Vir: Družina

sreda, 10. april

SlovenijaDružinapred 7 dnevi
V okviru Kulturno-umetniškega društva Lipovci delujejo lipovske vezilje, ki ohranjajo in negujejo dediščino vezenja. V skupini deluje 14 vezilj. Pred veliko nočjo so v dvorani vaškega doma v Lipovcih v soboto, 23., in v nedeljo, 24. marca, pripravile velikonočno razstavo vezenin. Na letošnji razstavi je izstopala Marija Lendiel, sicer po rodu iz Ukrajine, ki je predstavila izdelke, značilne za to državo.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
V petek, 22. marca, so v soboški stolnici molile in vodile križev pot sestre HMP in vzgojiteljice vrtca Lavra Murska Sobota, ki je edini katoliški vrtec v soboški škofiji. Pridružili so se jim otroci iz vrtca, ki so s svojimi otroškimi glasovi zapeli Na križ si šel Gospod ... in otroško doživljali Jezusovo trpljenje.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
V Marijanišču Veržej večkrat zaveje tudi misijonski veter. Tega je v četrtek, 21. marca, prinesla uršulinka s. Andreja Godnič, misijonarka v Peruju in Venezueli. Z vsem navdušenjem je zbranim v Kovačevi dvorani polnila srca ter živo pričevala o velikih Gospodovih delih, o svojem spreobrnjenju srca in pogleda ter o družbi Latinske Amerike.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Farani Čemšenika in Izlak so v postnem času od 21. do 23. marca romali k Mariji v Medžugorje. Spremljal jih je domači župnik, ki z veliko zagnanostjo organizira tovrstna romanja, pridružil pa se jim je tudi domači stalni diakon. Romarji so sebe in svoje najdražje priporočali Devici Mariji ter preživeli lepe, mirne dni v teh svetih krajih in se tako poglobljeno pripravili na velikonočne praznike.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Letošnje farno žegnanje pri sv. Jožefu v Mariboru je znova privabilo na Studence številne romarje, ki so prišli od blizu in daleč, da bi počastili sv. Jožefa, mnogi pa so prišli na Jožefov sejem, ki ga je na trgu pred cerkvijo pripravilo Turistično društvo Studenci in ga je pospremila godba na pihala Veteranov Štajerske pod taktirko Ervina Hartmana. Slovesno mašo je ob mnogih duhovnikih iz sosednjih župnij daroval mariborski metropolit Alojzij Cvikl in ob sklepu slovesnosti podelil priznanji dvema zaslužnima župljanoma. Jasna Tropenauer je prejela priznanje za požrtvovalno delo v župnijski Karitas in za prispevek k življenju župnije, ki ga daje v vlogi tajnice župnijskega pastoralnega sveta, ter za dolgoletno skrb za urejenost cerkve sv. Jožefa. Štefan Škafar je prejel priznanje za dolgoletno požrtvovalno delo v vlogi cerkvenega ključarja. Na dan farnega žegnanja smo na Studencih prvič dobili jumbo plakat, ki je Studenčane vabil k praznovanju velike noči.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Člani biblične skupine smo z navdušenjem sprejeli novo Sveto pismo, jeruzalemsko izdajo. Naročili smo dvanajst izvodov: sedem zlatih in pet navadnih. Dogodek smo proslavili v torek, 19. marca, ob rednem srečanju. Sestajamo se dvakrat mesečno: vsak prvi in tretji torek v mesecu. Še pred koncem pastoralnega leta bomo pripravili predstavitev novega Svetega pisma pri vseh mašah v nedeljo, en torek pa temeljitejšo predstavitev z branjem Svetega pisma; tokrat iz pisem apostola Pavla. K temu bomo povabili vse, ki jim je pri srcu Sveto pismo.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
