Vir: Portal plus

SlovenijaN1pred 1 uro in 32 minutami
Ruski predsednik Vladimir Putin je sprejel več novoimenovanih veleposlanikov v Moskvi, med njimi novo slovensko veleposlanico Darjo Bavdaž Kuret. V pogovoru z njo je ocenil, da je dvostranski dialog med Moskvo in Ljubljano zastal, in zagotovil, da ga je Rusija pripravljena obnoviti, če bo slovenska stran to želela.

Včeraj

SlovenijaPortal pluspred 18 urami in 47 minutami
Agencija Valicon ugotavlja, da so Slovenci vse bolj oprezni, zadržani, ko gre za vojne in krizna žarišča in da bi glede tega najraje zavzeli neko nevtralno, neuvrščeno pozicijo. Na prvi pogled to nima neke povezave s politično krizo doma, z iskanjem rešitve na čelu koalicijske vlade. V resnici pa jo ima. Če Slovencev ne zanimajo vojne in krize po svetu, to pomeni, da je njihov fokus doma, kjer so naši problemi: nadpovprečna inflacija, energetska kriza, prometni kaos na vsakem koraku, kolaps zdravstvenega sistema, novi davki, nove grožnje s stavkami in protesti ... Slovencev torej ne zanima niti članstvo v Varnostnem svetu. Zanima pa jih, koliko bodo plačali za elektriko januarja 2024. Zanima jih, kdaj bo vlada začela delati. Kajti Robert Golob je v letu in pol veliko obljubljal, naredil pa bore malo. Javnomnenjske ankete mu napovedujejo, da bo pristanek trd.
SlovenijaPortal pluspred 1 dnem, 3 urami in 44 minutami
Nekdanja ministrica Tatjana Bobnar (via odvetnik Luka Švab) sporoča, da je trenutni predsednik vlade Robert Golob očitno pripravljen storiti vse za prikrivanje svojih nezakonitih ravnanj. Ovadba SOVE je menda še en korak v nizu zlorabe oblasti. Pri obveščevalnih službah je to še posebej nevarno.

nedelja, 3. december

SlovenijaPortal pluspred 1 dnem, 21 urami in 46 minutami
Zakaj Henery Kissinger tudi po pol stoletja še vedno polarizira in nas ne pusti ravnodušnih? Je to zato, ker oblast potrebuje določeno stopnjo tajnosti, saj morajo celo v največji demokraciji na svetu volivci presojati rezultate in ne načinov? Saj, tudi sam sem se ob srečanju z njim veliko naučil. Vsebine se spomnim le bežno, morda je bilo že vabilo na ta dogodek garancija, da vsebina je, nedobljena vizitka to samo potrjuje, veliko več pa mi je ostalo o tem, kako je pomembno mreženje, komunikacija, moč, in vse ostalo, kar sodi zraven. In ravno to je bila odlična lekcija, ki sem je naučil, ko sem spoznal Kissingerja.

petek, 1. december

Da je Valentini težko delati na Ministrstvu za zdravje, ni težko ugotoviti ob njenih nastopih na televiziji ter po njeni telesni govorici pred kamero. Dragoceni čas ji bodo pobirali majhni problemi, slabi svetovalci in vedno novi problemi v zdravstvu. Seveda bo na koncu ponovno za vse kriva ministrica. Ko ne bi zmogla več, sledi odstop, še prej pa diskreditacija njenega dela. In ko bo odšla kot ministrica, bo zaradi gnojnice, ki se bo zlila po njej, le s težavo dobila delovno mesto. In prišel bo novi, pa spet novi minister ali ministrica in tako naprej, mi pa bomo vztrajno upali, da bomo rešili probleme v zdravstvu z menjavo ministrov.

