Vir: Lokalno.si

nedelja, 12. maj

Slika članka
Ščukijada 2024 z rekordno ščuko
S partnerji v projektu Ščukijada 2024, Kuhla Loka (Gostišče Loka) in Green Adventure je Ribiška družina Novo mesto organizirala lov na ščuko. RD Novo mesto nadaljuje sedemindvajset letno tradicijo lova na ščuko, ki jo je začel znani gostinec Rado Fink leta 1997! preberite več »
Slika članka
DL: Režijski obrat - Zdaj lahko kaj zaslužijo
V Škocjanu ustanovili režijski obrat zlasti zaradi večnamenskega doma in zeliščarskega centra – Končno bodo lahko tržili – Obeta se nova zaposlitev – Letos 28.000 evrov iz proračuna preberite več »
Slika članka
Recept: Čokoladne kocke brez peke
Za te kocke lahko uporabimo katere koli piškote, oreške in suho sadje, ki nam ostajajo v shrambi. preberite več »
Slika članka
DL: 50. obletnica obuditve godbeništva - Trije so v orkestru že od prvega dne
Polna dvorana ob 50. obletnici obuditve godbeništva v Šentjerneju – Plakete trem glasbenikom PO Občine Šentjernej: Janezu Slaku, Slavku Reclju in Tonetu Simončiču – Novomeščani so jim pobrali celo glasbila in brez tovarne Iskra bi težko obstali – Danes je pokroviteljica občina preberite več »
Slika članka
FOTO: Seznanitev z dogodki na Šentilju
Člani OZVVS Dolenjska smo v soboto, 11. 5., obiskali Slovenske gorice. V Pesnici nas je pričakal Vlado Maher, upokojeni brigadir, ki nas je seznanil z dogajanji na tem področju v času vojne za samostojno Slovenijo. preberite več »
Slika članka
DL: Nina v meki muzikalov
Krška glasbenica Nina Berger je odšla po ustvarjalni in glasbeni navdih v London, kjer se prepletajo zgodovina, tradicija in umetnost, mesto pa je znano tudi po raznovrstnosti ustvarjalcev in sprejemanju različnosti. Očarana je bila nad mestnim utripom, prijaznostjo, gostoljubnostjo in kulturno širino ljudi, ki pomagajo sami od sebe, odpirajo vrata, ponudijo prednost pri vstopu v avtobusu in se vljudno zahvalijo z besedami »Thank you, my darling« (Hvala, draga). Nekako pozabljene manire v britanski prestolnici še vedno živijo. Nino, ki je velika ljubiteljica muzikalov in je tudi sama že nastopila v avtorskem Matjaža Pikala, je navdušila ponudba tovrstnih glasbenih spektaklov, ki jih v Londonu ustvarjajo na zavidljivo visoki ravni. London bo zagotovo še kdaj njen cilj, a pred tem si želi še na Škotsko, od koder prihaja tudi Paolo Nutini, avtor glasbe Ninine nove skladbe Tako kot ti. V glasbi jo tudi v prihodnje čaka še veliko dela, zagotovo pa bo še letos pripravila kaj novega tudi za svoje oboževalce. preberite več »
Slika članka
Ivan Zak na Aktualu - živi in ustvarja na jahti
Mojca Mladenović in Mattias Stojanović sta v prvi oddaji CMC VIP SHOW na Aktualu gostila priljubljenega hrvaškega glasbenika Ivana Zaka, ki je pred kratkim napolnil zagrebško Areno do zadnjega kotička. preberite več »
Slika članka
DL: Naša kulturna dediščina - Fichtenauova hiša
Prenovljena Fichtenauova hiša te dni že dobiva nove stanovalce. V novomeški enoti Zgodovinskega arhiva Ljubljana hranimo razglednico z njeno podobo s konca 19. stoletja. Razglednica je bila odposlana konec leta 1899 in predstavlja živahno dogajanje na novomeškem »Velikem trgu od zgoraj«. V osrednjem delu je vidna podoba hiše na današnjem Glavnem trgu 2, ki je bila od leta 1795 last plemiške družine Fichtenau. preberite več »
Slika članka
Teden znanstvene fantastike in fantazije
V Knjižnici Mirana Jarca v tednu od 13. do 17. maja 2024 pripravljajo teden znanstvene fantastike in fantazije. preberite več »
Slika članka
Taekwondoistom pet zlatih medalj v Bjelovarju
Z veseljem vam poročamo o novih uspehih naših taekwondoistov, ki so v soboto, 11.5.2024, na Fox Taekwondo Open v hrvaškem Bjelovarju osvojili 5 zlatih, 1 srebrno in 4 bronaste medalje. preberite več »

