Vir: Svet elektronike

četrtek, 2. november

Drage bralke, dragi bralci, pred nekaj dnevi sem se vrnil iz novinarske konference, ki jo je v Irskem mestu Limerick priredilo podjetje Analog Devices (ADI) za novinarje/založnike iz EU. Zanimivost te novinarske konference se je pokazala šele, ko smo slišali in videli t.i. primere dobrih praks, kako podjetja – kot je recimo Johnson & Johnson, ki na prvi pogled nima izdelkov povezanih z elektroniko (izdelujejo od otroških plenic do šamponov itd.), sodelujejo pri projektu, saj je njihova proizvodnja vsekakor močno povezana z elektroniko in avtomatizacijo. Podjetje ADI je s svojim projektom, ki so ga imenovali Catalyst, zagnalo in pospešilo sodelovanje med podjetji, k temu pa so pritegnili tudi obilo študentov, ki študirajo prav tako v mestu Limerick. Skratka »win-win-win« kombinacija za vse udeležene. Zdaj tudi lažje razumemo, kako podjetja, ki proizvajajo razne vrste integriranih vezij, pridejo do ideje, kakšno integrirano vezje sploh narediti. Kako mora neko integrirano vezje delovati, da bo kupec/uporabnik tega integriranega vezja, zadovoljen. Več o projektu Catalyst boste lahko prebrali v naslednji številki. V tokratni številki pa si preberite članek, kaj vse nudijo današnji 8-bit mikrokontrolerji. Od tistih začetnih Atmelovih mikrokontrolerjev se je marsikaj spremenilo. Podobno kot pri 8-bitnih mikrokontrolerjih se dogaja tudi na področju 32-bitnih mikrokontrolerjev, […] The post Svet elektronike 323 (11-2023) first appeared on Svet elektronike .
Avtor: Janez Pirc V članku SE št. 319 junij 2023: GUI za programerje mikrokontrolerjev sem opisal osnovno filozofijo ter prednosti uporabe GUI-O aplikacije. Naj na kratko ponovim: aplikacija je namenjena vsem programerjem mikrokontrolerjev, ki potrebujejo GUI na telefonu ali tablici, in se ne želijo ukvarjati s programiranjem izven svojega razvojnega okolja za mikrokontroler, ki ga že poznajo. GUI-O je zaključena aplikacija, ki jo mikrokontroler krmili preko ASCII stringov. Aplikacija deluje kot tolmač, podobno kot nam znani internetni ,browser’. Seveda je bistvo v ASCII protokolu, ki je enostaven in ga osvojimo v nekaj korakih. V prvem delu smo za povezavo med mikrokontrolerjem in GUI-O aplikacijo uporabili Bluetooth HC-06 modul, ki smo ga priključili na prost UART port. Preko UART-a smo poslali nekaj stringov in GUI je deloval. V drugem delu pa bomo namesto Bluetooth modula uporabili WiFi modul, ki nam bo omogočil delo z napravo od koderkoli. Na nivoju ASCII protokola in uporabe aplikacije ostane vse enako. Menjamo samo komunikacijski modul. Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo. Prijava Nakup naročnine The post GUI za programerje mikrokontrolerjev – 2. del first appeared on Svet elektronike .
Digi-Key Electronics Avtor: Rolf Horn S selitvijo na industrijski internet stvari (IIoT) predstavlja zahteva za povečano zanesljivost in zmogljivost v industrijskih okoljih s številnimi senzorji in aktuatorji vedno večje izzive za razvijalce, ki iščejo vzdržljive rešitve za povezljivost. Električna okolja z veliko šuma omejujejo brezžične metode, medtem ko fizična okolja otežujejo uporabo običajnih pristopov polaganja kablov. Načrtovalci potrebujejo učinkovitejše rešitve povezljivosti, ki ohranijo zanesljivost in zmogljivost. Ena možnost je uporaba pariceza Ethernet povezavo, ki preprečujejo ločevanje žic parice in tako ohranjajo celovitost signala. Članek opisuje izzive načrtovalcev, ko razmišljajo o pravi izbiri kablov za zahtevna okolja. Nato predstavi, kako lahko odpravijo te težave s parico. Pri tem se za ponazoritev lastnosti te tehnologije in njene zmogljivosti v primerjavi z običajnimi Ethernet kabli nanaša na primere podjetja Belden[1]. Razvijajoča se industrijska okolja predstavljajo izziv za zanesljivost in zmogljivost Potreba po večji raznolikosti in številu senzorjev ter aktuatorjev v razvijajočem se IIoT načrtovalcem industrijskih omrežij predstavlja zapletene izzive. Industrijska omrežja morajo poleg stalne potrebe po zanesljivi povezljivosti nuditi tudi delovanje v realnem času in večji pretok, saj se sistemi, ki temeljijo na vidu, pridružujejo izjemno natančnim senzorjem pri igranju ključne vloge v več fazah izdelovalnega postopka. Medtem ko omrežne tehnologije, kot so […] The post Zagotavljanje Ethernet povezljivosti v zahtevnih okoljih s parico first appeared on Svet elektronike .
