Vir: Svet elektronike

torek, 2. april

Race, race, race! Takšnega naslova uvodnika pa še niste videli, drage bralke in dragi bralci. Tokrat ne bom pisal o živalih, pač pa o medijski vsebini, ki se pojavlja povsod okoli nas. Raznoraznih »rac« je mnogo. Ne bom vam grenil življenja s političnimi racami, pač pa se bom osredotočil na članke, ki jih generirajo razni »novinarji« z namenom, da se poveča obisk njihove spletne strani. Gotovo ste v različnih medijih zasledili članek, kjer se najavlja t.i. nuklearna baterija. Baterija naj bi po podatkih iz tega članka, lahko napajala mobilni telefon leta in leta, pa se ne bi izpraznila. Tudi jaz sem videl ta članek na več mestih – in seveda sem zastrigel z ušesi. Ker pa sem ponavadi skeptičen tip in ne verjamem vsemu kar na prvo žogo, sem še malce raziskoval v tej smeri. Izkazalo se je, da je nuklearna baterija (žal) samo spletna raca, izmišljotina nekoga na spletu. Kaj želim reči? Današnji čas je tako zelo nenavaden, da moramo pri branju vsebin vklopiti vse možne »senzorje rac« in seveda zdravo kmečko pamet (ZKP), da se dokopljemo do resničnih vsebin. Ena takšnih je (spet) neverjetna, da bi pridobivali energijo iz zraka. Kakor koli se to sliši (oziroma bere) neverjetno, […] The post Revija PDF SE 328 april 2024 first appeared on Svet elektronike .
Digi-Key Electronics Avtor: Rolf Horn Industrijski in avtomobilski preklopni pretvorniki ter gonilniki motorjev potrebujejo kovinsko oksidne silicijeve tranzistorje (MOSFET), ki so majhni, učinkoviti in povzročajo minimalen električni šum. Pristop z dvojnim MOSFET-om pomaga doseči te zahteve. Dobro zasnovani dvojni MOSFET-i, ki imajo v ohušju dva namesto enega MOSFET-a, zavzamejo manj prostora na plošči tiskanega vezja, zmanjšajo parazitivno induktivnost ter odpravijo potrebo po obsežnih in dragih hladilnih telesih, saj izboljšajo toplotno učinkovitost. Take komponente lahko brez motenj preklapljajo pri več sto kilohercih (kHz), stabilno delujejo v širokem temperaturnem razponu ter imajo majhen slepi toka. Vendar morajo razvijalci razumeti karakteristike delovanja, če želijo doseči potencial teh komponent. V tem članku so predstavljeni primeri dvojnih MOSFET-ov podjetja Nexperia in načini, kako jih lahko razvijalci uporabijo za reševanje izzivov robustnih, visoko učinkovitih in prostorsko omejenih zasnov. Obravnava načine za optimizacijo načrtovanja tiskanih vezij ter zagotavlja nasvete o elektrotermični simulaciji in analizi izgub. Več učinkovitosti pri visokih stikalnih hitrostih Dvojni MOSFET-i so primerni za številne avtomobilske (AEC-Q101) in industrijske aplikacije, vključno zDC/DC stikalnimi pretvorniki, inverterji za krmiljenje motorjev in krmilniki elektromagnetnih ventilov. V teh primerih se lahko dvojni MOSFET-i med drugim uporabljajo v stikalnih parih in topologijah polovičnega mostu. Serija LFPAK56D podjetja Nexperia je odličen […] The post Dvojni MOSFET-i povečujejo gostoto moči in zmogljivost v aplikacijah stikalnih pretvornikov first appeared on Svet elektronike .
Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o. Uporaba, razvrstitev in ponudba največjih proizvajalcev. Osnovni namen signalnih naprav je posredovanje preprostih sporočil, čeprav se v industrijskih (in ne samo industrijskih) razmerah pogosto zahtevajo zapletenejše rešitve. Kaj je treba torej upoštevati v prvi vrsti? Odgovor na zgoraj navedeno vprašanje je preprost: varnost. Ne glede na kontekst, je naloga signalnih naprav obveščanje uporabnikov strojev in drugih ljudi o določeni nevarnosti ali stanju, ki zahteva posebno pozornost. Praktično vse delovne organizacije, celo pisarne, imajo sistem svetlobne in zvočne signalizacije. Pogosto se ne zavedamo njegovega obstoja, čeprav je to nepogrešljiv element protipožarnega sistema. Požarni alarm uporablja luči in sirene, podobno kot številni drugi opozorilni sistemi v tovarnah, strojnih parkih in mestni infrastrukturi. Enako velja za protivlomne sisteme. Poglejmo torej, katere rešitve in za katere namene se uporabljajo na široko razumljenem področju signalizacije. V tem članku obravnavamo naslednje teme: Predpisi o zdravju in varnosti pri delu in signalizacija Katere vrste signalnih naprav ločimo? Električni parametri in druge pomembne lastnosti signalnih naprav Zvočni alarmi in načini oddajanja zvočnih signalov Oddajanje glasovnih obvestil Optične in optično-zvočne signalne naprave Možnosti in vrste signalnih stebrov Direktiva ATEX in nevarna območja Pravni predpisi in dobre prakse Na začetku velja poudariti, da področje […] The post Optične in zvočne signalne naprave first appeared on Svet elektronike .
Renesas Electronics Corporation Podjetje Renesas je svojo priljubljeno družino mikroprocesorjev (MPU) RZ nedavno razširilo z novim mikroprocesorjem, namenjenim visokozmogljivim aplikacijam za robotiko. RZ/V2H, ki ponuja najvišjo raven zmogljivosti v družini, omogoča umetno inteligenco vida in nadzor v realnem času. Novi MPU RZ/V2H bo predstavljen tudi na Renesasovi stojnici na letošnjem sejmu Embedded World v dvorani 1, stojnica 234 (1-234). S Keigo Kawasakijem, direktorjem marketinga pri podjetju Renesas, smo se lahko pogovarjali o novem dodatku v družini RZ in njegovih edinstvenih novih funkcijah za uporabo v robotiki za nadaljnji razvoj umetne inteligence. SE: Vse več polprevodniških podjetij zdaj ponuja procesorje z umetno inteligenco. Po čem se Renesas razlikuje od konkurence? Keigo Kawasaki: Obstajajo tri ključne razlike: Pospeševalnik umetne inteligence “DRP-AI3” s “Pruning” tehnologijo – Pruning je strojno podprt pristop, ki omogoča uporabo lahkih modelov umetne inteligence in povečuje učinkovitost računanja umetne inteligence. To je prineslo tudi energetsko učinkovitost 10 TOPS/W, kar je 10-kratno izboljšanje v primerjavi s prejšnjimi modeli. Pospeševanje obdelave slik poleg pospeševanja umetne inteligence. Da bi povečali zmogljivost celotnega sistema za obdelavo slik, RZ/V2H vključuje pospeševalnik OpenCV in brezplačno knjižnico za pospeševanje OpenCV. Poleg štirijedrnega 1,8 GHz procesorja Arm Cortex-A55 za obdelavo aplikacij MCU zagotavlja zanesljivo zmogljivost nadzora v […] The post Nov zmogljiv RZ/V2H MPU v enem čipu za robotiko naslednje generacije first appeared on Svet elektronike .
Avtor: mag. Vladimir Mitrović E-pošta: vmitrovic12@gmail.com Potem, ko smo se spoznali s konceptom pametnega trezorja, možnostmi krmilne ploščice in s programsko logiko, bomo v tem zadnjem nadaljevanju predstavili navodila za njegovo uporabo, opisali bomo tudi tehnike programiranja, ki so bile uporabljene za branje matrične tipkovnice preko PCF8574 čipa in za izpis omejenega trajanja na LCD-ju. Pokazali bomo tudi, kako lahko razlikujemo prvo izvršitev programa. Trezor ima dvoja vrat: masivna notranja (v programu so 1. vrata) in mrežasta zunanja (2. vrata). V osnovnem načinu delovanja lahko vrata samostojno odpiramo in zapiramo z vnosom ustreznih kod. V konfiguracijskem načinu je možno inicializirati program, nastaviti vrata v osnovni položaj in vnesti kode za odpiranje in zapiranje vrat. Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo. Prijava Nakup naročnine The post Pametni sef (3) – navodila za uporabo in programski primeri first appeared on Svet elektronike .
