Vir: Družina

sreda, 21. februar

SlovenijaDružinapred 5 dnevi
Župnija Svete Trojice v Gornjih Petrovcih na Goričkem je manjša župnija v murskosoboški škofiji. Domačini ji pravijo pri Nédeli. Tu živijo tako katoličani kot evangeličani v slogi in spoštovanju. Tudi mladi rod še tukaj ni izumrl, saj mladi radi prihajajo k verouku in s katehistinjo Dragico Ružič lepo sodelujejo tudi pri bogoslužju v župnijski cerkvi.
SlovenijaDružinapred 5 dnevi
V soboto, 20. januarja, smo v divaški cerkvi ob godu našega zavetnika sv. Antona Puščavnika prisostvovali koncertu božičnih pesmi, na katerem so prepevali »ta mali« in »ta veliki« Antončki. Povezovalka programa Jerneja je z odlomki iz del slovenskih avtorjev odstirala božične skrivnosti. Tako se v Drobtinicah leta 1847 spominja A. M. Slomšek: »Oh, pozdravljena mojemu srcu, ljuba sveta noč, mojih otroških let največje veselje!« Prav otroci so nas navdušili s svojim sproščenim nastopom pod vodstvom organistke in zborovodkinje Petre Sosič ob spremljavi njenega brata, kitarista Dejana.
SlovenijaDružinapred 5 dnevi
Tudi po naših župnijah so hodili koledniki. Letos je bilo to prvič. Ljudje, ki so jih obiskali, so bili zelo navdušeni, prav tako mladi, ki so bili koledniki. Narediti nekaj dobrega za bližnjega je veliko veselje. Bog naj blagoslavlja vsa naša prizadevanja za dobro.
SlovenijaDružinapred 5 dnevi
V torek, 23. januarja, je bila v Glasbeni šoli na Rakovniku 14. revija katoliških glasbenih šol. Predstavilo se je pet katoliških glasbenih šol: Glasbena in baletna šola Maribor, Glasbena šola Matije Tomca iz Šentvida v Ljubljani, Zasebna glasbena šola v samostanu sv. Petra in Pavla s Ptuja, Glasbena šola Beltinci ter Glasbena šola Rakovnik, ki je letošnjo revijo tudi organizirala. Glasbeni večer je povezovala prof. Anamarija Jemec. Med prisotnimi so bili vsi ravnatelji katoliških glasbenih šol. Revija tako vsako leto na edinstven način prikaže bogat mozaik glasbenega ustvarjanja ter povezanost vseh katoliških glasbenih šol.
SlovenijaDružinapred 5 dnevi
Mini župnijski svetopisemski maraton smo v župniji imeli v ponedeljek, 22. januarja, in torek, 23. januarja, v naši župnijski cerkvi ob podpori domačih duhovnikov. Pri organizaciji so pomagale vse skupine, ki delujejo v naši župniji, glavni pobudnik pa je bila OS DKPS Tolmin. Brali smo preroka Izaijo. Vsako prebrano poglavje nam je sproti razlagal Blaž Kernel. Oba dneva smo prebrali po 19 poglavij. Prvi dan je bilo vseh poslušalcev 28, drugi dan pa 33. Mini svetopisemski maraton je bil izveden tudi v veroučni skupini 5. razreda in v Domu upokojencev v Tolminu, pa tudi v zakonski skupini na Mostu na Soči.
SlovenijaDružinapred 5 dnevi
V Spominskem domu Štefana Küzmiča v Puconcih so v ponedeljek, 22. januarja, v okviru tedna ekumenizma pripravili tradicionalno ekumensko srečanje in pogovor. Udeležili so se ga župnik v Pečarovcih in Kuzmi Ivan Kranjec, evangeličanski duhovnik Simon Sever iz Bodonec in binkoštni pastor iz Vadarec Anton Sukič. Pogovor je vodila Zdenka Jelenovec, v glasbenem programu pa so nastopili glasbeniki iz binkoštne cerkve Vadarci in Polona Jelenovec.
SlovenijaDružinapred 5 dnevi
V ponedeljek, 22. januarja, je v Slomškovi dvorani v Mozirju predavala terapevtka Klaudia Urbančič, ki vodi Hišo poguma, to je študijsko središče za logoterapijo in skrb za družino. Predavanje z naslovom Preoblikujmo stisko v rast je bilo namenjeno prebivalcem, prizadetim v lanskih poplavah. Govorila je o tem, kako ravnati z odzivi na hude stvari in kaj pomaga pri tem. Žalost, bolečino, nezaupanje, strah lahko premagujemo z majhnimi koraki, med drugim tako, da sprejmemo občutja, se povežemo s skupnostjo in jo gradimo, krepimo duhovnost. Za doseganje notranjega miru pomagajo mir, delo, podpora skupnosti, narava, usmerjenost v smisel. Spoznanje, da se hude stvari lahko zgodijo, odzivi nanje pa so naša izbira, je nagovorilo udeležence. Predavanje je omogočila Slovenska karitas, ki na terenu izvaja psihosocialno svetovanje, organizatorka dogodka pa je bila Škofijska karitas Celje.
