Vir: Focus

Včeraj

GospodarstvoFocuspred 1 dnem, 7 urami in 6 minutami
Letošnje srečanje mreže Forest Movement Europe gosti Focus, potekalo bo med 10. in 14. junijem na Pokljuki. The post Srečanje mreže Forest Movement Europe letos v Sloveniji appeared first on Focus .
GospodarstvoFocuspred 1 dnem, 13 urami in 39 minutami
Posodobitev sledilnika NEPN kaže, da kljub manjšim izboljšavam podnebne in energetske usmeritve držav članic EU do leta 2030 v novih osnutkih NEPN-ov niso v skladu s ciljem omejitve dviga globalne temperature na 1,5 °C. The post Sledilnik, ki izpostavlja vrzeli v ambicijah in pri izvajanju NEPN-ov appeared first on Focus .

sreda, 21. februar

GospodarstvoFocuspred 6 dnevi
Z organizacijama DOPPS in CIPRA Slovenija opozarjamo na izgube pomembnih gozdnih območij zaradi gospodarske rabe in poudarjamo, da bi morala Slovenija nujno pristopiti k sistematičnemu snovanju mreže gozdnih rezervatov v državnih gozdovih. The post Izgubljamo pomembna območja za ohranjanje najbolj ogroženih prebivalcev gozda appeared first on Focus .

četrtek, 15. februar

GospodarstvoFocuspred 12 dnevi
Focus s partnerji v projektu TogetherFor1.5 organizira mednarodno konferenco, na kateri bomo obravnavali ključne teme, povezane s podnebnim in energetskim načrtovanjem v srednje in vzhodnoevropski regiji (CEE). The post Mednarodna konferenca s fokusom na NEPN-ih srednje in vzhodne Evrope appeared first on Focus .
GospodarstvoFocuspred 12 dnevi
Spoštovani minister Han, po treh letih zakonodajnega postopka sta Evropski parlament in Svet EU decembra 2023 sprejela kompromis o besedilu direktive o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnostnosti – CSDDD, ki ga morata potrditi še Svet EU in Evropski parlament. Omenjena direktiva določa obveznosti velikih podjetij povezane z dejanskimi in potencialnimi škodljivimi vplivi na človekove [več ...] The post Odprto pismo MGTŠ appeared first on Focus .

torek, 23. januar

GospodarstvoFocuspred 35 dnevi
Skupnostna samooskrbna sončna elektrarna Sončna šola Hrastnik bo napajala energetsko skupnost, ki jo je na vključujoč način vzpostavila Energetska zadruga Zeleni Hrastnik. Gre za prvi primer zadružne skupnostne samooskrbe iz obnovljivih virov energije v Sloveniji. The post Sončna šola Hrastnik – oranje ledine za spodbudo energetskih skupnosti in skupnostne samooskrbe po vsej Sloveniji appeared first on Focus .

ponedeljek, 22. januar

GospodarstvoFocuspred 36 dnevi
Znan je program konference Življenje znotraj planetarnih meja: kako do ravnovesja med potrebami družbe in omejitvami Zemlje?, ki bo potekala 14. februarja med 9.30 in 16.00 v Hiši EU v Ljubljani. Vabljeni k prijavi! The post Življenje znotraj planetarnih meja – konferenca z delavnico in okroglo mizo appeared first on Focus .

četrtek, 18. januar

GospodarstvoFocuspred 40 dnevi
Podnebno ukrepanje v skladu s Pariškim sporazumom in ciljem 1,5°C ni le nujno, ampak tudi koristno za družbo in gospodarstvo. S sledenjem scenariju 1.5°C bi lahko Evropska unija do leta 2030 pridobila neposredne koristi v višini vsaj bilijona evrov in Slovenija skoraj štiri milijarde evrov. The post Novo poročilo: koristi ambicioznih podnebnih ukrepov odtehtajo stroške appeared first on Focus .

sreda, 10. januar

GospodarstvoFocuspred 48 dnevi
Napovedujemo konferenco Življenje znotraj planetarnih meja: kako do ravnovesja med potrebami družbe in omejitvami Zemlje?, ki bo potekala 14. februarja med 9.30 in 16.00 v Hiši EU v Ljubljani. The post (Vabilo) Življenje znotraj planetarnih meja – konferenca z delavnico in okroglo mizo appeared first on Focus .

torek, 9. januar

GospodarstvoFocuspred 49 dnevi
Z Občino Hrastnik in Energetsko zadrugo Zeleni Hrastnik vabimo na odprtje Sončne šole Hrastnik, ki bo oskrbovala 15 gospodinjstev, tri javne stavbe in dva objekta lokalnega gospodarstva. The post Sončna šola Hrastnik – prva zadružna skupnostna elektrarna appeared first on Focus .
GospodarstvoFocuspred 49 dnevi
V Sloveniji vznikajo skupnostni projekti za rabo obnovljivih virov energije. V prihodnje jih bo vse več, zato je zdaj pravi trenutek, da razmislimo, kako vanje vključiti tudi tiste, ki sicer ne bi mogli postati njihov del. Pripravili smo publikacijo s primeri dobrih praks in priporočili za odločevalce. The post Energetske skupnosti kot način boja proti energetski revščini appeared first on Focus .

