Vir: Viva

petek, 13. maj 2022

Lepota in zdravjeVivapred 653 dnevi
Slika članka
Motnje mokrenja vplivajo tudi na spanje in druženje
Urinsko inkontinenco lahko opredelimo kot nehoteno uhajanje urina ali občasno zavedno ali nezavedno uriniranje. Pri ženskah je sicer veliko pogostejša kot pri moških, pravi asist. Bojan Štrus, dr. med., zaposlen na oddelku za urologijo na UKC Ljubljana, vendar lahko zaradi nenadzorovanega uhajanja urina trpijo tudi moški.

nedelja, 8. maj 2022

Lepota in zdravjeVivapred 659 dnevi
Pozdravljeni, star sem 21 let in imam Gilbertov sindrom , moje oči so velikokrat rumenkaste, kar me osebno zelo moti, prav tako vedno znova dobivam komentarje kot so “Zakaj so tvoje oči tako rumene? A se drogiraš?”. V članku o gilbertovem sindromu sem prebral, da obstaja zdravilo, ki pospeši razpad bilirubina. Osebna zdravnica in zdravnik pri katerem sem bil sta me zavrnila, češ da porumenelost oči vidim samo jaz, za tako zdravilo pa še nista slišala ,prav tako tudi potem ko sta se o zdravilu pozanimala. Porumenelost oči me vedno bolj moti in jo vedno bolj opažam. Poleg tega imam oči tudi zelo suhe. Oftamologinja mi je svetovala naj si vsakič, ko me bodo oči pekle, vkapljam par kaplic fiziološke, dokler se stanje ne stabilizira. Vendar se stanje noče stabilizirati, opažam, da so oči veliko bolj rumene prav takrat, ko so suhe in me neznansko pečejo, prav tako sem kratkoviden in s težavo nosim očala, saj me oči takoj začnejo peči, prav tako z lečami. Prosim vas za pomoč.

petek, 6. maj 2022

Lepota in zdravjeVivapred 661 dnevi
Slika članka
Mo j zdravnik 2022: Glasovanje je končano, zmagovalce razkrijemo junija
Glasovanje za mojega zdravnika 2022 se je z zadnjim dnem aprila končalo, odziv pa je bil letos zelo velik. Čeprav velikokrat slišimo očitke glede dela zdravnic in zdravnikov – ti so bili še bolj pogosti med epidemijo in se nadaljujejo tudi po njej –, pa ljudje vendarle v našem zdrav­stvenem sistemu prepoznavajo tudi posameznike, ki delajo zavzeto, s srcem in v skladu s Hipokratovo prisego. Take, ki so zdravnice ali zdravniki v pravem pomenu besede.
Lepota in zdravjeVivapred 661 dnevi
Slika članka
Petkrat ZA mlado čebulo
Ne zamudite sezone mlade čebule, ki je bogata z vitamini in minerali ter okusen način, da zaščitite zdravje ožilja ter izboljšate prebavo. Zelenih listov nikar ne zavrzite, saj so prav v njih najboljše sestavine. Zakaj jo je dobro jesti prav vsak dan?

