Gratinirane porove palačinke
Sestavine za 4 osebe
Zmes za palačinke
7–8 zvrhanih žlic bele moke
2 jajci
pol žličke soli
3 dl vode
olje (za peko)
Nadev
1 kg pora
2 žlici olja
½ kg skute
2 dl kisle smetane
1 jajce
pol žličke soli
Preliv
1 jajce
1 dl kisle smetane
¼ žličke soli
Iz sestavin naredimo maso za palačinke in jo pustimo, da vsaj 10 minut počiva.
Medtem pripravimo nadev: Por dobro operemo, narežemo na tanke rezine, potresemo s pol žličke soli, premešamo in ga pokritega dušimo, da ovene in se nekoliko zmehča. Vmes nekajkrat pomešamo. K poru dodamo skuto, primešamo jajce, kislo smetano in dobro premešamo.
Spečemo palačinke, jih namažemo z nadevom in zvijemo. Palačinke polagamo v pekač drugo zraven druge. Pekač položimo v pečico, ki je ogreta na 200 °C in pečemo. Medtem pripravimo preliv: jajce stepemo s kislo smetano in soljo. Po 10 minutah, ko so palačinke že dovolj vroče, jih prelijemo s prelivom in pečemo, da preliv blago porjavi.