Vir: STA misli

KulturaSTA mislipred 15 urami in 48 minutami
Eden najpomembnejših filozofov razsvetljenstva ter utemeljitelj kritične ali transcendentalne filozofije Immanuel Kant se je rodil pred 300 leti v takratnem pruskem Königsbergu, danes ruski esklavi Kaliningrad. Njegovo delo je v današnjem nemirnem času aktualno še bolj kot kdaj koli prej, saj se je posvečal tudi vprašanju miru.

Včeraj

KulturaSTA mislipred 1 dnem, 2 urama in 28 minutami
Akademski pevski zbor (APZ) Tone Tomšič Univerze v Ljubljani z zborovodjo Rahelo Durič Barić je osvojil prvo mesto na letošnjem 28. slovenskem zborovskem tekmovanju Naša pesem, ki je konec tedna potekalo v mariborski dvorani Union. Na petih tekmovalnih koncertih se je predstavilo 20 zborovskih zasedb s skupno preko 600 pevci.
KulturaSTA mislipred 1 dnem, 16 urami in 18 minutami
Pred 20 leti je v Parizu preminula ameriška jazz in soul pevka Nina Simone. Nadarjena glasbenica in izjemna interpretka, ki se je med drugim vse življenje borila proti rasizmu, s katerim se je tudi sama spopadala, je bila večkrat oklicana za veliko svečenico soula, kar je tudi naslov enega izmed njenih albumov High Priestess of Soul.

sobota, 20. april

KulturaDnevnikpred 2 dnevoma, 7 urami in 18 minutami
Slika članka
Umrl je ameriški filozof Daniel Dennett
Umrl je ameriški filozof Daniel C. Dennett. Star je bil 82 let. V ZDA je veljal za enega od najbolj branih in obravnavanih sodobnih filozofov. Umrl je v petek v Portlandu v ameriški zvezni državi Maine zaradi zapletov pri bolezni pljuč, je ameriškim...
KulturaSTA mislipred 2 dnevoma, 8 urami in 56 minutami
V Benetkah se je danes uradno odprl 60. beneški umetnostni bienale z glavno razstavo Tujci povsod. Zlatega leva, najpomembnejšo nagrado svetovno znanega umetniškega dogodka, sta ob odprtju bienala letos prejela Avstralec Archie Moore in novozelandska umetniška skupina Mataaho Collective, ki zastopata staroselske prebivalce obeh držav.
KulturaSTA mislipred 2 dnevoma, 11 urami in 48 minutami
V Gali hali bo nocoj koncert zasedbe Bakalina Velika, ki bo na koncertu predstavila prvi glasbili, izdelani iz lesa čadrške jelke iz mlajše kamene dobe. Les je star več kot 6500 let. Zasedba za današnji koncert napoveduje tudi predstavitev nekaterih svojih novih pesmi z albuma, ki naj bi izšel predvidoma prihodnje leto.
KulturaSTA mislipred 2 dnevoma, 12 urami in 48 minutami
Slovenska cineastka in prejemnica Prešernove nagrade za življenjsko delo Ema Kugler je posnela nov dokumentarni film, v središče katerega je postavila ljudsko izročilo o starovercih. Film, ki nosi naslov Nekoč v Posočju, bo premierno prikazan nocoj v Filmskem gledališču Idrija. Poleg režije je Kugler za film prispevala tudi scenarij.
KulturaSTA mislipred 2 dnevoma, 13 urami in 48 minutami
Pri založbi Miš je v zbirki pika izšel roman za odrasle Prod, ki ga podpisuje Barbara Cerar, pri Beletrini pa eseji poljskega pisatelja Zbigniewa Herberta Hotel sem opisati. Založba Primus je izdala knjigo Marjana Ogorevca z naslovom Izhod iz matrice.

petek, 19. april

KulturaSTA mislipred 3 dnevi
Pri založbi Sanje so izšli romani Zadnji človek britanske pisateljice Mary Wolstonecraft Shelley, Pot na jug češkega avtorja Michala Ajvaza in Novo življenje turškega pisatelja Orhana Pamuka. V zbirki Iskra je izšla zgodba Legendarne in apokrifne prigode Ivana Stepanoviča Vagnerja izpod peresa Aleksandra Romanoviča Beljajeva.
KulturaSTA mislipred 3 dnevi
Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo danes na Malem odru premierno uprizorila Prizore iz zakonskega življenja mojstra psihološke drame Ingmarja Bergmana. Predstavo po avtorizirani francoski priredbi Jacquesa Fieschija je režirala koroška Slovenka Mira Stadler, igrata Ksenija Mišič in Vojko Belšak.

