Vir: Vse za moj dan

ZanimivostiVse za moj danpred 7 urami in 37 minutami
Prihajajo praznični dnevi, ki v kuhinjah dišijo drugače. Ne gre samo za piškote, potice in praznične jedi, temveč za nekaj bolj osnovnega, skoraj tihega: kruh. Prav v zadnjem mesecu leta se marsikdo znova loti peke domačega kruha, tudi tisti, ki ga čez leto kupujejo brez razmisleka. Razlog ni le več prostega časa. V ozadju je […] Objava Zakaj decembra pečemo več kot ponavadi? Domač kruh ima poseben pomen se je pojavila na Vse za moj dan .

Včeraj

ZanimivostiVse za moj danpred 20 urami in 55 minutami
Peki papir je postal skoraj samoumeven del sodobne kuhinje. Uporabljamo ga pri peki peciva, zelenjave, kruha, piščanca ali celo pri hitri pripravi jajčnih narastkov. Že sama misel, da bi pekač ponovno mazali z oljem ali ga spirali pod vodo, je za mnoge odveč. A čeprav je peki papir praktičen, obstajajo trenutki, ko uporaba ni najbolj […] Objava Peki papir ni vedno najbolj zdrav pomočnik v kuhinji – kdaj ga je bolje pustiti v predalu se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 22 urami in 18 minutami
Sarma je ena tistih jedi, ki se v zimskih mesecih skoraj samoumevno znajde na domačih štedilnikih. Polna, dišeča, krepčilna. Čeprav se mnogi šalijo, da je najboljša šele tretji dan, ima ta jed precej globlje korenine, kot se zdi. Ni le zimska klasika, temveč del simbolike, ki jo številne družine povezujejo s prvim dnem novega leta. […] Objava Zakaj je sarma na mizi za novo leto: pomen zelja, mesa in obilja v starih običajih se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 2 urama in 1 minuto
Sredi decembra se pojavi trenutek, ko ljudje začnejo pogledovati proti nebu in uri z vprašanjem, ki se ponavlja vsako leto. Dan je kratek, svetlobe je malo in občutek, da zima traja predolgo, se prikrade v pogovorih, jutranjih vožnjah in popoldanskih opravkih. Čeprav se naravni ritmi nikoli ne spremenijo, nas vsako leto znova preseneti občutek, da […] Objava Kdaj se začne dan daljšati – in zakaj imamo občutek, da zima traja neskončno se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 4 urami in 29 minutami
Prvi dan novega leta je v mnogih slovenskih domovih nekaj posebnega. Ni le svež začetek, temveč tudi trenutek, ko se ljudje s pomočjo hrane simbolično obrnejo k prihodnosti. Čeprav se zdi, da novoletni jedilnik ni tako določen kot božični, ima presenetljivo veliko družin svoje tihe tradicije. Gre za jedi, ki niso izbrane naključno. Večina ima […] Objava Kaj lahko jemo na prvi dan novega leta? Jedi, ki jih Slovenci izberejo zaradi simbolike se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 7 urami in 46 minutami
Božični prazniki so danes obdani z obilico hrane, receptov in idej, ki krožijo med družinami in družbenimi omrežji. A če pogledamo le nekaj desetletij nazaj, je bila praznična miza videti povsem drugače. Babice in dedki niso poznali razkošnih jedilnikov, kot jih poznamo danes. Prazniki so bili skromnejši, hrana je bila bolj sezonska, pripravljena iz tistega, […] Objava Kaj so naše babice in dedki jedli za božične praznike – in zakaj tega ne kuhamo več? se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 8 urami in 41 minutami
Na domačem kavču, ob večernem filmu ali ob nedeljskem maratonu serij, pogled najprej pade na sliko, na igralce, na gibanje. Vse teče, kot smo vajeni, dokler se nekje zgoraj v kotu ne pojavi droben, svetleč znak. Majhna črka P, komaj opazna, a dovolj vztrajna, da zmoti ritem prizora. Nenadoma se človek zave, da nekaj, kar […] Objava Simbol P na televizorju: kaj pomeni in zakaj ga ponavadi opazimo prepozno? se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 9 urami in 33 minutami
Vsaka hiša je imela svoj trenutek, ko je bilo jasno, da se prazniki res bližajo. Ni ga naznanila koledarska številka, temveč vonj. Prvi znak je prihajal iz kuhinje, kjer je na mizi počivalo testo, prekrito z velikim prtičem, in lonec, ki je čakal svoj obred. Tisti dan so se gospodinje lotile jedi, ki je bila […] Objava Jed, ki se je nekoč kuhala le v dneh pred prazniki – spomin na stare čase se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 9 urami in 44 minutami
Skoraj vsaka kuhinja ima mikrovalovno pečico. Uporabljamo jo rutinsko, pogosto brez razmišljanja. Vrata zapremo, pritisnemo gumb in opazujemo krožnik, ki se počasi vrti. Steklo na vratih je prosojno, a vedno prekrito z enako črno mrežico z drobnimi luknjicami. Mnogi mislijo, da gre za oblikovni dodatek ali zaščito pred bleščanjem. V resnici je njen namen precej […] Objava Zakaj imajo vrata mikrovalovne pečice na steklu črno mrežico z drobnimi luknjicami? se je pojavila na Vse za moj dan .

