Vir: Vse za moj dan

ZanimivostiVse za moj danpred 1 uro in 18 minutami
December v kuhinji nikoli ni le še en mesec. Hrana v tem času nosi več pomena kot sicer, saj je povezana z letnimi opravili, mrazom, krajšimi dnevi in tišjim ritmom življenja. Kosilo ni bilo zasnovano kot razkazovanje obilja, temveč kot premišljena celota, ki je družino zbrala za mizo in ponudila toplino. Prav zato so decembrski […] Objava Osem idej za decembrsko kosilo se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 urama in 12 minutami
Božična večerja nekoč ni bila stvar izbire, navdiha ali trenutne želje. Bila je rezultat letnega časa, kmečkega koledarja in tega, kar je shramba sploh omogočala. Na mizi ni bilo presenečenj, temveč red. Jedli so tisto, kar je bilo pozimi dosegljivo, shranjeno ali pravkar pripravljeno ob kolinah. Prav v tej omejenosti se skriva razumevanje praznikov, ki […] Objava Božična večerja nekoč: koline, kislo zelje in krompir – vse, kar je bilo takrat sezonsko se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 urama in 37 minutami
Praznični večeri imajo eno skupno lastnost. Vsi si želijo dobre hrane, nihče pa ne želi preživeti celega dneva v kuhinji. Prav zato so hitre jedi za božično ali novoletno zabavo tiste, ki v zadnjih letih znova pridobivajo veljavo. Ne gre za bližnjice brez okusa, temveč za premišljene kombinacije sestavin, ki v kratkem času ustvarijo občutek […] Objava Jedi, narejene v pol ure za božično ali novoletno zabavo se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 3 urami in 50 minutami
Vrh božične smreke je bil nekoč najpomembnejši del praznične okrasitve. Ne zato, ker bi tam bila najlepša bleščica ali najdražji okrasek, temveč zato, ker je tja sodil simbol z jasnim pomenom. Zvezda na vrhu smreke ni bila modni dodatek, temveč sporočilo. Govorila je o poti, upanju in tihem redu sveta, ki je v prazničnih dneh […] Objava Zakaj so nekoč na vrh smreke postavljali zvezdo – pomen, ki ga danes skoraj ne poznamo se je pojavila na Vse za moj dan .

Včeraj

ZanimivostiVse za moj danpred 13 urami in 8 minutami
Ko se dnevi skrajšajo in se vrt umiri, se zdi, kot da se je vse ustavilo. Travnik ne raste več, zemlja je trda, drevesa stojijo gola, ptic je manj. Na prvi pogled deluje, kot da je prostor okoli hiše zapuščen ali celo mrtev. A prav v tem času se dogaja več, kot se zdi. Večina […] Objava Vrt pozimi deluje drugače – in to ni naključje se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 15 urami in 41 minutami
Tatarski biftek ima v slovenskem prostoru poseben status. Je jed, ki se praviloma pojavi ob praznikih, večjih družinskih kosilih ali ob trenutkih, ko želimo pokazati nekaj več kuharskega znanja. Hkrati gre za jed, pri kateri ni prostora za napake. Surovo meso zahteva spoštovanje, natančnost in razumevanje osnov. Prav zato je dober tatarski biftek vedno rezultat […] Objava Tako boste naredili najboljši tatarski biftek se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 17 urami in 4 minutami
Božič v Sloveniji ni zapisan le v koledarju in družinskih navadah, temveč tudi v prostoru. Nekaj ulic po državi nosi ime, ki se decembra bere drugače kot sicer. Božičeva ulica ni le naslov na kuverti ali vrstica v zemljiški knjigi, ampak droben odtis zgodovine, lokalne identitete in občutka časa, v katerem so ta imena nastajala. […] Objava Slovenske ulice z Božičem v imenu – kje vse so in zakaj jih je tako malo? se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 19 urami in 37 minutami
Francoska solata ima v slovenskem prostoru poseben status. Ne zaradi zapletenosti ali prestiža, temveč zaradi prisotnosti. Bila je tam, ko so se ob praznikih zbrali sorodniki, stala je na sredini mize in čakala, da pride pravi trenutek. Med vsemi različicami, ki so se z leti pojavile, ima posebno mesto tista z dodatkom Poli salame. Preprosta, […] Objava Francoska solata s Poli salamo in spominom na praznične mize se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 21 urami in 54 minutami
Božični večer ima poseben vonj. Tudi danes, ko so trgovine polne in recepti na dosegu klika, se v tišjih trenutkih pogosto pojavi spomin. Ne na bogato mizo, temveč na preproste jedi, ki so jih za božič jedli naši babice in dedki. Marsikaj od tega danes skoraj ne kuhamo več, čeprav ni šlo za naključje ali […] Objava Kaj so babice in dedki jedli za božič – in zakaj tega danes skoraj ne kuhamo več se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 23 urami in 27 minutami
Izraz »pejt se solit« sodi med tiste fraze, ki jih večina Slovencev razume takoj, a jih le redki znajo razložiti. Sliši se kratko, ostro in dokončno. Uporablja se, kadar želimo sogovorniku jasno sporočiti, da je pogovor končan ali da njegova prošnja nima nobenih možnosti. Gre za stavek, ki je hkrati domač, ljudski in presenetljivo star. […] Objava “Pejt se solit” – od kod izraz in kaj pomeni? se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem in 32 minutami
Postavljanje jaslic sodi med tiste praznične navade, ki se zdijo samoumevne, a jih v resnici vsaka družina razume nekoliko drugače. Nekateri jih postavijo zgodaj v decembru, drugi čakajo skoraj do božičnega večera. Prav v tem razponu se skriva vprašanje, ki se vsako leto znova pojavi v številnih domovih: kdaj je pravi čas in kaj pri […] Objava Kdaj pripravljamo jaslice in na kaj moramo biti pri tem res pozorni se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 1 uro in 10 minutami
Vinski svet je poln tradicij, a med vsemi vprašanji, ki jih ljudje radi zastavljajo, izstopa eno: zakaj ima večina vinskih steklenic prostornino 0,75 L? To ni naključje, niti modna odločitev vinarjev. Odgovor ne leži v marketingu, temveč v presenetljivo telesnih zmožnostih človeka … in v matematiki, ki je povezala dve povsem različni kulturi. Prvotni razlog […] Objava Ali veste, zakaj so vinske steklenice velike ravno 0,75 litra? se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 3 urami in 22 minutami
Po novem letu so bile hiše drugačne. Ne zaradi okraskov ali prazničnega pohištva, temveč zaradi zraka. Tistega posebnega, ostrega zimskega zraka, ki je vstopil skozi na stežaj odprta okna, pomešan z dimom posušenega žajblja. Starejši se spomnijo, da je bilo to skoraj samoumevno dejanje. Hišo je bilo treba prezračiti, prečistiti in umiriti. Danes se ta […] Objava Tako so nekoč po novem letu vedno prezračili hišo se je pojavila na Vse za moj dan .