ponedeljek, 2. maj 2022

Lepota in zdravjeVivapred 665 dnevi
Spoštovani, Pred enim mesecem se mi je pojavila nekakšna oteklina na desni strani žrela in požiralnika. Navzven otekline ni mogoče zaznati. Ko zaužijem tekočino ali hrano, občutim da se dotakne te otekline, občutek je zelo moteč. Ali gre za otekle bezgavke, ker sem imel nad zobom gnojno bulo oziroma absces? A gre morda za rak limfoma? Ali pa za otekanje ščitnice? Za enkrat dihanje ni moteno, sem pa v nenehnem strahu, da bi bezgavke otekle do te mere, da zamašijo grlo oziroma ustavijo dihanje. Imam tudi sezonsko alergijo na cvetni prah, toda prej nikoli nisem imel težav z oteklino v grlu Hvala za odgovor.
Lepota in zdravjeVivapred 665 dnevi
Spoštovani, Stara sem 63 let. Želela bi vas vprašati za nasvet, napotke v zvezi s spremembami na zadnjih sklepih prstov rok. Zaenkrat sta najbolj prizadeta kazalec leve in sredinec desne roke. Sklepi so zadebeljeni, deformirani (in s tem prsti prav grdi na pogled), boleči na pritisk in če jih upogibam, so tudi manj gibljivi, tako da so prsti vse bolj okorni. Bolečina v sklepih je še bolj intenzivna na mrazu. Ne vem, kaj je vzrok teh sprememb, saj težkih fizičnih del nisem opravljala, v službi sem opravljala pisarniško delo, veliko z računalnikom. Je možno kakšno zdravljenje? Predvsem pa me zanima, če lahko karkoli storim, da bi preprečila ali omilila napredovanje bolezni na preostale sklepe prstov, še posebej pa se bojim, da bi prišlo do okvar na drugih sklepih – kolenih, kolkih … Ali je v tej zvezi mogoče pomembna prehrana, bi lahko bila koristna kakšna prehranska dopolnila, npr. kolagen? Težavo sem sicer predstavila tudi osebnemu zdravniku, ki pa mi je ponudil edino zdravila proti bolečinam. Hvala za odgovor in lep pozdrav.

sobota, 30. april 2022

Lepota in zdravjeVivapred 667 dnevi
Pozdravljeni, že kar nekaj let se mi dogaja, da močno zardevam. Najbolj me to moti v službi, ko me nekdo ogovori in na sestankih, ko me nekdo kaj vpraša. Zadnje čase se bojim sestankov, ker vem, da če bo pozornost preusmerjena name, bom postala rdeča in potem mi je še bolj nerodno. Zardevanje je tako močno, da potem, ko val vročine preneha, me po obrazu oblije mrzla polt. Včasih zardim zaradi popolnoma brezveznih pogovorov, če se nekdo recimo malo pošali na moj račun. Prebrala sem, da obstaja hipnoza, ki bi lahko pomagala rešiti moje težave. V skrajnem primeru celo operacija, katere pa si ne želim zaradi možnih komplikacij. Zardevanje že tako močno načenja mojo samozavest, da sem v družbi raje tiho, kot da kaj rečem in se pozornost preusmeri name. Kako si lahko pomagam?  Hvala inj lep pozdrav.
Lepota in zdravjeVivapred 667 dnevi
Pozdravljeni, zaradi slabega počutja, glavobolov, vtoglavic, slabosti ...sem naredila izvid krvi. Rezultati so sledeči: hemoglobin 121 K-MCH 26,1 K-MCHC 313 K-RDW 14,6 K-MPV 12, Železo 4,8 Feritin 7. Zdravnico sem prosila za tablete za železo saj sem se že nekajkrat zdravila zaradi pomankanja železa, vendar zdravnica pravi, da zdravil ne potrebujem in da železo ni vzrok za slabo počutje. Hvala za odgovor.

ponedeljek, 25. april 2022

Lepota in zdravjeVivapred 672 dnevi
Pozdravljeni, lepo prosim za razlago RTG izvida oziroma za nasvet - kako naprej, kako zdraviti. Bolečina v desnem kolku je izrazita in me omejuje pri delu in vsakdajnih opravilih. "RTG OBEH KOLKOV IN MEDENICE V AP PROJEKCIJI: Sklepna špranja desnega kolka je izrazito zožena. Levo je sklepna špranja blago zožena. Desni acetabul je zmerno sklerotičen. Večjih osteofitov ob sklepih ni videti. Sklerotična sprememba v velikem trohantru desnega femurja je premera 14 mm in je brez bistvene dinamike v primerjavi z RTG posnetkom z dne 02.03.2021 . Mnenje: Izrazita desnostranska koksartroza in blaga levostranska koksartroza." Hvala.

sobota, 16. april 2022

Lepota in zdravjeVivapred 681 dnevi
Slika članka
Pravni vidiki rabe konoplje - dejstva
Naj povem nekaj dejstev. Rastlina konoplja z latinskim imenom Cannabis Sativa L. obstaja kot samo ena vrsta in razen v ZDA ni bila nikoli prepovedana, sploh pa ne v Sloveniji oziroma na območju nekdanje Jugoslavije. Obstajajo tri podvrste, sativa, indica in ruderalis, ter več tisoč variacij. Torej ne obstajajo industrijska, indijska, prava, medicinska in tako dalje. Konoplja obstaja samo ena, in to je fakt, aksiom, dejstvo.
Lepota in zdravjeVivapred 681 dnevi
Slika članka
Ali ste vedeli, da zobna krema s soljo pomaga pri ohranjanju ravnovesja v ustih?
Res je. Švicarska alpska sol v zobni kremi OSMOTONIC je namreč glavna sestavina, ki v ustih sproža naravno osmotsko delovanje.

