Vir: STA misli

KulturaSTA mislipred 3 urami in 24 minutami
V Galeriji Cankarjevega doma (CD) bodo zvečer odprli razstavo Slovenski punk in fotografija. Postavitev prvič celostno predstavlja obdobje punka v Sloveniji v obdobju od leta 1977 do sredine 80. let ter tudi pred in po njem. V središču so fotografije, čeprav so na ogled tudi drugi mediji. Razstava bo odprta do 30. januarja 2024.

Včeraj

KulturaSTA mislipred 1 dnem, 1 uro in 24 minutami
Ob dnevu odprtih vrat slovenske kulture, s katerim obeležujemo rojstni dan pesnika Franceta Prešerna, ter ob svetovnem dnevu invalidov in ljudi s posebnimi potrebami so pri Zvezi Sožitje izdali posebno zbirko knjig v lahkem branju, posvečeno življenju in delu največjega slovenskega pesnika.
KulturaSTA mislipred 1 dnem, 1 uro in 54 minutami
Ta veseli dan kulture prinaša nove vsebine in posodobitve na slovarskem portalu Fran. Različica 11.0 je bogatejša za več kot 3000 iztočnic, dodan je nov zgodovinski slovar, dopolnjena in prenovljena vrsta drugih slovarjev. Uporabniški vmesnik je po novem mogoče prilagoditi za slepe in slabovidne, osebe z disleksijo in osebe z motnjo pozornosti.

sobota, 2. december

KulturaSTA mislipred 2 dnevoma, 3 urami in 24 minutami
Pri založbi LUD Literatura so izdali zbirko kratkih zgodb poljske avtorice Wiolette Grzegorzewske z naslovom Golenci, pri Mladinski knjigi pa knjigo psihoterapevtke Sanje Rozman Ujetniki preteklosti. Pri založbi Morfem je izšla slikanica kanadskega pesnika Jordana Scotta Govorim kot reka z ilustracijami Sydneyja Smitha.

petek, 1. december

KulturaSTA mislipred 2 dnevoma, 13 urami in 28 minutami
V Notranjskem muzeju so nocoj odprli pregledno razstavo o glasbeni sceni na Postojnskem od sredine 60. let 20. stoletja. V tem obdobju je na območju Postojne in Pivke delovalo več kot 140 glasbenih skupin, od popa do heavy metala. Zgodbe, anekdote in glasbeno opremo je z muzejem za to priložnost delilo več kot sto glasbenikov.
KulturaSTA mislipred 3 dnevi
V Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) bodo popoldne slovesno odkrili novega v seriji doprsnih kipov, ki stojijo pred Glazerjevo dvorano. Tokrat bo mesto dobil kip slovenskega pesnika Karla Destovnika - Kajuha, ki ga je izdelal akademski kipar in slikar Marijan Mirt, podarila pa Mariborčanka varaždinskih korenin Dunja Bezjak.
KulturaSTA mislipred 3 dnevi
V Mini teatru bodo drevi premierno uprizorili predstavo za otroke Snežena sestra priznane norveške pisateljice Maja Lunde, ki je božično zgodbo sama dramatizirala. Z njo je želela opomniti na pereč problem stisk in duševnih motenj pri mladostnikih ter opozoriti na pomen komunikacije med starši in otroci. Predstavo je režiral Luka Marcen.

četrtek, 30. november

KulturaDnevnikpred 3 dnevi
Slika članka
Nova Gorica: Premiera Pod svobodnim soncem
V novogoriškem gledališču so včeraj premierno odigrali predstavo Pod svobodnim soncem, nastalo po zgodovinskem romanu Frana Saleškega Finžgarja. Uprizoritev je koprodukcija več ustanov, saj poleg novogoriškega in mariborskega gledališča sodelujeta...
KulturaSTA mislipred 3 dnevi
Nataša Barbara Gračner je na 36. festivalu Gavelline večeri v Zagrebu, kjer je konec minulega tedna nastopila v predstavi Kdo se boji Virginie Woolf? ljubljanskega Mini teatra in Mestnega gledališča Ptuj, prejela nagrado za najboljšo igralko festivala. Komisijo je prepričala z vlogo Marte, so sporočili iz Mini teatra.
KulturaSTA mislipred 4 dnevi
Festival animiranega filma Animateka v 20. izdaji festivalsko retrospektivo posveča zgodovini kolažne animacije. Kot je v pogovoru za STA povedal avtor retrospektive Chris Robinson, je program V neizbežnem trku, kot so ga naslovili, najobsežnejša retrospektiva kolažne animacije doslej.
KulturaSTA mislipred 4 dnevi
Višje cene energije in stroški za osebje vplivajo tudi na najslavnejši nemški operni festival, Wagnerjev festival v Bayreuthu, kjer so napovedali varčevanje. Rezi se obetajo tudi na občutljivih področjih, kot sta zbor in orkester. Na festivalu izvajajo opere Richarda Wagnerja (1813-1883).
KulturaSTA mislipred 4 dnevi
V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) bodo drevi odprli razstavo Struktura modernosti: Iskanja Edvarda Ravnikarja, ki je osrednja razstava v letošnjem Ravnikarjevem letu. Namesto pregleda celotnega opusa bo predstavila kompleksnost razvoja, dilem, sprememb in usode nekaterih ključnih Ravnikarjevih del.