Circuit Digest Detektorji dima so zelo uporabni pri zaznavanju dima ali požara v stavbah, prav tako pa so pomembni varnostni parametri. V tem članku bomo izdelali vezje detektorja dima, ki ne zaznava le dima v zraku, temveč tudi odčitava in prikazuje raven dima v zraku v PPM (delcih na milijon). To vezje sproži zvočni signal, ko je raven dima višja od 1000 ppm, to mejno vrednost pa lahko v programu spremenite glede na zahteve. To vezje uporablja predvsem senzor dima/plina MQ2 in Arduino za zaznavanje in izračunavanje ravni dima. Senzor plina MQ2 je občutljiv tudi za LPG, alkohol in metan itd. Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo. Prijava Nakup naročnine The post Detektor dima z uporabo MQ2 senzorja plina in Arduina first appeared on Svet elektronike .
RUTRONIK GmbH Avtorji: Christian Kasper, tehnični strokovnjak za kondenzatorje, Jürgen Geier, tehnični strokovnjak za keramične kondenzatorje, Jochen Neller, tehnični strokovnjak za tuljave, Bert Weiss, tehnični strokovnjak za upore Napajalniki s stikalnim načinom so pogosto obravnavani kot “nizkoproračunska aplikacija“, vendar so v njih posebne komponente, brez katerih ne morejo učinkovito delovati. Ta tehnični članek prikazuje, katere pasivne komponente so vključene in kako lahko med drugim zagotavljajo varnost delovanja. Tuljave Visokofrekvenčni (VF) transformator in druge tuljave tvorijo jedro stikalnega napajalnika (SMPS). Komponente za odpravljanje motenj so nameščene v vhodnem območju in zagotavljajo odpravljanje motenj napetosti in tokov na omrežnih napajalnih vodih. Tokovno kompenzirane dušilke, znane tudi kot “common mode” dušilke način, dušijo asimetrične motnje, ki so v skupnem načinu prisotne na obeh vodih. Običajno so izdelane z visoko prepustnimi feritnimi jedri ali nanokristalnimi materiali za jedra. Linearne filtrirne dušilke ali potisne dušilke dušijo simetrične motnje. Večina modelov ima toroidno jedro iz železnega prahu ali feritno EE jedro z zračno režo, možne pa so tudi zasnove z odprtim jedrom, kot so paličaste dušilke ali navojne dušilke. V nekaterih primerih so v eni komponenti združene “common mode” dušilke in potisne dušilke. To pomeni manj sestavnih delov in s tem manjšo potrebo po prostoru in […] The post Pasivne komponente v sodobnih stikalnih napajalnikih first appeared on Svet elektronike .
Microchip Technology Inc. Avtor: Stefan Kouba, Evropski vodja trženja – skupina za avtomobilske izdelke Razvoj avtomobilske industrije v smeri avtonomnih in samovozečih vozil ruši industrijo. Spremembe silijo proizvajalce originalne opreme, da svojim strankam ponudijo nove in ustvarjalne rešitve. Cilj je preseči vlogo dobavitelja zgolj strojne opreme in postati ponudnik storitev, kar je ključno za razvoj rešitev za prihodnost proizvajalca avtomobilov. Zaradi prilagajanja razvijajočim se funkcijam avtomobila se arhitektura avtomobila močno spreminja. V preteklosti so bili sistemi sestavljeni iz več sto različnih elektronskih krmilnih enot (ECU) za vrata, motor in streho, ki so bile razporejene po celotnem avtomobilu. Te arhitekture preprečujejo nemoteno posodabljanje po zraku na terenu, sprememb v času izvajanja pa s takšno decentralizacijo ni mogoče enostavno integrirati. Decentralizacija je glavni dejavnik, ki spodbuja potrebo po centralizirani arhitekturi v vozilu. Novi modeli arhitekture zahtevajo višje hitrosti prenosa podatkov, kar vpliva na delovanje topologij vodil in drugih tehnologij. Znano in uveljavljeno omrežje iz sveta zabavne elektronike je Ethernet, ki se zdaj pogosto uporablja v avtomobilskih sistemih. Ethernet je uveljavljen standard, ki omogoča prilagodljivost različnih topologij (obroč, zvezda, p2p) in tudi omogoča visoke hitrosti prenosa podatkov v stotinah gigabitov na sekundo. Prilagodljivost ponuja tudi dovolj nizke hitrosti prenosa podatkov do 10 megabitov […] The post Novi standardi razsvetljave v conski arhitekturi first appeared on Svet elektronike .