četrtek, 14. april 2022

Lepota in zdravjeVivapred 683 dnevi
Slika članka
Zavržena hrana je eden resnejših izzivov danešanje družbe
Zavržena hrana je danes eden večjih globalnih izzivov, ki se je mnogi ne zavedajo, a s sabo nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Na svetovni ravni se približno tretjina vse hrane, ki se proizvede za ljudi, zavrže, skupno število zavrženih živil na svetu pa je doseglo že 2,3 milijarde ton. Ogromno hrane, ki jo imamo v razvitih državah, zaradi različnih razlogov roma v smeti, še posebej v domačih gospodinjstvih, zato je čas, da skušamo temu narediti konec. Prav zato na pobudo Lidla Slovenija in programa Ekošola in s podporo partnerjev Ekologov brez meja, Zveze prijateljev mladine Slovenije, podjetja TAM-TAM že drugo leto zapored obeležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane. Letošnjemu 2. slovenskemu dnevu brez zavržene hrane s sloganom »Nisem za stran, vzemi me v bran«, se je pridružil še projekt LIFE IP CARE4CLIMATE Ministrstva za okolje in prostor, častno pokroviteljstvo pa mu je izrekel tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

torek, 5. april 2022

Lepota in zdravjeVivapred 692 dnevi
Slika članka
Brezplačne meritve telesnih zmogljivosti tudi za odrasle
Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani (FŠ) SLOfit (nacionalni sistem spremljanja telesnega in gibalnega razvoja otrok in mladine) od leta 2017 nadgrajuje z brezplačnimi meritvami telesnih zmogljivosti za odrasle in od letos tudi za generacijo seniorji 65+. S prijavo v brezplačno aplikacijo Moj SLOfit pa lahko vseživljenjsko spremljamo svoje »fit« stanje

ponedeljek, 4. april 2022

Lepota in zdravjeVivapred 693 dnevi
Slika članka
Brezplačni webinar:Parkinsonova bolezen in demenca
Parkinsonova bolezen (PB) je kronična, progresivna nevrodegenerativna bolezen. Povprečna starost oseb, ki zbolijo, je 61 let. Poleg motoričnih znakov, kot je na primer upočasnjenost gibov, zvišan mišični tonus, tresenje, težave z ravnotežjem, so za to bolezen značilni tudi nemotorični simptomi, kot so na primer zmanjšan občutek za voh, zaprtost, motnje spanja, slabše razpoloženje, anksioznost, kognitivne težave in impulzivno vedenje.

nedelja, 3. april 2022

Lepota in zdravjeVivapred 694 dnevi
Slika članka
Šolanje na daljavo je vplivalo na kognitivne sposobnosti in duševno zdravje šolarjev
Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o vplivih šolanja na daljavo zaradi epidemije covida-19, ki je potekala od oktobra do decembra 2021 v štirih šolah, je pokazala, da je pri šolarjih na razredni stopnji po vrnitvi v šolske klopi zaznati slabši besedni zaklad in pismenost, slabše branje, krajši čas zbranosti, klepetavost, več porabljenega časa za pisanje nalog in manjšo samostojnost

sobota, 2. april 2022

Lepota in zdravjeVivapred 695 dnevi
Slika članka
Brezplačna e-oskrba na daljavo
Ministrstvo za zdravje je marca z javnim razpisom za izvajalca storitve e-oskrba izbralo Telekom Slovenije s konzorcijskim partnerjem Zvezo društev upokojencev Slovenije. Slovenija je sredstva pridobila od Evropskega socialnega sklada in virov REACT-EU, skladno s tem pa bo uporaba storitve e-oskrba za pet tisoč upravičencev do 30. septembra 2023 brezplačna. Telekom Slovenije bo vklop prvih upravičencev začel sredi aprila 2022.