sreda, 29. november

KulturaSTA mislipred 5 dnevi
Knjižnica Marje Boršnik v Borovnici, ki je doslej kot enota vrhniške knjižnice delovala v najetih prostorih, je v teh dneh začela seliti svoje gradivo v nove prostore v neposredni bližini. Lastne prostore, dostopnejše tudi ranljivim skupinam, jim je zagotovila občina. V njih bo knjižnica začela delovati po novem letu.
KulturaSTA mislipred 5 dnevi
Slovenski knjižni sejem (SKS), ki je potekal minuli teden na Gospodarskem razstavišču, je bil po oceni organizatorjev uspešen. Sejem s 105 razstavljavci je obiskalo skoraj 52.200 ljudi, kar je 15 odstotkov več kot lani. So se pa na družbenih omrežjih in v medijih pojavili po navedbah Javne agencije RS za knjigo določeni napačni podatki.
KulturaSTA mislipred 5 dnevi
Majda Širca je bila v svoji karieri filmska kritičarka, televizijska in filmska ustvarjalka, političarka in borka za vidnost, glas in pravice žensk. Revija Ekran ji je namenila priznanje za življenjsko delo. Kot je povedala v pogovoru za STA, je treba zmeraj beležiti čas, a ne na način razkrinkavanja realnosti, temveč v smislu iskanja praznin.
KulturaSTA mislipred 5 dnevi
Na Slovenski matici bo danes potekal posvet o literarni in kulturni zapuščini lani preminulega tržaškega pisatelja Borisa Pahorja. Namenili so ga predstavitvi glavnih dosežkov iz prvega leta znanstvenoraziskovalnega projekta Književna republika Borisa Pahorja, ki poteka pod okriljem Inštituta za kulturno zgodovino pri ZRC Sazu.
KulturaSTA mislipred 5 dnevi
V avstrijski prestolnici Dunaj poteka testna faza inovativnega digitalnega projekta, s katerim želijo ugotoviti, kako prebivalce spodbuditi k okolju prijaznejšemu ravnanju v vsakodnevnem življenju. Pri projektu kulturnega žetona stavijo na igrivo aplikacijo in okolju prijazno ravnanje nagrajujejo z brezplačnimi kulturnimi doživetji.

torek, 28. november

KulturaSTA mislipred 6 dnevi
V Galeriji Kresija bodo drevi odprli razstavo Hobotnica banana mišmaš, ki bo obiskovalca popeljala v zakulisje nastajanja istoimenskega animiranega filma avtorice Milanke Fabjančič. Hkrati je samostojno stoječa izkušnja, ki v galerijo prenese osrednje občutje filma.
KulturaSTA mislipred 6 dnevi
V Londonu so v ponedeljek predstavili glasbo, ki so jo ustvarili zaporniki Auschwitza med holokavstom. Predstavili so štiri od več kot 200 skladb, ki jih je leta 2015 odkril dirigent in skladatelj Leo Geyer, ko je tistega leta obiskal nekdanje koncentracijsko taborišče po smrti britanskega zgodovinarja in strokovnjaka za holokavst Martina Gilberta.

ponedeljek, 27. november

KulturaSTA mislipred 6 dnevi
Decembrski sejem ilustracije, ki bo tudi v 9. izdaji ponudil možnost za ogled in nakup ilustracij najvidnejših domačih ustvarjalcev, bo zaradi prenove Vodnikove domačije, kjer običajno poteka, odprt na Stritarjevi ulici v središču mesta. Od 2. do 24. decembra bo na njem sodelovalo 32 avtoric in avtorjev, dan prej ga bodo odprli tudi na spletu.