četrtek, 30. november

Zgodovina se na slovenskih tleh dejansko ponavlja na najslabši mogoči način, ponavlja se kot grozljiva in strašljiva farsa. Kajti kdo ima interes, da za gnilo preteklost, ki ni nikomur prinesla nič dobrega, zapravlja davkoplačevalski denar slovenskih državljanov in pošilja novinarsko ekipo v Jajce, hkrati pa osvobojeno in depolitizirano vodstvo "nacionalke" stoka in joka, da bo Titova televizija propadla, če takoj ne dobi izdatne finančne injekcije?
Stoletje Henryja Kissingerja, na Bavarskem rojenega Juda, čigar družina je tik pred Kristalno nočjo emigrirala v Ameriko, nam pove veliko o tem, kako se je svetovna politika razvijala v zadnjih petdesetih letih. Nixonov svetovalec za nacionalno varnost in državni sekretar je prvi po Metternichu pravilno razumel načelo t.i. realpolitik in ga umestil v ameriško zunanjo politiko. Brez njega bi Kitajska mnogo kasneje postala (ekonomska) velesila, hladna vojna z Rusi pa bi bila še bolj mrzla.
Slika članka
“Nobenih obljub, zaveza je, da začnemo delat”
Predsednik vlade Robert Golob je na vrhu gospodarstva na Brdu pri Kranju po letu in pol vladanja podal zavezo (spet), da bo vlada začela z delom na ključnih področjih. Glede na odzive podjetnikov je precej jasno, da le redki še verjamejo, da se bo kaj premaknilo v konfuznem in neoperativnem vodenju vlade. Video Predsednik vlade […]

sreda, 29. november

Slika članka
“Mislim, da to ni nemogoče, je pa zelo težko, ker nima nič pripravljenega, s čimer bi lahko smiselno zaposlila prepir v politiki”
Nekdanji predsednik Borut Pahor v oddaji 24ur zvečer o možnostih za ustavitev padanja podpore vladi Roberta Goloba in razlogih, zakaj se bo podpora vladi verjetno še naprej zniževala. Video Nekdanji predsednik države meni, da se vlada večinoma ukvarja z nesmiselnimi temami, problemi, ki ne dvigujejo kakovosti življenja državljanov, zato vedno manj verjamejo v operativne sposbnosti […]

torek, 28. november

Po petkovem dogajanju v Državnem zboru je jasno, da je bil t. i. zaplet pri glasovanju o opozicijskem dopolnilu glede polnega usklajevanja socialnih transferjev v celoti insceniran zaradi nesoglasij znotraj Gibanja Svoboda, nedoraslosti, cagavosti, nesamostojnosti njihovih poslancev, ki so namesto glasovanja po svoji vesti uprizorili skupinsko zlorabo glasovalnega sistema, svoja nesprejemljiva dejanja pa poskušali skriti za domnevno programsko napako na glasovalnem sistemu.
Slika članka
“To je recept za hud konflikt, destabilizacijo zdravstvenega sistema in mislim, da je ministrica povsem zašla s kakršnekoli poti, ki bo reševala zdravstvo”
Po mnenju predsednika Sindikata zdravnikov družinske medicine Igorja Muževiča je vladni predlog zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva žalitev za zdravnike in bo pomenil dodatno poslabševanje stanja v zdravstvu. Ocenil je tudi, da si kaj takšnega, ignorance, sprenevedanja ni privoščila še nobena vlada v Sloveniji. Video Ministrica za zdravje je s svojim odnosom […]

ponedeljek, 27. november

17. decembra bodo v Srbiji predčasne parlamentarne volitve, pokrajinske volitve v Vojvodini ter lokalne volitve v Beogradu in še 65 občinah. Najpomembnejše so seveda parlamentarne, saj od njih ni odvisna le politična prihodnost srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki si želi še okrepiti oblast, pač pa tudi nadaljnji razvoj dogodkov na Balkanu. V tem smislu so to zagotovo najpomembnejše letošnje volitve v tem delu Evrope, ki bodo vplivale tudi na dogajanje v prihodnjem letu.
Slika članka
“Predsednik vlade, po konstituciji osebnosti, se mi zdi ne bo odstopil, bo čakal do konca”
Dr. Igor Lukšič, profesor na Fakulteti za družbene vede, nekdanji predsednik Socialnih demokratov, meni, da nas čaka “die hard” scenarij propadanja trenutne vlade. Za koga morda zabavno, politično koristno, za državljane gotovo ne. Še dve leti in pol tega mrcvarjenja države se ne bo končalo dobro. Video Igor Lukšič v oddaji Intervju na TVSLO1.