Hackster Inc. Ugotovite, kako lahko z Infineonovim radarskim Shield2Go in Arduino IDE zaznate gibanje in spremembo smeri! Če gledate televizijo ali igrate videoigre na splošno, potem je prva stvar, ki vam pride na misel, ko preberete naslov, verjetno to, kar vidite na sliki 1. Zeleni krogi, črno ozadje, kazalec, ki se pomika naokoli, in svetlo zelena utripajoča pika. To ali pa kazni za prekoračitev hitrosti, ki ste jih zbrali v času svoje prehitre vožnje z avtomobilom. Ste se kdaj spraševali, kako deluje, ali pa ste si ga želeli imeti tudi sami? Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo. Prijava Nakup naročnine The post Arduino radar BGT60LTR11 Shield2Go first appeared on Svet elektronike .
Pickering Electronics Pickeringov najmanjši miniaturni SIP reed rele z nazivno močjo do 80 W ponuja alternativo z živim srebrom omočenim relejem ali elektromehanskim relejem. Vodilni proizvajalec visokozmogljivih reed relejev Pickering Electronics je predstavil svoj najnovejši visokozmogljivi reed rele, serijo 144, z impresivno močjo 80 W, ki se namešča na kompaktni 0,25-palčni razdalji. SIP reed rele (single-in-line-package) ponuja stikalni tok do 2 Ampera, ki prenese do 60 W, ali 1 Amper za moči do 80 W, z neprekinjenim tokom do 3 Ampere. Poleg tega se ponaša z visokonapetostno zmogljivostjo, saj stikalna napetost znaša 1000 VDC do 10 W in do 3 kV izolacijske napetosti. Pickeringov najmanjši miniaturni SIP reed rele z nazivno močjo do 80 W združuje zmožnost učinkovitega preklapljanja večje moči z izjemno zmogljivostjo nizke porabe, zato je idealna izbira za primere, ko so potrebne take zmogljivosti preklapljanja velike moči in tudi nizke porabe. Uporablja se na testerjih polprevodnikov z mešanimi signali, pri polnjenju fotovoltaike in električnih vozil, analizi rudarskih plinov, medicinski elektroniki, testni opremi v vezju in visokonapetostnih instrumentih. V številnih primerih serija 144 ponuja okolju prijaznejšo možnost kot z živim srebrom omočeni releji, pa tudi boljšo alternativo elektromehanskim relejem, kjer se lahko njihova zmogljivost na nizkem nivoju in […] The post Močnostni reed releji podjetja Pickering serije 144 first appeared on Svet elektronike .
Massachusetts Institute of Technology Natisnjeni elektromagneti bi lahko omogočili elektronsko opremo, ki bi bila cenejša in bi jo bilo lažje izdelati – na Zemlji ali v vesolju. Predstavljajte si, da bi lahko celoten dializni aparat izdelali zgolj s 3D-tiskalnikom. S tem ne bi le zmanjšali stroškov in odpravili proizvodnih odpadkov, ampak bi lahko ta stroj izdelali zunaj tovarne, zato bi lahko ljudje z omejenimi sredstvi ali tisti, ki živijo na oddaljenih območjih, lažje dostopali do tega medicinskega pripomočka. Za razvoj elektronskih naprav, ki so v celoti natisnjene v 3D, je treba premagati številne ovire, vendar je ekipa na univerzi MIT naredila pomemben korak v tej smeri in predstavila tridimenzionalne elektromagnete, ki so vceloti natisnjeni v 3D. Elektromagneti, ki jih tvori tuljava z žico, ki je ovita okoli magnetnega jedra, so temeljni gradniki številnih elektronskih naprav, od dializnih aparatov in respiratorjev do pralnih in pomivalnih strojev. Raziskovalci so 3D-tiskalnik, ki lahko tiska več vrst materialov spremenili tako, da je lahko v enem koraku natisnil kompaktne elektromagnete z magnetnim jedrom. S tem so odpravili napake, ki bi se lahko pojavile med postopki naknadnega sestavljanja. Ta prilagojeni tiskalnik, ki lahko uporablja boljše materiale kot običajni komercialni tiskalniki, je raziskovalcem omogočil izdelavo elektromagnetov, ki […] The post Inženirji MIT so 3D-tiskali elektromagnete, ki so v osrčju številnih elektronskih naprav first appeared on Svet elektronike .
