Vir: Portal plus

četrtek, 9. november

Predsednik vlade je po zadnji seji sveta stranke Gibanja Svoboda sporočil, da bo prišlo do radikalne reorganizacije vlade. To naj bi bila glavna točka dnevnega reda sestanka koalicije po praznikih, bil je včeraj. Iz 20-ih naj bi pristali na sedmih švicarskih, ali največ desetih reorganiziranih ministrstvih, je dober teden nazaj smelo napovedal premier. Ker potrebuje učinkovitejšo vlado, menda zaradi poplav. Dočakali smo popraznični sestanek koalicije, kjer po besedah predsednika vlade reorganizacija ni nikoli bila na dnevnem redu. Smo malo halucinirali državljani ali premier?
Ne zgodi se redko, da bi se Društvo novinarjev Slovenije, ki se ima za krovno organizacijo tega poklica pri nas, tako ostro odzvalo na kakšne zakonske spremembe. Tokrat se je, njihova opozorila letijo na predlagane spremembe Zakona o sodnikih ter Zakona o sodniški službi. Onemogoča se namreč dostop javnosti do informacij o delu sodišč in opravljanju sodniške službe, spreminja pa se celo doslej javni značaj pravnomočnih sodb. To pomeni, da dostop do njih po novem ne bo mogoč niti na zahtevo. Prav tako naj bi spremenjeni Zakon o sodniški službi pred javnostjo skril podatke o plačah sodnikov. Takšne rešitve so škandalozne in sodstvo postavljajo v privilegiran, celo nedotakljiv položaj.

sreda, 8. november

Slika članka
“Ne načrtujemo davkov za prebivalstvo”
Predsednik vlade Robert Golob je včeraj povedal, da novih davkov za “prebivalstvo” ne bo, samo za gospodarstvo. Po njegovem očitno v gospodarstvu ne delajo prebivalci. Video Predsednik vlade na novinarski konferenci, 7. 11. 2023. (Vir: www.gov.si)

torek, 7. november

Za zahodno, še posebej pa evropsko hipokrizijo se zdi nezaslišano, da se je Izrael odločno uprl agresiji s tem, da je neusmiljeno udaril po napadalcih. Ko je šlo za Ukrajino, nam je bilo lažje pri srcu, kajti šibka žrtev Putinove invazije se je komaj uspela obraniti pred padcem. Ob vsaki pošiljki orožja smo se tolažili, da je namenjeno obrambi, ne pa napadu. Ko gre za Izrael, takšne moralne potuhe ni. In zato precejšen del medijev, javnosti in celo politike izkazuje simpatije do Palestincev in celo do Hamasa.
Predsednik nadzornega sveta Darsa Andrej Šušteršič je podal izjavo o odstopu predsednika uprave Valentina Hajdinjaka, ki nasprotuje sama sebi. Če je Hajdinjak dejansko nedolžen, ne bi smel odstopiti, ker s tem pristaja na tipično medijsko izsiljevanje. Z odstopom pa je Valentin Hajdinjak priznal krivdo in vpletenost svoje stranke NSi v sporne posle. Vsaj tako javnost […]
V Sloveniji imamo dva informacijska sistema o raziskovalni dejavnosti z bazami podatkov o raziskovalnih organizacijah in raziskovalcih, ki med seboj sploh niso usklajene. Poleg tega je skrajno zastarela tudi metodologija zbiranja podatkov. Osnovni podatki za vodenje evidenc raziskovalnih organizacij in raziskovalcev se namreč še vedno zbirajo s pomočjo za to predpisanih obrazcev in ročno prepisujejo v računalniške baze podatkov kot pred 25 leti. Razlogi za navedeno stanje so zgodovinski, zakonodajni in kadrovski.

ponedeljek, 6. november

With rare earths reportedly in short supply globally, the U.S. is in urgent need of restructuring the rare-earth supply chain, and Vietnam is supposed to be a critical part of the process. It is no secret that China currently supplies most of the world's rare earths, so whether or not Vietnam establishes a rare-earth industrial chain, its development of the industry could be interpreted by outsiders as a potential challenge to China's position in the sector.

nedelja, 5. november

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa povabil, da obišče Ukrajino in si na terenu ogleda posledice agresije Rusije. Trump, ki se poteguje za ponovno izvolitev v Belo hišo leta 2024, je bil večkrat kritičen do ameriške podpore Ukrajini, dejal je tudi, da bi lahko vojno v Ukrajini “končal v 24 urah”. […]
Po nevzdržno obremenjujočem pričanju Tatjane Bobnar, pričakovanih zaostritvah v stranki Gibanje Svoboda, povednih pričanjih, zgodbah svobodne skesanke Mojce Šetinc Pašek, predsednik vlade pri vstopu v zadnji »politično operativen« mesec pred novoletnim žurerskim premorom pričakovano zaostruje svojo obrambo in dviguje vložke na stavnici njegovega obstoja. Glede na javna dejstva sodeč se precej očitne laži, podtikanja, medijski spini.. v skladu z njegovimi osebnostnimi značilnostmi stopnjujejo. Odprte so številne možnosti, ki jih mlada slovenska demokracija še ni videla v praksi.

