Vir: Lokalno.si

ponedeljek, 17. junij

V okviru praznika Občine Mirna Peč vas vabimo, da se nam pridružite na nepozabnem pohodu, ki bo potekal v soboto, 22. junija, med 8. in 14. uro. Začetek bo na ploščadi pred cerkvijo sv. Kancijana v Mirni Peči, zaključek pa pred Muzejem Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. Vmes bo brenčaško luštno, zabavno, prešerno, okusno in poetično. preberite več »
V sredo, 12. junija, je Sevnico obiskala Slovenska bakla. Jekleno plamenico so v znak podpore slovenskim olimpijcem po prenovljenih športnih površinah pri Osnovni šoli Sava Kladnika Sevnica ponesli predstavniki lokalne skupnosti, vrtčevski otroci in osnovnošolci ter predstavniki številnih športnih klubov in društev. preberite več »

nedelja, 16. junij

Majhne skrivnosti lahko popolnoma spremenijo našo prakso in nas tako popeljejo do boljših rezultatov. Največkrat niti niso skrivnosti, le naše zavedanje o njih je omejeno. Da bi vam olajšali letošnje vrtičkanje, predstavljamo štiri zanimivosti, ki bodo razširile vaše znanje in vas morda prepričale, da njihov učinek preizkusite tudi v praksi. preberite več »
Slovenska podjetja s področja vesoljske industrije so se uspešno predstavila na 39. sejmu Space Symposium v Colorado Springsu v ZDA. V delegaciji sta bila tudi direktorica uspešnega dolenjskega podjetja z mednarodnimi referencami FerroČrtalič Mojca Črtalič in član uprave Aleš Škraba. Simpozij prinaša vpogled v vesoljsko industrijo, na sejmu pa je podjetje FerroČrtalič predstavilo lastno tehnologijo naprednih rešitev Addiblast, ki zadovoljujejo edinstvene zahteve vesoljske industrije. preberite več »
Darja Gajšek je v torek, 11. junija ob 20.00, na TV Veseljak Golica zaključila prvo sezono oddaje Veseljak v živo. V goste je povabila legendarnega slovenskega »muzikanta« Alfija Nipiča, ki kljub spoštljivim letom še vedno nastopa, ustvarja, in tudi v oddaji je dokazal, s petjem v živo, da je njegov glas še vedno lep in da je še vedno v dobro kondiciji. Oddajo je z nastopom v živo popestril tudi Ansambel Šepet. preberite več »
Med ponosnimi starši letošnjih maturantov je tudi posavska poslanka Nataša Avšič Bogovič, saj je njen mlajši sin Tevž, ki je bil dolga leta rokometaš ekipe RK Dobova, letošnji maturant Gimnazije Brežice. Večer elegance in mnogih talentov je bil v ponos staršem in profesorjem, maturanti in maturantke pa bodo že jeseni ubrali nove študijske poti. preberite več »
Ste se kdaj spraševali, zakaj je po uspešnem hujšanju tako težko obdržati novo telesno težo? Nesrečna okoliščina, ki je odločilna za vrnitev na staro težo, je precej močnejša od volje posameznika: gre za to, da je naša telesa evolucija sprogramirala tako, da ohranjajo pridobljeno maščobo. preberite več »
Violinistka Jerica Kozole, nekdanja učenka Glasbene šole Krško, zdaj pa akademsko izobražena glasbenica, je postala nova koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Med drugim je tudi članica godalnega kvarteta Bêlebend, ki z nastopi vselej navduši ljubitelje klasične glasbe. preberite več »
Festival joge in dobrega počutja Surja, ki se po Sloveniji odvija na pobudo Veleposlaništvo Indije, je v torek 11. 6. 2024, občane in občanke privabil v Olimpijski center Novo mesto. Na brezplačni vodeni vadbi joge pod streho velodroma, kamor so se umaknili pred dežnimi kapljami, so ljubitelje sproščujočega in zdravega raztezanja pozdravili veleposlanica Republike Indije Namrata S. Kumar, vodja Olimpijskega centra Novo mesto Ana Seliškar in podžupan Urban Kramar, ki je telovadce povabil tudi k obisku bazena ter nove trime steze v Češči vasi. preberite več »
Pesnik Dragotin Kette je v Novem mestu preživel le zadnji dve gimnazijski leti, a je pustil tak vtis, da ima tu največ spominskih obeležij, več kot v domačem kraju preberite več »
Na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru so v četrtek, 13. 6. 2024, s slovesnostjo v prostorih Mestnega muzeja Krško, obeležili Dan Fakultete za energetiko. preberite več »
V SiTi Teatru v Ljubljani se je s podelitvijo nagrad zaključil letošnji ozaveščevalni projekt Misija: Zeleni koraki, ki spodbuja zeleni promet in bolj trajnostne potovalne navade. - V projektnih dejavnostih je letos sodelovalo 1.300, v osmih letih pa skupno več kot 15.000 otrok, učencev, dijakov in študentov. - S podporo mentorjev pripravljajo likovne in grafične izdelke, skulpture, makete, plakate, predstavitve, literarna dela, video prispevke, organizirajo delavnice, predavanja strokovnjakov, v projektne dejavnosti vsako leto bolj pogosto vključujejo tudi starše in lokalno skupnost. - Letošnji izdelki so na ogled do 7. julija 2024 v BTC Cityju Ljubljana v kleti hale A. preberite več »
V torek, 28. maja, je v Sevnici potekalo 54. občinsko tekmovanje ''Kaj veš o prometu''. Tekmovanje vsakoletno organizirata Občina Sevnica in Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Sevnica v sodelovanju z osnovnimi šolami, Policijsko postajo Sevnica ter Avtošolo Prah Sevnica. preberite več »