Microchip Technology Inc. Mikrokontrolerji ali MCU-ji, katerih začetki segajo v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, imajo pomembno vlogo pri krmiljenju različnih avtomobilskih, potrošniških in industrijskih izdelkov. Danes se je ta vloga razširila na prenosne, brezžične in nosljive izdelke interneta stvari (IoT). Poleg interneta stvari se je močno razširilo tudi zdravstvo, kjer se 8-bitni MCU-ji uporabljajo v različnih aplikacijah. Vgrajena elektronika z 8-bitnimi MCU-ji zahteva naprave, ki so sposobne in lahko konkurirajo v ekonomiji obsega (več sto tisoč do včasih več milijonov enot na aplikacijo). Na primer, v avtomobilskih aplikacijah 8-bitni MCU nadzorujejo številne podsisteme, kot so motorizirani sedeži in okna, pametne kljuke vrat in celo senzorji tlaka v pnevmatikah. To pomeni, da je razlika v ceni nekaj centov zelo pomembna. Drug vidik stroškov aplikacije, ki je v fazi načrtovanja pogosto spregledan, so stroški vzdrževanja milijonov naprav. Zanesljivost in vzdržljivost naprav je mogoče izboljšati s poenostavitvijo kode in strojne opreme, namesto da bi potrebovali redundantno programsko opremo. Med razlogi, zakaj 8-bitni MCU-ji že vrsto let uspevajo in so konkurenčni, je njihova zmožnost zagotavljanja vrednosti uporabniku. To je bilo doseženo z nenehnimi inovacijami na več področjih, zlasti na področju pomnilnika, porabe energije, pakiranja in od jedra neodvisnih perifernih naprav (angl. core-independent peripherals, CIP). […] The post IoT nadzor z uporabo 8-Bit MCU-jev first appeared on Svet elektronike .
Diodes Incorporated Stikala podjetja Diodes Incorporated z majhno močjo, prihranijo prostor na plošči v aplikacijah z baterijskim napajanjem. Družba Diodes Incorporated (Diodes) (Nasdaq: DIOD) je predstavila dva nova portfelja monolitnih unipolarnih Hallovih stikal, zasnovanih za zaznavanje bližine v baterijsko napajanih aplikacijah. Z izjemno nizkim napajalnim tokom 1,1 μA pri 1,85 V in 1,6 μA pri 1,6 V do 5,5 V, so te naprave idealne za prenosno opremo z baterijskim napajanjem, kot so pametni telefoni, prenosni računalniki in nosljive naprave. Naprave so primerne tudi za gospodinjske aparate, igralne konzole in industrijsko strojno opremo. Delovna napetost 1,6 V do 5,5 V teh Hallovih stikal omogoča, da se napajajo neposredno iz baterije prenosne naprave, kar odpravlja potrebo in stroške pretvorbe energije. Izhod 1 v seriji AH139x z dvema izhodoma se odziva na severni pol, izhod 2 pa na južni pol z značilnimi delovnimi točkami 25G (AH1391) [1] in 30G (AH1392) [2]. Edini izhod serije AH138x se odziva na južni pol na strani označevanja delov z značilnimi delovnimi točkami 18G (AH1381) [3], 30G (AH1382) [4] in 45G (AH1383). [5]. Tesno okno delovanja teh stikal zagotavlja manjši magnetni raztros, medtem ko njihova zasnova, stabilizirana s stikalnim pretvornikom, zagotavlja minimalen premik stikalne točke in odlično temperaturno […] The post Unipolarna Push-Pull Hall stikala first appeared on Svet elektronike .
