Vir: Družina

sreda, 10. april

SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Kdo dela v skupno dobro Pred dvema letoma smo dobili novo vlado Svobode, SD in skrajne Levice, ker so volivci spet nasedli lepim obljubam in novim obrazom. Res se je kmalu pokazalo, da se od lažnih obljub ne da živeti. In kaj je ta leva vlada – najslabša do sedaj – dobrega naredila za naš narod? Pravzaprav nič. Najprej je vse ukrepe prejšnje uspešne Janševe vlade začela rušiti po spisku Nike Kovač in uličnih somišljenikov. 1. Prioritetno je začela podirati ograje na meji in s tem dala napačen signal nezakonitim migracijam. Z njimi je čedalje več problemov in varnostno tveganje za ljudi. 2. Ukinila je demografski sklad, kljub drastičnemu upadanju rojstev – mačehovski odnos do družine. 3. Denar, ki je bil namenjen za dolgotrajno oskrbo, je porabila za druge namene (menda za migracije). 4. Nima posluha za upokojence. Podpira Srebrno nit, pomoč pri umoru najranljivejših, zdravnike pa bi naredila za rablje. 5. Ukinila je Muzej osamosvojitve, ki je svetinja samostojne slovenske države....
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
V postnem času v Ignacijevem domu duhovnosti pripravljajo postne duhovne vaje v vsakdanjem življenju. Že četrto leto zapored je gradivo za vse udeležence skrbno izbiral in pripravljal jezuit p. Milan Bizant. Osem tednov so udeleženci iz različnih krajev Slovenije in tudi prek spletnih povezav skupaj hodili pot, ki jih je peljala skozi postni čas v veliko noč. Več kot sto jih je bilo vseh skupaj in enkrat tedensko so se srečevali v petnajstih skupinah. Dragoceni so jim bili nagovori p. Milana Bizanta, osebne molitve z Božjo besedo, še posebej pa so jih nagovarjala srečevanja v skupini in medsebojne podelitve. Skupna pot je potrdila, okrepila in poglobila povezanost z Gospodom in tudi med njimi. Ob sklepu duhovnih vaj so tokrat pripravili tudi mašo v Marijini kapeli v cerkvi sv. Joževa v Ljubljani, in sicer na predvečer bele nedelje, nedelje Božjega usmiljenja. Na začetku je vse zbrane, prišlo jih je več kot 30, nagovorila ravnateljica Ignacijevega doma Sonja Pungertnik. Bogoslužje je vo...
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Nov dokumentarni film je svojevrsten pomník veličini osebe, ki jo je predstavljal dolgoletni mariborski pomožni škof dr. Jožef Smej.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
V Hrovači pri Ribnici so izdali etnološko knjigo o kraju, ki jo je napisal rojak Josip Lesar.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Stalni svet SŠK se je srečal z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Pri frančiškanih na Tromostovju v Ljubljani bo na trideset zaporednih prvih petkov darovanih trideset maš za slovenske mučence, žrtve totalitarnega nasilja, ki so v postopku za beatifikacijo. Prvo je v petek, 5. aprila, za dr. Lamberta Ehrlicha daroval dr. Janez Juhant, ki je tudi avtor obsežne, čez šeststo strani debele knjige o njem.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Pritrkovalska okrogla miza v Ljubljani.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
V novem prevodu Svetega pisma drugačen prevod očenaša.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Odmev velikonočnih praznikov prinaša upanje vstalega Kristusa.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Stane Kralj iz župnije Zagradec je iz rok škofa Andreja Sajeta prejel odličje sv. Jožefa.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Kako sprejeti Boga takšnega, kakršen v resnici je.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Papež Frančišek je 8. aprila sprejel pet izraelskih družin, katerih člane so 7. oktobra lani ugrabili teroristi Hamasa. »Frančišek izraža svojo duhovno bližino z vsemi, ki trpijo, zato poziva k miru in k izpustitvi talcev,« je po srečanju dejal vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Ob tednu molitve za duhovne poklice in svetovnem dnevu molitve za poklice.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Iz meseca v mesec smo priče, da vedno manj ljudi prihaja v cerkev. Kaj nam zakriva po-gled, da ne vidimo, kako velik dar je evharistija, kako dragoceno je, da imamo kraje tihe adoracije, in kako neprecenljiv dar je, da se lahko hranimo ob mizi Božje besede in evharistije. In ne nazadnje, ali se zavedamo, kako neprecenljiv dar so duhovniki, njihove roke, po katerih se v Gospodovem imenu lomi kruh življenja, krščuje, odvezuje teža greha, daje bolniško maziljenje, blagoslavlja, posvečuje … Pa ob tem morda kdo brž zamahne z roko: »Kaj imam s tem?« Veliko! Smo namreč del istega Kristusovega telesa, in če vemo, kako pomemben in nenadomestljiv je celo najmanjši del telesa, potem nam ne more biti vseeno. Le kako bomo živeli svojo poklicanost kot matere in očetje, duhovniki in redovniki, posvečeni v svetu …, če se ne bomo mogli hraniti s kruhom življenja? Iz česa bomo zajemali moč? Ne, ne more nam biti vseeno, zato nas tudi sodobni svetniki, kot je Karlo Acutis, spodbujajo s svojim darovanje...
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Raziskava nizozemskih strokovnjakov je pokazala, da se skoraj dve tretjini otrok, ki so si kot mladostniki želeli pripadati nasprotnemu spolu, v zgodnji odrasli dobi sprijazni s svojim biološkim spolom.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Komendski župljani so se po hudem potresu na velikonočno nedeljo, 14. aprila 1895, ki je tudi njih močno prizadel (hude posledice je utrpela tudi župnijska cerkev sv. Petra ter podružnični Spreobrnjenja apostola Pavla na Križu in sv. Klemena v Suhadolah), zaobljubili, da bodo varstva pred novimi potresi prosili tudi homško Marijo.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Državnozborski Odbor za zdravstvo je na 10. redni seji v torek, 9. aprila 2024, po daljši razpravi z 9 glasovi za in 4 proti odločil, da je Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja primeren.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Matt Fradd, znani avstralski govornik in zagovornik katoliške vere, se trenutno pet mesecev zadržuje v Evropi. V petek, 12. aprila, ga bomo lahko poslušali tudi v Sloveniji, ki pa ni edina država, ki jo bo obiskal.

torek, 9. april

SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Filip Terčelj in Franc Krašna sta bila med tistimi duhovniki, ki so ju komunisti umorili po drugi svetovni vojni. Oba na še posebej zahrbten način 7. januarja 1946 v Štulčevi grapi pod Davčo. Ivan Albreht je leta 2017 izdal zajetno knjigo o Filipu Terčelju in tem umoru.
SlovenijaDružinapred 7 dnevi
Po nedavnem strelskem napadu na osnovni šoli na Finskem se je pod novico na enem od slovenskih spletnih portalov znašel komentar (izbrisan je bil v treh minutah) z grožnjo, da se bo v sredo nekaj podobnega zgodilo tudi na eni od šol v Sloveniji.