Vir: Focus

petek, 24. november

GospodarstvoFocuspred 5 dnevi
V novem projektu COMET bomo nadgradili naše dosedanje delo na področju energetskih skupnosti in prispevali k podpornemu okolju za skupnostne energetske projekte. The post LIFE-COMET: z novim projektom gradimo mednarodno koalicijo za energijo v rokah državljanov in državljank appeared first on Focus .

četrtek, 23. november

GospodarstvoFocuspred 6 dnevi
Strokovno in zainteresirano javnost vljudno vabimo na strokovni posvet Vloga gozdnih ekosistemov v luči podnebnih sprememb, ki bo potekal v sredo, 6. decembra 2023, v Ljubljani. The post Posvet: Vloga gozdnih ekosistemov v luči podnebnih sprememb appeared first on Focus .
GospodarstvoFocuspred 6 dnevi
Danes je Varuh človekovih pravic RS na pobudo Focusa organiziral posvet o človekovih pravicah v gospodarstvu. The post Med-deležniški posvet: Ključna vprašanja predloga Direktive EU o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnostnosti appeared first on Focus .
GospodarstvoFocuspred 6 dnevi
V sodelovanju s Pravično trgovino Slovenija smo analizirali poročanje slovenskih podjetij o skrbnem pregledu na področju človekovih pravic. The post Pred Dnevom brez nakupov: Podjetja morajo prevzeti svoj del odgovornosti za kršenje človekovih pravic v dobavnih verigah appeared first on Focus .

petek, 17. november

GospodarstvoFocuspred 12 dnevi
Focus in Inštitut Jožef Stefan, Center za energetsko učinkovitost vas v sodelovanju z Goriško lokalno energetsko agencijo, GOLEA, vabimo na delavnico Nadgradnja lokalnih energetskih konceptov v torek, 24. oktobra med 9. in 13.30 v Škocjanskem zatoku. Prijave so obvezne. The post Delavnica v Kopru: Nadgradnja lokalnih energetskih konceptov (vabilo) Copy appeared first on Focus .

torek, 14. november

GospodarstvoFocuspred 15 dnevi
Nagrado je projekt EmpowerMed prejel zaradi vzpostavitve t. i. skupnostnih srečanj, kot inovativnega, prožnega in učinkovitega orodja za obravnavo različnih oblik in ravni energetske revščine. The post Nagrada Evropska družbena inovacija 2023 projektu za reševanje energetske revščine, ki ga je koordiniral Focus appeared first on Focus .

ponedeljek, 13. november

GospodarstvoFocuspred 16 dnevi
V prvi ozaveščevalni akciji kot koordinatorji gibanja Evropski podnebni pakt v Sloveniji vabimo, da skupaj premislimo o vsakodnevnih potovalnih navadah, preverimo podnebju bolj prijazne možnosti ter se opogumimo za spremembe. The post Vsak kilometer šteje: izračunaj stroške avtomobila in izberi bolj trajnostno pot appeared first on Focus .

petek, 10. november

GospodarstvoFocuspred 19 dnevi
Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na delavnici o prevozni revščini, ki bo potekala v torek, 5. decembra 2023, v Slovenskem etnografskem muzeju med 9. in 13. uro. The post Delavnica: Kako omiliti prevozno revščino v Sloveniji? appeared first on Focus .

četrtek, 9. november

GospodarstvoFocuspred 20 dnevi
Novo poročilo, ki ga je objavila široka koalicija organizacij civilne družbe pod vodstvom CAN Europe in Friends of the Earth Europe, razkriva, da vsaj 107 od 425 največjih svetovnih projektov pridobivanja fosilnih goriv izvajajo podjetja s sedežem v EU ali podjetja, ki so financirana s strani velikih evropskih bank. Gre za velikane, kot so OMV, Total Energies, Shell ali RWE. The post Ogljikove bombe ter kako jih lahko zakonodaja o dolžni skrbnosti podjetij pomaga onesposobiti appeared first on Focus .

sreda, 8. november

GospodarstvoFocuspred 21 dnevi
Želimo si, da bi razprava o jedrski energiji in NEK2 v Sloveniji temeljila na osnovi številk, dejstev in referenc ter upoštevala tudi realne stroške postavitve NEK2. V prispevek k tovrstni demokratični razpravi, z dovoljenjem avtorja, objavljamo prispevek Zorana Kusa in vabimo k branju. The post [BLOG] Aktivni nosilci energetskega prehoda in ne zgolj pasivni zasledovalci appeared first on Focus .

sreda, 25. oktober

GospodarstvoFocuspred 35 dnevi
Aktivista iz Ugande Maxwell Atuhura in Nicholas Omonuk Okoit sta predstavila posledice gradnje najdaljšega ogrevanega naftovoda na svetu za tamkajšnje lokalne skupnosti in spregovorila o njihovem boju proti uničujočim dejavnostim mednarodnih naftnih korporacij. The post EU podjetja pod lupo: prisluhnimo ugandskim aktivistom appeared first on Focus .