četrtek, 31. marec 2022

Lepota in zdravjeVivapred 697 dnevi
Slika članka
Sodelujte v nagradni igri MIGAJ GRATIS!
V Migimigi nagradni igri, ki poteka do 15. aprila 2022, bo izžrebano kar 25 nagrajencev, ki bodo prejeli zanimive nagrade:

torek, 29. marec 2022

Lepota in zdravjeVivapred 699 dnevi
Spoštovani, stara sem 71 let. Pred več kot 22. leti, nekaj tednov preden se je mlajši sin smrtno ponesrečil, so se mi pričele pogoste nočne more. Najprej o različnih dogodkih naše družine, iz katerih se nikoli nismo mogli rešiti, kasneje pa o stvareh, ki me preganjajo še danes. To so stvari, ki jih ne morem opisati, blodnje, izgubljam se v nepoznanih krajih, okolica je največkrat podobna svetu v srednjem veku. Velikokrat sanjam hišo (čisto drugačno kot je bila), iz katere smo se po sinovi nesreči izselili, vendar to niso prijetni spomini, temveč sama mora. Največkrat se prebudim vsa izmučena, prepotena, sanj si običajno sploh ne zapomnim. Ponoči kričim, se pogovarjam, branim, krilim z rokami in nogami. Spim sama v sobi, da čim manj motim moža. Vseeno me velikokrat sliši in prebudi iz moje groze. Poleg teh groznih nočnih mor, me podnevi že nekaj let preganja tudi strah pred vožnjo z avtomobilom. Več kot 45 let vozim avto, potrebovala sem ga tudi v službi in prevozila ogromno kilometrov, tudi v tujini, vedno brez strahu, celo uživala sem v vožnji. Zdaj pa me je strah vožnje v trgovino, še posebej, če sem sovoznik. To težko skrijem pred možem, žal mi ga je, ker vidi moj strah. Vedno je bil in je še res dober voznik. Prosim, če mi lahko svetujete, kako bi se rešila nočnih mor med in strahu pred vožnjo. Hvala za vaš odgovor.

ponedeljek, 28. marec 2022

Lepota in zdravjeVivapred 700 dnevi
Slika članka
Brezplačni webinar: Katere pravice ima otrok s kronično boleznijo v šoli?
Otroci s kroničnimi boleznimi imajo v šoli posebne potrebe. Da bi imeli v izobraževanju enake možnosti kot zdravi otroci, jim zakonodaja na podlagi Zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami in odločbe Zavoda RS za šolstvo omogoča določene prilagoditve. V ta namen se vsako leto znova oblikuje tako imenovani individualizirani program za učenca/dijaka. Kot opaža dr. Nina Ana Jäger, pa se prav tu v praksi zatakne, saj se zaradi nedoločno in pomanjkljivo zapisanih prilagoditev ne sledi otrokovi koristi ter njegovi pravici do optimalnega izobraževanja in razvoja.
Lepota in zdravjeVivapred 700 dnevi
Spoštovani, že vrsto let imam v laboratorijskih izvidih zvišano vrednost kreatinina. Pred nekaj leti sem obiskal nefrologa v Mariboru. Moja osebna zdravnica, glede na izvide stanja ledvic iz preteklih let in glede na stalno dvignjeno vrednost, ne polaga posebne pozornosti na vrednosti kreatinina. V najnovejšem laboratorijskem izvidu imam vrednost kreatinina 137 (44-106). Nekoč sem imel že 140. Sicer pa se vrednost giba pod 130: 123-127. Zanima me, kaj to pomeni. S-sečnina (urea) je tudi nekoliko dvignjena: 7,9 (2,8-7,5). Ta vrednost je zelo pogosto nekoliko dvignjena. Verjamem svoji osebni zdravnici. Kaj pa te dvignjene vrednosti pomenijo, ni bilo posebej govora. Moram biti zaskrbljen? Hvala za pojasnilo.