Vir: Portal plus

sobota, 28. oktober

Mar naj zanamcem ob ruševinah gradov kažemo, kje se je rojevala naša kultura? Je na tem mogoče graditi narodno zavest, ki bi temeljila na svetlih trenutkih naše kulturne zgodovine? Druga svetovna vojna je v to žalostno poglavje narodne nekulture vnesla novo dimenzijo razrednega boja. Nikjer drugod niso komunisti iz ideološke zaslepljenosti s takim srdom uničevali gradov in cerkva, kot se je to dogajalo pri nas. To je še toliko bolj nenavadno, ker so komunistični veljaki praviloma izhajali iz uglednih slovenskih meščanskih družin.

petek, 27. oktober

Slika članka
Je predsednik vlade vpleten v prirejanje dokumentov, ki naj bi ga oprali sumov vmešavanja v Policijo?
Napetosti na političnem prizorišču po šokantnem razkritju nezakonitega ravnanja predsednika vlade Roberta Goloba naraščajo. Kot smo predvidevali, se zaradi svojih značajskih lastnosti premier ne bo zlahka vdal, trdi, da je vse zarota, kar bo dokazal s pričanjem v Državnem zboru in z dokumenti. Kot smo izvedeli, pa naj bi bil njegov ključni dokaz – dopis Policije, ki zanika njegove pritiske – njegov konstrukt oziroma izum njegovih najožjih sodelavcev.
Čeprav se ni neposredno opredeljevala do afere “politično čiščenje Policije”, ki jo je zakuhal predsednik vlade Robert Golob, je predsednica države Nataša Pirc Musar dala jasno vedeti, da verjame nekdanji ministrici Tatjani Bobnar, njeni sedanji svetovalki. To dejansko pomeni, da predsednica države meni, da je predsednik vlade lažnivec in človek, ki ne spoštuje zakonov, ustave […]

četrtek, 26. oktober

Slika članka
“To je še ena od tistih halucinacij, ki so popolnoma neresnične, ker so tudi meni popolnoma nedosegljive”
Predsednik vlade Robert Golob se je v poskusu nevtralizacije poplave očitkov, razkritih zlorab oblasti in informacij o hudih napetostih znotraj Gibanja Svoboda, sinoči PR-ovsko sinhronizirano pojavil v Odmevih in v 24ur zvečer. Pod pritiskom neugodnih vprašanj se premier vidno razburjen, na trenutke zmeden, namesto k argumentiranim odgovorom vedno pogosteje zateka k agresivnemu govoru, žalitvam, celo prepiranjem […]

sreda, 25. oktober

Izčrpna izpoved nekdanje ministrice Tatjane Bobnar, ki je dokončno razgalila nesprejemljive, nespodobne, nedemokratične, nezakonite prakse vodenja predsednika vlade Roberta Goloba, je po mnenju analitikov z obeh političnih polov "nahrbtnik", ki ga bo prej ali slej odnesel s položaja. Je pa Bobnarjeva povedala o načinu vladanja trenutne vlade še marsikaj sočnega, kar v osrednjih medijih ni bilo objavljeno.
Mojca Šetinc Pašek se je na družbenem omrežju Facebook odzvala na izključitev iz stranke, “rdeči karton” predsednika vlade Roberta Goloba in očitke, da je igrala za drugo ekipo oziroma je Gibanju Svoboda zabijala avtogole. Med drugim je napisala, da se stranka že nekaj časa ukvarja sama s sabo in z za državljane nepomembnimi rečmi. Namesto […]
Slika: fotomontaža +PORTAL

torek, 24. oktober

Verjemem, da bo eksperiment z Golobom lakmusov test vzdržljivosti slovenske demokracije pa tudi pravne države. Bližamo se namreč točki, bo bodo zasvetili vsi alarmni sistemi in ko bo treba potegniti ročno zavoro tako na institucionalni kot tudi državljanski ravni. Policija in pravosodje sta z nastopom Bobnarjeve in Lindava dobila dovolj "mesa", da začneta preiskovati Goloba in krog njegovih operativcev, ki že poldrugo leto delujejo izven slehernega nadzora.
SlovenijaDnevnikpred 41 dnevi
Slika članka
Pridobili smo dokument, ki razkriva razloge, zakaj so Mojco Šetinc Pašek izključili iz Gibanja Svoboda
Potem ko so včeraj iz Gibanja Svoboda sporočili, da sta poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek in svetovalec predsednice državnega zbora Robert Pavšič izključena iz stranke, smo prejeli dokument s pobudo za izključitev poslanke Mojce Šetinc Pašek.
Slika članka
“Tedaj mi je dr. Golob rekel, da če človek ne opravi svoje (njegove) naloge v pol leta, ga vrže čez ramo in niti pogleda ne”
Nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je v Državnem zboru razgalila šokantne podrobnosti o nesprejemljivi avtoritarnosti, nestrokovnosti, nespodobnosti, nedemokratičnosti načina vladanja predsednika vlade Roberta Goloba in njegovih najožjih sodelavcev. V bistvu je težko izluščiti del njenega nastopa, ker je njen celoten nastop izjava dneva, tedna, leta. Če njeno izkušnjo apliciramo na delovanje celotne vlade, […]

ponedeljek, 23. oktober

Ukrajina je po terorističnem napadu Hamasa na Izrael praktično popolnoma izginila iz medijev. Tudi sicer je večina svetovne javnosti po več kot letu in pol te vojne tozadevno tematsko »utrujena«. Lastnost sodobnih medijev pač je, da se lepijo na aktualnost, dramatičnost, katastrofalnost dogodkov, intenzivnost poročanja pa je žal odvisna tudi od »specifične teže« posameznega globalnega problema v notranji politiki posameznih držav.
Predsednica estonske vlade Kaja Kallas je v intervjuju za L`Express izpostavila osnovni problem pri vzpostavljaju dolgotrajnega miru v Ukrajini. Po njenem gre za globok, zakoreninjen problem ruske družbe, ki še vedno večinsko meni, da je ustvarjanje imperija z vsemi sredstvi in teptanje pravic drugih narodov nekaj povsem normalnega.

