Vir: Družina

SlovenijaDružinapred 56 minutami
Ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne in 100. obletnici rojstva fotografa Marjana Kocmurja so leta 2015 izdali knjigo o njegovi fotodokumentaciji, ki osvetljuje čas umika 17.000 Slovencev maja 1945 prek Gorenjske in Ljubelja na Koroško.
SlovenijaDružinapred 2 urama in 23 minutami
Na binkoštno nedeljo v evangeljskem odlomku iz evangelija po Janezu izvemo, da je Jezus svojim učencem poslal Duha resnice. Duhovnik Simon Potnik v svoji razlagi evangelija premišljuje, kakšna bo Cerkev čez dvajset let, v zavedanju, da stvari niso odvisne od nas. Video nagovor za otroke je znova pripravil duhovnik Mitja Markovič.
SlovenijaDružinapred 2 urama in 34 minutami
50 dni po veliki noči obhajamo binkošti, ko je Jezus svojim učencem poslal Svetega Duha – Tolažnika. Binkošti so poleg velike noči in božiča najpomembnejši krščanski praznik.

Včeraj

SlovenijaDružinapred 9 urami in 3 minutami
Na soboto pred binkoštnim praznikom je v Vadsteni na Švedskem še posebej slovesno in prisrčno praznovanje: naši rojaki na Švedskem namreč obhajajo 50. obletnico romanj za binkoštni praznik v kraju Brigite Švedske.
SlovenijaDružinapred 19 urami in 15 minutami
Založba Družina je leta 2010 v zbirki Čas in ljudje izdala knjigo Vetrinj, v kateri je prikazana ena najbolj tragičnih epizod novejše slovenske zgodovine. Gradivo, zbrano v tej knjigi, je raznovrstno in bogato informativno.
SlovenijaDružinapred 20 urami in 2 minutama
V Metliki, kjer ta konec tedna poteka turistično-vinska prireditev Vinska vigred, so napadli nosilca kandidatne liste SLS za evropske volitve Petra Gregorčiča, kar so potrdili tudi v vodstvu stranke.
SlovenijaDružinapred 20 urami in 48 minutami
Papež Frančišek je danes na enodnevnem obisku Verone, kjer se je v baziliki sv. Zenona najprej srečal z duhovniki in posvečenimi osebami, nato pa je na tamkajšnjem trgu pred cerkvijo pozdravil zbrane otoke. Zatem se je v veronski areni udeležil srečanja z naslovom »Arena miru – pravičnost in mir se bosta poljubila«, na katerem je sveti oče odgovarjal na nekatera vprašanja.
SlovenijaDružinapred 22 urami in 6 minutami
Že tradicionalni festival sodobne krščanske glasbe Ritem srca letos Radio Ognjišče organizira v torek, 21. maja, na forumu Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu. Kaj priljubljeni dogodek obeta tokrat?
SlovenijaDružinapred 1 dnem, 2 urama in 53 minutami
So nedemokratične sile že prevzele zahodno civilizacijo? Je še čas za ohranitev vrednot svobodnega sveta? Kaj o tem pravi pravnik, novinar in publicist Michael Tremoglie, mednarodno znani motivator, ki opozarja na vzpon nedemokratičnih sil po zahodnem svetu in na desnosredinskem družbenopolitičnem spektru spodbuja ljudi k bolj aktivnemu državljanstvu s ciljem ohranjanja temeljnih vrednot zahodne civilizacije.

