Vir: STA krog

Včeraj

GospodarstvoSTA krogpred 23 urami in 4 minutami
Slika članka
Nekatera spletna mesta državnih ustanov bila začasno nedostopna
Nekatera spletna mesta državnih ustanov so bila danes dopoldne začasno nedostopna. Pri tem ni šlo za varnostni incident, temveč za tehnične težave, je za STA pojasnil prvi mož nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT Gorazd Božič.
GospodarstvoSTA krogpred 23 urami in 56 minutami
Slika članka
NLB prevzema družbo Summit Leasing
NLB je danes sklenila pogodbo za pridobitev 100-odstotnega deleža v družbi SLS Holdco, ki je matična družba Summit Leasing Slovenija in njenih hčerinskih družb iz skladov, ki jih upravljajo podružnice družbe Apollo Global Management in EBRD. "Lizing storitve ustrezno naslavljajo potrebe naših strank," so zapisali v NLB.
GospodarstvoSTA krogpred 1 dnem in 21 minutami
Slika članka
Nekatera spletna mesta državnih ustanov začasno nedostopna
Nekatera spletna mesta državnih ustanov so bila danes dopoldne začasno nedostopna, po prvih informacijah pa najverjetneje ne gre za hekerski napad, je za STA pojasnila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh in dodala, da bodo več informacij še posredovali.

sreda, 29. november

GospodarstvoSTA krogpred 1 dnem in 18 urami
Slika članka
Na Vrhu slovenskega gospodarstva za simfonijo trajnosti in inovativnosti
Predstavniki podjetij so na današnjem Vrhu slovenskega gospodarstva izpostavili potrebo po debirokratizaciji, zagotavljanju sredstev za inovacije, raziskave in razvoj ter podpori zagonskim podjetjem. Na panelu z naslovom Simfonija trajnosti in inovativnosti so poudarili tudi pomen usklajenosti pri razvoju.

torek, 28. november

GospodarstvoSTA krogpred 2 dnevoma, 19 urami in 30 minutami
Slika članka
V Škocjanskih jamah obeležujejo 200-letnico prve turistične poti
V Parku Škocjanske jame so danes s slovesnostjo obeležili 200-letnico prve turistične poti po Škocjanskih jamah. Jame, ki so zaenkrat edina slovenska naravna znamenitost, vpisana na Unescov seznam, si v zadnjih letih ogleda okrog 200.000 obiskovalcev letno. Prav danes mineva 37 let od vpisa na ta seznam.
GospodarstvoSTA krogpred 2 dnevoma, 23 urami in 48 minutami
Slika članka
V Mariboru ob razvijanju učnih vsebin s področja gozdnega velnesa sadijo nova drevesa
Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem (VSGT) Maribor je vodilni partner mednarodnega projekta ForestWell, v okviru katerega pripravljajo interdisciplinarne učne vsebine s področja gozdnega velnesa, gozdne kulinarike in gozdnega turizma. V okviru projekta bodo v Mariboru in okolici zasadili sto dreves.
Slika članka
Mozirski gaj po poplavah konec tedna znova odpira vrata
V Mozirskem gaju bodo po avgustovski vodni ujmi, v kateri so utrpeli precej škode, v soboto znova odprli vrata. Za obiskovalce so pripravili praznično Božično bajko z 1,8 milijona lučkami, ki bodo sijale do 7. januarja, so sporočili iz Mozirskega gaja.

ponedeljek, 27. november

Slika članka
V prejšnjem letu je vsak prebivalec kulturi namenil v povprečju 218 evrov
V prejšnjem letu je vsak prebivalec kulturi namenil v povprečju 218 evrov. Kultura je v prejšnjih treh letih k bruto domačemu proizvodu prispevala po en odstotek, so pred 3. decembrom, Ta veselim dnevom kulture, sporočili s Statističnega urada RS (Surs).

nedelja, 26. november

Slika članka
Največ državnih izdatkov lani za socialno zaščito in zdravstvo
Izdatki sektorja država so lani znašali 47,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), več kot polovica jih je bila namenjena socialni zaščiti in zdravstvu. Izdatki za socialno varstvo so se nominalno zvišali za 8,7 odstotka na 10,03 milijarde evrov, za zdravstvo pa so s 4,3 milijarde evrov ostali približno enaki, so sporočili državni statistiki.
Slika članka
Slovenci v hrvaških kampih letos ustvarili rekordne tri milijone nočitev
Slovenci so v hrvaških kampih letos ustvarili rekordne tri milijone nočitev, kar je za tri odstotke več kot lani, so sporočili iz Hrvaške turistične skupnosti. Najbolj priljubljeni kampi pri Slovencih so na Lošinju, v Umagu, Novalji, Medulinu in Vrsarju. Kampi na Hrvaškem so letos skupno zabeležili skoraj 21,5 milijona nočitev.
Slika članka
Kočevski Intersocks eden od vodilnih svetovnih proizvajalcev športnih nogavic
Kočevski Intersocks je eden od vodilnih proizvajalcev športnih tehničnih nogavic na svetu. Letno jih izdela dva milijona, kar je nekaj manj kot desetina nogavic, ki jih proizvede in proda skupina Intersocks. Da ostanejo med vodilnimi v svoji branži, vseskozi posodabljajo proizvodnjo. Trenutno načrtujejo gradnjo 10-milijonskega logističnega centra.
Slika članka
Obeležujemo prvi svetovni dan trajnostnega prometa
Promet je ključen pri spodbujanju povezljivosti, trgovine, gospodarske rasti in zaposlovanja, na drugi strani pa je pomemben vir emisij toplogrednih plinov. Iskanje kompromisov bo po oceni Združenih narodov ključno za trajnostni razvoj, kar izpostavljajo tudi ob današnjem prvem dnevu trajnostnega prometa.

