Vir: Monitor

Znanost in ITMonitorpred 6 urami in 39 minutami
Slika članka
Spotify še naprej odpušča in klesti stroške
Težki so časi za starosto pretočnih glasbenih vsebin Spotify, ki je najavil velika odpuščanja. Izvršni direktor Daniel Ek je včeraj zaposlenim sporočil, da bodo zmanjšali število zaposlenih za 17 odstotkov, kar pomeni okrog 1500 ljudi. V podjetju je sicer po celem svetu trenutno okoli 9000 zaposlenih.
Znanost in ITMonitorpred 7 urami in 49 minutami
Slika članka
Windows 11 slabši pri poganjanju iger kot Linux
Distribucije Arch Linux, Pop!_OS in Nobara Linux so presegle Microsoftov operacijski sistem v izvajanju iger za Windows.
Znanost in ITMonitorpred 8 urami in 39 minutami
Slika članka
Microsoft in Meta bosta prejela 3x več grafičnih procesorjev Nvidia kot Google in Amazon
Med glavnimi ponudniki storitev v oblaku ta hip poteka ogorčena bitka za procesorjev Nvidia, kot trenutno še vedno poglavitnih elementov za podporo algoritmov generativne umetne inteligence. Najnovejši podatki razkrivajo, da sta Microsoft in meta pri temu uspešnejša kot Google in Amazon.
Znanost in ITMonitorpred 10 urami in 39 minutami
Slika članka
Kvantni napredek v IBM-u
IBM je sporočil, da so izdali dva nova kvantna sistema, ki so ju bili napovedovali za letos. Na čipu Candor so izdelali največji kvantni računalnik doslej, ki ima 1121 delujočih kubitov. Drugi sistem je zgrajen na več manjših čipih Heron in ima 133 kubitov.

Včeraj

Znanost in ITMonitorpred 1 dnem, 5 urami in 39 minutami
Slika članka
Microsoft pripravlja strežnik Windows Server vNext
Microsoft je na konferenci Ignite spregovoril tudi o naslednji različici strežniškega operacijskega sistema, ki mu za zdaj pravijo Windows Server vNext. Najverjetneje se bo nova končna različica imenovala Windows Server 2025, nared pa bo morda že proti koncu leta 2024.
Znanost in ITMonitorpred 1 dnem, 5 urami in 39 minutami
Slika članka
Telefon iPhone z nadnaravno fotografijo
Zadnjih nekaj tednov na spletu buri duhove fotografija ženske, ki pomerja poročno obleko pred parom ogledal. Gre za nadnaravno fotografijo s povsem zemeljsko razlago.
Znanost in ITMonitorpred 1 dnem, 8 urami in 39 minutami
Slika članka
Digitalna lastnina ni naša last
Sony z odstranitvijo vsebin televizijske mreže Discovery tudi uporabnikom, ki so jih kupili, znova dokazuje, da digitalna lastnina še zdaleč ni enaka klasični.
Znanost in ITMonitorpred 1 dnem, 9 urami in 39 minutami
Slika članka
Pol stoletja stara umetna inteligenca boljša od GPT-3.5
ChatGPT in druščina bi nas zlahka zavedli, da so prvi roboti, ki omogočajo pogovarjanje. A njihova zgodovina je precej daljša, saj se je ELIZA že v 60. letih precej dobro pogovarjala. Izkaže se, da je bila celo boljša od GPT-3.5, če sodimo po rezultatih Turingovega testa.
Znanost in ITMonitorpred 1 dnem, 10 urami in 39 minutami
Slika članka
Virgin Galactic ne bo dobil svežega denarja
Ustanovitelj podjetja Virgin Galactic je sporočil, da podjetja ne namerava več dokapitalizirati. Richard Branson, ki je podjetje ustanovil leta 2004, je vanj vlil že približno milijardo dolarjev, kar bi moralo zadostovati. Podjetje ima sicer finančne težave, zato je minuli mesec najavilo 18-mesečno prekinitev komercialnih poletov v vesolje.

petek, 1. december

Slika članka
Apple obupal nad modemi 5G, plačeval bo raje licenčnino
Apple bo za vsak prodani iPhone 15 podjetju ARM plačal okoli 30 ameriških centov licenčnine.
Slika članka
V Montani blokada TikToka za zdaj odpravljena
Blokada posameznih spletnih storitev ni le tehnično praktično nemogoča, pogosto tudi zakonita ni. TikTok je marsikomu na Zahodu trn v peti, v ameriški zvezni državi Montana pa so ga aprila kar prepovedali. Včeraj zvečer je okrožno sodišče z začasno odredbo prepoved blokiralo, ker da gre za prekomerni poseg v ustavne pravice in prekoračitev pristojnosti.
Slika članka
Brezžična stikala za luči
Raziskovalec univerze v Alberti, Kambiz Moez, je razvil brezžično stikalo za luči, ki bi lahko zmanjšalo stroške ožičenja hiše za do 50%.
Slika članka
ChatGPT je star leto dni
Mineva točno leto dni, odkar je OpenAI javno odprl veliki jezikovni model ChatGPT. Konec lanskega novembra je izšel izdelek, ki je svet spremenil kot le malokateri. Redko se zgodi, da ima posamezen izdelek tako daljnosežni vpliv kakor ChatGPT, ki so mu kmalu sledili konkurentje: Bard, Bing in drugi.

četrtek, 30. november

Slika članka
Digitalna država danes nedosegljiva
V Sloveniji so se pojavile težave z dostopom do spletnih strani in digitalnih storitev Finančne uprave RS (FURS), zemljiške knjige, upravnih enot in drugih.
Slika članka
Stable Video Diffusion iz slik dela videoposnetke
Stability AI je razvil nov algoritem Stable Video Diffusion, ki omogoča predelavo slik v kratke videoizseke. Gre za amalgam dveh modelov, ki uporabljata tehnologijo image-to-video . Model je dostopen z vsemi parametri, zato ga lahko poganjamo lokalno. Teče na zmogljivejši Nvidiini grafični kartici.
Slika članka
Čips brez slabe vesti
Ameriška znamka mehiškega čipsa Doritos je predstavila program, ki z umetno inteligenco odpravlja hrup hrustanja.
Slika članka
Google Registry dodal domene .meme
Odkar je registracija vrhnjih domen popolnoma sproščena, lahko vsakdo z dovolj globokim žepom pridobi novo vrhnjo domeno, pod katero potem nudi registracijo domen. Google Registry je sedaj predstavil novo domeno .meme, ki v predprodaji na voljo že sedaj, od 5. decembra pa bo tudi po redni ceni.

sreda, 29. november

Slika članka
Amazon predstavil umetno inteligenco za podjetja
Amazon je na konferenci re:Invent 2023 v Las Vegasu predstavil novo storitev z umetno inteligenco Q, ki je namenjena poslovnim uporabnikom.
Slika članka
Microsoft ukinja priljubljeno razširitev za brskalnik Google Chrome
Microsoft je napovedal, da bo ukinil razširitev 365 za brskalnika Google Chrome in Microsoft Edge.
Slika članka
NameDrop: Nova funkcija na iPhonu, pred katero svari tudi policija
Z zadnjo verzijo iOS 17 so Applovi pametni telefoni iPhone dobili sicer uporabno funkcijo, pred uporabo katere pa številne policije po svetu svarijo. NameDrop omogoča enostavno deljenje stikov s sosednjim aparatom, kar bi v teoriji lahko izkoristili tudi zlikovci. A v praksi je funkcija varna.