petek, 17. maj

SlovenijaDružinapred 1 dnem, 7 urami in 23 minutami
Bitko z ekrani smo praktično že izgubili, vzgajati brez njih je malodane nemogoče. Vprašanje pa je, kakšno mesto jim damo ter koliko in kako jih uporabljamo.
SlovenijaDružinapred 1 dnem, 7 urami in 26 minutami
Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (18.–24. maj) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.
SlovenijaDružinapred 1 dnem, 19 urami in 8 minutami
Povojno morišče in grobišče pod Macesnovo gorico, dokazani kraj množične smrti Slovencev (v brezno je bilo vrženih 3.450 žrtev) kljub vsem oviram in ignoranci medijskega »glavnega toka« s pretresljivo prepričljivostjo vstopa v najširši javni prostor – nocoj ob 20. uri, na (ukinjeni) narodni dan spomina na žrtve komunizma, tudi s televizijskim predvajanjem dokumentarca o tem kraškem breznu in njegovih žrtvah na Novi24TV.
SlovenijaDružinapred 1 dnem, 19 urami in 32 minutami
V petek, 17. maja, so na Škofijski gimnaziji A. M. Slomška obeležili lani ukinjeni dan narodnega spomina na žrtve komunističnega nasilja. V jutranji duhovni misli so dijaki razmišljali ob besedah antične junakinje Antigone: »Ne da sovražim, da ljubim, sem na svetu.« Ob robu razmisleka o sovraštvu in ljubezni so s pietetnim prižigom sveče izrazili svoj spomin na vse žrtve komunističnega nasilja.
SlovenijaDružinapred 1 dnem, 21 urami in 28 minutami
Latinski patriarh v Jeruzalemu, kardinal Pierbattista Pizzaballa, je včeraj obiskal oblegano Gazo in tamkajšnjemu krščanskemu občestvu izrazil bližino Cerkve ter preizkušanim ljudem posredoval sporočilo solidarnosti in podpore.
SlovenijaDružinapred 1 dnem, 22 urami in 4 minutami
V Sloveniji letos beležimo izrazit porast primerov oslovskega kašlja. Po podatkih NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) je bilo do letošnjega 10. maja v Sloveniji potrjenih že 1164 primerov, medtem ko je bilo v zadnjih 10 letih le enkrat potrjenih več kot 200 primerov. Kaj lahko storijo zaskrbljeni starši?
SlovenijaDružinapred 1 dnem, 22 urami in 6 minutami
V četrtek, 16. maja 2024, na predvečer (levičarsko ukinjenega) narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, je bila na Trgu republike v Ljubljani spominska slovesnost Ker smo ljudje.
SlovenijaDružinapred 2 dnevoma, 1 uro in 12 minutami
Ivanko Mivšek iz Rovt smo pred nekaj leti poznali po nošenju spominskega križa, na katerem je številka 240 ter po resnici in življenju, ki sta izžarevala iz njene podobe.
SlovenijaDružinapred 2 dnevoma, 2 urama in 23 minutami
Papež Frančišek bo jutri obiskal Verono: v tem severnoitalijanskem mestu se bo udeležil »Arene miru«, obiskal zapor in obhajal slovesno bogoslužje na tamkajšnjem nogometnem stadionu.

četrtek, 16. maj

SlovenijaDružinapred 2 dnevoma, 13 urami in 22 minutami
Dedi in vnukec sedita pred televizorjem, kjer so ravno reklame. Vnukec: »Dedi, ta gospod govori tako hitro, da ga ne utegnem razumeti. Lahko ti?« Dedi: »Ja, seveda lahko. Sem zelo hiter poslušalec.« Vnukec: »Hiter poslušalec? Kako?« Dedi: »Veš, to sem treniral s tvojo babi. Naučil sem se tako hitro poslušati, da poslušanje končam, še preden ona do konca pove.«  »Dobro jutro, dragi. Si sanjal o meni?« »Ne, dobro sem spal.«  Pravi mož ženi: »Zmeraj znova se čudim, kako najlepša dekleta omožijo največje bedake.« Žena: »Ljubi, to pa je po dolgem času najlepši kompliment.«
SlovenijaDružinapred 2 dnevoma, 13 urami in 22 minutami
Pridi, Sveti Duh, pridi in obnovi obličje zemlje! Pridi in prinesi sedmero darov. Pridi, Duh življenja, Duh resnice, Duh edinosti in ljubezni! Cerkev in svet te potrebujeta. Pridi, Sveti Duh, in daj, da bi karizme, ki si jih podelil, obrodile čedalje obilnejše sadove. Daj novo moč in misijonski polet svojim tukaj zbranim sinovom in hčeram. Razširi njihova srca, poživi njihovo krščansko delovanje v svetu. Daj, da bodo pogumni znanilci evangelija, priče vstalega Jezusa Kristusa, Odkupitelja in Odrešenika človeka. Okrepi njihovo ljubezen in zvestobo Cerkvi. sv. Janez Pavel II.