sobota, 15. junij

Letala nam pomagajo, da hitro prepotujemo velike razdalje. Ko si prenehajo deliti nebo s pticami in za vedno pristanejo na tleh, so lahko tudi zanimiva atrakcija. Tako so vsaj razmišljali tudi nekateri na Dolenjskem, ki so v naše kraje pripeljali odslužena letala. Najdemo jih na dvorišču podjetja FerroČrtalič na Selih pri Dolenjskih Toplicah, pri Hotelu Dolenj'c na obrobju Novega mesta in tudi v Šmarjeti na strehi Dvorca Gregorčič. Dolenjska letalska flota se je pred kratkim še razširila, zasluge za to ima Gregor Kastelic, ki je pred svojo kavarno na Veliki Loki pripeljal sprednji del letala bombardier CRJ 200. preberite več »
Eden naših najboljših nogometašev je pred mesecem in pol postal oče malemu Romeu, s partnerico, manekenko Pio Bernjak, pa načrtujeta tudi poroko. preberite več »
Na krožniku bo največ testenin in omak s piščancem, priboljški pridejo na vrsto šele po koncu tekmovanja preberite več »
Njegov značilni, prijazen glas je zaznamoval slovenski radio. Vodil je mnoge koncerte po Sloveniji, premnoge radijske oddaje, Četrtkove večere slovenskih pesmi in napevov, Koncerte iz naših krajev, festival Števerjan je povezoval 20 let. V VIP petku na Veseljaku sta ga gostila Darja Gajšek in Žiga Tominec. preberite več »
Fokača je ploščat italijanski kruh, pečen v pečici, ki je po stilu in teksturi podoben pici, le nekoliko debelejši in z več olivnega olja. Ponekod se imenuje »pizza bianca« (bela pica). Fokačo lahko postrežemo kot prilogo ali kot sendvič. preberite več »
Ta, že precej obrabljena fraza, še kako živo zadeva našo romsko populacijo, smo leta 1991 zapisali v 15. številki Dolenjskega lista. Ob dnevu Romov je bilo takrat v Novem mestu 9. slovensko srečanje Romov, na katerem so v kulturnem programu nastopile skupine iz Murske Sobote, Lendave, Krškega in iz dolenjske prestolnice. Pred tem je bila še okrogla miza, ki je izzvenela v enoten klic k izobraževanju Romov, čemur bi gotovo pritrdili tudi danes. preberite več »
Člani Območnega združenja slovenskih častnikov (OZSČ) Bela krajina smo v Ganglovem razstavišču metliškega gradu v sodelovanju s Teritorialnim polkom 72. brigade Slovenske vojske (SV) in Belokranjskim muzejem Metlika v sredo, 12. junija 2024, postavili in odprli spominsko razstavo »Naborništvo v Teritorialni obrambi in Slovenski vojski 1992-2003« avtorja Mitje Teropšiča, upokojenega polkovnika Slovenske vojske. preberite več »