V nedeljo, 17. marca, sta v zaselku Kolombar na sončni strani Tinjana ob godu sv. Jožefa ob novo zgrajeni kapelici sv. Jožefa, zavetnika družine in slovenskih dežel, maševala Mirko Rakovnik in Jožef Krnc. Kapelico sta tudi blagoslovila. Pobudo za postavitev kapelice je dal Borut Jug, ki je povedal, »da krščanski simboli, ki so del slovenske tradicije in kulturne dediščine, vse bolj tonejo v pozabo in so marsikje propadli ali bili odstranjeni. Zaradi tega je kapelica posvečena sv. Jožefu, zavetniku družine.« Temeljni kamen sta postavila Borut Jug in prvi sosed Aleš Primožič. Zidarska dela je opravil zidarski mojster Marjan Cupin. Izdelavo kovinskih delov je prevzel Edis Memić. Steklo je podaril steklarski mojster s Tinjana Šalvo Zerbo. Danijela Gustinčič pa je prevzela administrativno-finančne posle. Kip sv. Jožefa, visokega kar 90 cm, pa je podaril župnik Jože Krnc.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
V nedeljo, 17. marca, smo se starejši farani Bizovika in Štepanje vasi spet družili ob naši »kajžarski kavici«. Že vrsto let se enkrat na mesec zberemo na prijetnem srečanju. Letos nas je obiskal slovenski pesnik in igralec Tone Kuntner. Ljubezen do slovenske dežele je prelival v pesmi in jo, v drugačnih oblikah, poustvarjal tudi v številnih vlogah igralstva. Ko nam je prebiral svoje pesmi in interpretiral največjega med slovenskimi pisatelji, nam je tako kot Bog v Cankarjevem Kurentu raztresal lepoto, ki lahko razveseljuje in prinaša optimizem tudi takrat, ko ga zmanjkuje. Če nas je kapucinski brat Klemen Verdev na začetku druženja popeljal v svet duhovnega, še posebej ob mislih na bližajoče se praznike, nam je Tone Kuntner nasul vrednot za dušo.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Pred 90 leti je v kmečki družini na svet prijokala Angela (poročena Gelt) iz prekmurske vasice Lipa. Vse življenje je bila doma na kmetiji. V prostem času pa je tudi rada šivala za domače prebivalce in za vaščane okoliških vasi. V svoji šivalnici je šivala svečane obleke za poroke, krste, birme itd. Več let je šivala obleke za Marijin kip, ki je v oltarju v romarski župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Turnišču. Ponosna je na hčeri Cvetko, ki živi v domači vasi s svojo družino, in Angelo, ki živi z družino v Turnišču. Še vedno skrbi sama zase. Bila je dolgoletna krasilka v domači kapeli v Lipi in večkrat je pomagala krasiti v župnijski cerkvi v Turnišču. Ker je bila dolgoletna pevka pri ljudskih pevcih Kulturnega društva Lipa, so ji ob njenem 90. rojstnem dnevu (28. februarja) prišli voščit.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Bodi mož, ki je osredotočen na končni cilj, je bila rdeča nit letošnjega romanja moških, mož in dečkov iz župnij Smlednik in Trboje v soboto, 16. marca. Iz obeh župnij se je odpravilo kar 45 moških, mož in dečkov. Za organizacijsko in duhovno vodenje je poskrbel župnik obeh župnij David Jensterle. Pot nas je najprej vodila v Brestanico (Rajhenburg), kjer smo imeli mašo v baziliki Marije Lurške. Župnik David nas je spodbudil, naj si vsak dan prizadevamo biti mož, ki živi s svojim ciljem v mislih, pozna Boga in vsak dan vsaj nekaj minut preživi z Bogom v molitvi. Lep zgled pri tem so nam lahko menihi trapisti in njihovo vodilo moli in delaj. Menihi trapisti so do leta 1947 tudi živeli na bližnjem gradu Rajhenburg, ki smo si ga ogledali. Sledil je ogled učne sobe podjetja Gen-I v Krškem in hiše Modra frankinja Kerin v Straži pri Krškem.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
V kulturnem domu v Gabrju smo 16. marca zvečer prisluhnili pričevanju župnika Antona Kerina o njegovem misijonskem delu in poslanstvu na Madagaskarju, kjer je deloval skoraj štirideset let. Pričakala ga je velika množica ljudi iz Gabrja in okoliških krajev. Kot je zapisal udeleženec Marko Kragelj: »Kako malo je potrebno, da 'zadihamo' skupaj cela vas in tudi 'sosedje', pa nabito polna dvorana in resnično zanimive zgodbe z Madagaskarja, ki nam jih je podaril naš župnik Anton Kerin. Res, v našo župnijo je Bog posvetil z veliko lučjo, da imamo nekoga, ki nas povezuje.