četrtek, 18. april

KulturaSTA mislipred 4 dnevi
V Mariboru so danes v okviru predstavitve programa ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic razglasili nominirance za nagrado Vasje Cerarja s področja prevajanja mladinske književnosti. To so Špela Žakelj, Izar Lunaček in Boštjan Gorenc - Pižama. Zmagovalca bodo razglasili konec maja na odprtju 27. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru.
KulturaSTA mislipred 4 dnevi
V Ljubljani se začenja 16. edicija mednarodnega festivala elektronske glasbe in tranzitornih umetnost Sonica. Kot je za STA povedal sokurator festivala Jaša Bužinel, je letošnji festival na temo Glocalisation v osnovi precej podoben minulim edicijam, saj ponujajo tako koncertni in klubski kot spremljevalni program z razstavami in pogovori.
KulturaSTA mislipred 4 dnevi
Nevladna organizacija Mednarodni svet za spomenike in spomeniška območja Icomos je 18. april razglasila za mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij. Slovenija letos praznuje 30. obletnico vključitve v Icomos in 25 let delovanja Slovenskega nacionalnega odbora Icomos, o čemer bodo govorili tudi na današnjem posvetu in novinarski konferenci.

sreda, 17. april

KulturaSTA mislipred 5 dnevi
Lavričeva knjižnica iz Ajdovščine danes obeležuje 160. letnico delovanja. V tem času je prešla skozi mirna in burna zgodovinska obdobja, najhuje je bilo med obema svetovnima vojnama pod italijansko oblastjo. Ob knjižnici bodo odkrili doprsni kip Karla Lavriča.
KulturaSTA mislipred 5 dnevi
V Slovenski filharmoniji se bodo drevi začeli 38. Slovenski glasbeni dnevi, ki veljajo za praznik slovenske glasbe. Po uvodnem koncertu z deli skladateljev Alda Kumarja, Tomaža Sveteta in Uroša Rojka bo glasba kot interpretativna umetnost zazvenela še v Viteški dvorani Križank, Minoritski cerkvi v Mariboru in na ljubljanski Akademiji za glasbo.

torek, 16. april

KulturaSTA mislipred 5 dnevi
V okviru letošnjega umetnostnega bienala v Benetkah bo danes popoldne odprtje slovenskega paviljona. Ta je letos prvič umeščen v obliki projekta v javnem prostoru. Slovenija se predstavlja s projektom konceptualne umetnice Nike Špan Skrivnost vrta zate, ki ga kurira Vladimir Vidmar.
KulturaDnevnikpred 6 dnevi
Slika članka
Letošnji dobitnik evropske filmske nagrade občinstva lux je nemški film Zbornica režiserja Ilkerja Cataka
Letošnji dobitnik evropske filmske nagrade občinstva lux je nemški film Zbornica režiserja Ilkerja Cataka. Razglasili so ga na nocojšnji prireditvi v Evropskem parlamentu v Bruslju. Za nagrado je bilo nominiranih pet filmov.
KulturaDnevnikpred 6 dnevi
V Šentjakobskem gledališču Ljubljana so letos prvič povabili k sodelovanju Ajdo Valcl, ki je režirala včerajšnjo premiero na šentjakobskem odru Tri verzije življenja Yasmine Reza. Tri verzije življenja je igra, ki raziskuje kompleksnost medosebnih...

ponedeljek, 15. april

KulturaSTA mislipred 6 dnevi
V hotelu Park bo ob 18. uri slavnostno odprtje 56. mednarodnega srečanja pisateljev. Med glavnimi cilji letošnjega pisateljskega srečanja sta po besedah predsednice Slovenskega centra PEN Tanje Tuma dialog med različno mislečimi ter pogovor o vojni v Gazi in Ukrajini in konfliktih v Afriki, ki povzročajo okoljske katastrofe.
KulturaSTA mislipred 7 dnevi
Skupnost muzejev Slovenije in Služba za premično dediščino in muzeje pri Narodnem muzeju Slovenije znova organizirata spletno akcijo #naprejvpreteklost. V akciji, ki se začenja danes, sodeluje več kot 60 slovenskih muzejev in galerij, ki bodo z objavami na svojih spletnih straneh in družbenih omrežjih javnosti približali dediščino, ki jo hranijo.