Avtorja: Vladimir Mitrović in Robert Sedak V tem članku bomo pokazali, kako povezati alfanumerični displej (LCD) z Arduino UNO ploščico in kako ga izkoristiti za prikaz napetosti in temperature, ki jo bere temperaturni senzor LM35. Alfanumerični displej Slika 31 prikazuje alfanumerični displej iz Geekcreit kompleta. Displej je vrste 16×2, kar pomeni, da lahko prikaže dve vrstici teksta s po 16 znakov v vsaki vrstici. Vsak znak se formira v matrici dimenzij 5×8 pikslov, v internem spominu so pa shranjene črke angleške abecede, številke 0-9, ločila in drugi znaki, ki jih običajno srečamo na tipkovnicah osebnih računalnikov, nekaj grških in nekaj sto kitajskih črk. LCD ima lasten kontroler, zato nam ni potrebno skrbeti za multipleksiranje in z njim je na splošno precej enostavneje delati, kot z LED displeji, ki smo spoznali v predhodnem članku. LCD bomo z Arduino UNO ploščico povezali preko 6-bitnega vodila, po shemi na sliki 32. Linije D7-D4 prenašajo podatek ali ukaz, E in RS pa sta krmilni liniji. Na Arduino strani lahko vodilo povežemo na katere koli 6 priključkov – mi smo izkoristili priključke 2-7. (Opomba: obstaja tudi drugi način povezovanja, ki ga tukaj ne bomo analizirali!) Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo. Prijava […] The post Geekcreit UNO R3 starter kit (5) – LCD in LM35 first appeared on Svet elektronike .
Renesas Electronics Corporation Avtor: Graeme Clark Renesas družina RA mikrokontrolerjev, ki temelji na ARM Cortex, gradi na Renesasovi bogati zgodovini mikrokontrolerjev, kot sta družini H8 in M16C. Družina RA izboljšuje edinstvene periferne funkcije, ki so bile prvotno nameščene v teh mikrokontrolerjih. Te periferne funkcije so bile preizkušene v več letih in tako zagotavljajo preverjeno ter predvidljivo delovanje, izboljšujejo zmogljivost in zmanjšujejo porabo energije. V tem članku si bomo ogledali, kako lahko te edinstvene periferne naprave kombiniramo za avtomatizacijo nizkonivojskih opravil v tipičnih aplikacijah. Najmanj razumljiva periferna enota družine RA je vezje za podatkovne operacije (angl. Data Operations Circuit, DOC). To je preprosta aritmetično-logična enota (ALU), ki lahko razbremeni centralno procesno enoto preprostih nalog, izboljša odzivni čas in potencialno zmanjša porabo energije. DOC ima tri osnovne funkcije: 16-bitno primerjavo podatkov, 16-bitno seštevanje in 16-bitno odštevanje. DOC se lahko uporablja s prenosom zahtevanih podatkov z uporabo DMA krmilnika ali krmilnika za prenos podatkov (angl. Data Transfer Controller, DTC), kot je prikazano na sliki 1. Pri uporabi 16-bitnega načina primerjave se v DOC naloži začetna referenčna vrednost. Nato se naložijo podatki, ki jih je treba primerjati, in se primerjajo z referenčno vrednostjo. DOC lahko ustvari prekinitev ob resničnem ali napačnem ujemanju. Pri uporabi […] The post Kako pametna periferna oprema pomaga avtomatizirati nizkonivojska opravila v mikrokontrolerskih sistemih first appeared on Svet elektronike .
MJRoBot EdgeAI na preprost način – Raziskovanje razvrščanja slik z Arduino Portenta, Edge Impulse in OpenMV V tem članku je predstavljena razvojna plošča Arduino Portenta [1], ki vsebuje dva procesorja, ki lahko vzporedno izvajata naloge. Portenta lahko učinkovito izvaja procese, ustvarjene s programom TensorFlow™ Lite. Eno od jeder na primer sproti izračunava algoritem računalniškega vida (inferenca), drugo jedro pa vodi operacije na nizki ravni, kot je krmiljenje motorja in komuniciranje ali delovanje kot uporabniški vmesnik. Vgrajeni brezžični modul omogoča hkratno WiFi in Bluetooth® povezljivost. Dve paralelni jedri Osrednji procesor H7 je dvojedrni procesor STM32H747 [2], vključno s procesorjem Cortex® M7, ki deluje pri 480 MHz, in procesorjem Cortex® M4, ki deluje pri 240 MHz. Jedri komunicirata prek mehanizma za oddaljeni klic postopkov, ki brez težav omogoča klicanje funkcij na drugem procesorju. Oba procesorja si delita vse periferne naprave na čipu in lahko poganjata: Arduino skice na vrhu operacijskega sistema Arm® Mbed™ OS Nativne aplikacije Mbed™ MicroPython / JavaScript prek tolmača TensorFlow™ Lite Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo. Prijava Nakup naročnine The post Skodelica ali ne skodelica, to je zdaj vprašanje first appeared on Svet elektronike .