sobota, 4. november

Mojca Šetinc Pašek, ena najbolj zagretih “vernic”, izvajalk Golobove politike “svobode” po meri posvečeih, vzpostavljanja enoumja na javni RTV Slovenija, po izključitvi iz stranke v intervjuju za Dnevnik razgalja šokantne detajle avtokratskega, nedemokratičnega vladanja Roberta Goloba, ki se povsem skladajo s pričanjem nekdanje ministrice Tatjane Bobnar. Gotovo bo pripomogla k dinamiki odhoda sedanjega predsednika vlade, […]
Slika članka
“Morda je šlo za neprijeten trenutek. Mi ministri, kolegice in kolegi, se vedno srčno pozdravimo”
Hrvaški minister za zunanje zadeve Gordan Grlić Radman je med skupinskim fotografiranjem ministrov na konferenci, ki jo je v Berlinu gostila nemška zunanja ministrica Annalena Bearbock, nemško kolegico hotel poljubiti, vendar se je temu “pozdravu” spretno izognila. Grlić Radman je s svojo potezo zbudil številne kritike, v petek pa se je na novinarski konferenci v […]
Nekoč so na Prešernovem trgu v Ljubljani brali poezijo in deklamirali odlomke iz nagrajenih knjig, danes pod spomenikom islamski skrajneži kričijo 'Allahu Akbar' skupaj s slovenskimi nevladnicami. Te naj bi se sicer borile za pravice žensk, toda nimajo težav istočasno klicati k bogu iz verske knjige, ki ženskam odvzame vsakršno svobodo do odločanja o oblačenju, druženju, poroki, otrocih, potovanjih, študiju, delu in še bi lahko našteval. Mesto žensk, Kombinatke in druge, ki so verjetno obsodile ravnanje aktivistov proti abortusu in podprle puljenje zastavic na Kongresnem trgu, niso obsodile vzklikanja na Prešernovem trgu.

četrtek, 2. november

Obtožbe, ki bremenijo predsednika vlade, so zelo resne in ga lahko pripeljejo do razrešitve ali do odstopa. Tega se Robert Golob zaveda, njegova obramba je zato napad. Ostane mu le še upanje, da bo ljudi prepričal, da sta Bobnarjeva in Lindav na preiskovalni komisiji lagala. Skliceval se je celo na zdravstvene težave obeh, ki jih ocenjuje kot halucinacije.
Slika članka
“Jaz sem zelo vesel tudi, če sem popljuvan, če ohranimo kakšno življenje in če zmanjšamo škodo”
Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan se je odzval na nekatere kritike na družbenih omrežjih, ki so pristojnim očitale, da zaradi vremena “zganjajo” preveliko paniko, da pretiravajo z opozorili in strašijo ljudi. Poveljnik civilne zaščite je namreč zaradi napovedanih nalivov in morebitnih poplav v petek ponoči in zjutraj podpisal novo odredbo za dvig pripravljenosti […]

sreda, 1. november

Zahod se nahaja pod vse večjim pritiskom neliberalnih, avtoritarnih režimov. Gre za navezo Kremlja, Kitajske komunistične partije, iranskih mul in severnokorejskega diktatorja, ki zavračajo zahodne vrednote kot so demokracija in človekove pravice. Obenem pa jih združuje težnja, da bi svoj položaj v svetu okrepili na račun slabitve Zahoda. Še najraje bi videli kar njegov konec. Nekateri opazovalci zato trenutno stanje v svetu označujejo kot nekakšno novo hladno vojno.
SlovenijaTopnewspred 34 dnevi
Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin je v pismu članstvu svoje stranke zapisal, da obstaja zakulisno sodelovanje med Janezom Janšo in Svobodo ter da bo čas pokazal, ali gre tudi za pripravo terena za sklenitev velike koalicije med Janšo in Robertom Golobom. “Zadnji dnevi so politično pestri in vroči, nikakor pa ne naključni. O vsem tem […]

torek, 31. oktober

Skoraj sedem milijonov evrov, kolikor naj bi znašal slovenski vložek za promocijo slovenske knjige v tujini, je za lastno politično slavo Slavoj Žižek na Frankfurtskem knjižnem sejmu zavrgel z enim samim stavkom, saj ni verjeti, da se bo razen obskurnih revolucionarnih ultralevičarskih proarabskih ali proislamskih založnikov prav kmalu še našel kak ugleden nemški založnik, ki bi si še želel prevajati in izdajati slovenske avtorje v nemščino. Ker, povedano znova v Žižkovem slogu, kateri založniški idiot pa bi zalagal knjige naroda, ki jih zaradi rane, s katero je častni predstavnik častne države gostje zarezal v njihovo še kako ranljivo družbeno skupnost, Nemci ne bodo želeli brati?! To je pred kakšnim tednom jasno povedal tudi kancler Olaf Scholz.
Predsednik vlade je ob predpočitniškem discipliniranju svoje stranke in sprejetju sklepov, po katerih bodo v njegovi stranki svobodno »vsi mislili enako«, sporočil, da se bo lotil radikalne reorganizacije vlade. Manj ministrstev zanj pomeni boljšo, vitko organizacijo. Super razmišljanje, če ne bi pred letom dni volivce za nekaj milijonov evrov brez veze pognal na volišča, da mu »požegnajo« ustvarjanje umetnih, filozofskih ministrstev za njegovo ideološko vlado brez operativnega programa.

ponedeljek, 30. oktober

Obrambni in začasni kmetijski minister Marjan Šarec, nesojeni organizator resničnostnih šovov, v intervjuju za Reporter podobno kot predsednik vlade Robert Golob iz naftalina vleče “hudobca” Janeza Janšo, ki mu bo sedanja vlada menda za vsako ceno preprečila vrnitev na oblast. Očitno res ne razumejo, da so sami s svojo nesposobnostjo na vseh področjih, lažnim zavzemanjem […]

nedelja, 29. oktober

14. septembra 2018 je tedanja evropska komisarka Violeta Bulc pompozno razglasila, da je prišel konec pomladanskega in jesenskega premikanja ure. Do aprila 2019 naj bi države Evropski komisiji poslale notifikacijo, ali bodo obdržale poletni ali zimski čas. Skoraj 85 odstotkov oddanih glasov v javnem posvetovanju v letu 2028 je bilo namreč za ukinitev premikanja ure, […]