Vir: N1

sreda, 22. november

SlovenijaN1pred 8 dnevi
Na očitke poslanca SDS Branka Grimsa, da je predsednica republike Nataša Pirc Musar oprostila že tretjega obsojenega tihotapca prebežnikov, so se zdaj odzvali v njenem kabinetu in poudarili, da se predsednica o pomilostitvah vedno posvetuje s strokovnjaki. Pirc Musar izpostavlja, da je "zloraba migracijske problematike in težkih osebnih zgodb v populistične namene z namenom poceni pridobivanja političnih točk zavržno dejanje".
SvetN1pred 8 dnevi
Letalski sektor velja za enega največjih onesnaževalcev, ki za sabo pušča enormne količine CO₂. Čigav madež je najtemnejši? Dejstva so jasna. Zasebna letala ustvarijo tudi desetkrat več ogljičnega odtisa kot komercialna, kljub temu pa njihova številka še naprej narašča. 200 zvezdnikov in bogatašev je v zadnjih 21 mesecih z zasebnimi poleti ustvarilo toliko ogljičnega odtisa kot 40.000 Britancev skupaj.
SlovenijaN1pred 8 dnevi
Vlada je Andreju Naredu podaljšala mandat vršilca dolžnosti direktorja Arhiva RS. Odločba o imenovanju bo veljala od 1. decembra do imenovanja direktorja po izvedenem javnem natečaju, vendar največ za šest mesecev do 31. maja 2024, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.
SlovenijaN1pred 8 dnevi
Operacijski sistemi pametnih telefonov, računalnikov in drugih naprav bodo morali kmalu znati tudi slovensko. Vlada je namreč potrdila spremembe zakona o javni rabi slovenščine, ki uvajajo obvezno možnost izbire slovenskega jezika v operacijskih sistemih naprav. Doslej je bila odločitev, ali bodo svoj sistem poslovenili, v rokah proizvajalcev. Spremembe zakona mora pred dokončno uveljavitvijo potrditi še parlament.
SvetN1pred 8 dnevi
Evropski parlament je sprejel stališče o novih pravilih za zmanjšanje, ponovno uporabo in recikliranje plastične embalaže. Ta poleg vsesplošnega zmanjšanja količine plastične embalaže predvideva tudi prepoved prodaje zelo lahkih plastičnih nosilnih vrečk.
SlovenijaN1pred 8 dnevi
Verjetno najnevarnejše mesto na svetu so izbrisali z uradnih zemljevidov, zaprli ceste, ki vodijo do njega, in odstranili vse prometne znake, na katerih je omenjeno. Zaradi visoke koncentracije azbesta v mestu bi prebivalce že dihanje lahko stalo življenja.
KronikaN1pred 8 dnevi
Danes zjutraj je zaradi napake na plinski grelni napravi odjeknila eksplozija, ki je porušila hišo. V objektu sta bili dve osebi, ki ju je rešil sorodnik.
SlovenijaN1pred 8 dnevi
Član sindikata vojakov je tudi na drugostopenjskem sodišču dobil pravnomočno sodbo za 100-odstotno plačilo za pripravljenost. V Sindikatu vojakov Slovenije so prepričani, da bo več kot 2.000 vloženih tožb dobljenih v celoti. To "potrjuje naše trditve, da ministrstvo za obrambo s postopki na sodiščih za plačilo dolga iz naslova pripravljenosti le zavlačuje in varčuje", so prepričani v sindikatu.
Slika članka
Deutsche Bank priznala vpletenost v nezakonit kartel
Največja nemška banka Deutsche Bank je evropskim regulatorjem priznala vpletenost v nezakonit kartel, s tem pa odgovornost za svoja ravnanja. Posledično se je izognila kazni v višini 156 milijonov evrov. Komisija pa je zaradi nezakonitega dogovarjanja oglobila nizozemsko banko Dutch Rabobank, in sicer v višini 26,6 milijona evrov.
SlovenijaN1pred 8 dnevi
Slika članka
Kaj vse so arheologi našli pri prenovi Drame: "Tega nismo pričakovali" (VIDEO)
Od konca poletja v okolici stavbe SNG Drama Ljubljana intenzivno potekajo arheološka izkopavanja, ki predstavljajo prvi korak v težko pričakovano prenovo Drame. Arheologi so presenečeni ne zgolj nad številčnostjo, temveč tudi nad izjemno dobro ohranjenostjo najdb. Med arheološkimi najdbami je med drugim tudi zgornji del oziroma disk oljenke, na kateri se vidi odtis gledališke maske s komičnim izrazom, ki je po besedah direktorja MGML Blaža Peršina izraz veselja, da se osrednje dramsko gledališče v Sloveniji vendarle prenavlja.