Tema: Martinova gos in še sladica

SlovenijaDružinapred 39 dnevi
Martinova gos Gos znotraj in zunaj posoli, popopraj in v odprtino daj maslo. Za nadev zmešaj na drobno narezano jabolko, na koščke narezane slive in zmlete orehe ter s tem nadevaj gos. Zašij jo in daj v pečico pri 200 °C, da se zapeče od zunaj, nato temperaturo znižaj na 170 °C in peci 1 do 2 uri, odvisno od starosti in teže gosi. Med pečenjem jo oblivaj s sokom pečenke, pred koncem pečenja pa jo pomaži z medom in zvišaj temperaturo, da se koža hrustljavo zapeče. Med pečenjem jo lahko obložiš z dodatnimi jabolki, ki jih, preden jih daš na mizo, pokapaš z mastjo, da se svetijo. Pečeno gos vzemi iz pekača, soku pečenke in masti pa prilij jušno osnovo, prevri in po potrebi precedi, nato pa ponudi ob pečenem mesu.