nedelja, 22. oktober

Prišli smo do faze vladanja, ko je bolj pomembno, da se vladni minister trudi biti v soglasju s predsednikom vlade, kot pa da dela strokovno in prav za ljudi. Vsepovsod se kaže močna osebnost predsednika vlade Roberta Goloba, ki si hoče podrediti ministre in postati absolutni vladar. Minister Matej Arčon je v oddaji Tarča svojega predsednika vlade primerjal s športnim selektorjem, ki menja igralce. Tako si vladajoči predstavljajo vlado - kot šport. In premier je dal rdeči karton kar petim ministrom. Baje je nekaterim že dal tudi rumene kartone, enemu je moral celo sam napisati odstop.
Slika članka
“Vsak je dolžan, da škodo preveri, zase in za sosede, zato, da pomaga tistim, ki imajo prenizko ocenjeno, da ne bodo na koncu izviseli, ker so bili premalo pismeni”
Predsednik vlade Robert Golob je bil včeraj z večino ministrov na obisku v Savinjski regiji. Na srečanju s prebivalci, podjetniki, župani je presenetljivo priznal, da so ocene škode v državem sistemu na majavih nogah. Kdo je kriv, odgovoren za to “komedijo” okoli ocenjevanja škode se mu sicer ne zdi pomembno. Vsem pa je svetoval, da […]

sobota, 21. oktober

Ob vse večjem številu žrtev ob zadnjem izbruhu nasilja na Bližnjem vzhodu in rastoči možnosti, da konflikt med Izraelci in Palestinci še enkrat preraste v širši spopad, se razvnemajo strasti ne samo v regiji, ampak tudi drugje. Objektiven pogled na trenutni položaj, na globje razloge razdora med narodoma in tudi pot k stabilnosti in miru v tem delu sveta je ob rastoči polarizaciji bolj težko najti. Prisotno je navijaštvo za eno ali drugo stran, ki preprečuje, da bi se bobu reklo bob. Vendar bo ravno to, da stvari imenujemo s pravim imenom, nujen prvi korak pri iskanju umiritve razmer in nato poti rešitve te, kot smo dejali pred leti, matere vseh kriz.
Drago Jančar je ob oceni knjižnega sejma v Frankfurtu in slovenske predstavitve komentiral tudi uvodni nastop Slavoja Žižka, ki je zaradi komentarjev glede vojne med Izraelom in terorističnim gibanjem Hamas dvignil precej prahu v domači ter mednarodni javnosti. Povedal je, da z Žižkom sicer ne želi polemizirati, se mu pa osebno zdi med drugim precej […]

petek, 20. oktober

Naslednji teden bi se morala začeti sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. Organizatorji upajo na vsaj minimalno ohladitev v naslednjih dneh, ker trenutne temperature tudi na 3000 metrih nadmorske višine, ob vseh investicijah, tudi ekološko spornih prilagoditvah prizorišča, zaenkrat ne omogočajo kakovostne priprave snežne podlage. Medtem se pod pritiskom sponzorjev nekritično "prekopava" ledenik Theodul nad Zermattom v Švici, da bi uredili progo za smuk, ki naj bi bil v začetku novembra pod slikovitim Matterhornom.
Minister za obrambo in v. d. ministra za kmetijstvo Marjan Šarec brani svojo odločitev o snemanju resničnostnega šova za popularizacijo vojske pred svojimi “političnimi sodelavci” (Vir: FB profil Marjan Šarec). Komunikacija v koaliciji dokazuje, da se ta zaradi neoperativnosti, slabega vodenja, padanja rejtingov, sesuva sama vase, pri čemer se je začelo samodestruktivno medsebojno obtoževanje. Realno […]

četrtek, 19. oktober

Če kdo skrbi za popularizacijo filozofije, potem je to Slavoj Žižek. Marksist, nekdanji ideolog liberalne demokracije (LDS), oboževalec lika in dela Gregorja Golobiča, ki ga je nekoč primerjal s Stalinom, je na Frankfurtskem knjižnem sejmu poskrbel za precej razburjenja. Nekaj ljudi je protestno zapustilo dvorano, nekateri so se kasneje vrnili, nekateri se niso. O tem, kakšen honorar je dobil za nastop od Ministrstva za kulturo, ki ga vodi Asta Vrečko, na tem mestu ne bomo razpravljali. Omenimo le, da se je v svoji hecni angleščini, ki je njegov zaščitni znak, večkrat zmotil. Ne le pri nekaterih citatih, ampak tudi pri malenkostih. Hamasov šef Hanija denimo živi v Katarju in ne v Dubaju, medtem ko sta njegovi dve sestri državljanki Izraela ...
Fotomontaža: +PORTAL