RUTRONIK GmbH Današnji vgrajeni sistemi skoraj ne morejo več brez prikazovalnika. Vendar pa njegova izbira in integracija predstavljata izziv za razvijalce ter podaljšata razvojni proces. Serijsko izdelane pametne enote s prikazovalnikom so pogosto stroškovno učinkovita alternativa. Če primerjamo diskretno zasnovo z enoto s prikazovalnikom, se modularni pristop glede na stroške za kosovnico sprva ne zdi posebej privlačen. Če pa upoštevamo še hitrost razvoja in preprostost uporabe, se račun izide v korist enote s prikazovalnikom. Za primer vzemimo obstoječo aplikacijo, ki deluje na 8-bitnem mikrokontrolerju in naj bi bila zdaj opremljena z barvnim grafičnim prikazovalnikom z zaslonom na dotik. Večina mikrokontrolerjev sicer zmore krmiliti vmesnik prikazovalnika LCD po vgrajenem ali ločenem gonilniku, vendar pa sta velikost in ločljivost prikazovalnika omejena z viri mikrokontrolerja. 8-bitni mikrokontrolerji lahko na primer krmilijo dvovrstične matrične prikazovalnike, za večje pa jim lahko že zmanjka virov. Poleg tega mora načrtovalec dodati vgrajeno programsko opremo, kot so knjižnice in slikovne datoteke. Dodana funkcija zaslona na dotik pomeni dodatno razvojno delo. Med proizvodnjo je treba nato opraviti strog vhodni pregled prikazovalnikov. Vedno je namreč prisotna možnost sprememb brez predhodnega obvestila, ki zahtevajo optimizacijo ali ponovni razvoj gonilnikov za prikazovalnik. Kaj prinašajo enote Pametni modularni prikazovalniki imajo za komunikacijo z […] The post Preprosta pot do sodobnega uporabniškega vmesnika first appeared on Svet elektronike .
LEM Avtor: Charles Flatot-Le Bohec Štirje razlogi, zakaj so integrirani tokovni senzorji idealna rešitev, kadar so pomembni natančen nadzor, učinkovitost in zaščita. Merjenje toka je ključna funkcija v številnih elektronskih napravah, vključno z napajalniki, sistemi za upravljanje akumulatorjev, pogoni elektromotorjev in omrežji za obnovljive vire energije. Za njihovo zaščito in učinkovito delovanje je bistveno natančno in zanesljivo merjenje toka. Vendar se pri merjenju toka pojavljajo izzivi, saj se gostota moči naprav povečuje, cilj pa je vedno narediti več z manj, vključno s čim manjšimi površinami na tiskanem vezju. V tem okolju prostorskih omejitev in visoke gostote moči imajo integrirani tokovni senzorji (ICS) pomembno vlogo. Senzorji ICS, ki so idealni za različne avtomobilske, industrijske ali stanovanjske aplikacije, so tokovni senzorji s Hallovim učinkom, ki vključujejo vodnik, preko katerega teče tok, elemente za zaznavanje, rezino za obdelavo signala, nekatere namenske funkcije, kot so zaznavanje napak, in izolacijo, vse v enem ohišju. Hallov senzor je eden od načinov za brezkontaktno merjenje tokovno induciranega magnetnega polja. Hallova celica je zaznavni element, ki pretvori spremembo magnetnega polja v spremembo svoje upornosti, in ko skozi Hallovo celico teče konstanten tok, se izhodna napetost spremeni sorazmerno z magnetnim poljem. Podjetje LEM, ki je že 50 let vodilno […] The post Kako lahko učinkovitost IC-jev odpre nove perspektive za načrtovanje sistema first appeared on Svet elektronike .
