nov laboratorij, v začetku letošnjega junija pa novo učilnico za predelavo mleko. Tako si želijo v prihodnosti razvijati tudi svojo blagovno znamko, kamor bi se povezali številni pridelovalci mleka, ki bi pod zaščiteno slovensko znamko prodajali tudi svoje butične produkte. Znanja jim ne manjka, z novo pridobitvijo pa imajo tudi vse ostale pogoje, da lahko s pomočjo sodobnega učnega centra čim več ljudi podučijo o predelavi mleka. S pomočjo skupne blagovne znamke pa bi lažje prepričali tudi potrošnike, ki še vedno, namesto na lokalno kmetijo, raje zavijejo v trgovski center. Vsebina Butična blagovna znamka podravskega mleka v celoti na Slovenci v Angliji.

četrtek, 1. julij 2021

Slika članka
Brez sodelovanja vodovoda ne bo
Župani Spodnjega Podravja nikakor ne najdejo medsebojnega soglasja o regijskem projektu Celovite obnove vodovoda. Prerekajo se že skoraj dve leti, napredka pa skoraj nobenega. Z županoma Gorišnice in Markovci smo se pogovarjali, od kod takšno neskladje med župani in komu ustreza, da projekt ne napreduje. Po več letih nesoglasij so župani pred začetkom letošnjega poletja ptujski vodovodni sistem skoraj pripeljali do razpada. Veliko pomislekov je bilo slišati o vlaganjih v sistem in (ne)transparentnosti financiranja. Na enem izmed zadnjih kolegijev so že sami ugotavljali, da se vedejo kot otroci. Jasno je bilo spoznanje, da bo vsak moral nekaj popustiti, kajti le tako bo možno narediti korak naprej. Kaj je razlog še sami ne vedo, a se strinjajo, da zaradi določenih posameznikov in parcialnih interesov se realizacija projekta iz mesca v mesec zamika. Naj spomnimo prvi, ki je odstopil od projekta skupnega vodovoda je bil župan občine Kidričevo Anton Leskovar, ki še zmeraj vztraja, da se projektu ne bo pridružil, kar je mnoge župane zmotilo. Prepričani so, da izgubljajo dragocen čas z nespametnim trmarjenjem in dolgotrajnim usklajevanjem. Tako upajo, da bodo v kratkem dosegli dogovor, ki bi podal zeleno luč največjemu infrasturkturnemu projektu v spodnjem Podravju. Vsebina Brez sodelovanja vodovoda ne bo v celoti na Slovenci v Angliji.
Slika članka
Tone Partljič vabi na otok
Po tem, ko je Tone Partljič s svojimi deli večinoma raziskoval njemu tako ljube kraje v okolici Pesnice in Maribora, se z novo novelo umika daleč proč od domačih poti. Tokrat nam predstavlja Ljudi z otoka, ki živijo nekoliko odmaknjeno in precej počasnejše življenje v kvarnerskem zalivu. In prav toliko kot je prebivalcev otoka, toliko je različnih in nepozabnih zgodb, ki preproste otočane rišejo v povsem drugačni luči. Skozi te zgodbe prihaja do izraza Partljičevo mojstrstvo, s pomočjo katerega še iz tako preprostega človeka naredi junaka, ki ga bralec z lahkoto posvoji. Tone Partljič tudi tokrat ostaja avtor, ki ne ločuje med malim in velikim človekom. Novo Partljičevo delo je tudi tokrat izšlo pod okriljem založbe Beletrina. Plodno sodelovanje založbe, urednika in avtorja je enostavno, ko delaš z z ljudmi, ki v svojem poslanstvu uživajo, pravijo v založbi. V Beletrini sicer napovedujejo nadaljevanje sodelovanja s Partljičem. In čeprav podrobnosti o novih idejah v založbi ne razkrivajo, nam je pisatelj vseeno predstavil svojo zamisel. Vsebina Tone Partljič vabi na otok v celoti na Slovenci v Angliji.
Slika članka
Srečanje treh predstavnikov občin z ministrom Vizjakom
Na posestvu Vina Gaube v Zgornji Kungoti je potekal delovni sestanek med predstavniki ministrstva za okolje in prostor ter predstavniki občine Šentilj, Pesnica in Kungota. Srečanja se je udeležil tudi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak in spregovoril o številnih okoljskih problematikah tega področja. Kljub znatnim finančnim vlaganjem pa se tudi občina Šentilj srečuje z nekaterimi perečimi težavami na področju varovanja okolja. Lokalna skupnost delovanju kompostarne močno nasprotuje, minister Vizjak pa je ob tem potrdil, da bodo si prizadevali za rešitev te problematike v najkrajšem možnem času. Srečanje je sicer potekalo v sklopu obiska vlade v Podravski regiji, vsem trem občinam pa naložilo dodatne naloga na področju varovanja okolja oz. učinkovitemu odpravljanju okoljskih problematik. Vsebina Srečanje treh predstavnikov občin z ministrom Vizjakom v celoti na Slovenci v Angliji.
Slika članka
Koritnik tudi o obnovi Upravne enote
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je v okviru ločenega programa na delovnem srečanju včeraj med drugim sestal tudi z načelnicami in načelniki upravnih enot regije. Na srečanju z načelnicami in načelniki upravnih enot Podravske regije so se najprej posvetili ukrepom za lažjo dostopnost upravnih storitev v povezavi z epidemijo bolezni covida-19, preobremenjenosti in povečanemu obsegu dela v upravnih enotah. Z namenom, da bi prebivalcem omogočen ustrezen dostop do storitev, ki jih morajo opraviti na upravnih enotah ter zaradi povečanega obsega dela, je minister izpostavil kadrovsko krepitev upravnih enot, vzpostavitev klicnega centra in na nekaterih upravnih enotah podaljšan delovni čas ob sredah do 18. ure. Koritnik se je srečal tudi z ptujsko županjo Nuško Gajšek. Govorila sta predvsem o prenosu stavbe, v kateri domuje Upravna enota Ptuj, v last ministrstva za javno upravo. Kaj bo ptujska občina dobila v zameno za omenjeni objekt, zaenkrat še ni jasno. Vsebina Koritnik tudi o obnovi Upravne enote v celoti na Slovenci v Angliji.
Slika članka
Dela na mostu v skladu s časovnico
Del vladnega obiska Podravja je bilo tudi nekaj delovnih srečanj predstavnikov vlade in Občine Ruše. Včeraj se je tako v Rušah oglasil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in se z občinskim vodstvom pogovoril o nekaterih investicijah, ki pod okriljem države potekajo v Rušah. Minister si je potek obnove mostu tudi sam ogledal in dobil zagotovilo izvajalca, da dela potekajo v skladu z načrti in da nekatere navedbe o tem, da se dela ne izvajajo, ne držijo. Županja Urška Repolusk je na sestanku sicer izpostavila tudi ruško obvoznico, o kateri se govori že več desetletij, a do realizacije vsaj zaenkrat še ni prišlo. Minister se je z občinskim vodstvom pogovarjal tudi o ambicioznem državnem projektu Dravske kolesarske poti, v zvezi s katerim v Rušah zadovoljno ugotavljajo, da je projekt pri koncu. V Rušah so sicer dobili tudi zagotovilo, da bo še letos sanirana tudi Falska pečina, ki ogroža promet na regionalni cesti. Ruše je z ministrom Vrtovcem obiskala tudi direktorica Direkcije za infrastrukturo Ljiljana Herga. Vsebina Dela na mostu v skladu s časovnico v celoti na Slovenci v Angliji.

