Vir: MMC RTV

sobota, 13. april

ZanimivostiMMC RTVpred 67 dnevi
Slika članka
Najpogumnejši že čofotajo, poletne temperature vabijo prve ljubitelje morskih vragolij
Številni topel konec tedna izkoriščajo za obisk morja in drugih turističnih destinacij, najbolj pogumni pa so že skočili v morje, ki ima v bližnjem Pulju 18 stopinj Celzija.
ZanimivostiMMC RTVpred 67 dnevi
Slika članka
Družina Podnar bo obnovila grad Ponoviče v Litiji
Za grad Ponoviče ob reki Savi se obetajo boljši časi. V svoji zgodovini je zamenjal več lastnikov, ob tem pa tragično propadal. Lani je dobil novega lastnika, po nekaj mesecih pa je videti veliko bolje.
ZanimivostiMMC RTVpred 68 dnevi
Slika članka
Prenatrpanost s turisti in vrtoglave cene najemnin sprožile proteste na Kanarskih otokih
Na Kanarskih otokih se vrstijo protesti proti čezmernemu turizmu. Domačini trpijo zaradi visokih cen najemnin in prenatrpanosti, zato načrtujejo celo gladovno stavko. Zaradi socialne in ekološke ogroženosti pozivajo k trajnostnim rešitvam.

petek, 12. april

ZanimivostiMMC RTVpred 69 dnevi
Slika članka
Zadnji dan smučarske sezone na Voglu
Medtem ko so temperature po Sloveniji vse prej kot zimske, je nad bohinjsko dolino samo še danes mogoča zadnja spomladanska smuka.  Na smučišču Vogel, kjer je že od srede smučanje brezplačno, se tako končuje pestra zimska sezona.

četrtek, 11. april

ZanimivostiMMC RTVpred 69 dnevi
Slika članka
V Postojnski jami pred 200 leti prvi na svetu organizirali vodniško službo
Poklic jamskega vodnika je izjemno redek. Na svetu jih je samo nekaj 100, od tega 50 pri Postojnski jami, so pristojni poudarili ob 200-letnici vodniške službe Postojnske jame.
ZanimivostiMMC RTVpred 69 dnevi
Slika članka
Brezplačne počitnice v Grčiji za turiste, ki so lani zbežali pred požari
Devet mesecev po gozdnih požarih, ki so lani pustošili po Rodosu, je Grčija lansirala prve "brezplačne" počitnice za več tisoč turistov, ki so bili prisiljeni zbežati s tega sredozemskega otoka.
ZanimivostiMMC RTVpred 70 dnevi
Slika članka
NEOM na preizkušnji: Neslavni propad megalopolisa v puščavi?
Savdska Arabija je bila prisiljena močno okrniti svoje ambiciozne, 1,5 bilijona dolarjev vredne načrte za 170 kilometrov dolgo puščavsko megamesto.

sreda, 10. april

ZanimivostiMMC RTVpred 71 dnevi
Slika članka
Raziskovanje Turčije na 1051 kilometrov dolgi poti odslej možno z vlakom
Turisti v Turčiji bodo po novem lahko odkrivali lepote turistične ponudbe na tridnevnem potovanju z vlakom Mesopotamia Express, ki bo do 180 popotnikov popeljal na tisoč kilometrov dolgo pot po sledeh zgodovinskih, kulturnih in kulinaričnih znamenitosti.

torek, 9. april

ZanimivostiMMC RTVpred 71 dnevi
Slika članka
Everest: Z začetkom sezone odstranjevanje smeti in trupel z gore
V Himalaji se z začetkom alpinistične sezone začenja tudi odstranjevanje na tone smeti z Everesta. Po podatkih nepalske vojske so v sklopu kampanje gorske čistilne akcije med letom 2019, ko se je program začel, in letom 2023, zbrali 110 ton odpadkov.
ZanimivostiMMC RTVpred 72 dnevi
Slika članka
Sončev mrk kot spektakel: Množične poroke, poleti proti soncu in razprodani hoteli
"Enkrat v življenju," je pisalo na majicah nekaterih izmed milijonov, ki so opazovali sončev mrk. Naravni pojav so Severni Američani spremenili v spektakel - Delta je izvedla "poleta proti soncu", v Arkansasu je ob mrku skupinski "da" dahnilo 300 parov.