SlovenijaDružinapred 5 dnevi
Ko so se na nedeljo veselja zbranim pri maši predstavili letošnji birmanci in birmanke, so slednji na nedeljo Božje besede, ki je ob- enem tudi praznik Svetega pisma, med mašo iz rok Gregorja Luštreka prejeli Sveto pismo. Med nagovorom je tekla beseda o knjigi vseh knjig in o tem, kako in zakaj naj bi brali Sveto pismo. Zato naj Sveto pismo, ki so ga prejeli tokrat v dar, ne bo le na polici, ampak naj iz njega črpajo zaklade vere in se tako ob stiskah kot radostih radi zatekajo k prebiranju.
SlovenijaDružinapred 5 dnevi
V nedeljo, 21. januarja, je bila v Bukovici v cerkvi sv. Lovrenca mala božičnica otroških in mladinskih peskih zborov. Navzoče je pozdravil domači župnik Vojc Žakelj. Nastopilo je šest zborov. Poleg domačega iz župnije Bukovica so sodelovali še zbori iz župnij: Bilje, Nove Gorice – cerkve Kristusa Odrešenika, Šempasa in Oska, Kromberka ter Kapele - Nove Gorice. Božično svečo so predali zborčku Kapele iz Nove Gorice.
SlovenijaDružinapred 5 dnevi
Na nedeljo Božje besede, 21. januarja, smo v podružnični cerkvi sv. Janeza Krstnika v Gabrju praznovali god sv. Antona. Že 160 let je minilo od prošnje gabrskih vaščanov, da bi v gabrski cerkvi, dokler bo stala vas, častili omenjenega svetnika. V vasi je takrat namreč divjala huda živinska kuga. Pravijo, da je bilo tedaj v Gabrju laže najti šivanko v senu kot pa rep v hlevu. K maši so z glasnim pritrkavanjem vabili pritrkovalci iz Hrušice. Zbrala se je velika množica vernikov iz Gabrja, Jugorja in okolice. Po maši je bila tradicionalna dražba darovanih mesnin. V nedeljo, 28. januarja, pa sta bili umestitveni maši novega župnika Toneta Kerina.
SlovenijaDružinapred 5 dnevi
V soboto, 20. januarja, so člani TD Podlehnik pripravili 7. Vincekovo rez skupaj z družino Pajnkiher in kletarjem TD Podlehnik Francem Pajnkiherjem. Na god sv. Vinceka, 22. januarja, mora vsak vinogradnik ob zori v svoj vinograd in obrezati vsaj tri trte. Trto zaliti z vinom in nanjo obesiti klobase in slanino. To naj bi bilo zagotovilo, da bo trta dobro obrodila. Blagoslov vinogradov in vse narave je opravil duhovnik p. Jože Petek.
SlovenijaDružinapred 5 dnevi
V župniji bl. Antona Martina Slomška so že drugo sezono 3D večeri. Vsak tretji petek v mesecu župljane s svojimi glasbenimi nastopi sodobne krščanske glasbe ter pričevanjem svojih življenjskih zgodb navdušujejo prav posebni ljudje, ki so lahko resnično v navdih vsakomur. Eden izmed takih je prav gotovo Gregor Čušin. Z Evangelijem po Čušinu je 19. januarja vzbudil res veliko zanimanje obiskovalcev tudi zunaj Celja.
SlovenijaDružinapred 5 dnevi
Marija, rojena leta 1945 Gutman v Tešanovcih, in Avgust Klar, rojen leta 1943, sta se spoznala pri maši v Bogojini. Poročila sta se 19. januarja 1964 v župnijski cerkvi sv. Martina v Martjancih. Poročil ju je Avgustov bratranec, takrat mladi kaplan Izidor Veleberi iz Bogojine, ki je bil prisoten tudi na biserni poroki. V zakonu so se jima rodili otroci Tonček, Izidor, Štefka in Ciril, danes pa je rod bogatejši za devet vnukov in štiri pravnuke, enega še pričakujejo. Marija je delala v Muri, pozneje je imela svoje podjetje, nazadnje pa se posvetila svoji številni družini. Avgust se je izučil za sodarja in imel sodarsko obrt, pozneje pa bil zaposlen v Murski Soboti. Nedeljske maše obiskujeta v župnijski cerkvi v Bogojini, na dan šestdesete obletnice poroke pa sta poromala h klarisam v Turnišče.
