Vir: Družina

ponedeljek, 15. april

SlovenijaDružinapred 1 dnem, 21 urami in 39 minutami
Papež Frančišek je minuli konec tedna potrdil več odlokov Dikasterija za zadeve svetnikov: občestvu svetih se bodo kmalu pridružili redovnici iz Italije in mučenca iz Španije.
SlovenijaDružinapred 1 dnem, 22 urami in 51 minutami
Od 12. do 14. aprila 2024 je v Lyonu v Franciji potekal Mednarodni evropski kongres za pastoralo Romov CCIT (Comite Catholique International pour le Tsiganes).
SlovenijaDružinapred 2 dnevoma in 52 minutami
Vatikan je potezo Evropskega parlamenta, da v Listino o temeljnih pravicah EU vključi pravico do splava, označil za »ideološko in nazadnjaško odločitev«.
SlovenijaDružinapred 2 dnevoma, 1 uro in 30 minutami
Le nekaj dni po tem, ko je priljubljeni grosupeljski župnik Martin Golob tudi uradno predstavil svoje novo knjižno delo, »365 dni z Božjo besedo«, je en izvod knjige že dobil prav posebnega lastnika.
SlovenijaDružinapred 2 dnevoma, 4 urami in 9 minutami
24-letni Janez Rakovec, ki je doma na Kmetiji Rakovec, po domače Pr' Matjaž, v Struževem pri Kranju, je edini daleč naokoli, ki ima bazene s slano vodo. In to ne zato, da bi se v vročih dneh v njih ohlajal – ampak v njih goji modrozeleno algo spirulino, ki velja za superživilo. Poudariti velja, da je to prva slovenska farma spiruline. Poznamo jo tudi po imenu EKO Janez, saj se tako imenujejo Janezovi izdelki.

nedelja, 14. april

SlovenijaDružinapred 2 dnevoma, 8 urami in 4 minutami
Leta 1942 so Italijani v Brkinih zaradi »akcij« Maslovih partizanov ubili čez 30 ljudi, požgali 106 hiš in 102 gospodarski poslopji ter odpeljali v internacijo 462 ljudi. Leta 1944 so »igro« ponovili, tokrat hujše z Nemci.
SlovenijaDružinapred 2 dnevoma, 17 urami in 28 minutami
V četrtek, 11. aprila, so minila štiri leta od smrti nadškofa Alojza Urana: ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je ob obletnici obhajal spominsko sveto mašo v ljubljanski stolnici.
SlovenijaDružinapred 2 dnevoma, 19 urami in 19 minutami
Papež Frančišek je ob koncu današnje opoldanske molitve Raduj se, Kraljica nebeška iskreno pozval k ustavitvi spirale nasilja na Bližnjem vzhodu in pozval vse narode, naj se zavzamejo za pogajanja in prizadevanja za mir, obenem pa pomagajo trpečim v Gazi.
SlovenijaDružinapred 2 dnevoma, 20 urami in 57 minutami
Iran je v noči na nedeljo na Izrael izstrelil približno 300 balističnih raket in brezpilotnih letal. Po navedbah izraelskih medijev so jih 99 odstotkov prestregli Izrael, ZDA, Velika Britanija in Jordanija, nekatere od njih že nad Sirijo in Jordanijo. Izrael je ob tem napovedal odločen povračilni ukrep.
SlovenijaDružinapred 3 dnevi
Na današnji dan pred 40 leti je bil v Rimu dogodek, ki je postavil temelje današnjemu svetovnemu dnevu mladih: papež Janez Pavel II. se je 14. aprila 1984 v italijanski prestolnici srečal s 300.000 mladimi z vsega sveta, ki jih je gostilo okoli 6.000 rimskih družin.
SlovenijaDružinapred 3 dnevi
Danes se začenja teden molitve za duhovne poklice, ki se bo sklenil na nedeljo Dobrega Pastirja, ko bomo obhajali svetovni dan molitve za duhovne poklice.

sobota, 13. april

SlovenijaDružinapred 3 dnevi
V prejšnjem prispevku sem pisali o zločinih partizana in »narodnega heroja« Karla Masla - Draga v Brkinih. Toda v Brkinih že 80 let »praznujejo« požige brkinskih vasi, ne da bi z besedico omenili, kdo je zanje najbolj odgovoren.
SlovenijaDružinapred 3 dnevi
Pri bogoslužjih na tretjo velikonočno nedeljo bomo prisluhnili evangeljskemu odlomku evangelista Luke, ki opisuje, kako se Jezus prikaže svojim učencem. Duhovnik Simon Potnik nas v razlagi evangelija vabi, naj bomo prepričljive Jezusove priče in naj se ne sramujemo vsega, kar spominja na Cerkev. Tokratni video nagovor za otroke je pripravil duhovnik Mitja Markovič.
SlovenijaDružinapred 3 dnevi
Papež Frančišek je v telegramu, ki ga je podpisal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, izrazil svojo »globoko žalost« zaradi napada v nakupovalnem središču v avstralskem Sydneyju, v katerem je življenje izgubilo šest oseb: vsem žrtvam in njihovim svojcem zagotavlja svojo molitev in duhovno bližino.
SlovenijaDružinapred 3 dnevi
Pri založbi Družina je izšla nova knjiga prodorne francoske filozofinje.
SlovenijaDružinapred 3 dnevi
Papež Frančišek bo na praznike Gospodovega vnebohoda, binkošti in Svete Trojice obhajal slovesna bogoslužja v vatikanski baziliki oz. na Trgu sv. Petra, so sporočili z Urada za papeške bogoslužne slovesnosti.
SlovenijaDružinapred 3 dnevi
Te dni je izšel najnovejši Kamniški zbornik XXVII/2024. Izdala ga je Občina Kamnik, z več sodelavci ga je uredila glavna urednica dr. Marjeta Humar. Grafično ga je opremil in oblikoval naslovnico slikar in grafični oblikovalec Dušan Sterle. Naslovnico in vinjete je posvetil generalu Rudolfu Maistru, v Kamniku rojenemu pesniku, slikarju in knjigoljubu ob 150. obletnici njegovega rojstva in 90. obletnici smrti.
SlovenijaDružinapred 3 dnevi
Založba Kud Logos je izdala prevod knjige Jeana-Louisa Chretiena Notranji prostor in prevod dveh del Ivana Ilicha Razšolanje družbe in Medicinska Nemeza.
SlovenijaDružinapred 4 dnevi
»Zadnja pot« – »Molk« – »Gloria« so naslovi slik triptiha, ki ga je slikarka Margarita Maria (Marjetka) Dolinar naslikala o(b) izkopu posmrtnih ostankov iz Jame pod Macesnovo gorico in je zdaj del stalne spominske umetniške podobe Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani kot kraja slovenskega trpljenja pod totalitarizmi.
SlovenijaDružinapred 4 dnevi
Daniel Bourha, mlad katoličan iz Kameruna, se je nedavno udeležil konference MED24 o migracijah v organizaciji francoske nadškofije Marseille, za vatikanske medije pa je spregovoril o svojem nevarnem dvoletnem potovanju v Evropo.