Lovran, slikoviti obalni kraj na vzhodni obali Istre, bo od 1. do 30. aprila 2025 gostil že 24. Festival špargljev , ki bo obiskovalcem ponudil edinstveno priložnost, da uživajo v tej dragoceni samonikli rastlini in okusih, ki jih ponuja. Festival špargljev bo trajal ves april, vrhunec pa bo doživel 12. aprila, ko bo potekal osrednji dogodek – fešta z pripravo slavne omlete (»fritaje«) v veliki ponvi, narejena iz 1.000 jajc, 30 kilogramov lovranskih špargljev in pancete. To bo pravi kulinarični spektakel na ulicah, obogaten z glasbenim in kulturnim programom, ki bo obiskovalce popeljal v svet istrskih tradicij in gastronomije. Šparglji so že tisočletja znani kot gozdna poslastica z mnogimi koristmi za zdravje, njihova sezona pa traja od aprila do sredine junija. Divji lovranski šparglji, ki rastejo ob vznožju gore Učke, so še posebej cenjeni zaradi svojstvene arome, ki jo oblikuje vpliv aerosola. Zrak prihaja z ene strani iz širnega morja, z druge pa se meša s čistim planinskim zrakom, kar tem špargljem daje neponovljiv, božanski značaj. Ti šparglji so tanjši in izrazitejši od gojenih, kar jih naredi še bolj zaželene. Lovran – raj za ljubitelje narave in dobrih okusov Lovran je slikovit obalni kraj na vzhodni obali Istre na Hrvaškem, že dolgo znan po svoji naravni lepoti, zgodovinski dediščini in prijaznem podnebju. Kraj, ki se nahaja ob vznožju gore Učke, ponuja čudovite razglede na Jadransko morje in številne pohodniške poti. Ob tem pa je Lovran tudi kulinarična destinacija, kjer se obiskovalci lahko prepustijo okusom svežih morskih sadežev, mediteranskih specialitet in seveda – lovranskega šparglja. Restavracije pripravljajo posebne jedi V okviru festivala bodo restavracije v Lovranu in okolici ponudile širok spekter jedi, pripravljenih iz lovranskega šparglja. Obiskovalci bodo lahko uživali v tradicionalnih specialitetah, katerim pa vsako leto znova dodajo pridih aktualnih trendov v kulinariki. Solate, testenine, rižote, žar specialitete, omake za meso, juhe in tudi morske jedi. Vse z dodatkom tega edinstvenega šparglja. Umetnost kreiranja okusov pa se je razširila celo na slaščice. Kulinarična ponudba festivala bo tako zadostila različnim okusom in omogočila vsakomur, da se popolnoma potopi v bogat svet istrskih okusov. Če torej Lovrana še niste obiskali, je april zagotovo pravi čas, da ga ne samo vidite, ampak tudi doživite in okusite. Foto: M. D. Pečanić