torek, 24. oktober

GospodarstvoFocuspred 36 dnevi
Koalicija nevladnih organizacij je kritično ocenila osnutke nacionalnih energetskih in podnebnih načrtov (NEPN) držav članic EU. Ugotovitve poročila so vabilo državam, naj položijo temelje in zastavijo jasne in ambiciozne načrte ter ukrepe, ki ustrezajo razsežnosti izziva, še v tem desetletju. The post Novo poročilo: države EU morajo bistveno okrepiti nacionalne energetske in podnebne načrte appeared first on Focus .

petek, 20. oktober

GospodarstvoFocuspred 40 dnevi
Prevozna revščina predstavlja naraščajoč problem, ki zahteva nujne ukrepe za podporo heterogenim ranljivim skupinam. Skupaj s strokovnjaki smo pripravili Ekonomsko študijo vpliva nestabilnih političnih in ekonomskih razmer na prevozno revščino. The post Nova ekonomska analiza kaže na večjo dovzetnost najranljivejših prebivalcev za prevozno revščino appeared first on Focus .
GospodarstvoFocuspred 40 dnevi
Predlog Podnebnega zakona predstavlja pomemben korak k učinkovitejšemu podnebnemu ukrepanju. Slovenijo postavlja na zemljevid držav, ki to vsebino že urejajo z zakoni. Zakon vsebuje nekaj pomembnih in potrebnih konkretnih ukrepov. Obenem pa je tudi priložnost, da se nacionalni podnebni cilji postavijo višje, na raven, ki bo zagotovila doseganje ciljev Pariškega sporazuma, podrobneje opredeljeni cilji pa bi morali postati pravno zavezujoči. The post Predlog Podnebnega zakona predstavlja pomembne korake podnebne politike Slovenije appeared first on Focus .

petek, 6. oktober

GospodarstvoFocuspred 54 dnevi
Focus in Inštitut Jožef Stefan, Center za energetsko učinkovitost vas v sodelovanju z Goriško lokalno energetsko agencijo, GOLEA, vabimo na delavnico Nadgradnja lokalnih energetskih konceptov v torek, 24. oktobra med 9. in 13.30 v Škocjanskem zatoku. Prijave so obvezne. The post Delavnica v Kopru: Nadgradnja lokalnih energetskih konceptov (vabilo) appeared first on Focus .

četrtek, 5. oktober

GospodarstvoFocuspred 55 dnevi
Več kot 400 civilnodružbenih skupin in strokovnjakov je Beyond growth konferenco v Evropskem parlamentu pospremilo z objavo odprtega pisma s pozivom, da je premik onkraj rasti ključnega pomena za preživetje in razcvet. Odziv Evropske komisije tri mesece kaže na nerazumevanje in nadaljnjo osredotočenost na (zeleno) rast. The post Odziv na odprto pismo za premik onkraj rasti appeared first on Focus .

ponedeljek, 2. oktober

GospodarstvoFocuspred 58 dnevi
Občine so lahko pomemben zgled občanom in občankam s postavitvijo sončnih elektrarn za samooskrbo na svojih objektih, zato jih v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE podpiramo na tej poti. Lani smo pri ustanovitvi energetske zadruge podprli Občino Hrastnik, letos pa sodelujemo na podoben način z Občino Ig. The post V energetsko zadrugo ob podpori Focusa tudi na Igu appeared first on Focus .

torek, 26. september

GospodarstvoFocuspred 64 dnevi
Med 15 prejetimi nacionalnimi energetskimi in podnebimi načrti je Slovenija po izračunih organizacije EMBER pristala na 14. mestu glede v posodobljenem NEPN-u določenega cilja zmanjšanja skupnih emisij do leta 2030. The post Slovenija na repu držav po ambicijah za zmanjšanje emisij appeared first on Focus .

sreda, 20. september

GospodarstvoFocuspred 70 dnevi
ZDAJ je čas, da našim odločevalcem_kam in političnim predstavnikom_cam povemo, da zahtevamo, da se zavzamejo za takšno direktivo, ki bo preprečila kršenje človekovih pravic in uničevanje okolja ter omilila posledice podnebnih sprememb. Pošlji poziv! The post Odgovornost podjetij za kršitve človekovih pravic in okolja vzdolž celotne vrednostne verige appeared first on Focus .
GospodarstvoFocuspred 70 dnevi
Načrtovana obnova Vilharjeve, Masarykove, Šmartinske in Železne ceste bo poslabšala udobje pešcev in kakovost bivanja lokalnih prebivalcev. Na boljšem pa ne bodo niti uporabniki javnega prometa, za katere naj bi se potniški center urejal, smo opozorili v okviru Koalicijo za trajnostno prometno politiko. The post Posekan drevored in slabe povezave z mestnim avtobusom – komu bo koristila obnova cest okrog Potniškega centra Ljubljana? appeared first on Focus .