Vir: Vse za moj dan

Včeraj

ZanimivostiVse za moj danpred 6 urami in 29 minutami
Novo leto v Sloveniji nikoli ni bilo zgolj menjava datuma. Vedno je šlo za prehod, za trenutek, ko se staro zapre brez dramatike, novo pa se odpre z drobnimi, ponavljajočimi se dejanji. Prav ta ponavljanja dajejo občutek kontinuitete. Čeprav se svet spreminja hitreje kot kadarkoli, nekateri novoletni običaji ostajajo presenetljivo trdni. Ne zato, ker bi […] Objava Običaji za novo leto, ki jih Slovenci še vedno delamo se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 11 urami in 54 minutami
V koprski stolnici danes zveni instrument, ki je mesto vpisal na zemljevid najpomembnejših evropskih orgelskih prizorišč. Ne gre zgolj za cerkveni inštrument, temveč za kulturni dogodek trajne vrednosti, ki presega lokalne okvire. Velike simfonične orgle iz Züricha so v Kopru dobile novo domovanje, z njimi pa je mesto dobilo tudi novo vlogo v svetu orgelske […] Objava Največje cerkvene orgle, ki so Kopru odprle vrata Evrope se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 13 urami in 31 minutami
Zima za marsikoga pomeni prijetno toploto doma, dišave iz kuhinje in nekaj več počitka. Mraz pred okni ustvari občutek, da je dom varen prostor, kjer nas nič ne more presenetiti. A resnica je precej drugačna. Prav v zimskih mesecih se pojavi težava, ki jo številni Slovenci po 60. letu še vedno podcenjujejo, čeprav neposredno vpliva […] Objava Slovenci po 60. letu to napako delamo vsako zimo se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 14 urami in 58 minutami
December je bil nekoč mesec poštnih nabiralnikov, ročno napisanih voščilnic in kratkih SMS-ov, ki so ob polnoči zapiskali skoraj istočasno. Sporočila so bila kratka, pogosto podobna, a so nosila občutek osebnega stika. Danes so poti voščil bistveno drugačne. Ne nujno slabše, le drugače razporejene med zaslone, aplikacije in formate, ki si jih pred leti nismo […] Objava Včasih smo pošiljali voščilnice in SMS-e – kaj pa Slovenci pošiljamo danes? se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 16 urami in 56 minutami
Pozimi sadovnjaki pogosto delujejo mirno in nedejavno, a izkušeni sadjarji dobro vedo, da je december eden pomembnejših mesecev za pripravo dreves na novo rastno sezono. Med opravili, ki marsikomu vzbudijo vprašanja, izstopa beljenje drevesnih debel z apnom. Prizor belih sadnih dreves sredi zime deluje nenavadno, skoraj dekorativno, a razlogi za to prakso so zelo konkretni […] Objava Zakaj nekateri decembra drevesa v sadovnjaku pobarvajo z apnom se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 17 urami in 59 minutami
December v slovenskih hišah ni bil nikoli samo mesec koledarskega prehoda. Bil je čas tihega opazovanja, drobnih ritualov in predmetov, ki so imeli večjo težo, kot bi si danes mislili. Mednje sodi bela omela, zimzelena rastlina, ki je v številnih domovih visela nad vrati, tramovi ali okni. Ne kot okras v današnjem smislu, temveč kot […] Objava Bela omela v decembru: zakaj so jo naše babice obešale nad vrata se je pojavila na Vse za moj dan .

torek, 16. december

ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 16 urami in 25 minutami
Prihajajo praznični dnevi, ki v kuhinjah dišijo drugače. Ne gre samo za piškote, potice in praznične jedi, temveč za nekaj bolj osnovnega, skoraj tihega: kruh. Prav v zadnjem mesecu leta se marsikdo znova loti peke domačega kruha, tudi tisti, ki ga čez leto kupujejo brez razmisleka. Razlog ni le več prostega časa. V ozadju je […] Objava Zakaj decembra pečemo več kot ponavadi? Domač kruh ima poseben pomen se je pojavila na Vse za moj dan .

