Vir: Vse za moj dan

Novoletni večer ima poseben ritem. Pogovor se prepleta z glasbo, kozarci se polnijo in praznijo, gostje pa se bolj kot na krožnike z glavnimi jedmi ozirajo proti mizi s prigrizki. Prav tam se zgodi večina druženja. Domačini to dobro vedo, zato priprava silvestrskih prigrizkov pogosto povzroča več razmisleka kot celotna večerja. Ideja ni v količini, […] Objava Kaj postrežemo na silvestrovo? Štirje prigrizki, ki izginejo še pred polnočjo se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 urama in 21 minutami
Božični večer v Sloveniji ima poseben ritem, ki se ne meri le z uro, temveč z jedmi na mizi. Ribe so pri tem skoraj samoumevne, a izbira med sladkovodnimi in morskimi ni bila vedno stvar okusa. Dolga desetletja je odločitev izhajala iz okolja, dostopnosti in verskih pravil, šele pozneje tudi iz želje po raznolikosti in […] Objava Sladkovodne ali morske ribe za božič? Kako se je oblikovala ta navada? se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 4 urami in 26 minutami
Prvi januar ima poseben okus. Ni več prazničnega vrveža, ni več priprav, ni več hitenja. Je dan, ko se hiša zbudi počasneje, ko kava traja dlje in ko se miza obloži brez velikega načrtovanja. Pa vendar se na njej skoraj vedno znajdejo podobne jedi. Ne po naključju, temveč zaradi navad, ki so se v Sloveniji […] Objava Kaj Slovenci tradicionalno jedo 1. januarja – in zakaj se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 7 urami in 18 minutami
Zima prinese navade, ki jih poleti sploh ne opazimo. Vrata zapiramo hitreje, hodniki so tišji, večere preživimo doma. Ključi postanejo del rutine, nekaj, kar avtomatično obrnemo v ključavnici, še preden se sezujemo. Prav v tem avtomatizmu pa se skriva droben zimski zaplet, ki ga veliko ljudi spregleda. Ključ ostane v vratih. Čez noč. Do jutra. […] Objava Puščate ključe čez noč v ključavnici? Mogoče ni dobra ideja se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 9 urami in 11 minutami
Božična večerja ni tekmovanje v številu jedi, temveč trenutek, ko se hiša umiri in se miza spremeni v središče večera. Prav zato vsako leto znova iščemo ideje, ki niso preveč zapletene, a vseeno delujejo posebno. Dober božični meni je tisti, ki poveže znane okuse, malo presenečenja in občutek domačnosti. Kako razmišljati o božičnem meniju? Najpogostejša […] Objava Božična večerja: ideje za meni, ki združi tradicijo, mir in dober okus se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 9 urami in 27 minutami
Pozimi, ko se narava ob robu vasi umiri in barve zbledijo, se pogled pogosto ustavi na nečem rdečem. Na grmih ob poteh, na mejicah med polji, ob starih vrtovih. Šipek. Majhni plodovi, ki ostanejo, ko je večina drugega že zdavnaj izginila. Med sprehodom jih opazimo skoraj mimogrede, a ravno pozimi se zdijo bolj prisotni kot […] Objava Domači šipek pozimi znova prihaja v naše kuhinje se je pojavila na Vse za moj dan .

