Vir: Monitor

Znanost in ITMonitorpred 6 urami in 55 minutami
Slika članka
Evropa zgled svetu z zakonom o umetni inteligenci
Evropska unija bo naslednji mesec uveljavila zgodovinske predpise o umetni inteligenci, potem ko so države članice potrdile politični dogovor, dosežen decembra.
Znanost in ITMonitorpred 8 urami in 55 minutami
Slika članka
Craig Wright ni izumil bitcoina
Zadnja leta se je skrivnost identitete izumitelja bitcoina umaknila z naslovnic, a odgovoru nismo nič bližje kot pred desetletjem. Eden izmed nesojenih kandidatov je bil tudi Avstralec Craig Wright, ki je javno oznanjal svoje avtorstvo bitcoina. Sedaj je londonsko sodišče ugotovilo, da je lagal.
Znanost in ITMonitorpred 8 urami in 55 minutami
Slika članka
Poizvedbeni jezik SQL praznuje 50 let
Maja 1974 sta Donald Chamberlin in Raymond Boyce objavila članek o SEQUEL, strukturiranem poizvedovalnem jeziku, ki se lahko uporablja za upravljanje in razvrščanje podatkov. Po spremembi naslova zaradi avtorskih pravic, so ime spremenili v Structured Query Language (SQL). Ostalo je, kot pravijo, zgodovina.
Znanost in ITMonitorpred 8 urami in 55 minutami
Slika članka
Microsoft in LinkedIn analizirata uporabo umetne inteligence pri delu
Microsoft in LinkedIn sta izdala poročilo o trendih dela za leto 2024, ki je osredotočeno na vpliv umetne inteligence v delovnem okolju. Poročilo poudarja, da 75 % zaposlenih že uporablja UI pri delu, saj ta povečuje kreativnost in omogoča osredotočanje na pomembnejše naloge. Vodstva podjetij danes praviloma dojemajo nujnost uporabe umetne inteligence za doseganje konkurenčnost, vendar se soočajo z izzivi pri...
Znanost in ITMonitorpred 10 urami in 55 minutami
Slika članka
Khan Academy bo dobil Microsoftovo umetno inteligenco
Priljubljeni portal za spletno izobraževanje Khan Academy, ki ga upravlja istoimenska neprofitna organizacija, bo dobil umetno inteligenco. Sklenili so partnerstvo z Microsoftom, ki bo učiteljem omogočilo brezplačni dostop do pomočnika z imenom Khanmigo.

Včeraj

Znanost in ITMonitorpred 1 dnem, 8 urami in 55 minutami
Slika članka
Windows 11 dobiva Linuxov sudo
Nova posodobitev za Windows 11, ki bo izšla jeseni, prinaša pomembno novost, ki jo je Microsoft praktično skopiral iz Linuxa. Posodobitev 24H2, ki bo obilnejša od predhodnih in bi se v nekih drugih časih lahko imenovala Windows 12, bo prinesla ukaz sudo .
Znanost in ITMonitorpred 1 dnem, 9 urami in 55 minutami
Slika članka
Microsoftova prihodnost računalništva se imenuje Recall
Microsoft je v predstavil zmožnost Recall, ki v operacijskem sistemu Windows 11 omogoča iskanje in priklic vseh dejavnosti, ki smo jih kdajkoli izvedli na računalniku.
Znanost in ITMonitorpred 1 dnem, 10 urami in 55 minutami
Slika članka
Evropski procesor bo leto dni zamudil
Podjetje SiPearl, ki razvija popolnoma evropski procesor za uporabo v superračunalnikih, je razkrilo nekaj več podrobnosti o prihajajočem Rhea CPU. Lahko smo veseli, da bo imel več jeder, kot je kazalo doslej, a kaj ko bo tudi bolj zamujal, kot je kazalo doslej.