ponedeljek, 15. december

ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 5 urami in 43 minutami
Peki papir je postal skoraj samoumeven del sodobne kuhinje. Uporabljamo ga pri peki peciva, zelenjave, kruha, piščanca ali celo pri hitri pripravi jajčnih narastkov. Že sama misel, da bi pekač ponovno mazali z oljem ali ga spirali pod vodo, je za mnoge odveč. A čeprav je peki papir praktičen, obstajajo trenutki, ko uporaba ni najbolj […] Objava Peki papir ni vedno najbolj zdrav pomočnik v kuhinji – kdaj ga je bolje pustiti v predalu se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 7 urami in 6 minutami
Sarma je ena tistih jedi, ki se v zimskih mesecih skoraj samoumevno znajde na domačih štedilnikih. Polna, dišeča, krepčilna. Čeprav se mnogi šalijo, da je najboljša šele tretji dan, ima ta jed precej globlje korenine, kot se zdi. Ni le zimska klasika, temveč del simbolike, ki jo številne družine povezujejo s prvim dnem novega leta. […] Objava Zakaj je sarma na mizi za novo leto: pomen zelja, mesa in obilja v starih običajih se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 10 urami in 49 minutami
Sredi decembra se pojavi trenutek, ko ljudje začnejo pogledovati proti nebu in uri z vprašanjem, ki se ponavlja vsako leto. Dan je kratek, svetlobe je malo in občutek, da zima traja predolgo, se prikrade v pogovorih, jutranjih vožnjah in popoldanskih opravkih. Čeprav se naravni ritmi nikoli ne spremenijo, nas vsako leto znova preseneti občutek, da […] Objava Kdaj se začne dan daljšati – in zakaj imamo občutek, da zima traja neskončno se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 13 urami in 17 minutami
Prvi dan novega leta je v mnogih slovenskih domovih nekaj posebnega. Ni le svež začetek, temveč tudi trenutek, ko se ljudje s pomočjo hrane simbolično obrnejo k prihodnosti. Čeprav se zdi, da novoletni jedilnik ni tako določen kot božični, ima presenetljivo veliko družin svoje tihe tradicije. Gre za jedi, ki niso izbrane naključno. Večina ima […] Objava Kaj lahko jemo na prvi dan novega leta? Jedi, ki jih Slovenci izberejo zaradi simbolike se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 16 urami in 34 minutami
Božični prazniki so danes obdani z obilico hrane, receptov in idej, ki krožijo med družinami in družbenimi omrežji. A če pogledamo le nekaj desetletij nazaj, je bila praznična miza videti povsem drugače. Babice in dedki niso poznali razkošnih jedilnikov, kot jih poznamo danes. Prazniki so bili skromnejši, hrana je bila bolj sezonska, pripravljena iz tistega, […] Objava Kaj so naše babice in dedki jedli za božične praznike – in zakaj tega ne kuhamo več? se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 17 urami in 29 minutami
Na domačem kavču, ob večernem filmu ali ob nedeljskem maratonu serij, pogled najprej pade na sliko, na igralce, na gibanje. Vse teče, kot smo vajeni, dokler se nekje zgoraj v kotu ne pojavi droben, svetleč znak. Majhna črka P, komaj opazna, a dovolj vztrajna, da zmoti ritem prizora. Nenadoma se človek zave, da nekaj, kar […] Objava Simbol P na televizorju: kaj pomeni in zakaj ga ponavadi opazimo prepozno? se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 18 urami in 21 minutami
Vsaka hiša je imela svoj trenutek, ko je bilo jasno, da se prazniki res bližajo. Ni ga naznanila koledarska številka, temveč vonj. Prvi znak je prihajal iz kuhinje, kjer je na mizi počivalo testo, prekrito z velikim prtičem, in lonec, ki je čakal svoj obred. Tisti dan so se gospodinje lotile jedi, ki je bila […] Objava Jed, ki se je nekoč kuhala le v dneh pred prazniki – spomin na stare čase se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 18 urami in 32 minutami
Skoraj vsaka kuhinja ima mikrovalovno pečico. Uporabljamo jo rutinsko, pogosto brez razmišljanja. Vrata zapremo, pritisnemo gumb in opazujemo krožnik, ki se počasi vrti. Steklo na vratih je prosojno, a vedno prekrito z enako črno mrežico z drobnimi luknjicami. Mnogi mislijo, da gre za oblikovni dodatek ali zaščito pred bleščanjem. V resnici je njen namen precej […] Objava Zakaj imajo vrata mikrovalovne pečice na steklu črno mrežico z drobnimi luknjicami? se je pojavila na Vse za moj dan .

nedelja, 14. december

Božična zvezda je ena najbolj prepoznavnih rastlin decembra. Pojavi se v izložbah, na domačih okenskih policah, v poslovnih prostorih in kot darilo ob obisku. A ko stopimo v trgovino ali cvetličarno, se pogosto znajdemo pred dilemo. Izbrati rdečo ali belo? Obe sta lepi, obe imata svoje mesto v prazničnem času, vendar nosita tudi simbolni pomen, […] Objava Bela ali rdeča božična zvezda? Simbolika, ki je bolj raznolika, kot si mislimo se je pojavila na Vse za moj dan .
Dnevi pred nami prinašajo svetlobo, vonj po zimskih večerih in tudi eno najbolj trdovratnih vprašanj: izbrati pravo, živo jelko ali iz škatle dvigniti umetno smrečico? Ljudje imajo do obeh močna čustva. Eni ne bi nikoli zamenjali pravega gozda v dnevni sobi za plastiko, drugi pa pravijo, da je življenje prekratko za vsakodnevno pometanje iglic. Nekdaj […] Objava Zakaj se ljudje znova odločamo med pravo in umetno smrečico? se je pojavila na Vse za moj dan .
Hrana na letalu je že dolgo predmet šal, razočaranj in tistega tihega upanja, da bo tokrat vendarle drugače. A ne glede na to, ali potujete v ekonomskem razredu ali v udobnejši kabini, občutek je pogosto enak: jed ni tako aromatična, tako slana ali tako polnega okusa, kot bi bila na tleh. To ni naključje. Ni […] Objava Zakaj hrana na letalu drugače diši in drugače pade na jezik se je pojavila na Vse za moj dan .
V mnogih domovih je danes praznični puding preprosta sladica, ki jo pripravimo v nekaj minutah. Prašek, mleko, mogoče kanček smetane, pa je že na mizi. A nekoč ta jed ni bila le hitro pripravljeno zadovoljstvo, temveč pravo pričakovanje, skoraj ritual. Vsak konec leta je prinesel trenutek, ko so gospodinje že zgodaj decembra začele pripravljati sestavine, […] Objava Časi, ko je bil praznični puding nekoč najbolj pričakovana sladica se je pojavila na Vse za moj dan .
Zimski dnevi prinesejo ostrejši zrak, mrzla jutra in večere, ki kar vabijo pod toplo odejo. Številni ljudje pa v tem času opazijo, da so njihove roke in noge nenehno hladne. Na prvi pogled se zdi, da gre za povsem običajen zimski pojav. V resnici je neprijetna hladnost okončin pogosto povezana z delovanjem krvnega obtoka. Ta […] Objava Rdeča pesa je pozimi skriti zaveznik toplejših rok in nog se je pojavila na Vse za moj dan .