Melexis Podjetje Melexis je predstavilo dva senzorja relativnega tlaka s povečano odpornostjo na zahtevne medije. Senzorja dopolnjujeta platformo brez tiskanega vezja na trgu z najnatančnejšimi integriranimi vezji za senzorje tlaka, ki so bili kadar koli izdelani. Z uporabo teh senzorjev tlaka bodo lahko stranke in proizvajalci originalne opreme vse svoje aplikacije za krmiljenje ICE motorjev naredili bolj zelene s pomočjo enotne modularne tehnologije. Za dodatno olajšanje izvajanja so senzorji tovarniško umerjeni, možna pa je tudi kalibracija EoL (End of Line). Melexis, globalno podjetje za inženiring mikroelektronike, je družini senzorjev tlaka brez tiskanega vezja dodalo dva nova izdelka. MLX90823 [1] (analogni izhod) in MLX90825 [2] (digitalni SENT izhod) sta relativna senzorja tlaka, ki se lahko uporabljata v merilnem načinu (glede na atmosferski tlak) ali v diferenčnem načinu (z dvema spremenljivima ravnema tlaka). Za razliko od absolutnih senzorjev tlaka merijo razliko v tlaku med obema stranema senzorja. Te tovarniško umerjeni senzorji so namenjeni merjenju tlaka v razponu od 0,1 do 1,5 bara. Novi senzorji tlaka izkazujejo natančnost, ki v avtomobilski industriji do zdaj še ni bila dosežena. Dostop do stabilnih in natančnih podatkov o tlaku in temperaturi omogoča upravljanje motorja v celotni življenjski dobi. To proizvajalcem originalne opreme pomaga zmanjšati emisije pri […] The post Melexis dopolnjuje svojo platformo senzorjev tlaka brez TIV first appeared on Svet elektronike .
Toshiba Nahajajo sev novem ohišju, ki prispeva k visokemu odvajanju toplote in zmanjšanju velikosti avtomobilske opreme. Toshiba Electronic Devices & Storage Corporation (“Toshiba“) je predstavila dva avtomobilska 40V N-kanalna močnostna MOSFET-a, “XPJR6604PB“ [1] in “XPJ1R004PB“ [2], ki uporabljata Toshibino novo ohišje S-TOGL™ (Small Transistor Outline Gull-wing Leads) s čipi U-MOS procesa IX-H. Naročanje teh izdelkov je že možno. Varnostno kritične aplikacije, kot so sistemi avtonomne vožnje, zagotavljajo zanesljivost z redundantno zasnovo, zato vključujejo več naprav in zahtevajo več prostora za namestitev kot standardni sistemi. Zato je za nadaljnje zmanjševanje velikosti avtomobilske opreme treba uporabiti močnostne MOSFET tranzistorje, ki jih je mogoče uporabiti pri visokih tokovih. XPJR6604PB in XPJ1R004PB uporabljata Toshibino novo ohišje S-TOGL™ (7,0 mm × 8,44 mm[1]), ki ima strukturo brez stebričkov in združuje priključni del vira in zunanje vodnike. Struktura z več priključki za priključke vira (source) zmanjšuje upornost ohišja. Kombinacija S-TOGL™ ohišja in Toshibinega postopka U-MOS IX-H omogoča znatno zmanjšanje upornosti v primerjavi s Toshibinim ohišjem TO-220SM (W)[2], ki ima enake značilnosti toplotne upornosti, in sicer za 11 %. Novo ohišje prav tako zmanjšuje zahtevano površino za montažo za približno 55 % v primerjavi z ohišjem TO-220SM(W). Poleg tega ima novo ohišje 200 A tok ponora, ki […] The post Toshiba je predstavila 40V N-kanalne močnostne MOSFET-e za avtomobilsko industrijo first appeared on Svet elektronike .
Lumileds Energetska učinkovitost v skladu z direktivo EU o okoljsko primerni zasnovi se poveča za en polni razred za CoB 90CRI LUXEON. Podjetje Lumileds je v linijah Core Range [1] in Core Range PW [2] izdalo CoB 5. generacije, ki povečujejo izhodno moč in učinkovitost, zlasti za 90CRI LED-ice. Povečanje izhodne moči in učinkovitosti za LED-ice z visokim CRI je ključnega pomena zlasti za maloprodajno in gostinsko industrijo, v katerih imajo CoB ključno vlogo kot vir za točkovno in prostorsko razsvetljavo. “Naše nove CoB LED-ice 5. generacije služijo potrebam proizvajalcev razsvetljave po več svetlobe, večji učinkovitosti, boljši kakovosti svetlobe kot kdaj koli prej in zanesljivosti, na katero se lahko zanesejo,“ je dejal Noman Rangwala, globalni produktni vodja pri podjetju Lumileds. “Bistveno povečanje učinkovitosti je neposredna posledica naše edinstvene mešanice fosforja in izkušenj s proizvodnjo LED-ic ter naše zaveze, da bomo pri zadovoljevanju potreb proizvajalcev razsvetljave nenehno napredovali na najsodobnejšem področju.“ Lumileds testira in meri svoje CoB v skladu z direktivo Evropske unije o okoljsko primerni zasnovi in po teh standardih so se CoB 90CRI LUXEON Core Range povečali za en polni razred. Celotne energijske specifikacije so na voljo na spletni strani Evropskega registra izdelkov za energijsko označevanje (EPREL) [3]. Napredek […] The post Lumiledovi CoB-i pete generacije imajo 15+ % večjo svetlobno moč in 20+ % večjo učinkovitost first appeared on Svet elektronike .