sobota, 25. november

Slika članka
Srebrna značka iSpace potrditev uspešnega dela slovenskega digitalnega inovacijskega stičišča 4PDIH
Na forumu European Big Data Value Forum (EBDVF 2023), ki je konec oktobra potekal v Valenciji, so v okviru razpisa za značko iSpace podelili nagrade digitalnim inovacijskim stičiščem. Srebrno značko je pridobil 4PDIH, ki deluje znotraj Laboratorija za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.
Železarna Štore Steel je lani na račun večjega povpraševanja po jeklu dosegla visoko rast prihodkov in dobička. Čisti prihodki od prodaje so poskočili za 30,8 odstotka na 189 milijonov evrov, medtem ko so bili načrtovani pri 157,8 milijona evrov, čisti dobiček pa za 76,9 odstotka na 10,5 milijona evrov, kar je skoraj pet milijonov evrov nad načrti.

petek, 24. november

Slika članka
Znani dobitniki letošnjih Čuvajev, za življenjski prispevek ga dobi Zoran Senković
Društvo novinarjev Slovenije je letošnjo nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva podelilo novinarju Dnevnika Zoranu Senkoviću. Med nagrajenci so še novinarji Večera Miha Dajčman, POP TV Žana Vertačnik, Radia Slovenija Eva Lipovšek, TV Slovenija Jelena Aščić, Dela Aljaž Vrabec in fotografa Voranc Vogel ter Blaž Samec.
Slika članka
Turisti oktobra največkrat prenočili v zdraviliških občinah
V slovenskih turističnih nastanitvenih obratih so oktobra zabeležili 423.000 prihodih turistov, kar je 5,9 odstotka več kot oktobra lani. Število prenočitev je zraslo za 3,8 odstotka na 1,04 milijona. Več kot petino vseh prenočitev so turisti ustvarili v nastanitvenih obratih v zdraviliških občinah, sledile so obmorske in gorske ter Ljubljana.
Slika članka
Skupina Mol si prizadeva za krepitev prepoznavnosti znamke v Sloveniji
Madžarska energetska skupina Mol si želi v Sloveniji povečati prepoznavnost svoje blagovne znamke, saj so bili do zdaj prisotni le v delu države. Prepričani so, da bo k temu korenito prispevala preobrazba bencinskih servisov družbe OMV. Več kot četrtina mreže servisov novega podjetja Mol & Ina je že spremenila zunanjo podobo.

četrtek, 23. november

Slika članka
Naj podravsko podjetje znova Impol, po izboru bralcev Večera Snaga
Na prireditvi časnika Večer Podravsko podjetje 2022 je bil še drugo leto zapored za najboljše veliko podjetje razglašen bistriški predelovalec aluminija Impol. Nagrada po izboru bralcev Večera pa je tokrat pripadla mariborskemu javnemu podjetju Snaga. Izbor so tudi letos pripravili v sodelovanju s Prvo bonitetno agencijo Ebonitete.si.
Slika članka
V ruškem Geberitu odprli zvočni laboratorij
V ruškem podjetju Geberit, ki je del mednarodne skupine s sedežem v Švici, so danes predstavili zvočni laboratorij. Kot je povedal direktor prodajnega podjetja Geberit za regijo Adriatic Miran Medved, gre za veliko pridobitev, ki so jo snovali skoraj devet let in bo omogočala razvoj novih tehnološko naprednih izdelkov v Sloveniji.
Slika članka
V podjetju GEM motors razvili pogon za električni skuter Stilride
Švedski startup Stilride je predstavil istoimenski električni skuter, ustvarjen s pomočjo inovativne tehnologije Stilfold, ki uporablja posebno tehniko zlaganja jekla. Za razvoj skuterja je sklenil strateško partnerstvo s slovenskim podjetjem GEM motors, ki je zanj razvilo elektromotor. Skuter bo omejeno na voljo od spomladi 2024.