SlovenijaDružinapred 5 dnevi
Drugi najstarejši duhovnik novomeške škofije Jože Šuštarič je 18. januarja praznoval 90-letnico svojega življenja. Z mašo, ki jo je ob sobratih daroval v kapeli Duhovniškega doma na Lepem potu v Ljubljani, se je želel Bogu zahvaliti za dar življenja in vse milosti, ki jih je prejel v svojem življenju. Rojen leta 1934 v verni belokranjski družini v Semiču, se je odločil za duhovniški poklic. Mašniško posvečenje je prejel leta 1962. Prvo kaplansko mesto je bilo v ljubljanskem Trnovem, kjer je kaplanoval do leta 1969. Prvo mesto župnika je dobil nekoliko bolj severno na obrobju prestolnice, v župniji Šentvid nad Ljubljano, kjer je deloval do leta 1980. Potem pa je za dobrih 13 let odšel župnikovat med mehkobne dolenjske griče in ljudi v Dobrnič. Zadnja župniška postaja je bila najdaljša, dolga skoraj 30 let, ko je vse od leta 1993 do 2023 opravljal dušnopastirsko delo v župniji Podgrad pod Gorjanci, nedaleč od rodnega Semiča. Povsod se je ljudem priljubil zaradi svoje preprostosti in zavz...
SlovenijaDružinapred 5 dnevi
Župan občine Cerklje na Gorenjskem Franc Čebulj je sredi januarja na tradicionalnem ponovoletnem srečanju v prostorih Občine Cerklje na Gorenjskem sprejel duhovnike župnij Velesovo in Cerklje, ki delujejo na območju občine Cerklje na Gorenjskem. Srečanje je bilo priložnost za pogovor o sodelovanju in skupnem cilju – ljudem v cerkljanski občini zagotavljati čim bolj kakovostno življenje. Srečanja so se udeležili župnika Slavko Kalan (župnija Velesovo) in župnijski upravitelj iz Cerkelj Martin Leban ter kaplan v Cerkljah in Šenčurju Janez Potisk ter prelat Stanislav Zidar (Lahovče). Župan Čebulj se je zahvalil duhovnikom za njihovo pastoralno poslanstvo in dobro sodelovanje, jim predstavil razvoj občine in letošnje projekte, ko bo sicer občina za ohranjanje kulturne dediščine namenila 50.000 evrov.
SlovenijaDružinapred 5 dnevi
Križevski rogisti so se v nedeljo, 14. januarja, udeležili zahvalne svete maše v župnijski cerkvi sv. Mihaela v Veržeju. Po maši pa so na zelenici pri cerkvi zaigrali še venček koračnic in bili nagrajeni z bučnim aplavzom.
SlovenijaDružinapred 5 dnevi
V soboto, 20. januarja, so ministranti, koledniki, otroška zbora, zborovodkinja, katehetinje in župnik obeh župnij Aljaž Baša poromali na ogled jaslic in župnijskih cerkva v Murski Soboti, Beltincih, Odrancih, Črenšovcih in Turnišču ter v tamkajšnji samostan sester klaris. V vseh cerkvah so jih sprejeli župniki, jim predstavili jaslice in cerkve. Lepa izkušnja je bila obisk sester klaris, kjer jim je s. Celina predstavila njihovo poslanstvo in odgovarjala na zanimiva vprašanja. Povsod so molili in zapeli božične pesmi.
SlovenijaDružinapred 5 dnevi
V lepo obnovljeni župnijski cerkvi Srca Jezusovega v Veliki Polani se lahko pohvalijo tudi z lepim petjem. Poleg župnijskega zbora radi zapojejo tudi mladi. Tako sta po nedeljski maši 14. januarja pripravila koncert otroški in mladinski zbor.
SlovenijaDružinapred 5 dnevi
Romarji se na različne načine odpravijo na romarsko pot. Ena izmed oblik spoznavanja dežele in krajev je peš hoja po Caminu. S Portugalskim delom Camina smo se tako po zaslugi Alenke in Saša spoznali v soboto, 13. januarja, saj sta ga skupaj prehodila v preteklem letu. Na povabilo KUD Fran Maselj Podlimbarski sta nam z besedo in slikovno opisala pot in ob tem dodala besede Nejca Zaplotnika: »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.« Pogovor je povezovala Mojca Avbelj Korošec.
SlovenijaDružinapred 5 dnevi
Milostna podoba Device Marije iz Filerma je na nedeljo Jezusovega krsta, 7. januarja, priromala v pastoralno zelo dejavno župnijo Polzela. Župnik Urban Lesjak in župan Jože Kužnik sta člane SA SMVR in MPS povabila, naj pridejo tudi na Polzelo in njenim občanom in župljanom predstavijo red. Tokrat tudi v obliki duhovne pomoči in tolažbe poplavljencem, ki jo prinaša zatekanje v stiski k Devici Mariji iz Filerma, zavetnici malteških vitezov. Župniku Lesjaku se je pri maši ob oltarju pridružil glavni kaplan SA SMVR Milan Pregelj, molitev malteških vitezov je vodil predsednik SA SMVR dr. Tadej Jakopič, red je predstavil magistralni vitez Jožef Ciraj, ikono pa oblikovalec njenega okvirja zlatar in srebrokovač Christoph Steidl Porenta.