Panasonic Industry Panasonic Industry predstavlja nove tipe zaznavanja PaPIR na zelo dolgi razdalji in širokem vidnem polju. Pred kratkim je bil predstavljen najbolj kompakten pasivni infrardeči senzor gibanja velikega dosega na svetu podjetja Panasonic Industry (PaPIRs): Novi tip zaznavanja na zelo dolgi razdalji in širokem vidnem polju za višino namestitve do 15 m in največje vidno polje (FOV) 91,6° x 45,4° postavlja nove standarde glede velikosti objektiva, območja zaznavanja in možnosti integracije. Za miniaturizacijo detektorjev gibanja, kjer je treba uporabiti PIR senzorje z majhnimi, vendar izjemno občutljivimi piroelektričnimi senzorskimi elementi, PaPIRs Motion Sensors postavljajo svoje neprekosljive standarde. S svojim neverjetno majhnim premerom leče le 32,6 mm in območjem zaznavanja 30,9 krat 12,6 metra pri višini namestitve 15 metrov je novi tip zaznavanja “Ultra Wide and Long Distance“ najbolj kompakten senzor dolgega dosega, ki je na voljo na trgu, zato je idealen za prostore z visokim stropom. Konfiguracija 188 območij zaznavanja omogoča izjemno zaznavanje radialnega gibanja in zmanjšuje mrtve kote, tako da nobeno gibanje ne ostane neopaženo. Senzor z natančnim prepoznavanjem človeške prisotnosti zagotavlja natančne podatke za nadzor razsvetljave, kar omogoča optimalno osvetlitev in znatne prihranke energije. Poleg izjemne zmogljivosti je tip zaznavanja ultra širokega in dolgega dosega enostaven za namestitev […] The post Enostavno zaznavanje gibanja za ulično razsvetljavo in prehode za pešce first appeared on Svet elektronike .
Microchip Technology Inc. Microchipova ura 5071B zagotavlja avtonomni natančni čas z odstopanjem 100 ns v času več mesecev(kratek naslov: Nova cezijeva atomska ura zagotavlja avtonomni natančni čas). Microchipov 5071B je kompakten komercialni izdelek za merjenje časa, ki omogoča enostavno uporabo v različnih panogah. Od vsakdanjih aplikacij, kot so mobilni telefoni in bančništvo, do zapletenih podvodnih obrambnih misij, je potreba po sinhroniziranih natančnih časovnih in frekvenčnih rešitvah ključnega pomena za varovanje in obdelavo podatkov, kot je predvideno. Številne od teh aplikacij se zanašajo na globalne satelitske navigacijske sisteme (GNSS), ki zagotavljajo natančen čas in frekvenco, vendar je GNSS dovzeten za motnje in napade z lažnimi podatki. Podjetje Microchip Technology (Nasdaq: MCHP) je predstavilo cezijevo atomsko uro 5071B [1], ki lahko v primeru onemogočanja GNSS več mesecev samostojno ohranja čas in frekvenco, da bi številnim panogam – vključno s telekomunikacijami, podatkovnimi centri, meroslovjem, letalstvom in obrambo – zagotovilo dolgoročno in natančno rešitev za čas in frekvenco. Microchipova ura 5071B je naslednja generacija komercialnih cezijevih ur, ki nadomešča obstoječo uro 5071A, ki že več kot tri desetletja prispeva k mednarodnemu času. 5071B je na voljo v 19 palčnem ohišju za vgradnjo v omaro s tremi enotami višine (3U), kar zagotavlja kompakten izdelek za […] The post Nova cezijeva atomska ura first appeared on Svet elektronike .