« Na koncu je sledilo še druženje ob pogostitvi.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Pod naslovom »Radi bi videli Jezusa« se je od 15. do 17. marca v Šmartnu pri Litiji odvijal misijonski vikend z različnimi gosti. V petek je pričevala Emina Mulalić. Pestra sobota se je začela z moškim in ženskim zajtrkom v gostilni Pri Mačku, nadaljevala pa z oratorijskim dopoldnevom za otroke in zaključila z večernim mladinskim srečanjem z diakonom Matjažem Vento. V nedeljo nas je pri obeh mašah ogreval za dobro in za Boga dekan Teološke fakultete v Ljubljani dr. Janez Vodičar. »Bog sklepa z nami zavezo! Z nami hodi, nas spremlja, varuje, z nami živi ...« je dejal in dodal, kako pomembno je naše stalno prizadevanje za globlje življenje, iskanje odgovorov na Njegova pričakovanja, na dobra dela. Ob dekanu je somaševal tudi domači župnik Marko Mohor Stegnar. Koga iščemo danes? Kdo lahko zapolni naše srce, naše življenje ...? Svet potrebuje ljudi, ki verjamejo v dobroto in zastonjskost.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
V nedeljo, 10. marca, je bila na pokopališču sv. Ane v Trstu spominska slovesnost. Pred 80 leti so ugasnila mlada življenja. Stanko Vuk iz Mirna je bil mlad in obetajoč pesnik, pisatelj ter eden najvidnejših predstavnikov slovenskih krščanskih socialistov na Primorskem. Z ženo Danico, sestro Pinka Tomažiča, se je po izpustitvi iz zapora nameraval pridružiti partizanom. Tisti večer jih je s podobno namero obiskal tudi doktor psihologije Drago Zajc. Vsi trije so bili ustreljeni v ulici Rossetti, na domu Stanka in Danice. Trojni umor v Trstu je globoko odjeknil v slovenskem in širšem prostoru. Slovesnost je organiziralo Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta; na njej je sodelovalo tudi Kulturno društvo Stanko Vuk Miren-Orehovlje in župnijski zbor sv. Jurija iz Mirna pod vodstvom Andreja Budina. Predstavniki društev so položili cvetje na grob. Zbrane sta nagovorila Martin Brecelj in Sonja Cijan. Po končani slovesnosti so se s pesmijo ob grobu poklonili še pisatelju Borisu Pahorju.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Med jožefovim in materinskim dnevom v Cerkvi obeležujemo teden družine. V Čemšeniku so ob prazniku v soboto, 23. marca, pripravili prireditev v sodelovanju s tamkajšnjo šolo in Rdečim križem v Prosvetnem domu. Pripravili so pester program. Praznovanje se je nadaljevalo v kapeli pri večerni maši. Pred mašo so imeli redno mesečno molitveno srečanje Molitvenih 15 minut. Tokrat so prisluhnili zgodbi o pomenu razumevanja med generacijami. Ob koncu maše so navzoči lahko prisluhnili poeziji o sveti in naši družini ter molili za vse starše in stare starše.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
»NE BOJ SE, MALA ČREDA!« je odmevalo oznanilo misijonskega dogajanja v župnijah Kamnik in Tunjice ter v občestvu cerkve kamniških frančiškanov od petka, 23. februarja, do nedelje, 3. marca, na vseh srečanjih skupin in stanov; v procesiji in v molitvi na pokopališču; v vrstah za spoved na spovedni dan v petek, 1. marca; pa v popoldanski procesiji iz kamniške frančiškanske cerkve v župnijsko cerkev na Šutno v nedeljo, 3. marca, za slovesno sklepno zahvalno mašo. Misijonsko poslanstvo sta imela ob sodelovanju odličnih gostov, strokovnjakov z različnih področij in izvrstnih umetnikov brata kapucina Luka Modic in Jakob Kunšič. Misijon so imeli od 2. do 11. februarja že v župniji Šmartno v Tuhinju, od 1. do 10. marca je bil misijon v župniji Nevlje, od 9. do 17. marca v župnijah Zgornji Tuhinj, Špitalič in Motnik. Misijonsko dogajanje se nadaljuje: od 10. do 19. maja 2024 v župnijah Mekinje in Gozd; od 20. do 28. septembra v župniji Šmarca – Duplica; od 5. do 10. oktobra v Stranjah in od 6....