University of Massachusetts Amherst Raziskovalci opisujejo “splošni Air-gen učinek” – skoraj vsak material je mogoče opremiti z nanoporami za zbiranje stroškovno učinkovite, skalabilne in neprekinjene električne energije. Ekipa inženirjev z Univerze Massachusetts Amherst je pred kratkim dokazala, da je mogoče skoraj vsak material spremeniti v napravo, ki neprekinjeno pridobiva električno energijo iz vlage v zraku. Skrivnost je v tem, da lahko material opremimo z nanoporami s premerom manj kot 100 nanometrov. Raziskava je bila objavljena v reviji Advanced Materials [1]. “To je zelo razburljivo,” pravi Xiaomeng Liu, podiplomski študent elektrotehnike in računalništva na fakulteti UMass Amherst [2] in glavni avtor članka. “Odpiramo široka vrata za pridobivanje čiste električne energije iz zraka.” “Zrak vsebuje ogromno električne energije,” pravi Jun Yao [3], docent elektrotehnike in računalništva na Fakulteti za strojništvo UMass Amherst in soavtor članka. “Pomislite na oblak, ki ni nič drugega kot množica vodnih kapljic. Vsaka od teh kapljic vsebuje naboj, in ko so pogoji primerni, lahko oblak ustvari strelo, vendar ne vemo, kako zanesljivo zajeti elektriko iz strele. Mi smo ustvarili majhen oblak, ki ga je zgradil človek in ki za nas predvidljivo in neprekinjeno proizvaja električno energijo, tako da jo lahko pridobivamo.” Srce oblaka, ki ga je ustvaril človek, […] The post Inženirji na univerzi UMASS Amherst pridobivajo veliko čiste energije iz zraka, 24 ur na dan, 7 dni v tednu first appeared on Svet elektronike .
Power Integrations Nova integrirana vezja na osnovi GaN združujejo AC-DC in DC-DC stopnje v en sam pretvornik; močnostne izgube zmanjšajo za do 50 odstotkov. Podjetje Power Integrations (NASDAQ: POWI), vodilno na področju visokonapetostnih integriranih vezij za energetsko učinkovito pretvorbo energije, je predstavilo družino enostopenjskih, neodvisno reguliranih integriranih vezij InnoMux™-2 [1] z več izhodi za napajanje, ki jegalvansko ločeno od omrežja. InnoMux-2 IC-ji združujejo stopnje za AC-DC in DC-DC pretvorbo v enem samem čipu ter zagotavljajo do tri neodvisno regulirane izhode za uporabo v beli tehniki, industrijskih sistemih, zaslonih in drugih aplikacijah, ki zahtevajo več napetosti. Odprava ločenih DC-DC stopenj zmanjšuje število komponent, zmanjšuje površino tiskanega vezja in povečuje učinkovitost za 10 odstotnih točk v primerjavi s tradicionalnimi dvostopenjskimi arhitekturami. K učinkovitosti prispevajo 750-voltni galij-nitridni tranzistorji PowiGaN™, preklop, ko je napetost enaka nič (brez aktivnega dušenja) in sinhrono usmerjanje. Roland Saint-Pierre, podpredsednik za razvoj izdelkov pri podjetju Power Integrations, je povedal: „Večina sodobnih elektronskih sistemov se zanaša na več notranjih napetosti za delovanje različnih funkcij, kot so računanje, komunikacija in funkcija aktiviranja – običajno gre za toploto, svetlobo, zvok ali neke vrste gibanje. Vendar se izgube na vsaki stopnji pretvorbe povečujejo, kar poslabšuje zmogljivost sistema in povzroča toploto. IC InnoMux-2 premaga […] The post Nova družina IC stikal InnoMux-2 z več neodvisno reguliranimi izhodi first appeared on Svet elektronike .