Power Integrations Power Integrations je predstavil nova neizolirana Flyback stikalna vezja z najboljšo učinkovitostjo in delovanjem z majhnimi bremeni za majhne napajalnike LinkSwitch-XT2SR integrirano vezje z več izhodi, off-line stikalna integrirana vezja z lahkoto dosežejo nove ErP regulative. Podjetje Power Integrations (NASDAQ: POWI), vodilno na področju visokonapetostnih integriranih vezij (IC) za energetsko učinkovito pretvorbo energije, je predstavilo družino LinkSwitch™-XT2SR stikalnih flyback integriranih vezij, ki niso izolirana in delujejo s konstantno napetostjo (CV). Nove naprave odlikuje izjemno visok izkoristek do 90 odstotkov za majhne napajalnike z odprtim ohišjem. S porabo pod 5 mW brez obremenitve integrirana vezja LinkSwitch-XT2SR zlahka presegajo zahteve direktive Evropske unije o izdelkih, povezanih z energijo (ErP), glede porabe energije v stanju pripravljenosti. Nova integrirana vezja zagotavljajo 250 mW v breme v okviru dovoljene 300 mW porabe po direktivi ErP, kar razvijalcem naprav in industrijskih sistemov omogoča, da v stanju pripravljenosti upravljajo več sistemskih funkcij, izboljšujejo uporabniško izkušnjo in varčujejo z energijo. “Izboljšanje učinkovitosti pri majhnih napajalnikih in pri majhni obremenitvi je ključnega pomena glede na število in raznolikost aplikacij, ki so stalno povezane z električnim omrežjem,“ je izjavil Silvestro Fimiani, višji vodja trženja izdelkov pri družbi Power Integrations. “Pričakujem, da se bodo integrirana vezja LinkSwitch-XT2SR široko uporabljala […] The post Flyback stikalna vezja first appeared on Svet elektronike .

ponedeljek, 2. oktober

RedCap Tokrat, drage bralke in dragi bralci, pričenjam svoj uvodnik s kratico RedCap. Tisti, ki so vam blizu telekomunikacije, boste vedeli, da je to kratica za angleški besedi »Reduced Capabilities« oziroma zmanjšane zmogljivosti. Za kaj gre v tem primeru? Kot veste, se GSM tehnologije izredno hitro razvijajo. Jaz sodim še med tiste (starce), ki se spomnijo začetkov mobilne telefonije. Potem so prišle znane kratice 2G, 3G, 4G in razvpiti 5G. Z vsako kratico so bile zmogljivosti mobilnih omrežij višje. Vendar pa so načrtovalci mobilnih omrežij ugotovili, da lahko z uvajanjem t.i. RedCap odprejo »nov kanal« za vse tiste – recimo jim industrijske uporabnike, ki bi potrebovali zelo malo prenosa podatkov za različne IoT senzorje in naprave, ki jih potrebujemo v prehodu na Industrijo 4.0. V razvoju mobilnih omrežij se je že marsikaj uveljavilo, pa tudi marsikaj zamrlo, morda pa bo RedCap dal tisti zagon, ki ga Industrija 4.0 potrebuje. Poleg tega boste v reviji, ki je pred vami, našli izredno zanimiv članek o merjenju temperature. Vendar to merjenje temperature ni »navadno« merjenje temperature, ki ga vsakodnevno srečujemo marsikje. Gre za zelo natančno merjenje temperature (+/- 0,15 °C), ki ga ne omogočajo navadni temperaturni senzorji. Kot rečeno – članek je izredno […] The post Svet elektronike 322 (10-2023) first appeared on Svet elektronike .
Microchip Technology Inc. Avtorja: Pramit Nandy in Vijay Bapu Proizvodna industrija se razvija že več kot 200 let. Industrija 4.0 je četrta industrijska revolucija, ki se osredotoča na medsebojno povezanost, avtomatizacijo, strojno učenje in obdelavo podatkov v realnem času. Različne proizvodne panoge se usmerjajo v Industrijo 4.0, zato da bi ostale konkurenčne in zmanjšale proizvodne stroške, proizvajalci v tovarne nameščajo več opreme in manj ljudi. Proizvajalci veliko vlagajo v napredno mobilno robotiko v svojih tovarnah (npr. v skladiščih za dostavo Amazonovih izdelkov, na montažnih linijah) in skladiščih, kjer opravijo levji delež gradnje, sestavljanja in prevoza materiala. Vendar je treba te mobilne robote redno polniti, kar je vse večji izziv za industrijske tovarne. Na področju brezžičnega polnjenja je zdaj prišlo do nekaterih izboljšav, zaradi katerih so ti roboti bolj prilagodljivi, kar je povečalo proizvodno zmogljivost in učinkovitost tovarn. S pravo kombinacijo izbire komponent, zasnove tuljav in postavitve polnilne plošče, brezžično polnjenje spreminja pravila igre v proizvodni industriji in vpliva na celotno gospodarstvo. Kako deluje brezžično polnjenje Najnovejše rešitve za brezžično polnjenje uporabljajo tehnike, ki temeljijo na načelu elektromagnetne indukcije. Ko skozi indukcijsko tuljavo na strani oddajnika teče izmenični tok, se ustvari oscilirajoče magnetno polje. Ko se to oscilirajoče magnetno polje poveže […] The post Brezžično polnjenje omogoča implementacijo industrije 4.0 z mobilnimi roboti first appeared on Svet elektronike .