nedelja, 14. december

ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 18 urami in 25 minutami
Božična zvezda je ena najbolj prepoznavnih rastlin decembra. Pojavi se v izložbah, na domačih okenskih policah, v poslovnih prostorih in kot darilo ob obisku. A ko stopimo v trgovino ali cvetličarno, se pogosto znajdemo pred dilemo. Izbrati rdečo ali belo? Obe sta lepi, obe imata svoje mesto v prazničnem času, vendar nosita tudi simbolni pomen, […] Objava Bela ali rdeča božična zvezda? Simbolika, ki je bolj raznolika, kot si mislimo se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 23 urami in 6 minutami
Dnevi pred nami prinašajo svetlobo, vonj po zimskih večerih in tudi eno najbolj trdovratnih vprašanj: izbrati pravo, živo jelko ali iz škatle dvigniti umetno smrečico? Ljudje imajo do obeh močna čustva. Eni ne bi nikoli zamenjali pravega gozda v dnevni sobi za plastiko, drugi pa pravijo, da je življenje prekratko za vsakodnevno pometanje iglic. Nekdaj […] Objava Zakaj se ljudje znova odločamo med pravo in umetno smrečico? se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma in 18 minutami
Hrana na letalu je že dolgo predmet šal, razočaranj in tistega tihega upanja, da bo tokrat vendarle drugače. A ne glede na to, ali potujete v ekonomskem razredu ali v udobnejši kabini, občutek je pogosto enak: jed ni tako aromatična, tako slana ali tako polnega okusa, kot bi bila na tleh. To ni naključje. Ni […] Objava Zakaj hrana na letalu drugače diši in drugače pade na jezik se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 4 urami in 38 minutami
V mnogih domovih je danes praznični puding preprosta sladica, ki jo pripravimo v nekaj minutah. Prašek, mleko, mogoče kanček smetane, pa je že na mizi. A nekoč ta jed ni bila le hitro pripravljeno zadovoljstvo, temveč pravo pričakovanje, skoraj ritual. Vsak konec leta je prinesel trenutek, ko so gospodinje že zgodaj decembra začele pripravljati sestavine, […] Objava Časi, ko je bil praznični puding nekoč najbolj pričakovana sladica se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 6 urami in 37 minutami
Zimski dnevi prinesejo ostrejši zrak, mrzla jutra in večere, ki kar vabijo pod toplo odejo. Številni ljudje pa v tem času opazijo, da so njihove roke in noge nenehno hladne. Na prvi pogled se zdi, da gre za povsem običajen zimski pojav. V resnici je neprijetna hladnost okončin pogosto povezana z delovanjem krvnega obtoka. Ta […] Objava Rdeča pesa je pozimi skriti zaveznik toplejših rok in nog se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 8 urami in 25 minutami
Roke so prvi del telesa, ki razkrijejo, kako nežno ravnamo s kožo. Pri ljudeh po 60. letu je to še bolj očitno, saj koža izgublja naravno vlago, postane tanjša in občutljivejša. Mnogi zato posežejo po najrazličnejših kremah, a presenetljivo prav krema ni glavni problem. Največjo škodo pogosto naredi milo, ki ga uporabljamo vsak dan. Če […] Objava Nega rok po 60. letu: največja napaka je povezana z milom, ne s kremo se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 8 urami in 44 minutami
Bolšji sejem v Ljubljani je dolga leta veljal za eno najbolj živih mestnih kulis. Pod sencami velikih belih senčnikov, ob šumenju listja in občasnih smehih naključnih obiskovalcev se je spletala zgodba, ki je združila nostalgijo, lokalno kulturo in drobne zaklade preteklosti. Danes se mnogi sprašujejo, ali ti prizori počasi izginjajo. Spreminjajo se navade, spreminjajo se […] Objava Prizori, ki izginjajo s slovenskih ulic: Bolšji sejem v Ljubljani se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 9 urami in 7 minutami
Zima je čas, ko ljudje skoraj samodejno posežejo po mesu, težkih omakah in obilnih pečenkah. A prav v najhladnejših tednih leta obstaja hrana, ki jo pogosto spregledamo, čeprav nas lahko nasiti globlje, topleje in bolj vztrajno kot marsikateri mesni obrok. To so lonci gostih, aromatičnih zelenjavnih enolončnic, ki jih poznajo skoraj vsi – a jih […] Objava Hrana, ki jo pozimi pozabimo kuhati – a nas napolni bolje kot meso se je pojavila na Vse za moj dan .

