Vir: Cekin.si

ponedeljek, 22. april

Glede na napovedi strokovnjakov bi se rast cen nepremičnin letos lahko upočasnila, ponekod bi se cene utegnile celo znižati, zato v naslednjih tednih in mesecih velja spremljati dogajanje na trgu in izkoristiti morabitno ugodno priložnost za nakup ali gradnjo sanjskega domovanja. V kolikor načrtujete najem kredita, je pametno pravočasno preveriti tudi ponudbe kreditiranja nepremičnin pri različnih bankah: praviloma gre namreč za kredite z daljšo ročnostjo, zato se splača izkoristiti vse ugodnosti, ki so vam na razpolago.
Kakšne pravice in dolžnosti imajo dediči, kako se zagotavlja kontinuiteta oziroma kdo vodi in skrbi za podjetje pred zaključkom zapuščinske razprave, kaj je z zaposlenimi in kdo je odgovoren za morebitne dolgove? Pojasnjuje odvetnik Žiga Marovt.
Mame znajo dobro načrtovati, kajne? Da bodo poletne počitnice brezskrbne in finančno manj stresne, uporabite prav posebno tehniko, ki jo je predstavila ena zadovoljna mama.

nedelja, 21. april

Mamica treh otrok iz Nemčije je medijem razkrila, kako si je po uvedbi edinstvene metode varčevanja spremenila življenje. Svoji družini je namreč "oklestila" stroške, povezane z živili, higienskimi artikli, darili in drugimi drobnarijami – s 1200 evrov na 440 evrov na mesec. Tako uspe privarčevati skoraj 800 evrov.
Se vam zdi, da besede "introvertirani", "napredovanje in uspeh", "vodja", "vodstveni položaj" in podobno ne gredo skupaj? Preverite, kaj pravi strokovnjak.

sobota, 20. april

Medtem ko se svetovno prebivalstvo stara, se čas za upokojitev podaljšuje. V katerih državah je torej najbolje biti upokojenec?
Že sam prvi zmenek je zelo stresen, ko pa začnemo še premlevati o tem, kam iti, kaj naročiti in kdo naj vse to plača, je lahko še huje.
Trendi na področju varčevanja v vzajemnih skladih v Sloveniji ostajajo spodbudni. Ob koncu marca je v 77 vzajemnih skladih, ki jih upravljajo slovenske družbe za upravljanje, varčevalo nekaj več kot kot 333.000 vlagateljev, skupna višina sredstev v upravljanju pa je dosegala 5,35 milijarde evrov premoženja. To je četrtino več kot v tem času lani.

petek, 19. april

V Zeleni jami ob Šmartinski cesti je Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS Mol) uradno prevzel 88 neprofitnih stanovanj. Direktor sklada Sašo Rink je prepričan, da je to zgolj eden izmed korakov, ki bodo Ljubljano naredili prijaznejšo za bodoče generacije. In če ste že polni upanja brskali, kje se lahko potegujete za stanovanje, s katerim bi rešili svojo stanovanjsko stisko, vam žal moramo sporočiti, da je večina že predanih v uporabo. Morda boste imeli več sreče do leta 2045, ko bo prestolnica bogatejša za okoli 6000 stanovanjskih enot. Spremljajte razpise!
Psihopatov ne morete spremeniti ali pozdraviti. Lahko pa jim preprečite, da bi se spravili nad vas. Poglejte, kako naj bi ravnali, če se s to vrsto ljudi srečujete na delovnem mestu.

četrtek, 18. april

Te dni je po spletu zaokrožil oglas, v katerem lastnik dvosobnega stanovanja v središču Ljubljane prodaja svoj dom za 189.000 evrov. A pod pogojem, da v stanovanju ostane kot doživljenski najemnik. Za bivanje je pripravljen plačevati tekoče stroške. Zanimalo nas je, ali se to splača in kaj o vsem tem pravi odvetnik Žiga Marovt.
Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je Agenciji za energijo predlagalo, da se uvedba novega sistema obračunavanja omrežnine pri elektriki, ki naj bi se po zadnjih napovedih začel uporabljati 1. julija letos, zamakne še za dve leti. Gospodarstvo opozarja na dodatne stroške, dobavitelji na nujnost testiranja novega obračuna. Agencija jim je že odgovorila.
"Cash Trapping" ali "past za gotovino" je past na bankomatu, ki so jo v zadnjih dneh zaznali tudi ljubljanski policisti, pri tem pa ujeli nepridiprava, ki je oškodoval kar nekaj oseb. Kaj sploh je "past za gotovino", kako jo prepoznati in kaj storiti, če se vam na bankomatu kaj takega zgodi?
Saj veste, da za nakup doma ne smete nameniti vseh svojih prihrankov?
V Španiji, drugi najbolj obiskani državi na svetu, se množijo protituristična gibanja, zaradi česar bodo morale oblasti poskušati uskladiti interese domačinov in tega donosnega sektorja.
Kaj storiti, če tik pred upokojitvijo ostanete brez zaposlitve? Morda je čas za uresničitev sanj, o katerih ste razmišljali vse življenje.

sreda, 17. april

Tudi vi sanjarite, kaj boste počeli, ko se boste upokojili? Niste edini, košarkarski zvezdnik Luka Dončić, ki srca oboževalcev osvaja na parketu in izven njega, je razkril svoje sanje.
Umetna inteligenca se v ZDA prebija tudi v sfero izobraževanja. Toda nekateri strokovnjaki izražajo etične pomisleke.
Finančni svetovalci opozarjajo na pasti, v katere se lahko ujamejo tudi tisti, ki so finančno izobraženi.