Vir: Eko dežela

Lepota in zdravjeEko deželapred 4 urami in 36 minutami
"S triletnim projektom Mejice kot podpora biotski raznolikosti, ohranjanju tradicionalnega in izginjajočega kulturnega vzorca slovenskega podeželja ter zagotavljanju ekosistemskih storitev so uspešno izvedli vračanje mejic v kmetijsko krajino in poudarili njihov pomen za kmetijstvo in kulturno krajin," so povedali v Notranjskem parku. The post Mejice v kmetijstvu ne le za meje – tudi za biotsko raznovrstnost! appeared first on Eko Dežela .
Lepota in zdravjeEko deželapred 5 urami in 13 minutami
Pred dnevi so že drugič ta mesec odpoklicali piščančje meso zaradi salmonele The post Majski odpoklici živil: od piščancev s salmonelo do spornih surovin appeared first on Eko Dežela .
Lepota in zdravjeEko deželapred 8 urami in 17 minutami
Mednarodni dan biotske raznovrstnosti obeležujemo vsako leto 22. maja. Letošnja vodilna misel Bodi del načrta za biotsko raznovrstnost, poziva k ukrepanju, da zaustavimo in obrnemo trend izgube biotske raznovrstnosti. The post Mednarodni dan biotske raznovrstnosti: Bodimo del načrta appeared first on Eko Dežela .

Včeraj

Lepota in zdravjeEko deželapred 1 dnem in 20 minutami
Po zahtevnem koronskem obdobju se je slovenska turistična panoga hitro pobrala in v letu 2023 v polnosti okrevala, hitrejše od evropskega in svetovnega povprečja. Kljub temu pa brez izzivov ne gre in eden glavnih je zagotavljanje ustreznih kadrov. The post Kdo bo skrbel za vse več turistov? appeared first on Eko Dežela .
Lepota in zdravjeEko deželapred 1 dnem, 6 urami in 8 minutami
Včeraj je v Evropski uniji začela veljati nova direktiva o okoljski kriminaliteti. The post Okoljski kriminal: nova pravila v EU, nov seznam kaznivih dejanj appeared first on Eko Dežela .
Lepota in zdravjeEko deželapred 1 dnem, 6 urami in 19 minutami
Kar 80 odstotkov zakonodaje na področju okolja se sprejme na ravni EU. Na Umanoterini razpravi je zato odzvanjalo sporočilo o pomembnosti prihajajočih evropskih volitev za področje okolja in trajnostnega razvoja naše družbe. The post Evropske volitve 2024: Bo prihodnost EU (kaj bolj) zelena? appeared first on Eko Dežela .
Lepota in zdravjeEko deželapred 1 dnem, 8 urami in 17 minutami
V vseh državah članicah Evropske unije 21. maja obeležujemo dan največjega naravovarstvenega omrežja na svetu Natura 2000. Odprt razpis za slovenske nagrade Nature 2000! The post Evropski dan Nature 2000 in odprtje prijav za nagrado Nature 2000 v Sloveniji appeared first on Eko Dežela .

ponedeljek, 20. maj

Lepota in zdravjeEko deželapred 2 dnevoma in 12 minutami
Dolenjske Toplice ne ponujajo le blagodejnega velneškega razvajanja – so tudi destinacija za tiste, ki si želijo preživeti bolj aktivne počitnice. Ponujajo doživetja in aktivnosti za manj in bolj zahtevne goste: od jadralnega padalstva, turističnega jahanja, pohodništva in kolesarstva do ribolova, zidaniškega turizma in družinskih doživetij. The post DOLENJSKE TOPLICE – V ZELENEM OBJEMU appeared first on Eko Dežela .
Lepota in zdravjeEko deželapred 2 dnevoma, 4 urami in 36 minutami
Bolgarska prestolnica Sofija se tako kot večina večjih mest spopada s kopico težav – med njimi so nelegalna odlagališča odpadkov in gneča parkiranih avtomobilov na njenih ulicah in celo pločnikih. The post Dve muhi na en mah: Divje odlagališče bodo spremenili v parkirišče appeared first on Eko Dežela .
Lepota in zdravjeEko deželapred 2 dnevoma, 5 urami in 3 minutami
Na Mestni občini Ljubljana izvajajo številne aktivnosti, s katerimi skrbijo za čebele in druge opraševalce. The post Ob svetovnem dnevu čebel v Ljubljani pester čebelji program appeared first on Eko Dežela .