Nexperia S strokovnim znanjem in izkušnjami na področju raziskav in razvoja zagotavljamo prostorsko varčne PoE ASFET-e in MOSFET-e NextPowerS3, optimizirane za elektromagnetno združljivost. Družba Nexperia je na sejmu APEC ponovno predstavila svoje inovacije na področju izdelkov in danes napovedala izdajo več novih MOSFET-ov, s katerimi je še razširila svojo ponudbo diskretnih stikalnih rešitev za uporabo v različnih aplikacijah na številnih končnih trgih. Ta izdaja vključuje 100-voltne MOSFET-e za posebne aplikacije (ASFET-e) za PoE, eFuse in zamenjavo relejev v 60 % manjših ohišjih DFN2020 ter 40-voltne MOSFET-e NextPowerS3 z izboljšano elektromagnetno združljivostjo (EMC). PoE stikala imajo običajno do 48 priključkov, za zaščito vsakega od njih pa sta potrebna 2 MOSFET-a. Pri do 96 MOSFET-ih na enem tiskanem vezju je vsako zmanjšanje površine naprave privlačno. Zato je podjetje Nexperia izdalo 100-voltne PoE ASFET-e v DFN2020 ohišju velikosti 2 mm x 2 mm, ki zavzema 60 % manj prostora kot prejšnje različice v LFPAK33 ohišju. Ključna funkcija teh naprav je zaščita PoE priključkov z omejevanjem začetnih tokov in varnim upravljanjem okvar. Za obvladovanje tega scenarija je Nexperia povečala varno območje delovanja (SOA) teh naprav za do 3-krat z minimalnim povečanjem RDS(on). Ti ASFET-i so primerni tudi za upravljanje baterij, Wi-Fi hot-spote, 5G picocell […] The post Nexperia je na sejmu APEC 2024 razširila svojo ponudbo diskretnih FET rešitev first appeared on Svet elektronike .
Microchip Technology Inc. Microchip predstavlja nove integrirane pogone motorjev dsPIC® DSC, ki združujejo krmilnike, gonilnike vrat in komunikacije v eno samo napravo. Ustrezen ekosistem podpornih orodij bo pomagal poenostaviti razvoj sistemov za krmiljenje motorjev in pospešiti čas, potreben za vstop na trg. Podjetje Microchip Technology (Nasdaq: MCHP) je za izvajanje učinkovitih ugnezdenih sistemov za krmiljenje motorjev v realnem času v aplikacijah z omejenim prostorom predstavilo novo družino dsPIC® integriranih gonilnikov motorjev na osnovi digitalnega signalnega krmilnika (DSC) [1]. Te naprave vključujejo digitalni signalni krmilnik dsPIC33 (DSC), trifazni gonilnik vrat za MOSFET-e in izbirni LIN ali CAN FD oddajnik, vse v enem ohišju. Pomembna prednost te integracije je zmanjšanje števila komponent v zasnovi sistema za krmiljenje motorjev, manjše dimenzije plošče s tiskanim vezjem (TIV) in manjša zapletenost. Naprave so podprte z razvojnimi ploščami, referenčnimi projekti, aplikacijskimi napotki in Microchip-ovim programskim razvojnim paketom za krmiljenje, usmerjeno v polje (FOC), motorBench® Development Suite V2.45 [2]. „Avtomobilski, potrošniški in industrijski modeli se razvijajo ter zahtevajo večjo zmogljivost in manjšo površino. Ta pričakovanja so pogosto povezana z višjimi stroški in večjimi dimenzijami,“ je dejal Joe Thomsen, podpredsednik poslovne enote Microchip-ovih digitalnih signalnih krmilnikov. „Z integracijo več funkcij naprave v enem čipu lahko integrirani motorni gonilniki […] The post Novi integrirani pogoni motorjev dsPIC® DSC first appeared on Svet elektronike .