sobota, 20. december

ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 15 urami in 32 minutami
Silvestrska večerja ima posebno težo. Ne gre le za hrano, temveč za občutek zaključka leta, za mizo, okoli katere se zberejo ljudje, ki si želijo v novo leto stopiti siti, sproščeni in dobre volje. Najboljši meni za silvestrovo ni nujno zapleten ali drag, temveč premišljen. Takšen, ki teče gladko, dopušča pogovor, ne zahteva stalnega skakanja […] Objava Najboljši meni za silvestrsko večerjo se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 18 urami in 6 minutami
Vsako leto se ponovi ista zgodba. Jelka je ob prihodu v dnevno sobo gosta, temno zelena in dišeča. Po nekaj dneh pa se pod njo začne nabirati preproga iglic. Mnogi krivijo kakovost drevesca, prodajalca ali celo vrsto jelke. A razlog je skoraj vedno isti in skriva se v vašem domu. Težava ni v jelki, temveč […] Objava Iglice z novoletne jelke odpadejo zaradi ene stvari v vašem domu se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 19 urami in 6 minutami
Novoletni večer ima poseben ritem. Pogovor se prepleta z glasbo, kozarci se polnijo in praznijo, gostje pa se bolj kot na krožnike z glavnimi jedmi ozirajo proti mizi s prigrizki. Prav tam se zgodi večina druženja. Domačini to dobro vedo, zato priprava silvestrskih prigrizkov pogosto povzroča več razmisleka kot celotna večerja. Ideja ni v količini, […] Objava Kaj postrežemo na silvestrovo? Štirje prigrizki, ki izginejo še pred polnočjo se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 20 urami in 31 minutami
Božični večer v Sloveniji ima poseben ritem, ki se ne meri le z uro, temveč z jedmi na mizi. Ribe so pri tem skoraj samoumevne, a izbira med sladkovodnimi in morskimi ni bila vedno stvar okusa. Dolga desetletja je odločitev izhajala iz okolja, dostopnosti in verskih pravil, šele pozneje tudi iz želje po raznolikosti in […] Objava Sladkovodne ali morske ribe za božič? Kako se je oblikovala ta navada? se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 22 urami in 36 minutami
Prvi januar ima poseben okus. Ni več prazničnega vrveža, ni več priprav, ni več hitenja. Je dan, ko se hiša zbudi počasneje, ko kava traja dlje in ko se miza obloži brez velikega načrtovanja. Pa vendar se na njej skoraj vedno znajdejo podobne jedi. Ne po naključju, temveč zaradi navad, ki so se v Sloveniji […] Objava Kaj Slovenci tradicionalno jedo 1. januarja – in zakaj se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 1 uro in 29 minutami
Zima prinese navade, ki jih poleti sploh ne opazimo. Vrata zapiramo hitreje, hodniki so tišji, večere preživimo doma. Ključi postanejo del rutine, nekaj, kar avtomatično obrnemo v ključavnici, še preden se sezujemo. Prav v tem avtomatizmu pa se skriva droben zimski zaplet, ki ga veliko ljudi spregleda. Ključ ostane v vratih. Čez noč. Do jutra. […] Objava Puščate ključe čez noč v ključavnici? Mogoče ni dobra ideja se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 3 urami in 22 minutami
Božična večerja ni tekmovanje v številu jedi, temveč trenutek, ko se hiša umiri in se miza spremeni v središče večera. Prav zato vsako leto znova iščemo ideje, ki niso preveč zapletene, a vseeno delujejo posebno. Dober božični meni je tisti, ki poveže znane okuse, malo presenečenja in občutek domačnosti. Kako razmišljati o božičnem meniju? Najpogostejša […] Objava Ideje za božično večerjo, ki združi tradicijo, mir in dober okus se je pojavila na Vse za moj dan .