Vir: Družina

četrtek, 1. februar

SlovenijaDružinapred 24 dnevi
Pred nekaj leti sem se v Assisiju od blizu srečal s papežem Frančiškom. Že takrat se je pri hoji opiral na palico, zelo težko je premagoval stopnice, a njegov obraz je odseval neko osrečujočo mistično veselje in radost – žarel je!
SlovenijaDružinapred 24 dnevi
Val protestov nezadovoljnih kmetov po evropskih mestih je danes (znova) pljusknil tudi v Slovenijo.
SlovenijaDružinapred 24 dnevi
Prijateljstvo je izjemna vrednota. Nekatera prijateljstva spletemo že v otroštvu, rastemo s svojimi prijatelji, z njimi delimo radosti, bolečine, pomembne trenutke odraščanja in dozorevanja. Nekatera prijateljstva kot dragoceno popotnico nesemo s seboj tudi v odraslo dobo. Nekatera prijateljstva nas spremljajo vse življenje. Koliko lepih spominov nas veže na prijatelje.
SlovenijaDružinapred 24 dnevi
Pri nas palačinke naravnost obožujemo. Ne le s čokolado, tudi s skuto nam teknejo. Nadev za slednje bogato odišavimo, da se nam že med peko pošteno cedijo sline. V obroku jih povežemo s slastno zeleno juho, v kateri se včasih znajdejo še koščki hrenovk ali slanine, včasih kocke korenčka, na gladini pa obvezno zlate kroglice. Pa dober tek!
SlovenijaDružinapred 24 dnevi
Bil pa je v Jeruzalemu mož, ki mu je bilo ime Simeon; bil je pravičen in bogaboječ. Pričakoval je Izraelovo tolažbo in Sveti Duh je bil nad njim. Tam je bila tudi prerokinja Ana, Fanuélova hči iz Aserjevega rodu. Bila je že zelo v letih. Prav tisto uro je stopila tja in zahvaljujoč se slavila Boga ter o njem pripovedovala vsem, ki so pričakovali odkupitev Jeruzalema. Lk 2, 25-26,36-38
SlovenijaDružinapred 24 dnevi
V Bruslju, kjer poteka izredno zasedanje voditeljev članic EU, so danes kmetje protestirali proti visokim stroškom in strogim evropskim predpisom. S traktorji so blokirali promet, po poročanju belgijskih medijev pa so z več sto traktorji zasedli evropsko četrt. Prišlo naj bi tudi do manjših izgredov.
SlovenijaDružinapred 24 dnevi
Kaj ima Eva opraviti s problemi sodobne mame? Kaj ima Sveto pismo opraviti z ženskim telesom po porodu? Kaj ima vstali Kristus skupnega z materinstvom? O teh in še drugih vprašanjih je bilo govora na pogovornem večeru ob sinočnji predstavitvi knjige Vstajenjsko materinstvo v Zavodu sv. Stanislava. V pogovoru so sodelovale štiri žene in mame, ki imajo skupaj za manjši razred otrok.
SlovenijaDružinapred 24 dnevi
Založba ZRC je v zbirki Umetnine v žepu izdala knjigo Andreje Rakovec Cerkev svetega Jožefa v Soči, ki je znana po tem, da jo je v celoti poslikal slikat Tone Kralj.
SlovenijaDružinapred 25 dnevi
Družba hčera krščanske ljubezni – usmiljenke sporoča, da je v 90. letu starosti in 70. letu poklica usmiljenke Gospod poklical k sebi s. Terezijo Pavlič, dolgoletno misijonarko na Madagaskarju.
SlovenijaDružinapred 25 dnevi
Izsledki nove raziskave razkrivajo, da se v Švici prvič v zgodovini več državljanov opredeljuje za osebe »brez verske pripadnosti« (34 odstotkov) kakor katoličane (32 odstotkov).
SlovenijaDružinapred 25 dnevi
Predsednica države Nataša Pirc Musar je za predstavnice in predstavnike humanitarnih organizacij v predsedniški palači pripravila sprejem, na katerem je med drugim izpostavila, da so »humanitarne organizacije tisti ključni steber uresničevanja plemenitih ciljev, ki prispevajo k izboljšanju življenj posameznikov«.
SlovenijaDružinapred 25 dnevi
Prihodnji teden bo na povabilo Združenja katoliških poslovnežev Slovenijo obiskal Ricardo Funari, podjetnik iz Brazilije, ki je v svojem podjetju v središče poslovanja postavil Boga.
SlovenijaDružinapred 25 dnevi
S. Brigita Zelič iz družbe hčera Marije Pomočnice je dolgoletna in navdušena katehistinja, ki je vero predajala že več kot 1000 veroučencem. Danes jo gostimo v drugačni vlogi – vlogi godovnjakinje.

sreda, 31. januar

SlovenijaDružinapred 25 dnevi
Cerkev nas tudi v mesecu februarju vabi, da se pridružimo papeževi svetovni mreži molitve, ki združuje milijone vernikov po vsem svetu v molitvi s skupnimi nameni.
SlovenijaDružinapred 25 dnevi
NOTE ZA SPEV MED BERILI: 1. postna nedelja: S. Klara Jarc: Gospodove steze (Ps 25) PDF: https://www.druzina.si/storage/app/media/Psalmi/202402klara-jarc-gospodove-steze-1.pdf YouTube posnetek: https://youtu.be/xP00ypOfkl0?feature=shared V Magnificatu najdete notne uglasbitve vseh nedeljskih in prazničnih psalmov in mašnih spevov. VSTOPNI SPEV: Vstopni spev na 2. postno nedeljo: Vzel je Jezus svoje učence (Preprosti gradual). Psalm 84. Posnetek boste našli na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=hAZTjetsT5Y
SlovenijaDružinapred 25 dnevi
Spokorne litanije sv. Janeza Henrika Newmana, primerne za postni čas
SlovenijaDružinapred 25 dnevi
Simeon in Ana v templju, 1627, Rembrandt van Rijn (1606-1669)
SlovenijaDružinapred 25 dnevi
Dragi poveličevalci in poveličevalke!