sreda, 30. junij 2021

Slika članka
Gradnja Urgentna centra se začenja
Dobra novica za zdravje v Spodnjem Podravju prihaja iz Ptuja. Minister za zdravje Janez Poklukar je danes namreč potrdil novico o začetku gradnje težko pričakovanega Urgentnega centra Ptuj. Finančna konstrukcija izgradnje Urgentnega centra je zaključena, bolnišnica pa se bo sedaj podala v iskanje izvajalca zahtevnega projekta. Vsebina Gradnja Urgentna centra se začenja v celoti na Slovenci v Angliji.
Slika članka
Ključni prometni izzivi mesta Maribor
Ministrstvo za infrastrukturo je v sklopu obiska vlade Republike Slovenije v Podravju pripravilo delovno srečanje predstavnikov ministrstva za infrastrutkuro in mariborske občine. Na sestanku so govorili o številnih projektih in izzivih na področju prometa v Mestni občini Maribor. Kot enega ključnih za približevanju prometne strategije pa so izbrali tunel pod središčem mesta, ki bi rešil marsikatero prometno problematiko v Mariboru. Vsebina Ključni prometni izzivi mesta Maribor v celoti na Slovenci v Angliji.
Slika članka
Podravski turizem v primežu države
V letu 2010 so v Znanstveno raziskovalnem središču Bistra Ptuj pričeli z oblikovanjem kadrovskega in vsebinskega jedra za področje razvoja turizma. A zmeda na terenu je popolna, saj se veliko lokalnih skupnosti združuje in ustvarja svoje blagovne znamke, v okviru katerih promovirajo posamezne destinacije. Ker pa je podravska regija majhna se velikokrat njihova ponudba podvaja. Vsebina Podravski turizem v primežu države v celoti na Slovenci v Angliji.
Slika članka
Sežigalnici za rešitev okoljske problematike
Vlada Republike Slovenije je obiskala Podravsko regijo. Ministrstvo za okolje in prostor je zato pripravilo delovno srečanje v Centru za ravnanje z odpadki na Pragerskem, kjer so se srečali minister Andrej Vizjak, direktor CERA Maksimiljan Tramšek in župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar. Minister se je seznanil z najbolj perečimi okoljskimi problematikami in napovedal nujne ukrepe za blažitev njihovih posledic. Vsebina Sežigalnici za rešitev okoljske problematike v celoti na Slovenci v Angliji.
Slika članka
Novi prostori za pesniško knjižnico
Za mariborsko knjižnico so po več letih čakanja nastopili boljši časi. Ne samo, da je vedno bližje rešitvi problema osrednje knjižnice Rotovž, prostorsko stisko uspešno rešujejo tudi v Pesnici, kjer so že dolgo nazaj opozarjali, da so prostorske razmere neustrezne in predvsem pretesne. Vsebina Novi prostori za pesniško knjižnico v celoti na Slovenci v Angliji.
Slika članka
Hitra cesta Ptuj – Ormož bo
Sedaj pa na Ptuj, ki ga je že včeraj obiskal minister za infrastrukturo z ekipo in se sestal s predstavniki občin Spodnjega Podravja. Največ pozornosti je bilo namenjene vlaganjem v cestno infrastrukturo, pri tem pa seveda izstopa hitra cesta Ptuj - Ormož. Vrtovec je pojasnil, da je ta hitra cesta ena izmed prioritet njegovega ministrovanja, zato želi projekt kar najhitreje uresničiti. Vsebina Hitra cesta Ptuj – Ormož bo v celoti na Slovenci v Angliji.