Nordic Semiconductor nRF9151 ponuja boljše možnosti napajanja in manjši odtis za napredne IoT in DECT NR+ celične aplikacije. Podjetje Nordic Semiconductor, vodilni ponudnik nizkoenergijskih rešitev za brezžično povezljivost, napoveduje razširitev svoje serije mobilnih naprav za internet stvari nRF91 z uvedbo sistema v ohišju (SiP) nRF9151 [1]. nRF9151 dodatno izboljšuje Nordic-ovo celovito rešitev mobilnega interneta stvari, ki vključuje strojno in programsko opremo, orodja in nRF storitve v oblaku ter zagotavlja napredne zmogljivosti in brezhibno integracijo za bistveno poenostavitev razvojnega procesa. Manjši odtis in podpora za nove razrede moči nRF9151 je kompaktno, predhodno certificirano in visoko integrirano vezje, ki vsebuje sistem na čipu (SoC), krmiljenje napajanja in RF prednji del, ki jih je izdelal Nordic Semiconductor. V primerjavi s predhodniki iz serije nRF91, je zasnovan za večjo odpornost dobavne verige in se ponaša z 20-odstotnim zmanjšanjem površine, kar omogoča kompaktnejše izdelke brez kompromisov pri zmogljivosti, kar je še posebej koristno za nosljive naprave, pametne senzorje in druge prostorsko omejene aplikacije interneta stvari. Poleg kompaktne velikosti nRF9151 podpira tudi izhodno moč razreda 5 do 20 dBm, ki dopolnjuje nazivno moč razreda 3 do 23 dBm. Ta izboljšava omogoča razvijalcem večjo prilagodljivost, saj lajša zahteve za izdelke, ki se napajajo z baterijami. „Naša odločitev […] The post Nordic Semiconductor širi serijo nRF91 z nRF9151 SiP first appeared on Svet elektronike .

petek, 15. marec

Maribor, 21. marec 2024 Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerza Maribor https://rosus.feri.um.si   Tekst: Po sedemnajstih konferencah ROSUS 2006–2023 s konferenco ROSUS 2024 nadaljujemo promoviranje ekonomske koristi računalniške obdelave slik in računalniškega vida na področjih industrije, biomedicine in drugih poslovnih procesov. Vezi, ki smo jih na prejšnjih konferencah stkali med raziskovalci, razvijalci, ponudniki rešitev ter uporabniki, želimo dodatno okrepiti, ob tem pa nuditi možnosti sklepanja novih sodelovanj in svetovanja pri razreševanju konkretnih poslovnih oziroma raziskovalnih problemov. Glavni poudarek namenjamo aplikacijam s področja računalniške obdelave slik, ki so že integrirane oziroma pripravljene za integracijo v poslovne procese. Demonstrirali bomo, da avtomatska obdelava v industriji lahko zaradi svoje natančnosti in hitrosti prinaša velike ekonomske koristi, hkrati pa nakazali, da takšne aplikacije nudijo nove priložnosti za uveljavitev na trgu visokih tehnologij. Konferenco bo odprlo vabljeno predavanje, ki bo predstavilo integracijo biometrije v rešitve podjetja STELKOM. V nadaljevanju bomo spoznali aplikativno uporabo segmentacije in razvrščanja slik, ki temelji na globokem učenju, in sicer na primerih industrijske demonstracijske celice, avtomatskega konstruiranje topologije globokih nevronskih mrež in avtomatskega zaznavanja podvodnih objektov. V drugem vabljenem predavanju bodo predstavljeni pravni okvirji za uporabo biometričnih rešitev v realnem okolju. Dotaknili se bomo tudi določil GDPR pri uporabi […] The post Konferenca Računalniška obdelava slik in njena uporaba v Sloveniji 2024 (ROSUS 2024) first appeared on Svet elektronike .

