Bliža se 49. Marunada, ki že vrsto let zapored zaznamuje vsak oktober na območju Lovrana in okoliških vasi. Gre za jesenski festival, ki slavi lovranski maron, poznan po vsej Evropi. Marunada, ki združuje tradicijo, kulinariko in kulturno dediščino, bo letos potekala kar tri vikende zapored. Glavni dogodek z otvoritvijo festivala bo v Lovranu od 11. do 13. oktobra 2024. Ponos mesta in simbol tradicije Maroni so posebna vrsta gojenega kostanja, ki slovi po svojem sladkem okusu in večji velikosti. Lovranski maron, ki uspeva na pobočjih Učke, se ponaša z bogato zgodovino in je cenjen po vsej Evropi. Je rezultat križanja divjih domačih kostanjev in sadik, ki so jih lovranski pomorščaki prinesli iz Daljnega vzhoda. Njegova kakovost je rezultat edinstvene kombinacije gorske in morske klime in tudi dolgoletne tradicije pridelave. V 19. stoletju so ga izvažali v Italijo, Avstrijo, Nemčijo in druge države, ob prihodu v Lovran pa so ga z veseljem okušali tudi najbolj premožni gostje. Maroni se sicer pogosto uporabljajo v kulinariki. Iz njih lahko pripravimo preprost kuhan in pečen kostanj ali pa številne sladice in unikatne jedi. Prebivalci Lovrana so na svoje marone izjemno ponosni, zato jim vsak oktober posvetijo prireditev z imenom Marunada, ki se že štiri desetletja odvija v Lovranu in okoliških vaseh Dobreć in Liganj. Foto: Borut Brozović