nedelja, 19. maj

Lepota in zdravjeEko deželapred 2 dnevoma, 22 urami in 22 minutami
V Sloveniji je pogosta celoletna vrsta, ki prebiva v starih listnatih in mešanih gozdovih, v visokodebelnih sadovnjakih, mestnih parkih, starejših drevoredih in vrtovih. Izogiba pa se višjim nadmorskim višinam in pretežno iglastemu gozdu. The post Svet ptic: Kratkoprsti plezalček gnezdi kar med špranjami v lubju dreves appeared first on Eko Dežela .
Nekoč so jo gojili kot solato, danes pa jo najdemo predvsem na višje ležečih pašnikih pa tudi v bližini hlevov, predvsem tam kjer je v tleh veliko dušika. The post Poznate to rastlino, ki ji rečejo tudi ‘špinača s travnika’? appeared first on Eko Dežela .
Medena torta je torta za sladokusce. Pobrskali smo po receptih in vprašali za izkušnje, nato pa recept malo poenostavili. Opozorilo: torta je zelo sladka, če vas to moti, zmanjšajte količino sladkorja za nadev. Sestavine: 3 jajca 700 g moke 180 g sladkorja + 180 g sladkorja za nadev 180 g masla med 2 žlički pecilnega … The post Recept: Domača medena torta (za svetovni dan čebel) appeared first on Eko Dežela .

sobota, 18. maj

Letos bomo sedmič obeležili svetovni dan čebel The post V ponedeljek bomo obeležili 7. svetovni dan čebel appeared first on Eko Dežela .
"Ta čudovit, mlad samec postovke je v Slovenijo priletel iz več 100 km oddaljene Slovaške," so začeli opis o ptici v organizaciji SVSP - Slovenian vets for stray pets. The post Mlad samec postovke ustreljen in posledično uspavan appeared first on Eko Dežela .

petek, 17. maj

Z julijem Slovenija prehaja na nov sistem obračunavanja omrežnine, a gospodarstveniki opozarjajo, da bo ta prinesla bistveno večje stroške, kot napoveduje Agencija za energijo. The post Skupni stroški nove omrežnine večji, kot se zdi? appeared first on Eko Dežela .
Kaneloni so nasitna jed, a tile so nekaj posebnega – in odlični tudi v vročih dneh ob veliki sledi zelene solate. Sestavine: palačinke (1 do 2 na osebo) tuna (ena konzerva za 2 – 3 palačinke) kremni sir sveža zelišča po izbiri: drobnjak, peteršilj, čemaž … mlada čebula (ali česen) zelenjava po izbiri: špinača, koprive, … The post Neverjetna kombinacija za polnjene ocvrte palačinke! appeared first on Eko Dežela .
Apiturizem v Sloveniji je transformacija bogate slovenske apikulture v edinstveno potovalno izkušnjo. The post Namigi za izlet pred svetovnim dnevom čebel: apiturizem! appeared first on Eko Dežela .
Kot ena od top 13 destinacij za to poletje v Evropi je tudi Slovenija. Kot najboljša destinacija za ... The post Teh 13 destinacij so izbrali za najboljše v Evropi to poletje (tudi Slovenija)! appeared first on Eko Dežela .

četrtek, 16. maj

Vsako leto tretji petek v maju obeležujemo dan ogroženih vrst. The post FOTO: Dan ogroženih vrst – katere so ogrožene v Sloveniji? appeared first on Eko Dežela .