sobota, 2. marec

Sejem je bil živ! Drage bralke in dragi bralci, kot zadnjih 18 let, se je tudi letos februarja dogodil sejem IFAM. Nekateri bralci se boste spomnili, da je revija Svet elektronike kot soorganizator sodelovala pri izvedbi konference Trendi in tehnologije v avtomatizaciji pred 19. leti v Portorožu. Konferenca se je kasneje razvila v sejem IFAM in Svet elektronike se je odmaknil kot soorganizator. Sejem se je preselil najprej v Celje, nato pa v Ljubljano, kjer se je odvijal tudi letos. Kot ste lahko razbrali, je bil letošnji IFAM že 19. po vrsti, kar je lepa obletnica. Še lepša bo naslednje leto, ko bo 20 let, odkar se je pričel dogajati IFAM. Reportažo z letošnjega sejma si boste lahko prebrali v tokratni številki. Seveda pa ni zanimiva samo reportaža s sejma IFAM. V tej številki smo vam nanizali še veliko zanimivih novic in člankov. Glede na to, da prihaja pomlad, in z njo pomladno/poletne nevihte, je prav, da preverite zaščito vaših naprav pred udari strele. Kako pride do uničenja naprav, in predvsem kako zaščititi naprave pred udari strel, boste lahko prebrali v zanimivem članku v tej številki. Novi mikrokontrolerji se rojevajo skoraj vsakodnevno. Seveda pretiravam, ampak v resnici je pa že […] The post Svet elektronike 327 (3-2024) first appeared on Svet elektronike .
Toshiba FDK bo marca 2024 začel pošiljati vzorce na svetovni trg. Podjetji FDK CORPORATION in Toshiba Corporation sta sklenili licenčno pogodbo za tehnologijo, v skladu s katero bo podjetje FDK spodbujalo globalno prodajo in trženje najmanjšega*1 Bluetooth® Low Energy modula na svetu. Izjemno kompakten modul, ki temelji na Toshibini lastniški tehnologiji, bo prinesel nove zmogljivosti za različne aplikacije, vključno z nosljivo tehnologijo ter podporo za senzorje in internet stvari. FDK bo začel pošiljati vzorce na svetovni trg marca 2024. Toshiba je leta 2021 pri razvoju najmanjšega Bluetooth® Low Energy modula na svetu uporabila svojo lastno tehnologijo »Slot Antenna on Shielded Package« in izdelala modul velikosti le 4×10 mm*2. Od takrat sta podjetji z združitvijo Toshibinih bogatih izkušenj na področju oblikovanja anten in miniaturizacije ter FDK-jevega vodilnega strokovnega znanja na področju tehnologije montaže visoke gostote in lastniške tehnologije tiskanja smol z majhnimi zaščitnimi elementi dodatno zmanjšali velikost na 3,5×10 mm, hkrati pa so razširili njegov pomnilnik na čipu. V skladu s pogoji licenčne pogodbe je FDK svoje bogate izkušnje na področju proizvodnje elektronskih komponent uporabil za množično proizvodnjo modula. Na Japonskem je začel pošiljati vzorce, marca letos pa bo enako storil tudi na čezmorskih trgih. Uporabil bo svojo globalno prodajno mrežo, […] The post Najmanjši Bluetooth® Low Energy modul na svetu first appeared on Svet elektronike .
AX elektronika d.o.o. Avtor: Jurij Mikeln Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu. Morda se še kdo od vas bralcev spomni, da smo konferenco imeli v hotelu z lepim pogledom na morje. Tudi vreme je bilo takrat na naši strani, saj smo februarja na terasi hotela pili kavo v kratkih rokavih. Konferenca se je prelevila v sejem IFAM, ki se je razvijal do današnjih dni, ko je v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču spet odprl svoja vrata za razstavljalce in obiskovalce. IFAM je tokrat zasedal hale A, A1 in B. Po podatkih organizatorja je na sejmu razstavljajo 74 razstavljalcev iz 7 držav, sejem letos obiskalo nekaj več kot 3.300 strokovnih obiskovalcev iz 12. držav. Letos se je prvič zgodilo, da smo na sejmu videli obiskovalce iz daljnega vzhoda, na našem razstavnem prostoru pa se je ustavil obiskovalec iz Libije. Torej prvi vtis je, da je bilo letos veliko več obiskovalcev iz tujine, kot v preteklih letih. Na sejmu so se tako, kot tudi pretekla leta, odvijala strokovna predavanja in posveti. Tokrat so bili posveti v dvorani B, kar je […] The post IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico first appeared on Svet elektronike .