Vir: Družina

nedelja, 23. junij

SlovenijaDružinapred 24 dnevi
Papež Frančišek je ob nedeljskem angelusu vernike pozval, naj se v vseh negotovostih brez strahu obrnejo h Kristusu, ki bo vedno pomiril vihar. Vernike je spomnil, da je Jezus vedno navzoč v njihovem življenju, pripravljen ponuditi tolažbo in mir v težkih trenutkih.
SlovenijaDružinapred 25 dnevi
Množična morija »nasprotnikov« komunistične oblasti v Sloveniji se je do avgusta 1945, ko je bila razglašena splošna amnestija, sicer končala, vendar pa so komunisti tudi potem ubijali tako imenovane narodne sovražnike. Zato, da so jih lažje izropali.

sobota, 22. junij

SlovenijaDružinapred 25 dnevi
Eden od dveh letošnjih novomašnikov, ki se ga veselijo v koprski škofiji, je Luka Jesenko iz Župnije Godovič. Božji klic je vanj prodiral postopoma. Dolgo časa se mu je izmikal, saj ni želel niti pomisliti, da bi lahko postal duhovnik.
SlovenijaDružinapred 25 dnevi
Evangeljski odlomek 12. nedelje med letom govori o strahu, ki ga Gospod zna preobraziti v vero. Tudi mi moramo prestati neurja in viharje, ob tem pa zaupati Jezusu, k čemur nas v razlagi evangelija vabi tudi duhovnik Simon Potnik. Video posnetek za otroke je pripravil duhovnik Mitja Markovič.
SlovenijaDružinapred 25 dnevi
Na god sv. Alojzija Gonzage smo se zbrali v edini cerkvi, posvečeni temu svetniku v Sloveniji. Ob 19.00 uri je v cerkvi potekala slovesna sveta maša, ki jo je vodil godovnjak nadškof Alojzij Cvikl DJ, ob njem so somaševali še generalni vikar g. Janez Lesnika, dekan g. Danijel Lasbaher, p. Marijan Kokalj, ki je zastopal provinciala jezuitov in Primož Lorbek, vodja hrvaške katoliške misije, ki je lastnica cerkve.
SlovenijaDružinapred 25 dnevi
Mladi študentje in dijaki smo se v noči z 21. na 22. junij odpravili na tradicionalno peš romanje na Brezje k Mariji Pomagaj v zahvalo za preteklo šolsko in študijsko leto. Romanje vsako leto organizira Katoliška mladina.
SlovenijaDružinapred 25 dnevi
Mestna občina Koper je po nekajmesečni temeljiti prenovi sinoči s slavnostnim programom odprla koprski zvonik. Poskrbela je za popolno prenovo notranjega stopnišča in ograje ter kamnitih sten in stropov. Novi sta tudi razsvetljava zvonika in električna napeljava, so zapisali na spletni strani občine.
SlovenijaDružinapred 25 dnevi
Metliški kaplan Jakob Piletič je v letošnjem akademskem letu zaključil študij latinščine in grščine na ljubljanski Filozofski fakulteti.
SlovenijaDružinapred 25 dnevi
Ko boste prebrali Pričevanje svetosti v tokratni števiki, ki govori o blaženi Benedetti Bianchi Porro (1936–1964), vas bo gotovo marsikaj nagovorilo, predvsem pa opogumilo vsakogar, ki včasih doživlja težo križa bolezni ali trpljenja.
SlovenijaDružinapred 25 dnevi
Sam sem zelo velik navdušenec nogometa, pa tudi športa nasploh. Komaj smo čakali, da se v Nemčiji začne evropsko nogometno prvenstvo. Vseskozi sem spremljal priprave na prvenstvo v Münchnu. Vsepovsod se je lahko opazilo, kaj vse je potrebno za varno in uspešno prvenstvo.
SlovenijaDružinapred 25 dnevi
Celjanka Elza Premšak je po strašnih komunističnih pokolih na območju Celja avgusta in septembra 1945 o teh zločinih hotela obvestiti Zahod. Udba jo je januarja 1947 zaprla, komunistično »sodišče jo je »obsodilo« na smrt, 25. maja 1947 so jo v zaporu ustrelili.
SlovenijaDružinapred 25 dnevi
V Trebnjem praznujejo Baragov dan že od leta 1991, s statutom določen 29. junij kot spominski dan Občine Trebnje pa od leta 1995. Tega dne ali dan prej se je namreč leta 1797 njihov znameniti rojak, svetniški kandidat, božji služabnik škof Friderik Irenej Baraga rodil na gradiču Mala vas pri Dobrniču.
SlovenijaDružinapred 26 dnevi
Potem ko so se minulo soboto že 56. leto pred Marijinim svetiščem na Brezjah zbrali bolniki, invalidi in starejši iz vse Slovenije, med njimi še vedno odmevata veselje in občutek Božje bližine. K Mariji Pomagaj je priromalo več kot tri tisoč ljudi. Romanje organizirata revija Ognjišče in Slovenska karitas ob pomoči predanih prostovoljcev Mlade Karitas, skavtov in prostovoljcev Malteške pomoči.
SlovenijaDružinapred 26 dnevi
Čez nekaj dni se bodo po številnih slovenskih krajih začeli oratoriji. Letos se bodo otroci z animatorji pogovarjali o zgodbi svetega Daniela in se osredotočili na njegov zgled zvestobe Bogu.
SlovenijaDružinapred 26 dnevi
Pot nas bo tokrat vodila v srce dolenjske pokrajine, v kraj, ki je zaradi svoje naravne danosti zaslovel že v srednjem veku. Kdaj natančno so tu odkrili termalne vrelce in spoznali njihove blagodejne učinke, ni znano. Domnevajo, da so jih poznali že stari Rimljani, vsekakor pa je o Toplicah, kakor jih je imenoval, zelo pohvalno pisal Valvasor: »Kar se tiče toplic, so ene na Srednjem Kranjskem nadvse dobre, da jih od daleč obiskujejo.«