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Spomini in pisma slovenskih vojakov cesarske dobe: Mihael Napotnik (1850–1922) med okupacijo Bosne in Hercegovine.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Na velikonočni ponedeljek so se člani in simpatizerji sedmih Kolpingovih družin iz Štajerske že tretjič podali na romanje na Brinjevo goro. Zjutraj so se ustavili v Zrečah in si po dobrodošlici domačega župnika Petra Leskovarja ogledali 1000 let staro cerkev sv. Egidija, dograjeno novo cerkev Vstalega Zveličarja in pretresljiv muzej zreških talcev. Romarska pot jih je nato vodila na Brinjevo goro nad Zrečami. Praznično mašo je ob somaševanju Petra Leskovarja daroval dekan Igor Ignacij Novak. Pred kosilom v Hramu Zimrajh so obiskali in spoznali tudi čudovito cerkev sv. Martina iz 14. stoletja. Popoldanski kulturno- izobraževalni del romanja so v čast 25. obletnice razglasitve škofa Antona Martina Slomška za blaženega namenili obisku Slomškove rojstne hiše na Slomu. Romanje so končali v cerkvi sv. Martina na Ponikvi.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Na belo nedeljo, 7. aprila, so se zakonski jubilanti, ki letos praznujejo 10, 20, 25, 30, 40, 50 ali več let zakona, pri maši zahvalili Bogu za skupno zakonsko življenje in obnovili poročne obljube.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Na belo nedeljo, 7. aprila, je na parkirišče pod cerkvijo sv. Marije Magdalene na Kapelskem Vrhu k tradicionalni, že 15. blagoslovitvi v organizaciji Športno-turističnega moto kluba Atila Kapela in ŠTMK Atila pripeljalo svoje jeklene konjičke okrog štiristo motoristov iz klubov širom Slovenije. Po maši v župnijski cerkvi je župnik mag. Frančišek Horvat, tudi sam motorist, lastnike motorjev in njihove sopotnike s priporočilom za varno vožnjo blagoslovil, predsednik organizatorja Darko Horvat pa povedal, da je namen srečanja tudi opozarjanje na prometno varnost.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Običaj je, da se na velikonočni ponedeljek zberejo pred farno cerkvijo v Šmartnem pri Litiji k blagoslovu lastnice in lastniki traktorjev. Najprej smo se zbrali v župnijski cerkvi. Župnik Marko Mohor Stegnar nas je spomnil na emavški dogodek in nas povabil, da se tudi mi trudimo tako kot učenca prepoznavati Jezusa po lomljenju kruha in ga v življenju vedno znova iskati. Zares pisana druščina se je letos zbrala na trgu pred cerkvijo. K blagoslovu so letos lastniki pripeljali kar 80 traktorjev vseh vrst, barv in starosti, nekateri med njimi pa so bili tudi slovesno ozaljšani.