Vir: Eko dežela

Lepota in zdravjeEko deželapred 1 uro in 5 minutami
Državni zbor Republike Slovenije je soglasno sprejel Resolucijo o krepitvi potresne varnosti do leta 2050 »Prehitimo potres«. The post Bomo uspeli prehiteti potres? Nova resolucija o potresni varnosti appeared first on Eko Dežela .
Lepota in zdravjeEko deželapred 3 urami in 14 minutami
Že stoletja znan zdravilni sadež noni (Morinda citrifolia) si v obliki soka in prehranskih dodatkov utira pot tudi v lekarne in specializirane prodajalne širnega sveta. The post Poznate ta zdravilni sadež iz južne Azije? appeared first on Eko Dežela .

Včeraj

Lepota in zdravjeEko deželapred 17 urami in 7 minutami
Temza je druga najdaljša reka v Združenem kraljestvu, ki se spopada z velikim onesnaženjem tako s plastičnimi izdelki kot z mikroplastiko, kar je velika grožnja rečnemu ekosistemu. The post Robot ‘morski pes’ preži na plastične odpadke v reki Temzi appeared first on Eko Dežela .
Lepota in zdravjeEko deželapred 18 urami in 9 minutami
Nov razpis Evropske komisije za spodbujanje inovativnih ukrepov v smeri razogljičenja je težak kar štiri milijarde evrov, sklad za inovacije pa bo posameznim projektom kril do 60 % stroškov. The post 4 milijarde evrov namenjene projektom razogljičenja appeared first on Eko Dežela .
Lepota in zdravjeEko deželapred 1 dnem, 2 urama in 37 minutami
Mnenjska raziskava Evropske investicijske banke (EIB) je pokazala, da se med prebivalci Slovenije krepi zavedanje o tem, kako velik vpliv imajo podnebne spremembe na okolje in družbo ter kako nujni so takojšnji podnebni ukrepi, tako doma kot po svetu. The post Večina vprašanih v Sloveniji zahteva poštene politike za boj proti izrednim podnebnim razmeram appeared first on Eko Dežela .
Lepota in zdravjeEko deželapred 1 dnem, 3 urami in 48 minutami
Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije je med marcem in majem na površinah šestih kmetijskih gospodarstev na območjih Ljubljanskega barja, Dravsko-Ptujsko-Središkega polja in Goričkega, The post Varstvo ptic: V okviru projekta opazili več hribskih škrjancev, a niso gnezdili appeared first on Eko Dežela .

torek, 28. november

Lepota in zdravjeEko deželapred 1 dnem, 17 urami in 26 minutami
Dvojčki predstavljajo zgolj odstotek kotitev pri slonih. The post Dvojno veselje v Keniji – slonica skotila dvojčici appeared first on Eko Dežela .
Lepota in zdravjeEko deželapred 2 dnevoma in 2 minutama
Prejšnji teden je v okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov potekal posvet Ekologov brez meja na temo prireditev z manj odpadki, na katerem so predstavili analizo ravnanja z odpadki na mariborskih prireditvah in smernice za organizatorje. The post Prireditve z manj odpadki v Sloveniji – dobre prakse in izzivi appeared first on Eko Dežela .
Lepota in zdravjeEko deželapred 2 dnevoma, 3 urami in 52 minutami
Na devetem mestu med najpogostejšimi aktivnimi snovmi v FFS, ki so bile dane na trg v Sloveniji v letu 2021, je glifosat v obliki amonijeve soli. Na trg je bilo danih več kot 18 ton te aktivne snovi. The post Fitofarmacevtska sredstva v Sloveniji: Lani v prodaji prek 18 ton glifosata appeared first on Eko Dežela .

ponedeljek, 27. november

Lepota in zdravjeEko deželapred 2 dnevoma, 21 urami in 43 minutami
Mesta so posebej na udaru zaradi podnebnih sprememb, saj jih bolj kot podeželje prizadenejo ekstremni vremenski pojavi - od ekstremnih temperatur do poplav. The post To so evropska mesta, ki so na vrhu seznama po okoljskih ukrepih appeared first on Eko Dežela .
Iz poročila o gozdnih požarih v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki za leto 2022, ki ga je danes objavila Komisija, izhaja, da je bilo leta 2022 v EU požganih skoraj 900.000 ha zemljišč, torej skoraj velikosti Korzike. The post Lani v EU požganih 900.000 hektarjev gozdov appeared first on Eko Dežela .
Udeleženci iz 21 držav so se v preteklih dneh v Tokiu, pomerili za prvi naslov svetovnega prvaka. The post To so zmagovalci prvega svetovnega prvenstvo v pobiranju smeti! appeared first on Eko Dežela .

nedelja, 26. november

Gobova pašteta je odličen namaz, dobro se obnese tudi kot popestritev narezka ali nadomestilo tatarskega biftka za vegane. Če ste gobarji, bo domača pašteta še toliko bolj slastna, pazljivo le, da ne bo vanjo zašla kakšna od strupenih gob! Iz 250 g užitnih gob (lahko uporabimo tudi zamrznjene) bo paštete za približno 3 osebe. Sestavine: … The post RECEPT: Domača gobova pašteta appeared first on Eko Dežela .

sobota, 25. november

National Geographic vsako lete izbere najboljše fotografije leta, ki jih tudi objavi v tiskani reviji in na spletu. The post FOTO: To so naj fotografije leta 2023 po izboru National Geographica appeared first on Eko Dežela .
Drevesa z majhnimi oranžno-zlatimi sadeži izvrajo iz južne Kitajske, kjer jim pravijo tudi zlate pomaranče. The post Agrumi: Poznate te sadeže, ki veljajo za male dragulje citrusov? appeared first on Eko Dežela .
Solata je zdrava in tekne tudi v hladnih dneh, ko je lahko tudi malce bolj “bogata”, drugačen okus pa ji doda tudi jesenki preliv! V solato za zimsko sezono lahko dodamo pečeno zelenjavo, kot je buča, sladek krompir, brstični ohrovt, pesa … pa tudi zelje, špinača, riž, ješprenj … To so okusi, ki prijajo v … The post RECEPT: Najboljši jesensko-zimski preliv za solato appeared first on Eko Dežela .
Bi tudi vi želeli okrasiti ulice, trge ali vašo ustanovo z naravnimi, živimi, božičnimi drevesi in se predstaviti kot zeleno-trajnostno usmerjena ustanova, občina oziroma zavod? The post Z Zelenimi drevesi poskrbite, da bo praznični december trajnosten appeared first on Eko Dežela .

petek, 24. november

December je pred vrati, za mnoge najlepši mesec v letu, ko več časa preživimo z najdražjimi in uživamo v praznični okrasitvi. The post Praznično vzdušje: Kdaj bodo zažarele lučke v slovenskih mestih? appeared first on Eko Dežela .
Več kot 700 prostovoljcev je danes sadilo sadike toploljubnih listavcev in s tem pomagalo ozeleniti območja Krasa, ki jih je lanski julijski požar najbolj prizadel. The post Na Krasu sadilo več kot 700 prostovoljcev appeared first on Eko Dežela .

sreda, 22. november

Zavod za gozdove Slovenije je letos začel z izvajanjem projekta LECA, katerega del je tudi spremljanje volkov s telemetričnimi ovratnicami. The post Projekt LECA: S telemetrično ovratnico opremili volka Jakoba appeared first on Eko Dežela .