Anritsu Corporation Avtor: Brian Davis Naprave interneta stvari so postale prisotne praktično povsod in uporabljajo številne, predvsem ozkopasovne tehnike povezovanja. S prihodom 5G omrežja narašča potreba po protokolu interneta stvari, ki bi izkoristil njegove zmogljivosti. To je razlog za razvoj RedCap (angl. Reduced Capability, zmanjšana zmogljivost) sistema. RedCap je brezžična 3GPP IoT specifikacija, ki je zasnovana za reševanje večjega števila splošnih in posebnih primerov uporabe za 5G NR. Sedanje stanje RedCap je mogoče pripisati večjemu številu zahtev v industriji, ki so dosegle vrhunec zaradi številnih in prekrivajočih se zahtev iz primerov uporabe in vertikal interneta stvari. 3GPP 5G NR Release 15 (Rel-15) je bil zasnovan predvsem za reševanje primerov uporabe, ki zahtevajo nižje zakasnitve, višje najvišje hitrosti prenosa podatkov in izjemno zanesljivost v primerjavi s starejšimi 4G brezžičnimi omrežji. Temu je sledila različica 5G NR Rel-16, ki je dodala časovno občutljivo omrežje (TSN) ter nadaljnje izboljšave specifikacij 3GPP za zanesljivost in zakasnitve. Ti dve izdaji sta bili zelo koristni za primere uporabe interneta stvari, vendar se še vedno nista dovolj približali že obstoječim 4G 3GPP Rel-13 in 14 specifikacijam, ki obravnavajo energetsko učinkovitost, pokritost in nižje stroške naprav. Obstajala je jasna potreba po protokolu, ki bi omogočal primere uporabe, ki […] The post RedCap – IoT za 5G first appeared on Svet elektronike .
Rutronik GmbH Avtor: Ralf Hickl Vse pomembnejša tema prihodnosti: pametna distribucija moči v električnih sistemih vozil. Zdaj je to lažje z novimi izdelki podjetja Infineon. »ProFET Load Guard« so najnovejši člani zaščitenih stikal na visoki strani s posebnimi funkcijami za zaščito elektronskih bremen in virov. Trend naprednih sistemov za pomoč voznikom (ADAS) in avtomatizirane vožnje zahteva pametno ter zanesljivo napajanje vedno večjega števila krmilnikov. Tukaj je nujna zaščita električnega omrežja vozila pred okvarjenimi porabniki, ki povzročajo prevelike tokove ali celo kratek stik. To zaščito je mogoče zagotoviti na več načinov: z ukrepi za omejevanje toka posameznih porabnikov, s hitro ločitvijo okvarjenih porabnikov ali delov električnega sistema vozila z motnjami od ostalega električnega omrežja vozila, preden pride do daljših padcev napetosti električnega omrežja vozila. Daljši padci napetosti lahko sicer krmilnike za življenjsko pomembne funkcije ADAS prisilijo v stanje za ponastavitev zaradi prenizke napetosti in tako začasno izklopijo funkcije, pomembne za varnost. Običajne taljive varovalke in releji so za to neprimerni, saj je njihova preklopna hitrost 100-krat nižja od hitrosti pametnih polprevodniških naprav. To pri preobremenitvi ogroža občutljiva bremena in napajalnike. Poleg tega je treba pregorele varovalke zamenjati in jih ni mogoče ponastaviti kot polprevodniške naprave. Zlasti v območnih arhitekturah, ki prihajajo, […] The post Elektronska zaščita bremena z napravami Infineon ProFET Load Guard first appeared on Svet elektronike .