sobota, 13. december

ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 18 urami in 28 minutami
Naravna smreka še vedno ostaja najbolj priljubljen simbol praznikov. Ima vonj, ki ga ne more nadomestiti nobena umetna različica, in prisotnost, zaradi katere se prostor takoj počuti toplejši. A ima tudi svojo muhavost: iglice, ki začnejo odpadati ravno v trenutku, ko se decembrski ritem šele dobro začne. Marsikdo pozna tisti občutek, ko smreka po nekaj […] Objava Kako poskrbeti, da se iglice z naravne smreke ne bodo otresle prehitro se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 23 urami in 28 minutami
Dom, ki je v vsakdanjih dneh le prostor udobja, v mesecu decembru postane prizorišče družinskih srečanj in nenapovedanih obiskov. Prav zato se mnogi lotijo hitrega čiščenja in urejanja prostorov, pri čemer pogosto pozabijo na kopalnico. Ta je eden najbolj izpostavljenih prostorov ob vsakem obisku, hkrati pa tudi prostor, kjer se na hitro razkrijejo navade gospodinjstva: […] Objava Pet stvari, ki jih morate odstraniti iz kopalnice pred prihodom obiskov se je pojavila na Vse za moj dan .
Ko se zrak ohladi in se dnevi skrajšajo, se v domovih začne niz opravil, ki jih poleti sploh ne opazimo. Zimski ritem življenja je prepoznaven: ogrevanje, plastenje oblačil, sušenje rokavic, skrb za okna in drobni popravki, ki postanejo še kako pomembni, ko temperature padejo pod ničlo. Čeprav se marsikaj zdi samoumevno, prav ta opravila ustvarijo […] Objava Pozimi počnemo gospodinjska opravila, ki jih poleti sploh ne opazimo se je pojavila na Vse za moj dan .