sobota, 11. maj

Slika članka
DL: Namesto vrtičkov oskrbovana stanovanja za starejše
Stanovanjski sklad uveljavil predkupno pravico in od občine kupil zemljišče pod bloki na Sokolski ulici, kjer načrtujejo 40 oskrbovanih stanovanj – Gradnja predvidoma naslednje leto – Poziv občanom, da do konca leta opustijo vrtičke preberite več »
Slika članka
Recept: Klobasice v listnatem testu
Klobasice v testu so odlična ideja za piknik ali večerno druženje s prijatelji. preberite več »
Slika članka
Najbolj enostaven recept za bezgov sirup
Enostaven recept za zdravo in slastno pijačo, s katero se boste lahko osvežili v vročih poletnih dneh. To je najbolj priljubljen bezgov sirup, pripravite ga tudi vi! preberite več »
Slika članka
DL: Odlični organizatorski tandem
Da je bilo na 28. Gregorjevem sejmu vse tako, kot mora biti, in da so bili zadovoljni ponudniki in obiskovalci, sta zaslužna tudi vodja sejma in komercialist v KZ Trebnje-Krka Borut Sever in Mirnčanka Petra Krnc Laznik, ki je skrbela za odnose z mediji, vodila novinarsko konferenco, odprtje sejma in druge dogodke. Oba sta se izkazala kot zelo izkušena. Tokrat sta Borut in Petra imela poseben izziv, saj so Gregorjev sejem prvič organizirali na novi lokaciji v Šentjerneju. Z zagnanostjo in dobro voljo sta se dobro znašla in prav nobena naloga jima ni bila pretežka. preberite več »
Slika članka
Po pastirjevih stopinjah na Veliki planini
Plan društvenega planinskega pohoda je bila Velika planina, ko se pašniki pred prihodom pastirjev in živine odenejo v vijoličaste barve. Takrat je kulisa s Kamniško - savinjskimi Alpami v ozadju dih jemajoča. Je nekaj posebnega opazovati polja v vijoličnem, ko pomlad kliče ljudi v naravo s pogledi, ki prevzamejo vsakega, ne samo fotografov, za katere je to lep motiv. preberite več »
Slika članka
DL: Portret tedna - Darko Anžiček
Ob pogledu ali že ob misli na morje, jezero ali naraščajočo reko ga prevzame nepomirljiv občutek, da je to trenutek za njegov hobi, ki je prerasel že kar v njegov nekako vzporedni poklic – potapljanje. S tem hobijem je Darko Anžiček preživel veliko najlepših trenutkov in tudi mnogo najtežjih, ko je naredil veliko nenadomestljivo dobrega za posameznike in skupnost. V tem hobiju se prepleta marsikaj, zaradi česar so mu nedavno ob dnevu civilne zaščite na državni slovesnosti na Brdu podelili eno najvišjih odličij civilne zaščite, zlati znak. preberite več »
Slika članka
Muzejski donatorji - ožilje muzeja: Franc Černelič in Lovro Jurečič
Prvo nedeljo v mesecu maju, 5. maja 2024, smo posvetili muzejskim donatorjem, predvsem dvema rokodelcema, obrtnikoma in kovačema Francu Černeliču in Lovru Jurečiču. preberite več »
Slika članka
DL: Naša naravna dediščina - Manj znana znanilka pomladi
Ena najzgodnejših znanilk pomladi pri nas je navadna jarica (Eranthis hyemalis), poimenovana tudi zlato bohorsko sonce. Dober decimeter visoka stebelca te trajnice, na vrhu katerih zažarijo zlato rumeni cvetovi v obliki skledice, se pojavijo konec februarja, včasih še celo med zaplatami snega. Jarica nemalokrat s cvetenjem prehiti celo zvončke, kronice in črne telohe, s katerimi si običajno deli rastišče. preberite več »
Slika članka
Islandska saga z zakoncema Lipej
Islandija. Otok, ki najprej očara. Nato iz dneva v dan preseneča. Na koncu pa ga je težko zapustiti. preberite več »
Slika članka
Razstava v Galeriji Krško: Tina Dobrajc I How Soon is Now? / Kako kmalu je zdaj?
V torek, 14. maja 2024, ob 19. uri bo v Galeriji Krško potekalo odprtje razstave How Soon is Now? / Kako kmalu je zdaj? slikarke Tine Dobrajc . Umetnica Tina Dobrajc že več kot desetletje odločno sooblikuje slovensko likovno umetnost. V zadnjih letih v njenem slikarskem zanimanju prednjačijo otroške in najstniške figure z avbami, pustnimi maskami, harmonikami, ki pa se umikajo vse bolj v ozadje slikarskega platna in ospredje prepuščajo pokrajini. preberite več »