četrtek, 21. december 2023

GospodarstvoFocuspred 68 dnevi
Največji sovražnik trajnosti v tem predprazničnem času je prekomernost na vseh področjih. Preveč hrane na mizah in v hladilnikih, preveč daril, preveč ponudbe v trgovinah. Z vsakim darilom obdarjencu tudi nekaj sporočamo in verjetno si nihče ne želi podariti podpore otroškemu delu, nepravičnemu plačilu, uničevanju okolja. The post Praznična prekomernost in nevidne sestavine daril appeared first on Focus .

sreda, 20. december 2023

GospodarstvoFocuspred 69 dnevi
Nevladne organizacije nasprotujemo Resoluciji o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije in poudarjamo, da morajo biti za informirano, kakovostno in odgovorno odločanje DZ predstavljeni vsi podatki in analize različnih scenarijev dolgoročne podnebne strategije Slovenije. The post Tlakovanje poti jedrski energiji za zaprtimi vrati appeared first on Focus .

torek, 19. december 2023

GospodarstvoFocuspred 70 dnevi
Trenutno potekajo zadnja pogajanja pred sprejetjem končnega besedila evropske zakonodaje, ki bo postavila cilje zmanjšanja emisij CO2 novo prodanih tovornjakov. The post Tovornjakom, ki jih poganjajo fosilna goriva, bije zadnja ura appeared first on Focus .

četrtek, 14. december 2023

GospodarstvoFocuspred 75 dnevi
Kot je pokazala analiza podatkov o biogorivih, v Evropi trenutno uvozimo štiri petine (80 %) rabljenega olja za kuhanje (UCO), ki se uporablja kot gorivo za avtomobile, tovornjake in letala, od tega velika večina (60 %) prihaja iz Kitajske. Ker si svetovna letalska industrija prizadeva, da bi bilo rabljeno olje za kuhanje glavna sestavina trajnostnega letalskega goriva (SAF), okoljske organizacije pozivamo k večji transparentnosti, da rabljeno kuhinjsko olje ne bi postalo zgolj izgovor za prikriti uvoz palmovega olja. The post V Evropi uvozimo že 80 % »rabljenega« olja za kuhanje, kar povečuje tveganje za goljufije appeared first on Focus .

ponedeljek, 11. december 2023

GospodarstvoFocuspred 78 dnevi
Perspektive mladih so ključnega pomena za vzpostavitev trajnostne prihodnosti znotraj nenehno spreminjajoče se Evropske unije. Zato smo s partnerji iz Italije, Avstrije in Poljske vzpostavili platformo za mlade Moja revolucija. The post Zaživela je spletna platforma za mlade – Moja revolucija appeared first on Focus .
GospodarstvoFocuspred 78 dnevi
Izpostavljamo pet ključnih priporočil za razvoj evropskega omrežja in energetske infrastrukture, ki bi omogočil več kot nujen prehod s fosilnih goriv na obnovljive vire energije in doseg podnebne nevtralnosti najkasneje do leta 2040. The post Energetska infrastruktura za prehod na OVE se mora razvijati skladno s potrebami ljudi in narave appeared first on Focus .

petek, 8. december 2023

GospodarstvoFocuspred 81 dnevi
Po lanskem napredovanju na lestvici uspešnosti boja s podnebnimi spremembami, ki ga meri Climate Change Performance Index (CCPI), Slovenija ostaja na 41. mestu. Sploh slabo je uvrščena v primerjavi z drugimi državami članicami EU. The post Slovenija ostaja med manj uspešnimi na lestvici CCPI appeared first on Focus .
GospodarstvoFocuspred 81 dnevi
Polna dvorana na posvetu o vlogi gozdnih ekosistemov v luči podnebnih sprememb je znak, da nam ni vseeno, kaj se dogaja z gozdom in da se s problematiko v Sloveniji ukvarjajo različni deležniki. Strokovni posvet smo zaradi pomembnosti medsektorskega sodelovanja organizirali z DOPPS in Cipro. The post Prihodnost slovenskega gozda – bo gozd zdravnik ali bolnik? appeared first on Focus .

petek, 1. december 2023

GospodarstvoFocuspred 88 dnevi
Pripravili smo seznam desetih točk, ki bi ga različni akterji morali upoštevati v svojih prizadevanjih za pospešeno širjenje uporabe fotovoltaičnih in vetrnih elektrarn, da bo to potekalo na karseda družbeno in okoljsko trajnosten način. The post Postopki izdajanja dovoljenj za učinkovito pospeševanje sončne in vetrne energije: deset ključnih korakov appeared first on Focus .