Vir: Dolenjski list

sobota, 8. junij

Stalinisti, vohuni, UDBA, Goli otok in ljubezen, o vsem tem je govora v najnovejši predstavi novomeškega Anton Podbevšek Teatra Beograjski trio , ki jo je po istoimenski literarni predlogi Gorana Markovića zrežiral Matjaž Berger. preberite več »
Dolenjski muzej bo danes popoldne na Glavnem trgu v Novem mestu pripravil že tradicionalni 9. Praznik situl oziroma festival železnodobnega življenja in kulinarike. preberite več »
Reševalci in policisti so na območju Dolenjske in Posavja včeraj posredovali ob dveh resnejših prometnih nesrečah, kjer so bili udeleženci poškodovani. preberite več »
Sinoči okoli 20. ure je območje Dolenjske in Posavja zajelo močno neurje. Razkritih streh in toče sicer ni bilo, je pa poplavilo številne kletne prostore stavb na tem območju, tako da so imeli gasilci veliko dela s črpanjem vode iz zalitih prostorov stanovanjskih hiš in gospodarskih objektov. preberite več »
Pod uredništvom dr. Pavline Bobič, Dolenjke po rodu, je pri Študijskem centru za narodno spravo v Ljubljani in v sodelovanju s Škofijo Novo mesto nedavno izšla znanstvena monografija z naslovom Pragovi nasilja: Dolenjska in Bela Krajina 1941-1943. preberite več »

petek, 7. junij

Silvo Mesojedec, novomeški občinski svetnik, izvoljen na listi stranke Konkretno, je danes dopoldne sklical novinarsko konferenco, na kateri je pojasnil sodne postopke, v katere so vpleteni on, novomeška občina ter novomeški župan Gregor Macedoni in direktorica občinske uprave Jana Bolta Saje, opozoril pa je tudi na slabšanje razmer v romskem naselju Žabjak. preberite več »
»Zagotovo mi ta nagrada veliko pomeni. Je veselje, zadovoljstvo in čast, da sem postala častna občanka občine Šmarješke Toplice. Je pohvala in znamenje prepoznavnosti mojega truda in angažmaja v domači občini, obenem pa tudi zaveza za naprej, da se bom še naprej trudila in poskušala ustvarjati lepše življenje v šmarješki občini,« je včeraj na 17. slavnostni seji občinskega sveta Občine Šmarješke Toplice ganjena povedala nova častna občanka Irena Yebuah Tiran. preberite več »
Dežurni z brežiškega Regijskega centra za obveščanje so malo pred četrto uro poslali opozorilo na nevihti, ki bi se lahko pomaknili tudi v naše kraje. preberite več »
Galerija v osnovni šoli dr. Pavla Lunačka Šentrupert, ki zajema več stalnih razstav, odslej nosi ime po častnemu občanu Občine Šentrupert profesorju Jožetu Zupanu . O tem so že na marčevski seji razpravljali občinski svetniki, ki so se strinjali o poimenovanju galerije. preberite več »
Šolska pot do OŠ Frana Metelka Škocjan je nevarna, problematičnih je več krajev, je na eni od občinskih sej opozorila svetnica Blanka Matko, na katero so se obrnili tudi mnogi starši šolarjev. Poziv k ureditvi prometa v središču Škocjana pa je pred časom na Direkcijo za infrastrukturo (DRSI) podal tudi svet staršev škocjanske šole. preberite več »
Občina Metlika namerava na Primostku zgraditi kanalizacijo in obnoviti vodovod. Pogodbo o tem sta danes podpisala županja Martina Legan Janžekovič in predsednik uprave CGP Martin Gosenca. Na novo kanalizacijo se bo lahko priključilo 147 prebivalcev Primostka oziroma 53 tamkajšnjih objektov. preberite več »
S popoldanskim prikazom izdelave prave pobolice, posebne potice, ki so jo Kočevarji pripravljali ob praznikih in pomembnih dogodkih, so v Dolenjskih Toplicah včeraj začeli 10. dneve kočevarske kulture, ki jih tokrat pod častnim pokroviteljstvom kulturne ministrice dr. Aste Vrečko pripravlja Občina Dolenjske Toplice v sodelovanju z domačim Društvom Kočevarjev staroselcev. preberite več »
Brežiška atletinja v polfinalu teka na 100 m z ovirami – Klara Lukan dosegla dve normi, nastopila pa bo samo na 10.000 m – Fink po izkušnje – Kobe: Zame bo to nagrada za ves trud – Šuštaršič v štafeti 4 × 100 m preberite več »
Slika članka
Radio Mlajku
V ribniški športni dvorani, ki je bila zasedena do zadnjega kotička, je nedavno s frekvence 2003 skoraj dve uri signal med občestvo pošiljal hrovaški Radio mljaku. Uglašena petčlanska zasedba - Nina Demšar v vlogi Johane, Anja Bolha kot Mica, Maruša Prelesnik Zdešar kot Franca, Katja Prelesnik v vlogi Pavle in Gregor Prelesnik, ki je upodobil Franceta – je z gosti Tilnom Artačem, Žigo Bižalom, Romanom Zupančičem, Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom aktualno in nekoliko zbadljivo, a nežaljivo in s pravo mero humorja, pravično in pošteno, v smeh spravljala množice. preberite več »
V Portorožu je v organizaciji Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) v tem tednu potekal 23. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij. Na dogodku so govorili o strateških izzivih slovenskih podjetij v mednarodnem okolju in poslovanju panoge, podelili pa so tudi nagrade odličnim živilskim podjetjem. preberite več »
Trebanjski policisti so v včerajšnji hišni preiskavi pri 74-letniku z območja občine Šmarješke Toplice našli in zasegli 509 nabojev različnega kalibra, električne detonatorje in vnetilno vrvico. Zasegli so tudi 24 rastlin konoplje in okoli štiri kilograme posušenih rastlinskih delcev omenjene rastline, so sporočili z novomeške policijske uprave. preberite več »
Teden kultur, festival medkulturnih, umetniških in kulinaričnih užitkov, bo tudi letos napolnil novomeški Glavni trg. Med 11. in 14. junijem prinaša stand-up, cirkuške vragolije, kabaret ... in, seveda, svetovno kulinariko. Vstop na vse dogodke je brezplačen. preberite več »
V Novem mestu so neznani storilci očitno ponoči z eksplozivnim sredstvom poškodovali bankomat, nameščen pred Mercatorjevo trgovino na Kandijski cesti nasproti TPV. preberite več »