ponedeljek, 20. maj

Znanost in ITMonitorpred 2 dnevoma, 2 urama in 55 minutami
Slika članka
Apple bo poskrbel, da uporaba telefona med vožnjo ne bo več povzročala slabosti
Apple je predstavil novo funkcijo, ki je namenjena zmanjševanju slabosti pri uporabi telefona iPhone ali tablice iPad med vožnjo.
Znanost in ITMonitorpred 2 dnevoma, 5 urami in 55 minutami
Slika članka
Študenta odkrila varnostno pomanjkljivost, s katero bi milijoni lahko prali perilo brezplačno
Dva študenta Univerze v Kaliforniji sta odkrila varnostno pomanjkljivost v povezanih pralnih strojih, ki bi lahko omogočila milijonom ljudi brezplačno pranje perila.
Znanost in ITMonitorpred 2 dnevoma, 8 urami in 55 minutami
Slika članka
Google pomotoma pobrisal vse podatke avstralskega pokojninskega sklada
UniSuper je 135 milijard dolarjev težak avstralski pokojninski sklad, ki ima plačljivi račun pri Google Cloudu. Pred dvema tednoma je Google njihov račun v celoti pobrisal, zaradi česar so dva tedna imeli motnje pri delovanju. Google se je opravičil, težavo pa so s skupnimi močmi uspeli rešiti.
Znanost in ITMonitorpred 2 dnevoma, 8 urami in 55 minutami
Slika članka
Ampere ponuja procesor z 256 jedri
Podjetje Ampere Computing je predstavilo novi 256-jedrni procesor AmpereOne, namenjen povečanju učinkovitosti podatkovnih centrov. Novi čip, ki bo na voljo prihodnje leto, obljublja 40% boljšo zmogljivost v primerjavi z obstoječimi CPU-ji, medtem ko ohranja enako porabo energije kot Amperejev 192-jedrni čip.
Znanost in ITMonitorpred 2 dnevoma, 8 urami in 55 minutami
Slika članka
Inspect omogoča preverjanje in testiranje modelov umetne inteligence
Angleški agencija AI Safety Institute je pred kratkim predstavil platformo za testiranje varnosti AI modelov, imenovano Inspect. Gre za odprtokodno knjižnico, ki omogoča podjetjem preverjanje zmogljivosti njihovih AI modelov pred javno objavo. Platforma ponuja orodja za testiranje modelov glede na razumevanje, avtonomijo in uporabo zunanjih virov.
Znanost in ITMonitorpred 2 dnevoma, 10 urami in 55 minutami
Slika članka
Brezplačni RealVNC doslej izjemno oskubljen
Uporabniki orodja za oddaljeni dostop RealVNC so dobili obvestilo, da se ukinja paket Home, ki je bil brezplačen in je omogočal vse za domačega uporabnika potrebne funkcije. Proizvajalec nas prepričuje, da je treba presedlati na enega izmed cenejših paketov, a to ni res. Preostali oskubljeni brezplačni paket so zelo dobro skrili.

nedelja, 19. maj

Slika članka
Meta ukinja Workspace
Družba Meta je napovedala, da bo do avgusta 2025 ukinila storitevWorkplace, svojo platformo za poslovno skupinkso sodelovanje. Workplace, ki je bil lansiran leta 2016 z namenom konkuriranja orodjem, kot sta Slack in Teams, je sprva pridobil pozornost z vidnimi strankami, kot so Starbucks, Walmart in Spotify, ter do maja 2021 dosegel 7 milijonov naročnikov.
Slika članka
Googlove novosti na konferenci I/O 2024
Na konferenci Google I/O 2024 je tehnološki velikan predstavil številne nove funkcionalnosti in nadgradnje, ki skoraj vse po vrsti temeljijo na umetni inteligenci. Med najpomembnejšimi novostmi je napredni jezikovni model Gemini AI, ki zdaj vključuje različne izboljšave.
Slika članka
ChatGPT zna uporabljati dokumente iz OneDrive in Google Drive
OpenAI nenehno dodaja nove funkcionalnosti priljubljeneni storitvi ChatGPT. Naročnikom ChatGPT Plus, Team in Enterprise bo kmalu na voljo zelo uporabna integracija z dokumenti, ki so shranjeni v oblačnih shrambah OneDrive in Google Drive. Pomočnik z umetno inteligenco nato lahko podaja odgovore in povzetke na podagi zasebnih dokumentov, kot so datoteke Microsoft Excel, Word in PowerPoint ter Google Docs, Sheets in...

petek, 17. maj

Slika članka
Telefon z Androidom bo vedel, če je ukraden
Google je napovedal vrsto novih varnostnih funkcij za Android, ki bodo na voljo z nadgradnjo operacijskega sistema številka 15.
Slika članka
Študenta ukradla 25 milijonov z izrabo hrošča v Ethereumu
V New Yorku so začeli soditi dvema študentoma s prestižne univerze MIT, ki sta pred poldrugim ukradla za 25 milijonov dolarjev kriptovalut z verige blokov Ethereum. Za napad sta potrebovala vsega 12 sekund, saj sta izrabila pomanjkljivost v implementaciji verige blokov. Izkoristila sta kratek čas, ko je transakcije že izvedena, a še ni zapisana v verigo blokov.
Slika članka
Prihaja največji iPhone doslej
Telefon iPhone 16 Pro Max bo po s 6,9 palca največji Applov telefon doslej.