nedelja, 26. november

Ko sem natančno pregledal poročilo Evropske komisije, sem ugotovil, da je minister Boštjančič zavajal Bruselj. Tja je namreč (namerno?) poslal napačno verzijo proračuna. Tisto, ki je še vsebovala solidarnostni dodatek. Tisto, ki še ni upoštevala zvišanih povprečnin za občine. Takšno, ki še ni upoštevala indeksacije socialnih transferjev. In ki je še vedno predvidevala zamrznitev plač javnih uslužbencev. Vse te postavke, ki tehtajo nekaj debelih sto milijonov evrov, je Boštjančič dal v proračun tik pred sprejemanjem v parlamentu in o tem ni obvestil Bruslja.

sobota, 25. november

Vedno bolj verjamem, da resnice o JFK-ju ne bomo nikoli izvedeli. Tudi če bi ameriške zvezne arhive jutri v celoti odprli za javnost in razkrili vse, kar se nanaša na Kennedyjev atentat, bi ljudje še vedno videli tisto, kar hočejo videti. Ljudje namreč verjamejo samo v to, v kar hočejo verjeti. V tej klasični dihotomiji med logos in mitos, torej med razumom in tistim, kar bi lahko opredelili kot zgodbo, pripoved ali intepretacijo, bomo bržkone vedno bolj verjeli zgodbi. Zakaj? Zato ker so posredi tudi čustva. Močna čustva. Pri Johnu F. Kennedyju jih je seveda ogromno in za veliko Američanov je njegova smrt še vedno travma, iz katere se napajata umetnost in popularna kultura.
Anže Logar je v petek odstopil s funkcije predsednika sveta stranke SDS. Njegove izjave ob odstopu lahko razumemo tudi kot kritiko vodenja SDS. Če gre za resnično “nov veter”, novo politiko, bomo izvedeli precej hitro, saj se zaradi očitnih napetosti v vladni koaliciji in znotraj Gibanja Svoboda, zadeve razvijajo precej hitro in nepredvidljivo. Če hoče […]

četrtek, 23. november

Medtem, ko vlada ljudstvo »zabava« z revolucionarnim, aktivističnim zasegom blatnega (zasebnega) goveda, arhaičnimi postopki evidentiranja delovnega časa, napovedanimi in odpovedanimi radikalnimi reorganizacijami vlade, depolitizacijo policije in vseh "nesvobodnih" sektorjev, vogalov te države, je v Državnem zboru potekalo sprejemanje ključnih dokumentov za delovanje države: proračunov za naslednji dve leti. Fiskalni svet je oba ocenil kot neverodostojna, celo brezpredmetna dokumenta.
Slika članka
“Kozmični dež je dokazano povzročil sistemsko napako v glasovanju, ko so vzporedno glasovali digitalno in fizično”
Poslanec Gibanja Svobode Aleksander Prosen Kralj je ob nezadovoljstvu nad izidom glasovanja o dopolnilu k proračunu, ki v nasprotju s predlogom vlade na predlog opozicije s podporo nekaterih koalicijskih poslancev določa polno usklajevanje socialnih transferjev z inflacijo, omenil možost, da je na glasovanje vplival kozmični dež, kar se je menda po njegovih podatkih zgodilo že […]

sreda, 22. november

Slika članka
“Poplave so vladi ponudile zelo širok alibi za vse možne napake in nedorečenosti”
Profesor z Ekonomske fakultete v Ljubljani dr. Bogomir Kovač je potrdil navedbe Fiskalnega sveta, ki trdi, da sta vladna proračuna za leti 2024 in 2025 popolnoma nerealna, saj temeljita na spornih ocenah prihodkov, odhodkov, na katere pa vlada še dodatno dnevno vpliva z ad hoc nepremišljeni ukrepi, nekredibilno, nejasno oceno sanacije škode po poplavah, pri […]