Včeraj

ZanimivostiVse za moj danpred 20 urami in 32 minutami
Zavijanje daril že dolgo ni več le tehničen korak pred obdarovanjem. Postalo je del sporočila, ki ga darilo nosi s seboj. Papir, barva, trak in način zlaganja povedo skoraj toliko kot vsebina v notranjosti. Prav zato se vsako leto znova pojavlja vprašanje, kako zaviti darilo, da bo videti premišljeno, sodobno in hkrati osebno. Zakaj zavijanje […] Objava Zavijanje daril: na kaj morate biti letos pozorni, da bo učinek res pravi? se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 21 urami in 39 minutami
V mnogih dnevnih sobah se decembra ponovi isti prizor. Novoletna jelka stoji v kotu, lučke svetijo, tla pod njo pa ostajajo presenetljivo čista. Iglice ne odpadajo, tudi po več dneh ali celo tednih ne. Ljudje to opazijo mimogrede, ob sesanju ali zalivanju, in si mislijo, da imajo preprosto srečo. A pri tej jelki ne gre […] Objava Nekateri opazijo, da jim iglice s te jelke skoraj ne odpadajo – obstaja dober razlog se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 21 urami in 55 minutami
Lunin mlaj že stoletja velja za poseben trenutek v mesecu. To je faza, ko Luna ni vidna, ko se njen cikel simbolno zaključi in začne znova. V ljudskem izročilu mlaj ni čas za delovanje navzven, temveč za umik, opazovanje in pripravo. Prav zato so se okoli tega dne nabrala številna opozorila, kaj se na mlaj […] Objava Stvari, ki jih nikakor ne smete početi na mlaj se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 22 urami in 21 minutami
Francoska solata je ena tistih jedi, ki jih večina ljudi pozna do potankosti. Sestavine so jasne, postopek ni skrivnost, okus je predvidljiv. Pa vendar se ob praznikih skoraj vsakič zgodi isto. Ko jo zajamemo z žlico ob božični ali silvestrski mizi, se zdi drugačna. Polnejša. Boljša. Takšna, kot da je čez leto nikoli ne bi […] Objava Zakaj se francoska solata za praznike vedno zdi boljša kot čez leto? se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 23 urami in 22 minutami
Ura je nekaj minut čez sedem. V stanovanju ali hiši je toplo, miza je skoraj pripravljena, v kuhinji še tiho brni pečica. Telefon vibrira z zadnjimi sporočili: “Zamudimo deset minut”, “Prinesemo še penino”, “Kje lahko parkiramo?”. Gostje so na poti, vi pa stojite sredi prostora, ki naj bi čez pol ure postal prizorišče večera, o […] Objava Najpogostejša napaka pri silvestrski pogostitvi se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem in 47 minutami
Ko se dnevi skrajšajo in se vrt umiri, se zdi, kot da se je vse ustavilo. Travnik ne raste več, zemlja je trda, drevesa stojijo gola, ptic je manj. Na prvi pogled deluje, kot da je prostor okoli hiše zapuščen ali celo mrtev. A prav v tem času se dogaja več, kot se zdi. Večina […] Objava Vrt pozimi deluje drugače – in to ni naključje se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 3 urami in 51 minutami
Opoldne med prazniki ima poseben ritem. Kosilo je za nami ali pa šele prihaja, kuhinja ni več v polnem pogonu, na mizi pa pogosto ostanejo sledovi jutra. Krožniki so drugačni kot zvečer, pogovor je bolj sproščen, ljudje med obrokom pogosteje pogledajo telefon. Prav v tem času se pokaže, kako pomembne so drobne stvari, ki jih […] Objava Ta malenkost pri praznični mizi naredi večjo razliko, kot si mislimo se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 4 urami in 3 minutami
Praznična miza nekoč ni bila naključna. Vsaka jed, vsak kos kruha in vsaka skleda na mizi je imela pomen. Hrana ni bila le obrok, temveč sporočilo. V času, ko so ljudje živeli bolj povezani z naravo, letnimi časi in negotovostjo prihodnosti, so verjeli, da lahko s pravo izbiro jedi vplivajo na srečo, zdravje in obilje […] Objava Včasih so za praznike verjeli, da določena hrana prinaša srečo se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 6 urami in 38 minutami
Če se v decembru peljete skozi slovenska mesta ali vasi, ste jo skoraj zagotovo že opazili. Avtomobile z rdečim nosom na maski in z rogovjem, ki kuka iz oken. Sprva deluje kot naključna šala posameznikov, a letos je teh vozil toliko, da gre očitno za trend. Okrasitev avtomobila v podobi Rudolfovega severnega jelena je postala […] Objava Ta okrasitev na slovenskih cestah je letos zelo popularna se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 6 urami in 56 minutami
Ko se december umiri in sadovnjak obstane v mirovanju, se zdi, da se z drevesi ne dogaja nič. Listje je odpadlo, plodovi so pobrani, veje mirujejo. A prav v tem času nekateri lastniki sadovnjakov primejo za čopič in debla pobarvajo belo. Na prvi pogled nenavadno, skoraj okrasno dejanje ima v resnici zelo konkreten namen, ki […] Objava Ste vedeli, da nekateri decembra barvajo drevesa v sadovnjaku? se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 7 urami in 33 minutami
Banana je eno tistih živil, ki jih imamo doma skoraj ves čas. Leži v sadni skledi, v torbi, v predalu v službi ali na kuhinjskem pultu. Pogosto jo pojemo mimogrede, brez razmisleka, ker je priročna, sladka in ne zahteva priprave. A prav pri banani se čas zaužitja precej pozna. Ne zato, ker bi bila v […] Objava Veste, kdaj je najboljši čas v dnevu za pojesti banano? se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 7 urami in 54 minutami
Prvi januar ima poseben ton. Hiše so še tišje kot sicer, ulice prazne, jutro pride počasi. Praznična miza je sicer pospravljena, a hrana ostane del dneva. Ne več v obliki obilja, temveč kot simbol. Prav zato ni nepomembno, kaj se znajde na krožniku prvega dne v letu in česa se marsikje raje izognejo. V številnih […] Objava Hrana, ki je nekoč veljala za slabo izbiro na novoletno jutro se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 9 urami in 19 minutami
Zima ima poseben ritem. Dnevi se skrajšajo, temperature padejo, hiše se zaprejo vase. Več je obiskov, več je večerov za mizo, več drobnih opravkov, ki se zdijo samoumevni. Prav v tem času pa pogosto spregledamo navado, ki ni povezana z velikimi obroki ali zapletenimi recepti, temveč z nečim precej preprostim: kaj postavimo na mizo med […] Objava Majhne vsakdanje navade, ki jih pozimi skoraj vsi spregledamo se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 9 urami in 47 minutami
V vsakdanjem govoru se nekatere fraze pojavijo tako samoumevno, da o njihovem izvoru sploh ne razmišljamo. Ena takšnih je izraz »pasti s hruške«, ki ga uporabljamo, kadar želimo povedati, da nekdo ni izgubil razuma ali da ni naredil nečesa nepremišljenega. Gre za izraz, ki se sliši skoraj šaljivo, a ima presenetljivo temno in starodavno ozadje. […] Objava Kako je nastal izraz »pasti s hruške« in zakaj ga uporabljamo še danes? se je pojavila na Vse za moj dan .