Tema: Martinova gos in še sladica

SlovenijaDružinapred 39 dnevi
Orehov medeni polž 35 dag moke ½ žličke soli 2 dag kvasa 5 dag sladkorja 5 dag masla 2 rumenjaka 2 do 3 dl mleka nastrgana limonina lupinica 2 žlici ruma Nadev 30 dag medu 5 dag sladkorja 3 dag masla 30 dag zmletih orehov za nadev in še 10 dag za posip 1 žlica ruma 1½ dl mleka nastrgana limonina lupinica za 1 noževo konico zmletih nageljnovih žbic ½ žličke zmletega cimeta 5 dag zdrobljenih piškotnih drobtin jajce (za premaz) V skodelici razdrobi kvas, dodaj po žličko sladkorja in moke ter žlico mlačnega mleka. Zmešaj in pusti, da vzhaja. V skledo presej moko, ob strani dodaj sol, na sredini naredi jamico in daj vanjo rumenjaka, sladkor, rum, limonino lupinico in vzhajan kvas. Med gnetenjem postopoma prilivaj toplo mleko. Ko se sestavine pomešajo, počasi dodaj raztopljeno maslo in gneti tako dolgo, da se testo loči od rok in sklede. Skledo pokrij in pusti na toplem, da testo vzhaja. Za nadev v večji ognjevarni kozici na šibkem ognju skuhaj med, maslo in sladkor, od...