nedelja, 7. april

ZanimivostiMMC RTVpred 73 dnevi
Slika članka
Mozirski gaj potrebuje še nekaj obnove, a med cvetlicami se je že mogoče sprehoditi
Po lanskih poplavah Mozirski gaj še čaka nekaj dela, trenutno obnavljajo zgodovinske objekte. Park je že urejen. Novost je projekt Drevo za življenje, v okviru katerega Slovenci lahko za umrlega svojca kupijo drevo, ki ga posadijo v Park življenja.

sobota, 6. april

ZanimivostiMMC RTVpred 74 dnevi
Slika članka
Ko se igra narava – Etna v zrak spuščala skoraj popolne kroge
Znameniti ognjenik na Siciliji, Etna, je znova poskrbel za igro narave in na nebu pripravil pravo predstavo. Ker se je na vrhu ognjenika odprl nov krater, je Etna v zrak puhala skoraj popolne kroge.
ZanimivostiMMC RTVpred 75 dnevi
Slika članka
Prvi turistični rudnik na Slovenskem slavi 30-letnico delovanja
Po prenehanju rudarjenja v idrijskem rudniku, ki je bil drugi največji rudnik živega srebra na svetu, so Antonijev rov leta 1994 uredili za turistične oglede. Prvi turistični rudnik na Slovenskem 30. obletnico delovanja praznuje tudi s potujočo razstavo.

četrtek, 4. april

ZanimivostiMMC RTVpred 76 dnevi
Slika članka
Za obisk Benetk bodo dnevni turisti odslej plačali vstopnino
Od konca aprila bodo morali dnevni obiskovalci Benetk na določene dni v letu plačati pet evrov za vstop v mesto, je danes sporočil beneški župan Luigi Brugnaro. Letos bodo vstopnino med 8. in 16. uro zaračunavali skupno 29 dni.
ZanimivostiMMC RTVpred 76 dnevi
Slika članka
Bo časovno omejevanje oddajanj sob turistom ogrozilo prizadevanja k podaljševanju turistične sezone?
Čeprav je novi zakon o gostinstvu, ki naj bi prinesel vrsto novosti tudi na področju sobodajalstva, še vedno v fazi usklajevanja, pa v javnosti še pred začetkom javne razprave že povzroča veliko odzivov – tako pozitivnih kot negativnih.

torek, 2. april

ZanimivostiMMC RTVpred 78 dnevi
Slika članka
Na Hrvaškem med tujimi gosti največ nočitev v prvih treh mesecih ustvarili Slovenci
Na Hrvaškem so turisti med velikonočnimi prazniki ustvarili dobrih 120. 000 prihodov in več kot 380. 000 nočitev. Od začetka leta do konca marca so imeli več kot 1,1 milijona prihodov in prek tri milijone nočitev, med tujimi gosti je bilo največ Slovencev.

ponedeljek, 1. april

ZanimivostiMMC RTVpred 79 dnevi
Slika članka
Multimedijske vsebine in nova tehnologija: Blejski grad bo dobil novo stalno razstavo
Čez leto dni bodo na Blejskem gradu prvi del nove stalne razstave, ki bo interaktivne narave. Odprtje drugega dela pa bo sledilo v letu 2026. Obstoječa stalna razstava na gradu je postavljena že skoraj 20 let in je njena osvežitev torej že precej nujna.
ZanimivostiMMC RTVpred 80 dnevi
Slika članka
Skoraj četrtina Nemcev si ne more privoščiti tedna dopusta
Skoraj četrtina vseh prebivalcev Nemčije si vsako leto ne more privoščiti niti tedna dopusta. Najbolj prizadete so enostarševske in večje družine, poroča Eurostat, statistična agencija Evropske unije.

nedelja, 31. marec

ZanimivostiMMC RTVpred 81 dnevi
Slika članka
Grčija z uvedbo kvote lokalne glasbe na javnih prostorih namerava opolnomočiti grške pesmi
Če bo atensko ministrstvo za kulturo doseglo svoje, bo morala na radiih in iz zvočnikov na javnih prostorih odmevati določena kvota lokalne glasbe – kar 45 odstotkov. Turistična in ustvarjalna industrija je to oklicala za omejevanje svobode izražanja.
ZanimivostiMMC RTVpred 81 dnevi
Slika članka
Poslanstvo Belgije je vrnitev in razširitev nočnih vlakov
Belgija v času predsedovanje Svetu Evropske unije želi, da se druge države članice EU-ja osredotočijo na povezovanje večjih evropskih mest z nočnim vlakom. Za uresničitev te vizije morajo železniške povezave postati boljše in cenejše za potnike.